Zoeken
Search
Generic filters
Exact matches only

Wat te doen als je een Houdini hond hebt?

18 augustus
x
Wat is dit?

Een Houdini hond? Wat is dat nu weer? Houdini verwijst naar Harry Houdini de boeienkoning, die overal uit wist te ontsnappen. Dat is dat ook wat ik bedoel met een Houdini hond; een hond die altijd weet te ontsnappen. Laat Paika dat nu precies als speciale gave hebben. Normaal gezien zie je haar overal lopen en is ze altijd in de buurt. Kijk je 2 minuten de andere kant op, dan kan ze ineens de kuierlatten hebben genomen en gewoon écht weg zijn.

Wegwezen

Dat is nu ook net het lastige, normaal gezien is ze helemaal niet zo snel, zeker nu ze een dagje ouder wordt. Als ze ergens een kans ziet om er vandoor te gaan dat is ze muisstil en razendsnel. Het ene moment staat ze naast je en het andere moment is ze ineens verdwenen. Super lastig! Hoewel ze hier vroeger ook al een handje van had. Zo hebben we haar een keer van de achterbank van een politieauto kunnen vissen (waar ze zelf in gesprongen was), heeft een hondenoppas haar teruggevonden bij de slager en wist ik al dat wanneer ik een bepaalde route naar huis liep, ze ineens richting dierenwinkel kon gaan. Zoals een echte Beagle is met haar neus en eetlust niets mis. Hoewel ik me wel afvraag wat er dan in die politie auto zo interessant rook.

Omheinde tuin

Ook een omheinde tuin is vaak niet veilig voor Paika. Als we met de honden weg gaan, boeken we altijd een vakantiehuis met omheinde tuin. Je raad het al, het eerste wat Paika gaat doen als we aankomen in het huisje? De tuin is en zo ieder randje en hoekje van de omheining langs om te kijken of ze er ergens langs kan. Heel vaak lukt dat ook nog. Ze weet precies wanneer je even niet kijkt of oplet en dat is het moment dat ze er vandoor gaat. Zo stond ze in een vakantiehuisje al eens in de tuin van de buren bij de kippen te kijken, terwijl wij echt niet konden ontdekken waar ze de tuin uit was gegaan. Voordat we onze eigen tuin helemaal goed omheind hadden heeft ook even geduurd. Paika in de tuin, knipperen met je ogen en Paika weg. Na lang zoeken stond Paika zelf gewoon weer voor de voordeur en bleek er tussen een struik en het hek een klein gat te zijn waar ze zichzelf doorheen kon wurmen. Gat gedicht en dan denk dat je er bent, maar nee een week later had mevrouw weer een andere plek in de omheining gevonden waar ze doorheen kon. Gelukkig is ze geen echte wegloper, hoewel ze het ontsnappen geweldig vindt, blijft ze gelukkig in de buurt.

Loslopen

Hoewel Paika altijd wel ontsnapt, kan ze wel loslopen. Ze luistert goed en zolang er geen slagers of dierenwinkels in de buurt zijn, loopt ze nooit weg tijdens een wandeling. Wat dat betreft is het strand of het bos perfect voor een wandeling zonder riem. Een beetje tegenstrijdig lijkt het, maar als je jouw hond inmiddels zo goed kent weet je precies wanneer je wat kunt verwachten en waar je rekening mee moet houden.

Paika los strand

Ontsnappen uit het tuig

Zoals een echte Houdini betaamd, kan Paika ook uit een hondentuig ontsnappen. Ze is er inmiddels specialist in geworden om achteruit zichzelf uit een tuig te wurmen als ze ineens de andere kant op wil. Zo heb ik meerdere malen met een riem en een tuig in mijn handen gestaan, terwijl Paika zelfvoldaan de andere kant op loopt. Niet handig! Om dat te voorkomen hebben we nu een tuig waar ze zichzelf niet uit kan krijgen en voor de zekerheid ook een halsband om. Op plekken waar het echt niet veilig is om te ontsnappen gebruiken we een dubbele lijn. 1 aan de halsband en 1 aan het tuig. Hoewel je Paika wel kunt merken wanneer ze probeert uit haar tuig te komen en je er op kunt spelen.

Onze tips voor een Houdini hond:

Hoewel iedere hond anders is, er zijn vast honden die helemaal niet los kunnen lopen bijvoorbeeld, willen we toch een aantal tips met je delen.

  1. Wandel met een lange riem en tuig/halsband combinatie
  2. Zorg dat jouw hond gechipt is
  3. Controleer altijd omheinde plekken goed voordat je de hond er vrij in laat
  4. Wees bedacht op Houdini acties en speel er op in
  5. Gaat jouw hond naar de oppas of mee met de uitlaatservice? Vertel ze dan dat jouw hond graag ontsnapt
  6. Een penning aan het tuig of de halsband met jouw telefoonnummer is erg handig!
  7. Ga hersenwerkjes met jouw hond doen, zodat de vindingrijkheid ook op een goede manier ingezet wordt
  8. Geef jouw hond voldoende uitdaging met voerspeeltjes of snuffelwandelingen

Is jouw hond ook zo’n ontsnappingsgevaar?

Tags

Wat is dit?

Meer verhalen van Paika

Hondenuitlaatservice of dagopvang voor de hond Geef koekje! x

Hondenuitlaatservice of dagopvang voor de hond

18 februari Door: Paika

Toen ik Paika net kreeg had ik natuurlijk eerst met mijn baas overlegd of Paika mee naar werk zou mogen. Ik was immers alleen, werkte full-time en ik wilde ...

Lees het hele artikel
Paika is kwijt! Geef koekje! x

Paika is kwijt!

26 januari Door: Paika

Zoals ik al geschreven heb ik een vorige blog is Paika koningin ontsnappen. Nu stond ik net even onder de douche toen mijn man binnenstormde met de woorden: ‘Nou ...

Lees het hele artikel
Hond mee naar Engeland: de voorbereiding Geef koekje! x

Hond mee naar Engeland: de voorbereiding

18 januari Door: Paika

Reizen met honden is altijd anders dan reizen zonder honden. Logisch! Sinds we naast Paika een andere hond hebben die niet zo goed samen gaat met vreemde honden, is ...

Lees het hele artikel
Welke hondenvoeding krijgt Paika Geef koekje! x

Welke hondenvoeding krijgt Paika

29 december Door: Paika

Op de foto zit Paika met haar echte favoriete eten; brood, pindakaas en gestoomde worsten, maar helaas dat krijgt ze natuurlijk niet te eten. Nu is Paika inmiddels alweer ...

Lees het hele artikel