Zoeken
Generic filters
Exact matches only

Vuurwerkangst? Tips om stress te verminderen tijdens Oud en Nieuw!

13 December
x
Wat is dit?

Vind jouw trouwe metgezel de feestdagen spannend? Dat is helemaal niet gek. De laatste dagen van het jaar zijn immers gevuld met allerlei verschillende prikkels voor honden. Niet alleen is er drukte om hen heen vanwege de diners, bezoeken en feestjes, ook hun zenuwstelsel wordt flink geactiveerd. Dit is in het bijzonder het geval richting en tijdens de jaarwisseling, wanneer er doorgaans veel vuurwerk wordt afgestoken. De harde knallen en intense flitsen die het vuurwerk veroorzaakt, kunnen angst en stress oproepen bij honden, zoals bijvoorbeeld bij Yiska en ook bij Guus het geval is.

In dit artikel lichten we daarom een aantal eenvoudige tips toe om ervoor te zorgen dat jij en jouw hond zo ontspannen mogelijk kunnen beginnen aan het nieuwe kalenderjaar, van het belonen met hondensnacks tot het vuurwerkproof maken van jouw huis.

Hond kijkt naar kleurrijke lichtjes

Waar komt de angst voor vuurwerk vandaan?

Dat het harde geluid en felle licht van vuurwerk stressverhogend werkt bij honden, is niet verbazingwekkend. Maar wist je dat ook de trillingen en de geuren van vuurwerk angst kunnen oproepen bij jouw hond? Dit is al helemaal het geval wanneer jouw hond ooit een vervelende ervaring heeft gehad met vuurwerk. Er kan in dat moment een nieuwe angst zijn ontstaan. Maar ook wanneer een dergelijke situatie nooit is voorgevallen, kunnen de constante knallen en andere prikkels voor stress zorgen bij jouw hond. Om deze reden is het dan ook belangrijk om gedurende het leven van jouw hond goed te blijven oefenen met dergelijke angst veroorzakende situaties.

Tips voor het beperken van stress tijdens de jaarwisseling

Gelukkig zijn er verschillende stappen die hondeneigenaars kunnen nemen om stress en angst bij hun hond te beperken tijdens de feestdagen. Weet jij uit ervaring al dat jouw hond bang is voor vuurwerk? Een goede voorbereiding is dan het halve werk!

 1. Angsttraining geven
  Allereerst kun je in de loop naar Oud en Nieuw jouw hond angsttraining geven. Zo bereid je jouw viervoeter voor op de prikkels die hij of zij gaat ervaren tijdens de jaarwisseling. Angsttraining kan eenvoudig worden uitgevoerd door het afspelen van geluiden. Door geluidsfragmenten aan te zetten waarin knallen te horen zijn, kan jouw hond wennen aan vuurwerkgeluiden. Begin eerst met een kort fragment op een laag volume en bouw dit langzaam op naar langere fragmenten op hogere volumes. Gebruik daarvoor bijvoorbeeld deze Spotify-playlist. Geef jouw hond de tijd om te acclimatiseren en blijf bij ze gedurende de training.
 2. Positieve associaties creëren
  Tijdens het geven van de angsttraining, is het belangrijk om goed gedrag te belonen. Wanneer jouw hond kalm blijft tijdens het beluisteren van de geluidsfragmenten, kun je bijvoorbeeld een snack geven. Ook is het natuurlijk mogelijk om te spelen met zijn of haar favoriete speelgoed. Door beloningen te geven tijdens het oefenen, kan er een positieve associatie worden gecreëerd in het hoofd van jouw hond. Op deze manier kunnen zij leren dat vuurwerk niet iets is waar zij bang voor hoeven te zijn.
 3. Het huis vuurwerkproof maken
  Als oudejaarsdag eenmaal is aangebroken, kun je jouw huis vuurwerkproof maken om een veilige en aangename plek voor jouw hond te creëren. Doe bijvoorbeeld de gordijnen dicht en zet de televisie of een muzieklijst aan, zodat de vuurwerkgeluiden wat meer naar de achtergrond verdwijnen. Ook zijn er speciale speakers die trillingen zenden waarvan jouw hond tot rust kan komen. Daarbij is het raadzaam om ervoor te zorgen dat jouw hond niet zomaar kan ontsnappen, bijvoorbeeld via de achterdeur. Wanneer zij erg schrikken van het vuurwerk, zullen zij misschien weg proberen te rennen.
 4. De avond zelf
  Tijdens de avond zelf, is het ook van belang om jouw hond te belonen. Straf hen vooral niet wanneer de angst wel even de overhand neemt. Blijf daarnaast tijdens het vuurwerk in de buurt van jouw hond en probeer je niet anders dan normaal te gedragen. Wat betreft het uitlaten van jouw hond, is het aan te raden om dit wat vroeger op de avond te doen, voordat het hevige vuurwerk begint. Tijdens deze wandeling kan het prettig zijn om de hond aangelijnd te houden en daarnaast reflecterende of lichtgevende items te dragen.
 5. Natuurlijke kalmeringsmiddelen
  Als jouw hond maar niet kan wennen aan de prikkels van het vuurwerk, is het ook mogelijk om gebruik te maken van natuurlijke kalmeringsmiddelen. Deze producten bevatten vaak ontspannende feromonen, wat honden helpt om te ontspannen. Moederhonden scheiden deze feromonen ook uit na de geboorte van haar pups. Dergelijke kalmeringsmiddelen zijn verkrijgbaar in verschillende vormen. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om een verdamper in het stopcontact te steken die de feromonen verspreidt. Dit is een ideale optie wanneer je meerdere honden in huis hebt. Wanneer je naar buiten gaat, is het daarnaast mogelijk om jouw hond een speciale halsband om te doen die ook deze feromonen verspreidt. Bovendien kun je ook feromonen sprayen op plekken waar jouw hond vaak ligt, zoals op zijn hondenkussen.

Samenvattend zijn er verschillende stappen die je als hondenbaasje kunt ondernemen om ervoor te zorgen dat jouw viervoeter een rustige jaarwisseling heeft. Goede voorbereidingen kunnen een hoop schelen. Probeer jouw hond bijvoorbeeld angsttraining te geven en beloon hem of haar regelmatig. Daarnaast is het raadzaam om het huis vuurwerkproof in te richten.

Lukt het jouw hond alsnog niet om te ontspannen? Dan is een natuurlijk kalmeringsmiddel met feromonen misschien wel de oplossing.

Hopelijk helpen onze tips jou en jouw hond om een prettig Oud en Nieuw te hebben!

Gerelateerde artikelen

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tags

Wat is dit?

Meer verhalen van Redactie

Anido vakbeurs: interessante producten (+ sneak preview!) Geef koekje! x

Anido vakbeurs: interessante producten (+ sneak preview!)

2 February Door: Redactie

Afgelopen 25 en 26 februari vond in de Kortrijk Xpo (België) de ANIDO plaats: een vakbeurs voor de markt van huisdierverzorging. Hier treffen dierenspeciaalzaken en winkels met een dierenafdeling ...

Lees het hele artikel
🎶Baby, It's Dark Outside 🎶 Tijd voor een hondenlampje! Geef koekje! x

🎶Baby, It's Dark Outside 🎶 Tijd voor een hondenlampje!

9 January Door: Redactie

Sinds de Winterwende van afgelopen 22 december worden de dagen langzaam, heel langzaam, steeds weer wat langer en de nachten weer wat korter. Maar het is nog steeds flink ...

Lees het hele artikel
Getest: handgemaakte leren tuigjes van Meola Leather Dogs Geef koekje! x

Getest: handgemaakte leren tuigjes van Meola Leather Dogs

7 November Door: Redactie

Onze hondenbloggers delen graag hun ervaring graag met je! Zo kun je op The Dog Pen alles lezen over de belevenissen van de hond(en) van de verschillende bloggers. Daarnaast ...

Lees het hele artikel
De werking van probiotica (tegen krabben en jeuk) Geef koekje! x

De werking van probiotica (tegen krabben en jeuk)

25 October Door: Redactie

Krabben. Nagenoeg iedere hond doet dit wel eens om de frustratie van jeuk te lijf te gaan. De één vaker dan de ander. Aangenomen dat deze jeuk bij jouw ...

Lees het hele artikel