Zoeken
Generic filters
Exact matches only

Senior hond: dagelijkse routine

2 June
x
Wat is dit?

Zoals je in mijn vorige blog al hebt kunnen lezen, lijkt Paika steeds verder achteruit te gaan. Op zich niet heel gek, want ze is inmiddels alweer bijna 13 jaar, of nu ja, nu is ze officieel 12,5 jaar oud. In december wordt ze 13, ze is van 2007. Dat alles nu heel anders is dan jaren terug (en zelfs al heel anders dan 2 jaar geleden) is ook wel logisch. Paika slaapt veel en heeft veel minder behoefte aan (lange) wandelingen. In deze blog vertel ik je hoe Paika’s typische dag er uit ziet.

Piepen ’s nachts

Helaas wordt Paika bijna iedere nacht ergens tussen 3.00 – 6.00 uur wakker en begint ze te piepen. Ze slaapt in de woonkamer en waarschijnlijk wordt ze dan wakker en weet ze even niet waar ze is. Vannacht bijvoorbeeld stond ze te piepen voor een deur die nergens heen gaat in huis. Op de slaapkamer slapen helpt wel iets, maar vaak wil ze dan halverwege de nacht toch weer terug de huiskamer in.

Paika slaapt op bed

Ochtend

Iedere ochtend om 7 uur gaat Paika eerst even naar buiten voor een plas en ze loopt dan even een rondje door de schuur om te controleren of er niet toevallig nog een bakje kattenvoer staat. Je weet het nooit en als het er wel staat is het natuurlijk bingo! Dan krijgt ze eten. Met extra vitaminen en mineralen. Na het eten gaat ze vaak meteen weer slapen (niet zo gek ook als je ’s nachts zo aan het spoken bent).

Korte wandeling

Als ze aan het slapen is ga ik achter de computer zitten om te werken. Om een uur of 10-11 gaan we samen naar buiten om te wandelen. In veel gevallen staat ze een beetje om zich te kijken en snuffelt ze wat. Als ze nog niet gepoept heeft in de tuin, doet ze dit tijdens deze (korte) wandeling. We komen deze wandeling niet ver, hooguit 100 meter vanaf ons huis. Dit zegt niets over hoe lang de ‘wandeling’ duurt. Snuffelen en om je heen kijken daar kan best wel veel tijd voor nodig zijn.

Voerspeeltje

Na de wandeling krijgt ze een voerspeeltje in de tuin in de schaduw of als het te heet is of niet zulk lekker weer, dan binnen. Ik maak een Kong of één van de Zogoflex speeltjes voor haar met snoepjes en blikvoeding. Soms krijgt ze de Kong Wobbler en daar gaan alleen kleine droge snoepjes in. Deze krijgt ze alleen buiten. Als ze dan even zoet is geweest met een voerspeeltje, gaat ze weer slapen.

Kong Wobbler

In de tuin scharrelen

In de middag wandelt ze vaak zelf de tuin nog even in. Als een echte (halve) Beagle gaat ze dan echt op strooptocht; eerst naar de kippen om te kijken of het hok open is zodat ze kippenvoer kan eten. Dan weer een rondje door de schuur op jacht naar kattenvoer. Om vervolgens midden in de zon te gaan liggen bakken. Als het heel warm is (net zoals het vandaag was) dan breng ik haar naar binnen en kan ze lekker koel in huis slapen.

Avondeten

Vanaf een uur of 4 is ze al aan het kijken of ze misschien al eten krijgt, soms ook niet dat vergeet ze het helemaal en ligt ze zo diep te slapen dat we haar bak om 5 uur neerzetten. Dan moeten we haar wakker maken voor het eten. Als ze het ruikt wordt ze vaak wel wakker, maar ze hoort niet meer dat ik met haar bak bezig ben. Na het avondeten krijgt ze een kluifje. Nu ze ouder is wel een zachtere kluif dan vroeger, kluiven die vrij hard zijn waar ze normaal gezien lekker lang mee bezig was, laat ze nu links liggen. Ze krijgt nu botjes geperst zalmhuid, of pens of slokdarmstukjes.

Avondwandeling

In de avond ga ik vaak naar het bos of het strandje toe. Ze kan dan zelf kiezen of ze mee wil. Blijft ze liggen dan laat ik haar thuis, komt ze wel van haar plek af dan gaat ze mee. Haar favoriete plek is naast de voordeur, dus ze heeft dan wel ruimschoots de tijd om aan te geven dat ze mee wil. In de regel komt het er op neer dat ze ongeveer om de avond wel mee wil wandelen. Eenmaal in het bos aangekomen neemt ze ook de tijd en maakt ze zeker geen kilometers meer. Sommige dagen is ze juist weer best wel actief en wandelt ze vlot mee.

Ik ben blij dat we ruimte hebben in de tuin zodat ze zelf ook kan scharrelen, maar het is wel even wennen zo’n dagelijkse routine op z’n elfendertigst

Gerelateerde artikelen

Tags

Wat is dit?

Meer verhalen van Paika

En toen was het stil... Geef koekje! x

En toen was het stil...

5 August Door: Paika

Paika is dood. Lang leve Paika. Getver, wat is de pijn rauw en moeilijk om een plek te geven. Er zijn heel veel dingen die ik nog wil schrijven ...

Lees het hele artikel
Dierenarts: slecht nieuws Geef koekje! x

Dierenarts: slecht nieuws

18 June Door: Paika

Zoals je in mijn vorige blog hebt kunnen lezen was Paika in de nacht erg onrustig. Na het aanpassen van haar dagactiviteiten en haar nu iedere nacht op bed ...

Lees het hele artikel
Slapeloze nachten Geef koekje! x

Slapeloze nachten

11 June Door: Paika

Zoal ik vorige keer al schreef in de blog over de dagelijkse routine die we nu hebben met Paika, is ze vaak in de nacht aan het ‘spoken’. Ze ...

Lees het hele artikel
Paika, is het einde in zicht? Geef koekje! x

Paika, is het einde in zicht?

24 April Door: Paika

Niemand wil graag afscheid nemen van hun hond. Ik ook niet. Maar ja, Paika wordt deze zomer 13 jaar oud en je merkt echt dat ze nu snel achteruit ...

Lees het hele artikel