Zoeken
Generic filters
Exact matches only

Actieve Wandelingen - deel 1

3 August
x
Wat is dit?

Dus je hebt een hond uit een werklijn? Die zal wel enorm veel moeten bewegen dan!
Nou… Nee, ze heeft vooral uitdaging nodig.

Een van de grootste misverstanden waar ik tegenaan loop is dat een actieve werkhond als Wiske haar energie kwijt moet door dagelijks uren naast de fiets te lopen, mee te gaan met hardlopen en achter een balletjes aan moet rennen. De realiteit is dat ze daar enkel meer uithoudingsvermogen van zou opbouwen, maar er verder niet door wordt uitgedaagd.
Juist uitdaging is wat actieve rassen en werklijnen echt nodig hebben en waar elke hond baat bij heeft. Het kan stress verminderen en daarmee gedragsproblemen voorkomen en bovenal krijg je er een relaxte hond voor terug die voldoening haalt uit z’n leven.

In deze serie van blogs zal ik ingaan op de verschillende activiteiten die ik incorporeer in de wandelingen met Wiske, om haar zo voldoende uitdaging te bieden.

Deel 1 Neuswerk

Neuswerk is een heel breed begrip, van hersenwerkjes waarbij de hond uit een puzzel voertjes haalt, het gericht zoeken naar speeltjes, het praktijkspeuren waarbij de hond de geur volgt om een vermist persoon te vinden, tot detectie waarbij de hond getraind is op 1 geur en die dient te zoeken in een ruimte.
Eén ding hebben ze allemaal gemeen, de neus wordt aan het werk gezet. Voor honden is reuk wat voor ons de ogen zijn.
Wil je daar alle ins & outs over weten zodat je compleet begrijpt waarom neuswerk zo veel voldoening en uitdaging geeft aan de hond?
Kijk dit filmpje van Alexandra Horowitz.

Aan praktijkspeuren en detectie gaat veel training vooraf, dit is niet iets wat je zelf thuis kunt doen.
Het zijn wel absolute aanraders voor onzekere honden, hun zelfvertrouwen zal groeien en jij als baas leert te vertrouwen op het kunnen van je hond.
Voor een actieve wandeling kun je wel heel laagdrempelig beginnen en hersenwerkjes inzetten, zoals zoeken naar voer of items zoals de bal.
Hun neus en koppies gaan aan het werk, er kan een stukje gehoorzaamheid bij komen kijken en het zelfvertrouwen van de hond zal groeien.
Om frustratie te voorkomen is het van belang dat je je hond langzaam aanleert wat de bedoeling is, je wilt de hond leren dat het zoeken succes oplevert.

Zoeken naar voertjes
Het aanleren te zoeken naar voer is heel simpel en kan op een aantal manieren. Hoe wij dit hebben gedaan met Wiske is alsvolgt.
In plaats van brokjes in haar voerbak te geven strooiden we de brokjes dicht bij elkaar uit over de grond.
We lieten haar wachten voordat ze ze mocht pakken, wanneer ze mocht beginnen zeiden we ‘zoek’.
Dit herhaalden we meermaals terwijl ze al snuffelend brokjes at.
Eenmaal alle brokjes opgegeten zeiden we ‘Yes!’ en stopte het spel.

In het begin lijkt het nog alsof de hond gewoon de grond als voerbak gebruikt en er weinig te zoeken valt, maar er wordt wel degelijk gesnuffeld.
Je kunt al snel uitbreiden door de voertjes verder uiteen te leggen, de hond moet dan steeds meer z’n neus gebruiken om voertjes te vinden.
Dat eenmaal onder de knie kun je de voertjes echt gaan verstoppen en de hond laten wachten in een andere kamer voordat hij mag gaan zoeken. Als de hond het even niet snapt, begeleid hem dan richting de voertjes en doe de volgende keer een klein stapje terug in moeilijkheid.

Wanneer je hond weet wat de bedoeling is binnenshuis, kun je dit ook buiten gaan toepassen.
Ook hier moet je het opbouwen, de context is anders en veel honden moeten daarom opnieuw leren begrijpen wat precies de bedoeling is.
Je kunt het beste beginnen op een overzichtelijk terrein met weinig afleiding.
Op den duur kun je de voertjes verstoppen op moeilijkere plekken zoals bij boomstronken, waar veel andere geuren te vinden zijn en waar hoogteverschil is. Wiske krijgt bij elke actieve ochtendwandeling de helft van haar voer op deze manier.

Zoeken naar speeltjes
Wanneer de hond snapt dat ‘zoek’ betekent dat er iets lekkers verstopt is zal het niet moeilijk zijn te leren dat er met het commando zoek ook iets leuks te vinden kan zijn. Om de hond duidelijk te maken wát hij moet vinden kun je een naam geven aan het item wat hij moet zoeken, bijvoorbeeld de bal.
Wat bij Wiske ook goed werkt is eerst het item laten zien, haar dan laten wachten, het item verstoppen en vervolgens het commando zoek geven.
Ook dit kun je beste eerst binnenshuis oefenen, waarbij je het item demonstratief verstopt en dit langzaam opbouwt tot de hond wacht in een andere kamer en daarna de ruimte afspeurt om het item te vinden. Later kun je het op dezelfde manier opbouwen buiten.

Ook dit is elke dag weer een onderdeel van onze actieve wandeling, ik laat Wiske wachten op een afstand (stukje gehoorzaamheid training!) en verstop de bal, dan loop ik terug en geef het commando zoek. Soms verstop ik de bal en loop met Wiske verder om pas aan het einde van de wandeling bij dat punt terug te keren en haar te laten zoeken. Je kunt het dus steeds een stapje uitdagender maken.

Wiske
Voor Wiske is zoeken echt het mooiste wat er is, ze wordt er enorm blij van en het is een van de weinige dingen waar ze echt moe van wordt.
Zelfs de simpele zoekspelletjes zoals hierboven omschreven hebben haar zelfvertrouwen gegeven, als ze hiermee bezig is bestaan wandelaars, andere honden, fietsers en dergelijke niet meer in haar wereldje. Ze is compleet gefocust en heeft alleen nog aandacht voor het zoeken en voor mij.
Door dit soort activiteiten te ondernemen tijdens de wandeling lopen we veel meer op ons gemak. Ontstaat er een situatie die ze spannend vindt, dan zetten ik een spelletje in. Alleen al door te zeggen ‘even wachten’ en te grijpen naar mijn trainingstas gaat er knop om in haar hoofd en is ze gefocust. Daar komt bij dat ze spannende situaties ook zélf beter kan oplossen sinds we dagelijks dit soort spelletjes doen, het vertrouwen in haar eigen kunnen is enorm gegroeid.

Doen jullie ook zoekspelletjes met de hond? Laat het weten, deel je ervaring en ideeën!

Gerelateerde artikelen

Tags

Wat is dit?

Meer verhalen van Wiske Working Cocker

Mijn top 5 opvoedingsfouten hond Geef koekje! x

Mijn top 5 opvoedingsfouten hond

13 February Door: Wiske Working Cocker

Mijn top 5 opvoedingsfouten van mijn hond. Wiske is ondertussen alweer tweeënhalf jaar en de laatste tijd begin ik echt te merken dat ze volwassen wordt. We zijn de ...

Lees het hele artikel
Showlijn en werklijn honden Geef koekje! x

Showlijn en werklijn honden

3 February Door: Wiske Working Cocker

Showlijn en werklijn honden. Zoals je misschien al hebt gelezen is Wiske een Engelse Cocker Spaniel uit een werklijn. Maar wat houdt dat nu precies in, een werklijn? Showlijn ...

Lees het hele artikel
Misverstanden over positief trainen Geef koekje! x

Misverstanden over positief trainen

19 January Door: Wiske Working Cocker

Misverstanden over positief trainen. Positief trainen is een term die te pas en te onpas wordt gebruikt. Het woord positief is synoniem voor goed en aangenaam en op die ...

Lees het hele artikel
De beste hondenvoeding? Geef koekje! x

De beste hondenvoeding?

8 January Door: Wiske Working Cocker

Wat is nu de beste hondenvoeding? Was het maar zo’n feest dat één type voer goed was voor elke hond. Het zou de zoektocht wegnemen, de discussies, de concurrentie ...

Lees het hele artikel