Zoeken
Search
Generic filters
Exact matches only

8 redenen om géén hond te nemen

11 oktober
x
Wat is dit?

Huh? Een blog op een hondenbloggersplatform met redenen waarom je géén hond moet nemen? Jullie zijn toch juist hondenliefhebbers? Waarom dan een blog met redenen om niet aan een hond te beginnen? Simpel, juist omdat we hondenliefhebbers zijn! Wanneer mensen twijfelen of ze wel of geen hond willen nemen, dan is alle eerlijke informatie, die ook de minder leuke kanten van een hond hebben belicht, meer dan welkom.

Verkocht

Wanneer je aan het oriënteren bent op een vierbenige huisgenoot is niets onhandiger dan eerst koppies te gaan kijken. Je typt willekeurig ergens in pups te koop en je komt op de meest schattige advertenties terecht. Die koppies daar val je toch als een blok voor? Misschien ben je juist op zoek naar een herplaatser en kijk je eens op de website van de dierenasielen of wil je juist een hond uit het buitenland adopteren. Al met al genoeg plekken waar je meteen verliefd kan worden op zo’n schattig hondje. Begin je liever met oriënteren of jij (en jouw partner of gezin) wel klaar zijn voor een hond? Lees dan vooral verder.

Nest puppies

Hier zijn de 8 eerlijke redenen van ervaren hondeneigenaars waarom zij wel eens denken ‘was ik er maar niet aan begonnen’.

De verwachting vs Realiteit

Twee van onze hondenbloggers hebben hier al eens een blog over geschreven (zonder dat ze dit van elkaar wisten). Wat we hier mee bedoelen is dat je vaak een rooskleurig beeld hebt van een hond. ‘Mans best friend’ een maatje voor het leven waarmee je samen allerlei activiteiten kunt ondernemen. In de praktijk kan dat wel eens anders uitvallen. Stel dat je het liefste zou gaan wandelen in de binnenstad met jouw hond, maar het blijkt dat jouw hond daar veel stress van heeft en daardoor ongewenst gedrag laat zien. Of je wilt juist gaan sporten met jouw hond terwijl dit helemaal niet datgene is waar jouw hond gelukkig van wordt.

LEESTIP: de blog van Wiske over verwachting en de blog van Foo & Nory ‘wat als jouw hond niet aan jouw verwachting voldoet’

Haren, kwijl, poep, plas, kots, haren en modder

Hier kunnen we simpel over zijn. Neem je een hond dan krijg je er gratis heel veel kots, kwijl, plas, poep, modder en haren bij. Natuurlijk kan het per ras wel wat verschillen aan hoeveelheden ongewenste stoffen. Je kunt je voorstellen dat een chihuahua minder poept dan een Sint Bernard en een teckel minder kwijlt dan een Newfoundlander. Maar zoals je ook al in de blog van Plint hebt kunnen lezen; ook kleine hondjes kunnen een shitstorm veroorzaken als ze ziek zijn. Dan hebben we het nog niet gehad over de haren. Honden verharen flink minimaal 2 keer per jaar wanneer ze in de rui zijn. Zijn ze niet in de rui? Dan is het niet zo dat de haren helemaal niet loslaten, niet op de bank zitten of op je kleding. Hou rekening met haar overal en altijd. Een naakthond verhaart wel niet, maar die hebben weer veel huidvet wat kan afgeven en vlekken.

hond in de modder

Op vakantie

Wil je op vakantie? Dat kan, heb je een hond en wil je op vakantie? Dan moet je natuurlijk met meer dingen rekening houden. Gaat jouw hond mee op vakantie of ga je juist zonder hond? Ga je met jouw hond op vakantie zoek dan even goed uit welke eisen er allemaal worden gesteld per land waar je jouw hond mee naar toe wilt nemen. Misschien wil je juist wel zonder hond op vakantie en dan is een goed opvang adres belangrijk. Heb je vrienden of familie waar jouw hond goed terecht kan? Dan is dat het allerfijnste. Maar misschien zitten jouw vrienden en familie helemaal niet te wachten op jouw logeerhond. Dan wordt het tijd om een pension of hondenopvang te gaan vinden. Maar ja welk pension voldoet aan jouw eisen? Ook iets om je te realiseren, wanneer je de verwachting hebt dat jouw hond heel makkelijk in een hondenpension zou kunnen. Kan het voorkomen dat jouw hond heel ongelukkig wordt in een pension of dat jouw hond helemaal niet met andere honden kan. Dus wie weet moet je 15 jaar lang (of hoe lang jouw maatje ook leeft) alleen maar mét hond op vakantie. Het kan heel leuk zijn, maar het kan ook wat beklemmend voelen. Je neemt immers de zorg voor jouw hond mee op vakantie. Niet 100% ontspannen dus.

Iedereen aan boord

Belangrijk als je een hond neemt is dat iedereen in het gezin het er mee eens is, het leuk vindt en aan boord is. De hond heeft nu eenmaal altijd zorg en aandacht nodig. Als klein meisje wilde ik persé een teckel, ik weet nog dat ik heilig beloofde om iedere dag voor de teckel te zorgen en uit te laten. In de praktijk waren het toch vooral mijn ouders die met de hond gingen wandelen, die hem eten moesten geven en die de dagelijkse zorg voor rekening namen. Een eerlijke verdeling van de taken is wel prettig. Of je moet afspreken dat 1 iemand het doet en daar ook vrede mee hebben. De dagelijkse zorg voor een hond is erg veel.

Wandelen, wandelen, wandelen

Je moet echt van wandelen houden. Hou je niet zo van wandelen of hou je niet van wandelen in de regen of de kou? Dan is dit absoluut een reden om níet aan een hond te beginnen. Ben je een wandelfanaat en kijk je uit naar dagelijkse wandelingen in de natuur? Dan is een hond wellicht juist wel de goede match. Maar let op: pups wandelen nog niet zo lang en jouw hond heeft niet alleen doorloop wandelingen nodig. Honden willen snuffelen, dus dat is niet altijd doorlopen in de pas, maar juist ook heel veel wachten.

wandelen hond in de regen

Andere hondeneigenaren

Een van de grootste frustraties onder hondeneigenaren zijn andere hondeneigenaren. Er zijn verschillende manieren om met honden om te gaan. Ook is er een honden etiquette waarvan het fijn is als iedereen daar rekening mee houdt. Maar hoe goed jij ook je best doet om sociaal te zijn met jouw hond naar andere honden en andere hondeneigenaren. Dat wil niet zeggen dat de andere hondeneigenaren ook zo met jou en jouw hond rekening houden. Hoe je ook wendt of keert, je krijgt te maken met andere hondeneigenaren. Of je wilt of niet. Ze lopen immers in een wandelgebied waar jij loopt, je komt ze in de stad tegen in jouw dorp en eigenlijk overal waar jij en jouw hond ook komen.

LEESTIP: Of ik mijn hond niet op kan voeden

Drukke boel

Even aanhakend op de vorige reden om geen hond te nemen, wil je andere hondeneigenaren ontlopen? Dat is bijna onmogelijk! Je hebt in Nederland steeds minder plekken waar je jouw hond uit kunt laten en los kunt laten rennen. Juist op deze plekken is het dan ook vreselijk druk met andere honden. Weinig mensen hebben echt kaas gegeten van de hondentaal, waardoor ontmoetingen met andere honden niet altijd prettig verlopen. Maar ja, misschien vind je het juist vreselijk gezellig om andere honden en andere hondenmensen te ontmoeten en te praten over jullie gezamenlijk interesse. Dan is drukke boel juist een voordeel in plaats van een nadeel.

De dierenarts

De kosten voor de dierenarts is onze laatste reden om niet aan een hond te beginnen. Deze kan namelijk hoog oplopen. Hoewel je er natuurlijk niet vanuit gaat, er kan altijd iets niet goed gaan met de gezondheid van jouw hond. Tegelijkertijd gaan we er wel een beetje van uit dat je rekening houdt met de mogelijke kosten van jouw hond. Zijn het niet de medische kosten, dan is het wel de hondenbelasting, het voer en alle andere kosten die er komen kijken bij het hebben van een hond.

Heb jij ondanks al deze redenen om géén hond te nemen, toch een hond? Had je bij deze nadelen al stilgestaan? Als echte hondenliefhebbers wegen voor ons de positieve punten van een hond absoluut op tegen de negatieve punten. Ook al is het een lijst van wel 8 (!!) redenen geworden.

Tags

Wat is dit?

Meer verhalen van Redactie

Waar koop ik een pup? Geef koekje! x

Waar koop ik een pup?

19 november Door: Redactie

De kogel is door de kerk, iedereen in het gezin is om…..eindelijk mag er een pup komen! Veel mensen typen het ras in op Google wat ze zoeken en ...

Lees het hele artikel
Sinterklaas cadeautips voor de hond Geef koekje! x

Sinterklaas cadeautips voor de hond

4 november Door: Redactie

Vier je Sinterklaas en is jouw hond ook van de partij? Dan zorg je natuurlijk voor een geweldig leuk cadeautje voor jouw hond! We helpen je graag op weg ...

Lees het hele artikel
Herfst en blije honden! Geef koekje! x

Herfst en blije honden!

27 oktober Door: Redactie

De herfst is een geweldig seizoen voor honden! Lekker buiten rennen, vallende bladeren, de prachtige herfstkleuren. Een ultiem seizoen voor fijne lange herfstwandelingen en voor prachtige foto’s van jouw ...

Lees het hele artikel
5 musthaves voor een herfstwandeling met de hond Geef koekje! x

5 musthaves voor een herfstwandeling met de hond

16 oktober Door: Redactie

Je kent het wel, je wilt een heerlijke wandeling met jouw hond gaan maken, en dan begint het te regenen en te waaien. De meeste honden hebben hier geen ...

Lees het hele artikel