Zoeken
Generic filters
Exact matches only

Review boek: Boef. Liefhebben kan je leren.

4 September
x
Wat is dit?

Ik mocht voor The Dog Pen het boek Boef. Lief hebben kun je leren van Jana Elza Wuyts lezen. Dat deed ik natuurlijk heel graag. Pluk en ik gingen er eens even lekker voor zitten op een kleedje in het gras en doken in de avonturen van Boef en zijn lieve begripvolle baasjes.

Het boek

Het boek gaat over Boef, een Spaanse berghond die het eerste deel van zijn leven door de bergen zwierf. In deel één Boef. Hoe ik een wilde Spaanse berghond in huis nam vertelt Jana het begin van Boef’s verhaal: de ontmoeting in Spanje en de reis daarna. In dit tweede deel gaat ze “dieper in op de moeilijkheden en oplossingen die ze vond.” Ik moet bekennen dat ikzelf het eerste boek niet heb gelezen, maar dat bleek gelukkig geen enkel probleem. Zijn beginverhaal werd kort omschreven en ik heb niet het idee dat ik iets miste. Sterker nog, ik denk dat als een echte fan de twee boeken achter elkaar leest, er wellicht wat herhaling in zit. Maar goed, dan kun je alleen maar extra genieten van Boef.

Afbeelding van de cover van het boek "Boef. Liefhebben kun je leren"

Het boek leest heerlijk weg. Geen ingewikkelde materie, maar grappige, aangrijpende en inspirerende momenten uit het leven van Boef en zijn eigenaren. Toen aan het begin van het boek Cesar Milaan en zijn boek werd genoemd, hield ik mijn hard vast. Welke kant zou dit op gaan? Het moge duidelijk zijn, ik ben persoonlijk geen fan van deze man en de methodes en middelen waarmee hij honden aanpakt. Maar gelukkig! Mijn hart maakte verder op in het boek een sprongetje toen Jana schreef dat ze tot dezelfde conclusies was gekomen. Het boek belicht verschillende trainingsmethoden die zijn geraadpleegd of uitgeprobeerd en is heerlijk genuanceerd.

Ik heb groot bewondering voor de toewijding en het doorzettingsvermogen van de eigenaren van Boef. Ze doen alles om Boef te begrijpen en te helpen zijn weg te vinden in deze wereld. Loopt Boef ergens tegen aan? Dan wordt er van alles gelezen, professionals geraadpleegd en adviezen zorgvuldig afgewogen om te achterhalen hoe ze hem kunnen ondersteunen. Hadden alle honden maar zulke ‘ouders’!

De schrijfster is Belgisch en dat zorgde soms voor wat verrassing onder het lezen. Van een ‘kweekhond’ (fok hond) had ik bijvoorbeeld nog nooit gehoord, en ook ‘op café’ of ‘op restaurant gaan’ was voor mij even wennen. Het had wel de leuke bijkomstigheid dat ik in mijn hoofd het boek soms las met een Belgisch accent.

Herkenbaar

Voor elke hondeneigenaar zullen er herkenbare aspecten inzitten. Van worstelen met een groot jachtinstinct tot de spanning die je kan voelen als je met je hond iets nieuws uitprobeert. En alleen al om de 10 geboden van het hondenpark zou elke hondeneigenaar het boek moeten lezen!

Misschien wel de meest herkenbare zin voor mij persoonlijk: “Sinds Boef heb ik altijd modder aan mijn broek en rommel aan mijn zakken.” Vervang Boef door Pluk en het hadden zo mijn woorden kunnen zijn.

Het boek zorgt ervoor dat je Boef’s grootste fan wordt en hem zo snel mogelijk wilt ontmoeten. Het spijt me alleen Boef, ik denk dat mijn kleine bangerik je een tikkeltje te spannend zou vinden…

Foto van hond Pluk die met de snuit op een open boek ligt.

Gerelateerde artikelen

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tags

Wat is dit?

Meer verhalen van Pluk

Wat als ik de puppytijd opnieuw zou kunnen doen? Geef koekje! x

Wat als ik de puppytijd opnieuw zou kunnen doen?

28 January Door: Pluk

Ik herinner het me nog als de dag van gisteren: de dag dat ik mijn kleine schattige abrikoos pluizenbolletje eindelijk mocht ophalen. Het was ook de dag dat ik ...

Lees het hele artikel
Free-shaping Geef koekje! x

Free-shaping

17 August Door: Pluk

Pluk heeft ergens in zijn leven een trim/tafel/dierenarts-trauma’tje op gedaan. Hoe en waar precies blijft een puzzeltje. Waarschijnlijk is mijn kleine meneertje gewoon heel erg gevoelig en was er ...

Lees het hele artikel
Online voedingsadvies voor de hond Geef koekje! x

Online voedingsadvies voor de hond

5 June Door: Pluk

Een online voedingsadvies voor de hond. Misschien heb jij hier nog nooit van gehoord, maar ik zit al enige tijd met mijn handen in mijn haar omtrent Pluk zijn ...

Lees het hele artikel
Pluk zoekt zijn passie Geef koekje! x

Pluk zoekt zijn passie

5 May Door: Pluk

Pluk is een energiek hondje dat houdt van werken. En ik houd van samenwerken met hem. Na de puppy, basis, vervolg 1 en vervolg 2 cursus, gingen we dus ...

Lees het hele artikel