Zoeken
Generic filters
Exact matches only

Wat heb je echt nodig voor een puppy

12 May
x
Wat is dit?

In aanvulling op de blog: Puppy in aantocht – wat heb je nodig, welke eigenlijk alleen maar gaat over welke spullen je in huis moet hebben voordat je pup komt. Heb je ook andere dingen nodig. Niet zozeer qua spullen, maar eerder qua mindset.

Puppy tijd

Het is wel leuk dat ik me eerst weer enorm heb ingelezen over pups, blogs over ze heb geschreven en nu is Lena hier in huis en het is toch weer wennen. Je vergeet ook heel snel hoe de puppy tijd was als jouw hond eenmaal volwassen is. En geloof me hoe schattig ze er ook uitzien, puppy’s zijn echt niet allemaal rozengeur en maneschijn. Dus wat heb jij écht nodig voor een puppy? Lees maar mee!

Heel veel geduld

Jouw pup moet nog alles leren. Weet niet wat wel bedoeld is om op te kauwen en wat niet en kent ook het woord nee niet eens. Sterker nog, jouw pup snapt van heel veel dingen (nog) niets. Wil je nu een goede start maken met jouw pup? Dan heb je echt heel veel geduld nodig.

Genoeg slaap

Om veel geduld te hebben met de streken van jouw pup is genoeg slaap ook onmisbaar. Dat lijken zeker de eerste weken 2 dingen die niet samen kunnen gaan. Een pup en genoeg slaap. Je pup moet er immers nog iedere nacht een aantal keren naar buiten om te plassen. Met Lena heb ik het ‘geluk’ dat ze al wat ouder is en helemaal zindelijk. Ik hoef er nu maar 1 keer per nacht uit. Maar ook de eerste 2 dagen deed ik geen oog dicht. De eerste nacht waren we om 1.30 uur pas thuis, en Lena had energie voor 10. Heb je een partner probeer dan de nachtelijke plasjes te verdelen of spreek af dat jij 1 nacht doet en hij of zij de andere nacht.

Relativeringsvermogen

Wij mensen denken dat ieder gedrag van de pup meteen geclassificeerd moet worden in ‘Ja dat mag’ of ‘Nee niet doen’. De ‘ja dat mag’ benoemen we niet naar de pup, dat laten we ze doen en dan krijgen ze geen aandacht. Maar dat wat niet mag willen we meteen vertellen dat het niet mag. Trap nu niet in de valkuil om ieder gedrag wat jouw puppy laat zien meteen te ‘bestraffen’ met een ‘Nee’.
Punt 1: jouw puppy snapt nee niet en merkt alleen dat hij bij een gedrag aandacht krijgt (super leuk!) dus je leert op deze manier niets af, sterker nog waarschijnlijk leer je jouw pup dat datgene wat hij aan het doen is, perfect gedrag is om aandacht te krijgen.
Punt 2: je hebt jouw pup net, jouw pup zit ineens in een andere situatie zonder broertjes, zusjes en vertrouwde omgeving. Wil je nu echt alleen maar bezig zijn met nee roepen? Ga lekker aan jullie band werken. Geniet van je pup, doe samen een spelletje. Leer je pup kennen. Geniet juist van datgene wat er zo leuk aan pups is.

Puppy Lena bijvoorbeeld wil (zoals alle pups) overal in bijten. Na 2 keer in een terracotta plantenpot te hebben gebeten vond ze het niet zo boeiend meer. Dat zal ze niet meer doen. Ze heeft dus geleerd dat het 1 niet leuk is en 2 ook niets oplevert (in elk geval geen aandacht). Dus door naar het volgende object om in te bijten.

Humor

Natuurlijk wil je het allerliefste dat jouw pup zich voorbeeldig gedraagt. Maar puppy gedrag en dat wat jij voorbeeldig vindt, daar zit nogal een verschil tussen. Jouw puppy moet wel de kans krijgen om dingen zelf te ontdekken. Soms kun je om alle malle streken maar beter lachen (zonder dat je pup het ziet) en jezelf bedenken dat de meeste vanzelf over gaan. Gewoon lekker vrolijk blijven en aan de slag met de dingen die je jouw pup graag wilt leren (trainen) en de basis (opvoeden).

Management

Het handigste is om bepaalde situaties te voorkomen. Wil je liever niet dat jouw pup jouw dure schoenen opeet? Laat ze dan niet in de ruimte van de pup slingeren. Natuurlijk moet jouw pup leren wat wel en wat niet mag. Maar niet meteen, niet de eerste weken en het gaat veel makkelijker als je zorgt dat jouw pup niet steeds de fout in gaat. Bekijk je huis door de ogen van jouw pup en breng veilige kaders aan. Berg je (dure) spullen op en maak gebruik van een puppyren eventueel in combinatie met een bench.

Hulpvaardige mensen

Om jou en jouw puppy te helpen bij het opvoeden zijn mensen die jij eerst instrueert heel erg handig. Je wilt namelijk dat jouw pup zich later ook goed gedraagt als je mensen op straat tegenkomt bijvoorbeeld. Of als de deurbel gaat. Je hebt heel veel aan mensen die jij kunt vragen om tijdens de wandeling even een praatje te komen maken en jouw pup helemaal te negeren. Ook is het handig om bezoek thuis te ontvangen die jij kunt instrueren hoe zich te gedragen.

Geen schaamte

Soms moet je even gekke dingen doen en zeggen, om te zorgen dat jouw puppy oké is. Nu met Lena de angstfase is aangebroken (die begint rond de 12 weken), moet ze af en toe best lang kijken om te zien of iets niet heel eng is. Een groepje mensen die op hun eigen oprit aan het praten is? Eng! Dus ze ging er even bij zitten, en ik wacht dus ook. Ze vond het zo spannend dat ze al tegen me aanzat, maar ik ben even door mijn knieën gegaan voor extra steun. Dus daar zit je dan, in de groenstrook met je pup samen te kijken naar vreemde mensen.

Heel veel keukenrol

Ja reken maar dat er plas en poep op te ruimen is. Maar vergeet ook niet kots, een waterbak waar je pup middenin gaat staan. Of misschien wel omver loopt. Gevolgd door nog meer plasjes en poepjes en een glas limonade die om gaat. Hoe dan ook hou de keukenrol bij me in de buurt. En een flesje schoonmaakmiddel om de ergste geur meteen weg te poetsen.

Een handig puppyboek

Het boek: “Een hondenleven lang fysiek en mentaal in balans” is een uitstekende leidraad voor het dagelijks leven met jouw pup. Het boek bevat concrete oefeningen en tips waar je direct mee aan de slag kan.

Gerelateerde artikelen

Tags

Wat is dit?

Meer verhalen van Redactie

Anido vakbeurs: interessante producten (+ sneak preview!) Geef koekje! x

Anido vakbeurs: interessante producten (+ sneak preview!)

2 February Door: Redactie

Afgelopen 25 en 26 februari vond in de Kortrijk Xpo (België) de ANIDO plaats: een vakbeurs voor de markt van huisdierverzorging. Hier treffen dierenspeciaalzaken en winkels met een dierenafdeling ...

Lees het hele artikel
🎶Baby, It's Dark Outside 🎶 Tijd voor een hondenlampje! Geef koekje! x

🎶Baby, It's Dark Outside 🎶 Tijd voor een hondenlampje!

9 January Door: Redactie

Sinds de Winterwende van afgelopen 22 december worden de dagen langzaam, heel langzaam, steeds weer wat langer en de nachten weer wat korter. Maar het is nog steeds flink ...

Lees het hele artikel
Vuurwerkangst? Tips om stress te verminderen tijdens Oud en Nieuw! Geef koekje! x

Vuurwerkangst? Tips om stress te verminderen tijdens Oud en Nieuw!

13 December Door: Redactie

Vind jouw trouwe metgezel de feestdagen spannend? Dat is helemaal niet gek. De laatste dagen van het jaar zijn immers gevuld met allerlei verschillende prikkels voor honden. Niet alleen ...

Lees het hele artikel
Getest: handgemaakte leren tuigjes van Meola Leather Dogs Geef koekje! x

Getest: handgemaakte leren tuigjes van Meola Leather Dogs

7 November Door: Redactie

Onze hondenbloggers delen graag hun ervaring graag met je! Zo kun je op The Dog Pen alles lezen over de belevenissen van de hond(en) van de verschillende bloggers. Daarnaast ...

Lees het hele artikel