Zoeken
Generic filters
Exact matches only

Hersenwerken met je hond

8 April
x
Wat is dit?

Hersenwerken met je hond. Sennah doet aan Hersenwerken. Een leuk en uitdagende manier van werken met je hond. Maar wat is dat nou eigenlijk, Hersenwerk voor honden? En hoe doe je dat? In deze blog vertel ik je meer over hersenwerken en geef ik je inspiratie om zelf met je hond aan de slag te gaan!

Hersenwerken met je hond

Het idee van Hersenwerken is dat de hond zelf op zoek moet naar iets leuks (speeltje) of wat lekkers (snackje). Dit zit verstopt in, tussen of achter iets. De hond gaat door het gebruiken van zijn neus op zoek naar de beloning. Als hij door te snuffelen de beloning heeft gevonden, moet de hond nadenken hoe hij bij de beloning komt. Met Hersenwerken stimuleer je de hond om te ontdekken en zich te concentreren, en het is een vorm van ontspanning. Ook is het goed voor de band tussen mens en hond, omdat je Hersenwerken samen doet.

Hoe ziet dat er uit?

Als mens bedenk je het Hersenwerkje, bereid je het voor door de beloning te verstoppen en geef je het Hersenwerkje aan de hond. Daarna mag de hond op ontdekkingstocht. Maar als mens blijf je in de buurt om de hond aan te moedigen en hier en daar te sturen. Belangrijk hierbij is is dat je niet het werk voor de hond gaat doen. De hond zelf moet het werk doen, jij geeft de aanwijzingen.

Hersenwerk opbouwen

Begin je met hersenwerken met je hond? Start dan met makkelijke Hersenwerkjes waar jouw hond snel de beloning in kan vinden en pakken. Hersenwerken moet je opbouwen van makkelijk naar steeds moeilijker. Begin je gelijk met ingewikkelde hersenwerkjes, dan kan je hond snel gefrustreerd raken omdat het hem niet lukt.

Wat kan ik gebruiken als Hersenwerk?

Van alles! Speeltjes, puzzels, mandjes, fleecedekens, dozen en kranten. Je kunt overal een hersenwerkje van maken. Nog geen idee hoe je dat moet doen? Ik laat je zien welke hersenwerkjes ik voor Sennah in huis heb!

Voerspeelgoed

Kong, vooral bekend van de Kong Classic, heeft veel meer leuke speeltjes die heel goed te gebruiken zijn bij Hersenwerk doordat je ze kan vullen met snackjes. Wij hebben de Kong Classic (de medium, rood), de Kong Traxx (medium, zwart wiel) en de Kong Foragers Dumbbell (oranje). Deze speeltjes kun je vullen met bijvoorbeeld koekjes, yoghurt, pindakaas of speciale pasta van Kong. De hond moet werken om dit eruit te halen.

LEESTIP: de leukste voerspeeltjes voor de hond

Kong classic

Kong Classic

De Kong Classic vul ik vaak met koekjes, brokjes en iets wat lekker plakt (bijvoorbeeld natvoer of de Kong pasta.) Door dat het plakkerig is moet Sennah meer moeite doen om alles eruit te halen. In de zomer zou je de Kong nog in de vriezer kunnen leggen, lekker verkoelend!

LEESTIP: 10 recepten voor gezonde Kong ijsjes

Kong Traxx

De Kong Traxx heeft een opstaande rand, hier kun je heel goed koekjes tussen stoppen. Als de hond met het wiel rolt verplaatsen de koekjes zich en rollen ze eruit. Het klinkt makkelijk, maar Sennah vindt het best lastig om alle koekjes eruit te halen. Grote koekjes verkruimel ik zodat ze er sneller uitvallen, want soms raakt Sennah gefrustreerd omdat het niet lukt, en dat is niet de bedoeling van Hersenwerken. De Kong Traxx kun je ook heel goed vullen met blikvoer voor de hond.

Kong Foragers

De Kong Foragers Dumbbell heeft meerdere openingen waar je snacks in kunt verstoppen. In het midden twee grote gaatjes, hier stop ik altijd kleine koekjes in, en een groot koekje dat de opening afsluit. Sennah moet eerst het grote koekje eruit halen voordat hij bij de andere kan. In de buitenste knoppen zitten ook nog openingen, hier stop ik altijd wat brokjes in die net door de opening kunnen. De Kong Foragers Dumbbel is niet meer leverbaar, de groene Kong Foragers Flower wel.

De Kong Foragers Flower

Hondenpuzzels

Van het merk Karlie Flamingo heb ik drie verschillende puzzels in huis: de Abel, de Knuth en de Turing. Elke puzzel werkt op een andere manier, al heeft Sennah nu inmiddels wel door hoe ze werken en hoe hij dus zijn beloning kan halen. Om de puzzels toch nog uitdagend te houden, verstop ik ze nu in de woonkamer of buiten in de tuin. Hij moet dus eerst op zoek naar de puzzel voordat hij deze kan oplossen.

Hondenpuzzels
Hersenwerk hondenpuzzels van Flamingo

Flamingo Abel

De Flamingo Abel is de puzzel met de bruine knop. De bruine knop kan worden verschoven, en zo komt er een la uit de puzzel waar je het snackje in kan leggen. De hond moet met zijn neus, poot of bek de bruine knop verschuiven om bij zijn beloning te komen.

Flamingo Knuth

De Knuth is de puzzel met de oranje deksels en het Karlie Flamingo logo. De oranje deksels kun je uit de puzzel tillen om het snackje te verstoppen. De hond moet met zijn bek of poten de deksels uit de puzzel halen om bij zijn beloning te komen. Met deze puzzel is Sennah wat langer bezig, vaak graaft hij de deksel uit de puzzel.

Flamingo Turing

De Flamingo Turing is de puzzel met de oranje schuifdeksels. In deze puzzel zit een gat waar je het snackje in kunt stoppen. Vervolgens schuif je de deksel over dit gat. De hond moet met zijn neus of poten de deksel wegschuiven om bij de beloning te komen. Om dit moeilijker te maken voor Sennah, leg ik soms iets tussen de deksels, bijvoorbeeld een tennisbal, deze moet hij dan eerst weghalen voordat hij de deksels kan schuiven.

Flamingo heeft trouwens nog veel meer leuke hondenpuzzels in hun assortiment.

DIY Hersenwerkjes

Naast al het leuks in de winkel kun je ook zelf een Hersenwerkje maken! Zelf vind ik dit het leukste; zelf iets bedenken voor Sennah en kijken wat hij ermee doet.

DIY hersenwerkjes voor de hond
DIY hersenwerkjes voor de hond

Snuffelmand

Zo maakte ik een snuffelmand. Ik kocht een mand bij de Action en knoopte er wat slierten fleece aan die ik nog had. Tussen de slierten verstop je wat koekjes, en de hond kan gaan snuffelen.

Antislipmat

Ook kun je heel simpel van een antislipmat een Hersenwerkje maken door snackjes op de mat te leggen en hem daarna op te rollen. De hond ruikt door de kleine gaatjes al zijn beloning, maar moet eerst de mat weer uitrollen voordat hij erbij kan.

Doos keukenrollen

Van een doos en een paar keukenrollen kun je ook een leuk Hersenwerkje maken. Knip de keukenrollen in twee stukken en zet deze rechtop in een doos. Stop de snackjes in de keukenrollen en laat de hond deze eruit halen. Of vul de doos met papiersnippers, krantenpropjes of slierten fleece.

Nieuwe hersenwerk uitdagingen

Sommige Hersenwerkjes kent Sennah wel heel goed en gaan hem heel makkelijk af. Daarom zoek ik regelmatig naar nieuwe uitdagende werkjes. Op Pinterest zoek ik vaak naar nieuwe Hersenwerkjes en verzamel ik mijn nieuwe ideeën. Maar ook op de Facebookgroep van Hersenwerk voor Honden waar leden hun Hersenwerkjes delen kijk ik regelmatig voor inspiratie.

Nog niet aan het Hersenwerken, maar wel nieuwsgierig? Het boek Hersenwerk voor honden is een geweldige verzameling van hersenwerkjes en uitleg hoe je aan de slag kunt met jouw hond.

Eerste publicatie: 22-11-2018 
Update: 8-4-2022

Gerelateerde artikelen

Tags

Wat is dit?

Meer verhalen van Sennah

Van houten puzzels naar Hersenwerken Geef koekje! x

Van houten puzzels naar Hersenwerken

1 March Door: Sennah

Sennah is De Blije Braverd als het gaat om de manier van Hersenwerken. Maar waren wij wel echt aan het Hersenwerken? Wat is Hersenwerken? En wat is een Blije ...

Lees het hele artikel
Djairo had een levershunt Geef koekje! x

Djairo had een levershunt

21 December Door: Sennah

Dit keer geen blog over Sennah maar over onze vorige hond Djairo. Een hondje met een speciaal plekje in mijn hart. Djairo heeft op jonge leeftijd en in een ...

Lees het hele artikel
Vuurwerk, het is weer zover Geef koekje! x

Vuurwerk, het is weer zover

25 November Door: Sennah

Hoe is het dit jaar met Sennah en zijn vuurwerk angst? Tijdens de jaarwisseling van 2018 -2019 bleek Sennah heel angstig. Met wat hulpmiddelen kwamen we de maanden door. ...

Lees het hele artikel
Een bijzondere wandeling over Het land van Ooit Geef koekje! x

Een bijzondere wandeling over Het land van Ooit

11 September Door: Sennah

Een bijzondere wandeling met de hond over Het land van ooit. Ooit was het Land van ooit een attractiepark maar nu overgenomen door de natuur. Het terrein heeft inmiddels ...

Lees het hele artikel