Zoeken
Generic filters
Exact matches only

Wat als ik de puppytijd opnieuw zou kunnen doen?

28 January
x
Wat is dit?

Ik herinner het me nog als de dag van gisteren: de dag dat ik mijn kleine schattige abrikoos pluizenbolletje eindelijk mocht ophalen. Het was ook de dag dat ik werd overspoeld door een enorm verantwoordelijkheidsgevoel voor dat kleine frummeltje en daarbij de verlammende angst om te falen. Pluk, a.k.a. de kleine frummel, is mijn eerste hond. Tuurlijk heb ik mij voorbereid. Ik heb gegoogeld tot ik een ons woog en verschillende puppyboeken versleten. Toch zou ik nu zo veel anders doen.

Inmiddels heb ik nog meer boeken versleten, gewerkt met diverse hondentrainers en gedragsdeskundigen en ben ik zelf begonnen aan een opleiding tot kynologisch instructeur. Met de kennis van nu, blik ik terug op de drie belangrijkste dingen die ik anders zou aanpakken. Wie weet helpt het andere puppy eigenaren niet dezelfde ‘fouten’ te maken als ik (en daarnaast is het een goed excuus op puppy foto’s te delen).

Aan de lijn wordt niet gesocialiseerd

Mocht er ooit een nieuwe pup onder mijn verantwoordelijkheid komen te vallen dan wordt regel nummer 1: aan de lijn wordt niet gesocialiseerd! De eerste weken van ons samenzijn dacht ik alleen maar aan: ‘socialiseren, socialiseren, socialiseren’. Pluk moest en zou met alles kennis maken. Van habitueren had ik niet gehoord. Elke hond en elk mens was een mogelijkheid om van Pluk een sociaal hondje te maken. Nou, werkte dat even averechts… Het resulteerde in een onzeker hondje dat bang is dat hij met elke hond of elk mens ‘iets’ moet. Ja, socialisatie is belangrijk, maar habitueren is net zo belangrijk. Voor de mensen die, net als ik, daar nog nooit van gehoord hebben:

“Waar socialisatie gericht is op het sociale aspect, is habituatie dat niet zozeer. Gaat het om socialisatie, dan gaat het erom je op de juiste manier te gedragen en aan te passen rondom anderen. Gaat het over habituatie, dan gaat het veel meer om gewenning. Het afnemen van de reactie op een prikkel.” (doggo.nl)

Habituatie is dus het leren omgaan met prikkels waar de hond eigenlijk niks mee hoeft. Wil je een hond die niet in de lijn hangt om óf te spelen met elke hond óf de andere hond uit onzekerheid uitfoetert? Dan is het verstandiger om aan de lijn te habitueren dan te socialiseren. Leer de pup dat hij niks hoeft met andere honden of mensen als hij aan de lijn zit, niks behalve kijken en laten gaan. Tuurlijk is socialisatie belangrijk, maar socialisatie zal met mijn volgende pup, en ook nu met Pluk, alleen gebeuren met honden die ik ken en vertrouw en alleen als alle honden los lopen.

Aan de lijn = geen contact met honden of mensen
Aan de lijn = geen contact met honden of mensen

 

Voer wordt niet afgenomen

Ik kreeg het advies om, terwijl mijn pup lekker aan het eten is, af en toe zijn voerbak even weg te halen. Dit zou (1) laten zien dat ik de baas was en (2) voorkomen dat mijn hond voernijd zou krijgen. 2 punten waar mijn nekharen nu recht overeind van gaan staan. Ik wilde geen hond met voernijd, dus volgde braaf dit advies op. Nu kan ik mezelf wel voor mijn kop slaan. Wat een dom advies. Bewijs stuk A: ik heb nu een hond met bezitsaggressie.

Een hond die nooit gestoord wordt tijdens het eten, zal geen aanleiding hebben om agressie te vertonen mocht het een keer nodig zijn om uit noodzaak zijn voerbak weg te halen of iets uit zijn bek te halen. Een hond die honger heeft en lekker van zijn vleesje aan het genieten is, zal de eerste keer dat die hand zijn bak weg haalt ook nog niet reageren.

Maar de tweede keer dat hij aan het eten is en die hand dichterbij komt, zal hij wellicht al wat grommen en de derde keer zal hij misschien al helemaal niet meer toestaan dat je in de buurt van zijn eten komt. Super logisch. Als je net 15 km heb gewandeld,met enorme honger de eerste hap van je hamburger neemt en de ober haalt opeens al je hamburger weg, dan durf ik te wedden dat je daarna ook niet zo vriendelijk meer bent tegen de desbetreffende ober. Blijf dus lekker van die voerbak af en laat je hond in alle rust van zijn maaltje genieten.

Ballen zijn nu een no-go door zijn bezitsagressie

 

En ja, dit geldt ook voor speelgoed en botjes. Ruilen is het toverwoord. Ik weet dat bezitsagressie meerdere oorzaken heeft. Maar het weghalen van de voerbak tussendoor werkt zeker niet bevorderlijk.

 

Alleen thuis laten

Ik hoop dat veel mensen dit al doen, maar ik druk het iedereen graag nog even op het hart: oefen met je pup met het alleen thuis blijven! Laat hem eerst een weekje wennen en zich thuis voelen, maar begin dan met kleine momenten alleen laten, ook als je denkt dat je hond nooit alleen thuis zal hoeven zijn (er kan altijd iets gebeuren, waardoor het toch wel even handig is).

Pluk kwam met de missie om mijn hulphond te worden. Hij moest mij zien als de belangrijkste persoon in zijn leven en zou overal mee naar toe gaan, waarom zou ik hem alleen thuis laten? Nou dat zal ik je vertellen. Elke hulphond gaat op een bepaald moment met pensioen of dat nou pas na 13 jaar is of onverhoopt al na 4 jaar. Er komt een moment dat hij niet meer overal mee naar toe kan. In Pluk zijn geval blijkt hij niet in elke situatie geschikt voor het hulphondenleven, dan had het toch handig geweest dat hij soms even alleen kan gaan.

Had ik toen maar geoefend met alleen zijn

 

Een nieuwe pup, zal zeker leren comfortabel alleen thuis te blijven. Ook al betekent dat dat ik dan de eerste weken soms vijf minuten in de regen op het bankje voor de deur zit.

Zo zijn er nog veel meer (kleinere) dingen die ik nu anders zou doen. Toen ik begon met de opleiding tot kynologisch instructeur kon ik mezelf wel voor m’n kop slaan voor hoe ik sommige dingen had aangepakt. Ik zou het liefst opnieuw beginnen, maar ik weet ook dat ik een volgende keer weer fouten ga maken en weer nieuwe dingen zal vinden die ik volgende keer weer anders zou doen. Het is altijd makkelijk praten achteraf. Zo werkt dat nu eenmaal, hoe frustrerend het ook is.

Wat zijn dingen die jij nu echt anders zou doen?

Gerelateerde artikelen

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tags

Wat is dit?

Meer verhalen van Pluk

Review boek: Boef. Liefhebben kan je leren. Geef koekje! x

Review boek: Boef. Liefhebben kan je leren.

4 September Door: Pluk

Ik mocht voor The Dog Pen het boek Boef. Lief hebben kun je leren van Jana Elza Wuyts lezen. Dat deed ik natuurlijk heel graag. Pluk en ik gingen ...

Lees het hele artikel
Free-shaping Geef koekje! x

Free-shaping

17 August Door: Pluk

Pluk heeft ergens in zijn leven een trim/tafel/dierenarts-trauma’tje op gedaan. Hoe en waar precies blijft een puzzeltje. Waarschijnlijk is mijn kleine meneertje gewoon heel erg gevoelig en was er ...

Lees het hele artikel
Online voedingsadvies voor de hond Geef koekje! x

Online voedingsadvies voor de hond

5 June Door: Pluk

Een online voedingsadvies voor de hond. Misschien heb jij hier nog nooit van gehoord, maar ik zit al enige tijd met mijn handen in mijn haar omtrent Pluk zijn ...

Lees het hele artikel
Pluk zoekt zijn passie Geef koekje! x

Pluk zoekt zijn passie

5 May Door: Pluk

Pluk is een energiek hondje dat houdt van werken. En ik houd van samenwerken met hem. Na de puppy, basis, vervolg 1 en vervolg 2 cursus, gingen we dus ...

Lees het hele artikel