Zoeken
Generic filters
Exact matches only

Guus houdt niet van vuurwerk

18 December
x
Wat is dit?

Geen groter veel besproken onderwerp onder huisdieren eigenaren is vuurwerk.
You love it or hate it.
Nou ik zit er precies tussenin. Ergens een knalletje in de verte doet mij niet zo veel. Maar zodra er in mijn buurt opeens heel hard geknal is dan word ik toch wel bang. Buitenshuis draai ik mij dan gelijk om en binnenshuis kom ik steun zoeken.

De rust wordt weer verstoord

De afgelopen jaren viel het wel mee met vuurwerk. Officieel was er toen een vuurwerkverbod maar om 24.00 werd er genoeg geknald bij ons.
Door een rustige aanloop door het  verbod was het voor mij goed te doen.
Nou hoorde mijn vrouwtje dat er dit jaar enorm veel verkocht gaat worden. Dus dit jaar zal helaas niet zo rustig verlopen.

Voor heel veel dieren ( en mensen) is de periode naar het eind van het jaar een lastige tijd.
Vanuit het niets opeens een harde knal of geknetter. Een hoop dieren schrikken hier van. Niet alleen de hond of kat maar ook dieren die in de vrije natuur leven. Vuurwerk wordt steeds zwaarder en dus gevaarlijker.
Elk jaar raken er mensen en dieren gewond, vluchten in paniek  weg of schrikken zich letterlijk dood.

Hoe te wapenen tegen al dat vuurwerkgeweld

Zo veel adviezen worden er aangeboden rondom de laatste maanden van het jaar. Van vuurwerk training, vuurwerk cd’s, vuurwerkvrije parken tot medicatie.
De vraag is wat werkt, wat werkt niet. Veel hangt samen hoe je het aanpakt, eventueel met goede begeleiding maar ook hoe bang je hond is.

Een ding is zeker, gebruik nooit medicatie die je hond lijkt te verdoven maar waarbij ze alles gewoon meekrijgen. Hoe naar is dat, je bent bang maar kan niet reageren. Het zorgt dat de spieren verslappen maar de hond nog alles hoort.
Negeer de angst niet. Angst is namelijk geen gedrag maar een emotie. Bij angst wil je graag gesteund worden en niet genegeerd worden. Maar helaas wordt het nog steeds verteld dat je je hond moet negeren.
Het hangt ook sterk af hoe bang de hond is.

Maar  bedenk, ook een hond wat voorheen nooit bang is voor vuurwerk, kan alsnog bang worden als er vlakbij hem opeens zwaar vuurwerk wordt afgestoken. Hij kan zo schrikken dat hij bij een volgende knal alsnog gaat reageren.

Hoe gaan wij met vuurwerk om

Ook ik heb de pasklare oplossing niet, behalve het volledig afschaffen van vuurwerk voor consumenten. Op een vaste plek ene vuurwerkshow om 24.00 en klaar.
Mijn vrouwtje heeft een paar opties die mij helpen om die dagen beter door te komen.

Allereerst Bach rescue druppels. Deze heb je in verschillende vormen en kan je kopen bij bijvoorbeeld Holland en Barret of Medpets. Neem de dierenversie, want die bevat geen alcohol. De druppels geven ondersteuning in spannende situaties. Dus niet alleen met vuurwerk maar ook bij dierenarts bezoek of op reis. Het bevat tincturen en versuft niet. Ideaal om in de EHBO tas te hebben voor je hond. Hier wordt het ook gebruikt op de vakantie als ik het varen wat spannend vind.
Je kan het toedienen via het voer of direct op de tong.
Vrouwtje bouwt vanaf kerst de dosering op naar de maximale dosering op oudjaarsdag. Vanaf nieuwjaarsdag bouwt ze weer af omdat de dagen daarna vaak nog vuurwerk wordt afgestoken.
Direct stoppen is dan niet zo handig. Vuurwerk angst natuurlijke supplementen

Als tweede Greenline Firework & Soundstress. Dit helpt op emotioneel en energetisch gebied bij harde geluiden, het suizen van een luchtballon, vuurwerk.
Het kalmeert en brengt rust.
Het is verstandig om ook hierbij een aantal dagen voor oud en nieuw te starten. Maar is de situatie onverwachts kan je het ook gelijk inzetten.
Je kan opbouwen naar 3x daags 5 spraytjes in de periode die nodig is.
1 flesje kan je 3 weken gebruiken en is geopend drie maanden houdbaar.

Voordeel van beide producten is dat het niet versuft, het geen chemische stoffen bevat en vrij snel werkt. Daarnaast is het op natuurlijke basis.

Uiteraard zijn er nog veel meer middelen op de markt maar vrouwtje kijkt graag of een product zo natuurlijk mogelijk is.

Als derde.
Een tuig…
Sowieso is uitlaten met een tuig in de periode dat er veel vuurwerk wordt afgestoken veiliger. Een schrik reactie zorgt vaak dat een hond weg wil en gaat trekken aan de lijn. Een halsband voelt dan niet fijn.

Ik zelf vind een tuig vreselijk. Ik ben super gevoelig en een tuig voelt op mijn lichaam niet fijn.
Nou moet ik hem soms wel om als we lange wandelingen gaan maken, met speurles of als ik op mijn vrouwtje haar werk naast de rolstoel loop.
Ik ga dan wat meer in mijzelf gekeerd lopen met als voordeel dat ik dan iets minder open sta voor mijn omgeving.
Hierdoor kan ik toch even naar buiten voor een plasje als de verkoop datum start en er dus meer vuurwerk word afgestoken en ook op de dag zelf.

Voordat het 24.00 doen de baasje de ventilatie roosters dicht want die dempen geluiden als ze dicht zijn, gordijnen dicht en knusjes de lampjes aan. De tv gaat wat harder en mocht ik zin hebben krijg ik wat lekkers.

Aftellen?

Vrouwtje heeft alles in huis voor mij en zodra het buiten wat onrustiger is start ze met de ondersteuning.
Nou ik wacht het wel af en kijk meer uit naar kerst en gezelligheid.
Pootjes draaiend dat vuurwerk wordt afgeschaft.

Hoe vinden jullie vuurwerk en wat doen jullie baasjes als jullie bang zijn.

Alvast heel veel sterkte.

Poot van Guus

Gerelateerde artikelen

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tags

Wat is dit?

Meer verhalen van Goldendoodle Guus

Voor het eerst logeren Geef koekje! x

Voor het eerst logeren

17 October Door: Goldendoodle Guus

Sinds ik bij mijn baasjes woon (alweer bijna 6 jaar) zijn we nog nooit zonder elkaar weggeweest. Elke vakantie ben ik mee geweest en mijn baasjes zijn zelden een ...

Lees het hele artikel
Met een prikkelgevoelige hond naar Animal Event Geef koekje! x

Met een prikkelgevoelige hond naar Animal Event

16 May Door: Goldendoodle Guus

Degenen die mij kennen en mij al even volgen zullen zich nu wel achter hun oren krabben. ”Huh Guus, jij bent toch een prikkelgevoelige hond? Dan ga je toch ...

Lees het hele artikel
Guus zijn vrouwtje is vegan Geef koekje! x

Guus zijn vrouwtje is vegan

17 March Door: Goldendoodle Guus

Tijd voor een nieuw blog waarbij ik mijn vrouwtje maar weer eens aan het woord laat. Ze wil graag wat vertellen over vegan zijn met een hond in huis. ...

Lees het hele artikel
Guus zet zijn speurneus op Geef koekje! x

Guus zet zijn speurneus op

15 November Door: Goldendoodle Guus

Als je zoals ik prikkelgevoelig bent zijn hondenscholen best een uitdaging. Alle geuren van het gras, andere honden, baasjes. Probeer dan maar eens om aandacht te hebben en wat ...

Lees het hele artikel