Zoeken
Search
Generic filters
Exact matches only

Zit straks het asiel vol?

17 juni
x
Wat is dit?

Update: deze blog ben ik op 12 december 2020 begonnen te schrijven. Toen was de titel van deze blog nog: “zit over 2 jaar het asiel vol?”. Omdat ik dacht dat het uiteindelijk wel mee zou vallen, heb ik de blog nooit afgemaakt en gepubliceerd. Ik ging er positief denkend vanuit dat de mensen wel goed onderzoek zouden doen voordat ze aan een hond beginnen. Maar helaas eerder dan voorspeld (nog geen 7 maanden later) en het lijkt er op dat de asielen inderdaad aardig vol aan het lopen zijn. Net zoals Marktplaats waar er heel veel pups opnieuw te koop worden gezet bij mensen die toch niet goed hebben nagedacht over hun aanschaf.

Corona puppy’s

Sinds Corona of COVID-19 zijn er heel veel mensen op zoek gegaan naar een beetje afleiding. Het thuiswerken zorgt ervoor dat mensen nu eindelijk genoeg thuis zijn voor een pup. En gezelschap van een hond is wel erg gezellig in deze lastige tijd. Welk theater of welk café er ook dicht moet. Het bos blijft open. Een wandeling met een hond kan nog.

Redenen om geen hond te nemen

Wij zien dat er heel veel mensen op zoek zijn gegaan naar redenen om wel of geen hond te nemen. Gelukkig zijn er heel veel mensen op onze blog terechtgekomen: “8 redenen om geen hond te nemen“. Want een hond neem je als het goed is niet voor heel even. Voordat je aan een hond begint is het heel goed om alle nadelen te overwegen, ook die nadelen die je misschien nu niet kunt voorstellen.

We nemen een hond

Toch zijn er heel veel mensen die (hopelijk) weloverwogen een hond hebben genomen. De herplaatsers, asielhonden en pups zijn dan ook niet aan te slepen. Een mooie kans voor de broodfokkers, die een heel nieuw profijt hebben van deze tijden.

Gedragsproblemen

Wanneer je je niet goed verdiept in puppy’s of honden voordat je er eentje koopt of adopteert kan dat heel veel problemen geven. Denk alleen maar aan de honden die er zo leuk uitzien, maar eigenlijk qua gedrag best wel heel pittig zijn. Zoals de Shiba Inu of de Amerikaanse Akita. Ze zien er uit als gezellige wollige beren, maar ze hebben echt een heel sterk karakter en zijn over het algemeen geen beginnershonden. Hoe rot is dat iemand ondoordacht een puppy neemt, daar niet goed mee omgaat en als de problemen te erg worden de hond naar het asiel brengt. Honden met gedragsproblemen zijn vele malen moeilijker te plaatsen dan honden zonder ‘rugzakje’. Frustrerend, zeker gezien het feit dat het hele rugzakje voorkomen had kunnen worden als men zich beter had verdiept in het nemen van een hond en in het ras dat ze hebben gekozen.

Alleen thuis blijven

Puppy’s kunnen niet meteen alleen thuis blijven, Meestal ook na 6 maanden nog niet. Denk dus niet dat je na 8 weken volle aandacht je weer terug aan het werk kan. Herplaatsers kunnen ook niet zomaar alleen thuis blijven. Van buitenlandse honden is het bekend dat die lastig alleen thuis kunnen blijven. Logisch ook een asiel vol met honden of met een groep honden op straat leven, is wel even wat anders dan in een nette woonkamer helemaal in je eentje 6 of 8 uur per dag alleen zijn. Dat lukt gewoon niet. Plus je maakt de hond er ook niet gelukkiger mee.

Naar het asiel

Er zijn natuurlijk heel veel stappen die je kunt ondernemen voordat je je hond naar het asiel brengt. Je kunt je goed voorbereiden voordat je een hond neemt. Door goede boeken te lezen en op zoek te gaan naar een goede fokker die jou meer kan vertellen over het ras dat je graag wilt. Je kunt naar een goede hondenschool gaan als jouw pup er uiteindelijk is. Je kunt zorgen voor rust, regelmaat en voldoende tijd en aandacht. Je kunt zorgen dat je je kunt aanpassen ook als het anders gaat dan je had gehoopt of verwacht. Ook als het al niet goed gaat kun je nog een hondengedragstherapeut inschakelen. Allemaal stappen om te voorkomen dat je jouw hond hoeft te verplaatsen. Maar laastst stond er pupje die 8 weken en 4 dagen was, die al herplaatst werd. In 4 dagen was er dus besloten dat de pup te druk was en weg moest. Begin dan niet aan een pup.

LEESTIP: wat heb je echt nodig voor een puppy

Verdrietig

Overigens is het niet de bedoeling om iedereen over één kam te scheren. Of als een blog om onaardig te doen tegen mensen die hun hond moeten herplaatsen. Dit is in veel gevallen gewoon voor iedereen heel erg verdrietig. Het is alleen zo sneu dat heel veel van de puppy’s en honden die nu een nieuw huis zoeken, vrij makkelijk voorkomen hadden kunnen worden. Gewoon door geen impulsaankopen te doen, maar je echt te verdiepen in de materie hond. Hopelijk vinden alle honden die nu in het asiel zitten een mooi nieuw thuis.

Wil je zien welke honden er in het asiel zitten op dit moment? De website van de Dierenbescherming is: Ik Zoek Baas, de website van alle asielen (ook die niet zijn aangesloten bij de Dierenbescherming kun je vinden op dierenasiels.com

Gerelateerde artikelen

Tags

Wat is dit?

Meer verhalen van Redactie

Waarom zelf hondensnacks drogen? En hoe? Geef koekje! x

Waarom zelf hondensnacks drogen? En hoe?

21 oktober Door: Redactie

Gelukkig kun je inmiddels in iedere dierenwinkel en webshop voor honden inmiddels een gezonde keuze maken qua hondensnacks. Pure gedroogde snacks van vlees en vis zie je steeds vaker ...

Lees het hele artikel
9 redenen om geen puppy te nemen Geef koekje! x

9 redenen om geen puppy te nemen

20 oktober Door: Redactie

Wat zijn de 9 redenen om geen puppy te nemen? Ik zal het eerlijk zeggen, ik kon mijn pupje ook wel achter het behang plakken. Heb je nu nog ...

Lees het hele artikel
7 redenen om een stoomreiniger te kopen als je een hond hebt Geef koekje! x

7 redenen om een stoomreiniger te kopen als je een hond hebt

19 oktober Door: Redactie

Waarom moet je een stoomreiniger kopen als je een hond hebt? Ik deel mijn 7 redenen want; ik moet mijn enthousiasme kwijt over mijn stoomreiniger. Voorheen dacht ik: ‘wat ...

Lees het hele artikel
Een herplaatser als tweede hond Geef koekje! x

Een herplaatser als tweede hond

14 oktober Door: Redactie

Een herplaatser als tweede hond. Heb je nu al een hond en wil je jouw huis openstellen voor een hond die een gouden mand zoekt? Dat is een heel ...

Lees het hele artikel