Zoeken
Generic filters
Exact matches only

Wat kost een hond per maand?

13 December
x
Wat is dit?

Wat kost een hond per maand? Natuurlijk is daar geen exact bedrag aan te plakken wat voor iedere hond hetzelfde is. Maar door al onze bloggers te vragen krijg je hopelijk een goed beeld.

Kosten hond per maand

Als echte Nederlanders zijn we natuurlijk enorm nieuwsgierig naar wat alles kost. Dus voor deze gezamenlijke blog, vroegen wij onze bloggers: ‘Wat kost jouw hond per maand?’. Na het schrijven van deze blog is het duidelijk geworden dat er aantal zaken flink van invloed zijn op de kosten per maand. Dit zijn:

  1. De kosten tussen een kleine hond en een grote hond kunnen enorm verschillen, alleen al door de maandelijkse hoeveelheid voer die grote honden eten t.o.v. kleine honden.
  2. Woon jij in een gemeente waar hondenbelasting geheven wordt? Dit is vaak een flink bedrag waardoor de maandelijkse kosten voor jouw hond ineens een stuk hoger uitvallen, dan van iemand met een hond in een gemeente waar geen hondenbelasting wordt geheven.
  3. Verder kun je ‘het zo gek‘ maken als je zelf wilt. De kosten voor voer, snacks en eventuele cursussen en trainingen kunnen hoog uitvallen, afhankelijk van welke keuzes jij maakt.
  4. Dierenartskosten kunnen flink oplopen, je kunt kiezen voor een verzekering voor jouw hond. Jouw hond is dan verzekerd voor (een deel) van de dierenarts kosten. De voor- en nadelen van een hondenverzekering hebben we hier op een rij gezet.

wat kost een kleine hond per maand Kosten kleine hond per maand

We beginnen met kleine honden. Hoeveel kost een kleine hond per maand? Natuurlijk geldt ook voor kleine honden, dat je het zo gek kunt maken als je zelf wilt qua speeltjes, snacks en de prijs van het voer. Maar hou er wel rekening mee dat ook voor kleine honden een gezonde voeding belangrijk is, en dat een goede voeding kan helpen bij het voorkomen van dierenarts kosten.

Wat kost een kleinkees per maand?

Kion en Simba zijn 2 kleinkeesjes (en nee dat heet officieel geen pomeriaan) en ze wegen 4,2 en 5 kilo. Kleine honden dus. De totale kosten van Kion en Simba samen per maand zijn: € 692,40. In dit geval is dat per kleine hond: € 346,20 per maand

De kosten in het overzicht hieronder zijn voor 1 kleine hond. Qua voer en snacks kiest Celine wel voor de natuurlijke opties die ook vaak duurder zijn. Daarnaast hakt de privéles van 40 euro per week er flink in. Dat is €160,- per maand, maar zal niet het hele jaar doorlopen.

Vaste kosten per maand:

Voer + supplementen: € 50,-
Snacks: € 20,-
Uitvaart verzekering: € 12,-
Medicatie: € 15,-
Dierenarts: € 70,- per jaar = € 5,85 per maand
ontwormen, vaccineren en controle 4x per jaar
Totaal: € 102,85


Training en trimsalon:

Trimsalon: 4x per jaar à €55,- = € 18,35
Privéles: € 40 per week x 4 = € 160,-
Totaal: € 178,35


Overige kosten:

Speeltjes, halsbandjes of iets anders leuks: € 40,-
Tekenbandje: € 25,-
Totaal: € 65


Onverwachte kosten:

Niemand kan de toekomst voorspellen en soms krijg je onverwachte dierenartskosten die hoog kunnen oplopen. Hier moet je ook rekening mee houden. Je kan natuurlijk een dierenverzekering nemen of zelf maandelijks sparen voor je hond. Dit doe ik bewust niet. Simba werd onlangs ziek en we moesten voor hem een MRI scan laten nemen. Hiervoor heb ik 1500€ moeten betalen.

Wat kost een Franse Bulldog per maand?

Nacho en Chester zijn 2 Franse Bulldoggen. Ze wegen 13 kilo en 15 kilo. De totale kosten van Nacho & Chester samen zijn: 135 euro. De kosten per Franse Bulldog zijn in dit geval € 67,50 per maand.

Nacho is wel verzekerd tegen dierenartskosten en Chester niet. De premie voor de verzekering is 35 euro per maand. Nacho & Chester eten KVV hondenvoer.

Vaste kosten per maand:

Voer: € 30,-
Verzekering: € 17,50
Snacks: € 10,-
Totaal: € 57,50


Training:

Hondentraining: 10 euro per maand
Totaal: € 10,- familie foto Berp

Wat kost een Staffordshire bull terriër per maand?

Vaös en Berp zijn Staffords, ze wegen 17 kilo en 13 kilo. De totale kosten van Baos en Berp samen € 440,-. Om het eenvoudig te houden maken we er per hond € 220 per maand van. Uiteraard kost Berp iets minder omdat zij 13 kilo weegt. Ze eten BARF en soms KVV.

Vaste kosten per maand:

Voer: € 80,-
Supplementen en medicatie: € 30,-
Verzekering: € 30,-
Totaal: € 140,-


Training:

Speurlessen: € 45,-
Totaal: € 45,-


Overige kosten:

Sport spullen: € 35,-
Totaal: € 35,-

Maandelijkse kosten middelgrote hond

Wat zijn de maandelijkse kosten van een Toller?

Joy is een Nova Scotia Duck Tolling Retriever (kort: Toller) en ze weegt 14 kilo. Dat is voor een Toller aan de lichte kant, binnen de richtlijnen vanuit de rasvereniging ligt het gewicht van teefjes tussen de 17 en de 20 kilo. De kosten voor Toller Joy zijn € 137,35 per maand.

Vaste kosten per maand:

Voer: € 55,-
Snacks: € 35,-
Dierenarts: € 40,- per jaar = €3,35
Totaal: € 93,35


Training:

Hondentraining: 110 euro per 10 lessen = 4 x 11 euro per maand
Totaal: € 44,-

Wat kost een Border Collie kruising per maand?

Sennah is een reu van bijna 3 jaar. Hij weegt op dit moment 28,5 kilo. Hij is een Border Collie x Labrador en heeft een halflange vacht. De totale kosten van Sennah een middelgrote hond van 3 jaar zijn: € 200,19 per maand

Vaste kosten per maand:

Voer: € 53,-
Verzekering: € 24,14
Hondenbelasting: € 77,-
Totaal: € 154,14


Training en trimsalon:

Trimsalon: 2x per jaar à €40 = € 6,65 per maand
Agility training: 14 lessen voor €80,- = €22,85 per maand
Totaal: € 29,50


Overige kosten:

ISO-gel: €16,65
tip om altijd in huis te hebben! Heeft Sennah last van zijn buik of diarree? Paar schepjes ISO-gel bij zijn eten en binnen paar dagen is hij weer de oude!
Totaal: € 16,55

Wat kost een labrador kruising per maand?

Skye is een kruising labrador en ze weegt 24 kilo. De totale kosten van Skye een middelgrote hond zijn: € 160,37 per maand
Het grote verschil tussen Sennah en Skye zit ‘m in de hondenbelasting, de trimsalon en de overige uitgaven.

Vaste kosten per maand:

Voer: € 70,-
Verzekering: € 40,17
Snacks: € 30,-
Totaal: € 140,17


Training:

Training: € 20,20
Totaal: € 20,20


Aanschaf Pup

Als je het over de kosten van een hond hebt, begint het natuurlijk bij de aanschaf van de hond zelf. Voor Skye hebben wij €600 betaald. Een lief pupje, kruising labrador met golden retriever, geen stamboom en eigenlijk daardoor natuurlijk weinig zekerheid. Maar wij waren verliefd.

Eenmalige kosten

Vanaf dat moment begon de grote aanschaf (of eigenlijk net voor we haar gingen ophalen zodat alles al klaar stond). Denk aan het halsbandje, riempje, poepzakjes, een beloningstasje voor de snoepjes, etensbakjes, een bench, kleedjes, speeltjes en knuffels en ga zo nog maar even door. Als ik aan alle eenmalige kosten van het begin tot nu denk (en dan vergeet ook zeker nog wel het een en ander) zit ik ongeveer tussen de €700 à €800 voor de eerste anderhalf jaar.

Dan konden wij ook nog het een en ander overnemen zoals de bench van mijn schoonouders die deze niet meer gebruikte waardoor ik die in ons geval niet hoef mee te rekenen.

Kosten per maand grote hond

 

Wat kost een Leonberger per maand?

Evi is een Leonberger en weegt 55 kilo. De totale kosten van Evi per maand zijn €195,35. Evi eet brokken van het merk Eukanuba.

Vaste kosten per maand:

Voer: € 102,-
Dierenarts: € 33,35
Totaal: € 135,35


Trimsalon:

Trimsalon: 1x per 6 weken, per maand: € 60,-
Totaal: € 60,-


Incidentele kosten en slijtage

Sommige producten slijten, of je vindt het gewoon leuk om nieuwe spullen te halen. gemiddeld gebruik je in een levensduur van een Leonberger (+/- 9 jaar), drie riemen, koop je nog 1 keer nieuwe voer en drinkbakken, drie keer een nieuwe mand, elke drie a vier maanden een nieuw speeltje en soms geef je iets meer uit aan trainingssnoepjes dan normaal. Dit zorgt ervoor dat de maandbedragen per hond kunnen variëren en heb je daar zelf dus veel invloed op.

Deze blog is voor het eerst gepubliceerd op 18 juli 2020, op 13 december 2021 is deze blog over de maandelijkse kosten van een hond helemaal opnieuw ingedeeld en aangevuld. Als het goed is, is de blog hierdoor een stuk overzichtelijker geworden.

Gerelateerde artikelen

Tags

Wat is dit?

Meer verhalen van Redactie

Anido vakbeurs: interessante producten (+ sneak preview!) Geef koekje! x

Anido vakbeurs: interessante producten (+ sneak preview!)

2 February Door: Redactie

Afgelopen 25 en 26 februari vond in de Kortrijk Xpo (België) de ANIDO plaats: een vakbeurs voor de markt van huisdierverzorging. Hier treffen dierenspeciaalzaken en winkels met een dierenafdeling ...

Lees het hele artikel
🎶Baby, It's Dark Outside 🎶 Tijd voor een hondenlampje! Geef koekje! x

🎶Baby, It's Dark Outside 🎶 Tijd voor een hondenlampje!

9 January Door: Redactie

Sinds de Winterwende van afgelopen 22 december worden de dagen langzaam, heel langzaam, steeds weer wat langer en de nachten weer wat korter. Maar het is nog steeds flink ...

Lees het hele artikel
Vuurwerkangst? Tips om stress te verminderen tijdens Oud en Nieuw! Geef koekje! x

Vuurwerkangst? Tips om stress te verminderen tijdens Oud en Nieuw!

13 December Door: Redactie

Vind jouw trouwe metgezel de feestdagen spannend? Dat is helemaal niet gek. De laatste dagen van het jaar zijn immers gevuld met allerlei verschillende prikkels voor honden. Niet alleen ...

Lees het hele artikel
Getest: handgemaakte leren tuigjes van Meola Leather Dogs Geef koekje! x

Getest: handgemaakte leren tuigjes van Meola Leather Dogs

7 November Door: Redactie

Onze hondenbloggers delen graag hun ervaring graag met je! Zo kun je op The Dog Pen alles lezen over de belevenissen van de hond(en) van de verschillende bloggers. Daarnaast ...

Lees het hele artikel