Zoeken
Generic filters
Exact matches only

Het verantwoord aanschaffen en houden van honden

28 January
x
Wat is dit?

De kogel is door de kerk, u gaat een hond aanschaffen. Maar wat komt er allemaal kijken bij de aanschaf van een hond en waar moet u op letten? Het is belangrijk dat u deze keuze zeer bewust maakt. Deze keuze beïnvloedt uw leven namelijk voor de komende 10 tot 14 jaar. Het is gemakkelijk om een soort stappenplan te doorlopen, om uiteindelijk tot de beste keuze te kunnen komen.

Kostenplaatje

Een hond aanschaffen kost natuurlijk geld. Voor een rashond betaalt men tussen de €1000 en €1500. Een stamboomloze hond kan goedkoper zijn, maar dat is niet altijd het geval. Een hond uit het asiel is ook nog een optie en daar zal men ongeveer €300 spenderen.

Naast de eenmalige aanschafkosten van de hond zult u ook eenmalige kosten hebben voor het aanschaffen van de benodigdheden. Hierbij moet u denken aan voerbakken, een mand, een halsband of tuig en een riem. Daarnaast zijn er ook herhaaldelijke kosten voor voeding en medische hulp. Hier gaat het niet enkel om terugkomende medische kosten zoals de entingen, maar ook om onvoorziene kosten die gemaakt kunnen worden bij bijvoorbeeld een botbreuk of ontsteking. Houd er rekening mee, dat een hond gemakkelijk €2000 per jaar kost.

Voor de medische kosten bestaan ook verzekeringen, die zeker aan te raden zijn. De dierenartsen kunnen tegenwoordig steeds meer, maar hier hangt uiteraard ook een prijskaartje aan. Met een verzekering kan men makkelijker meer onderzoek laten doen. Het is aan te raden de hond vanaf pup zijnde te verzekeren. Vaak is de premie dan voordeliger en zijn er nog geen clausules van toepassing.

Keuze tussen een pup of volwassen hond

De leeftijd van de hond die uw gezin zal verwelkomen is een heel persoonlijke keuze. Geen keuze hierin is fout, als deze weloverwogen gemaakt wordt.

Enkele voordelen van een asielhond:

 • Het karakter van de hond is al bekend.
 • De hond is over het algemeen al zindelijk en heeft vaak een basis opvoeding gehad. Is dit niet het geval, dan wordt dat vermeld.
 • Het is mogelijk om de hond een aantal keren te ontmoeten, om te zien of er een klik is.

Het wil echter niet zeggen dat een volwassen hond minder tijd en energie kost dan een pup. Ook met een volwassen hond kunt u tegen problemen aanlopen die training en tijd gaan kosten.

Enkele voordelen van een pup:

 • De socialisatie en opvoeding van de hond heeft u zelf in de hand. Gewenst gedrag aanleren aan een pup is makkelijker dan ongewenst gedrag van een volwassen hond afleren.
 • U ziet de pup opgroeien.

Over het algemeen kost het opvoeden van een pup veel tijd en energie. Veel mensen hebben dan ook een puppy blues. Men stelt zich het hebben van een pup wat te rooskleurig voor en dat kan soms best zwaar vallen. Staffordshire Bull Terriër Vaös en Berp

Wat kan ik een hond bieden?

Zodra u een hond overweegt aan te schaffen, moet u uzelf afvragen wat u de hond te bieden hebt. Als u deze vraag kunt beantwoorden, kunt u namelijk veel meer gericht gaan zoeken naar geschikte rassen of een specifieke herplaats- of asielhond.

 • Hoeveel tijd kan ik besteden aan de hond?
  Denk hierbij aan dagelijkse bezigheden die veel tijd innemen, maar ook aan hobby´s die u beoefent, tijd die u doorbrengt met vrienden en familie, of tijd die u besteedt aan ‘niks doen’. Deze bezigheden zullen anders moeten worden ingepland, zodra er een hond in uw leven stapt.
 • Wat zoek ik in het karakter van de hond?
  Denk hierbij ook aan ras eigenschappen, karakteristieke eigenschappen die je terug ziet in het grootste deel van de populatie van een bepaald ras, waarmee u zeker rekening dient te houden. Als een specifieke eigenschap een echte no go is, kies dan niet op basis van uitzonderingen (zoals kennissen die een voorbeeldig exemplaar van het ras hebben en een specifiek kenmerk niet vertonen) toch voor dit ras. De kans dat de hond alsnog de niet gewenste karaktereigenschappen gaat vertonen is namelijk erg groot. Ras eigenschappen zijn niet weg te trainen en zijn ook zeker niet altijd naar wens te dimmen. Honden zijn jarenlang op gewenste eigenschappen geselecteerd en deze eigenschappen zitten dus diep geworteld. Enkele voorbeelden van ras eigenschappen zijn waaksheid, (gebrek aan) tolerantie naar andere dieren en honden en jachtinstinct.
 • Hoeveel tijd wil/kan ik aan de vachtverzorging besteden?
  U kunt de vachtverzorging uitbesteden, maar houd wel rekening met meer haar in huis wanneer u voor een langharig ras kiest. Echter verliezen ook kortharige honden heel het jaar door veel haren. Als u een hond in huis neemt, zal dit onoverkomelijk voor haren in het huis zorgen.
 • Wil ik een actieve hond?
  Als u graag hondensport wilt gaan beoefenen en altijd veel tijd buiten besteedt, zal er een ander ras geschikt voor u zijn dan wanneer u liever af en toe een dagje rustig aan doet. Niet ieder ras kan makkelijk rust pakken en niet ieder ras heeft de passie om dagelijks uren bezig te zijn.
 • Wil ik kinderen of heb ik kinderen ?
  Een hond wordt niet kindvriendelijk geboren. Dit is een stukje opvoeding, zowel de hond en het kind moeten leren hoe met elkaar om te gaan. Laat uw kind(eren) nooit alleen zonder toezicht met de hond.

Als u deze vragen eerlijk beantwoordt, wordt de groep van honden waaruit u kunt kiezen al snel een stukje kleiner. Ga zeker op bezoek bij fokkers om kennis te maken met de rassen die u interessant lijken. Zo krijgt u een beter beeld van de honden en zult u spoedig leren of dit ras eventueel bij u kan passen.

Waar ga ik de hond vandaan halen?

Het aanbod van honden en pups is enorm, maar waar moet u nu op letten bij het aanschaffen van een hond?

Het zoeken van een betrouwbaar asiel in Nederland is over het algemeen niet heel ingewikkeld. Gaat u op zoek naar een hond uit het buitenland, is het niet altijd even makkelijk om te beoordelen of de stichting betrouwbaar is. Omdat de vraag naar honden uit het buitenland sterk gegroeid is zitten ook hier stichtingen bij die niet betrouwbaar zijn. Doe dus zorgvuldig onderzoek en ga op zoek naar mensen die ervaring hebben met de stichting die je overweegt. Op de website van Stray-AFP kunt u meer informatie vinden over bij hen aangesloten betrouwbare stichtingen.
Waar moet u op letten en aan denken als u een hond uit het asiel wil kopen?

 • Vraag zoveel mogelijk over de achtergrond van de hond. Dit kan waardevolle informatie opleveren voor u als koper.
 • Ga wandelen met de hond zodat u kunt zien hoe deze zich gedraagt tijdens het wandelen en hoe deze omgaat met prikkels in de omgeving zoals passerende mensen, honden en voertuigen.
 • Honden kunnen een gedragsverandering laten zien als ze in een nieuwe situatie terechtkomen. Dit heeft vaak tijd nodig, gooi de handdoek dus niet te snel in de ring.
 • Als het asiel u adviezen geeft, volg deze dan ook op.
 • Schrijf u in bij een goede hondenschool zodat u een vangnet heeft als zich eventuele gedragsproblemen voordoen.
 • Koop de hond nooit uit medelijden. Dit kan voor frustraties zorgen bij beide partijen. Soms blijven mensen ook in het medelijden hangen, waardoor de hond niet vooruit gaat. Een hond is niet meer zielig vanaf het moment dat er goed voor wordt gezorgd.

Heeft u gekozen voor het aanschaffen van een pup, ga dan het liefst opzoek naar een fokker die fokt met stamboom, erkend bij de Raad van Beheer. Zo weet u dat er kritischer gekeken wordt naar gezondheid en welzijn. Deze fokkers zijn ook vaak aangesloten bij een rasvereniging die aanvullende eisen stelt. Veel fokkers werken ook met een wachtlijst, waardoor het dus een tijdje kan duren voor er een pup beschikbaar komt. Een pup mag vanaf 7 weken het nest verlaten, echter zullen de meeste fokkers minimaal 8 weken aanhouden.

Waar moet u op letten/ aan denken als u een pup wil kopen:

 • Ga op zoek naar een betrouwbare fokker.
 • De moederhond moet aanwezig zijn en deze moet u ook mogen zien. Let goed op of de teef inderdaad zogend is en of ze wel van hetzelfde ras is.
 • Als er door een fokker meerdere rassen aangeboden worden, is dit over het algemeen een teken dat u er geen pup moet kopen.
 • Een juiste fokker zal al uw vragen beantwoorden en zal daarnaast ook kritische vragen aan u als koper stellen.
 • De fokker kan u alle gezondheidsdocumenten van de moeder en vader laten zien.
 • De pups moeten al een keer ingeënt zijn, zijn meerdere keren ontwormd, en moeten daarnaast gechipt zijn. De chip is geregistreerd voor de pups naar hun baasje gaan. nestje Staffordshire Bull Terriër puppy's

Eerste dagen thuis

De eerste dagen thuis zullen voor zowel u als de pup wennen zijn. Het beste advies is geen verwachtingen te hebben. De eerste periode vraagt veel energie en soms zal het lijken dat u niet vooruit komt. Veel mensen hebben last van een puppy blues omdat het hebben van een pup vaak wat geromantiseerd wordt. Pups ontdekken de wereld met hun mond en doen dat over het algemeen niet heel voorzichtig.

De eerste dagen is het vooral belangrijk dat de pup kan wennen aan de nieuwe situatie. Geef hem/haar hier voldoende tijd voor en vraag niet te veel. Het is voor zo’n pup niet niks om ineens uit de vertrouwde omgeving weggehaald te worden. Het kan dus echt een aantal dagen duren voordat de pup zich echt op zijn/haar gemak voelt. Als de pup in huis en eventueel de tuin gewend is, kunt u beginnen met lopen op straat. Ook hier geldt weer dat veel geduld belangrijk is, de pup is waarschijnlijk nog nooit auto’s, fietsen en andere (voor ons normale) prikkels blootgesteld. Laat de pup dit allemaal bekijken, ga dus op een afstandje staan zodat de pup niet angstig wordt. Met de tijd worden dit soort prikkels normaal.

Eigenlijk gaat de hele opvoeding van een pup zo stapsgewijs door. Bij de ene pup gaat u er in een razendsnel tempo doorheen, terwijl de ander veel meer tijd nodig heeft. Belangrijk hierin is altijd te kijken naar wat de pup aankan. Er zijn richtlijnen hiervoor, maar deze zijn niet voor alle pups passend.

Het is aan te raden op zoek te gaan naar een goede puppycursus, die werkt volgens de nieuwste inzichten. Hier kunt u veel leren en daarnaast kunt u er altijd terecht met vragen.

Bij een herplaatser geldt hetzelfde, kijk wat de hond aankan. Een herplaatser die veel meegemaakt heeft zal meer tijd nodig hebben om aan alles te wennen, dan een asielhond die het bij de vorige eigenaar ook erg goed heeft gehad. Als u een herplaatser met een verleden in huis neemt, is het aan te raden ook stapsgewijs te gaan werken en routines in te bouwen. Voorspelbaarheid geeft rust. Heeft u een herplaatser die zich eigenlijk direct heel prettig voelt, kunt u meerdere stappen tegelijk nemen.

Vervolg cursus of sporten?

Als je pup de puppycursus achter de rug heeft en richting de leeftijd van een jaar gaat, kunt u zich gaan oriënteren op vervolgcursussen. Er is een enorm aanbod, van agility tot speuren. Er is echt voor iedere baas-hond combinatie wel iets leuks te vinden.

Voor de meeste honden is het heel goed om naast de normale wandelingen nog een extra uitlaatklep te hebben. Zo voorkomt u probleemgedrag dat voortkomt uit verveling en onderprikkeling. De ene hond zal meerdere keren per week extra uitdaging nodig hebben terwijl de andere tevreden is met 1 tot 2 maal extra uitdaging. Staffordshire Bull Terriër aan het sporten

Sociaal gedrag naar andere hondeneigenaren

Als hondeneigenaar bent u verantwoordelijk in uw gedrag tegenover de gehele maatschappij. Er is onder hondeneigenaren een soort etiquette:

 • Ziet u een andere aangelijnde hond komen, lijn uw eigen hond dan altijd aan. Al doet uw hond niets, kan het benaderd worden door een loslopende hond veel stress bij de andere eigenaar en hond veroorzaken.
 • Laat uw hond niet zomaar kennismaken met andere honden aan de lijn. U weet namelijk niet of de andere hond dit wel leuk vindt. Dit kan niet enkel negatief uitpakken voor de andere hond, maar ook vervelende gevolgen hebben voor uw eigen dier.
 • Vertoont uw hond gedrag dat door een andere hond duidelijk niet prettig gevonden wordt, grijp dan meteen in.
 • Vraag altijd of u een vreemde hond mag aaien, voordat u dit zomaar doet. Sommige honden of mensen vinden dit helemaal niet prettig.
 • Geef elkaar voldoende ruimte. Kort langs elkaar passeren is voor de meeste honden niet prettig. Steek even over of ga op het fietspad of in de berm lopen. Dit scheelt veel stress voor de honden.

Er komt veel kijken bij het aanschaffen en houden van een hond. Als u nog vragen heeft na het lezen van deze blog zoek dat contact met een professional die u hier mee kan helpen.

Gerelateerde artikelen

Tags

Wat is dit?

Meer verhalen van Vaös & Lein

Jouw acties hebben gevolgen Geef koekje! x

Jouw acties hebben gevolgen

12 December Door: Vaös & Lein

Zoals vele van jullie weten kan ik me erg irriteren over het onverantwoorde gedrag van veel honden eigenaren. Toch heb ik me er bij neergelegd dat veel mensen gewoon ...

Lees het hele artikel
Raseigenschappen Stafford Geef koekje! x

Raseigenschappen Stafford

17 December Door: Vaös & Lein

Raseigenschappen van Staffords. Veel mensen zeggen dat pups blanco geboren worden. Qua ervaringen is dat waar maar ze hebben natuurlijk wel een bepaald genen pakketje meegekregen. Op dat genen ...

Lees het hele artikel
Je hond aanlijnen, is dat echt zo lastig? Geef koekje! x

Je hond aanlijnen, is dat echt zo lastig?

23 November Door: Vaös & Lein

Nee, is de eerste gedachte die wellicht in je opkomt. Helaas, lijkt het voor heel veel mensen toch echt vreselijk lastig hun hond aan te lijnen. Vandaag nog liep ...

Lees het hele artikel
Gebitsverzorging hond Geef koekje! x

Gebitsverzorging hond

18 April Door: Vaös & Lein

In februari, de maand van het gebit, staat het gebit van zowel hond als kat centraal in de meeste dierenklinieken. Dit wordt gedaan om mensen er bewust van te ...

Lees het hele artikel