Zoeken
Generic filters
Exact matches only

Waarom betaal je hondenbelasting?

7 March
x
Wat is dit?

Hondenbelasting: een onderwerp van menig hondeneigenaar zich druk om kan maken. Wij vroegen ons af waar deze belasting vandaan komt, waar het voor gebruikt wordt en of het ook invloed heeft op hoeveel honden je hebt.

Geschiedenis hondenbelasting

De eerste hondenbelasting werd al in 1446 geheven in Utrecht. In deze tijd wordt de hondenbelasting niet in geld maar in zout geheven (een op dat moment zeer kostbaar en schaars goed is dat als conserveringsmiddel wordt gebruikt). Pas later is de hondenbelasting een belasting in geld. De opbrengst van de hondenbelasting is bedoeld om de allerarmsten te helpen. Zo zie je dat in 1753 de hondenbelasting in Goes naar de armen gaat, en in Amsterdam naar het weeshuis. Later wordt de hondenbelasting niet meer opgehaald voor de armen. Vanaf 1800 ontstaat het idee om hondenbelasting landelijk in te gaan voeren voor alle jachthonden en honden die voor het plezier worden gehouden. In eerste instantie is het een manier om de landskas te spekken en de voedselschaarste te remmen. Het idee hierachter is dat honden voedsel eten dat bestemd is voor mensen. Wil je nog meer weten over de geschiedenis van de hondenbelasting? Lees dan De geschiedenis van de hondenbelasting.

Hondsdolheid

Hondsdolheid komt in Nederland veelvuldig voor in de 16e en 17e eeuw. Met het invoeren van de hondenbelasting wil men de verspreiding van rabiës terugdringen. Iedere hond die niet van een mens is kan zo worden afgemaakt. Na het spekken van de landskas en proberen voedselschaarste te voorkomen is nu de hondenbelasting dé manier om hondsdolheid terug te dringen. Aan de ene kant probeert men het aantal honden terug te dringen door in het inkomen van hondenbezitters te snijden, in de hoop dat ze hun honden laten afmaken. Aan de andere kant wordt het geld ten dele ingezet om de zogenaamde hondenslagers te betalen, die ‘dolle honden’ moeten doodslaan wanneer deze geen penning dragen. Wil je het hele verhaal lezen over hondsdolheid? Lees dan het artikel De geschiedenis van rabiës bij dieren in Nederland.

Vervoersbelasting

Sommige mensen denken dat de hondenbelasting ook werd geheven als een soort ‘vervoersbelasting’ omdat honden als trekdier werden ingezet. Zeker armere mensen die geen paard of ezel konden betalen, gebruikten honden. Er is echter nergens terug te vinden dat er daadwerkelijk hondenbelasting werd geheven als een vervoersbelasting. Wel was het een feit dat de lagere klasse de hondenbelasting vaak niet konden betalen en dat zij extra hard werd getroffen door deze belasting, zeker wanneer ze hun hond gebruikten als trekdier.

Hondenkar met Sennenhond en begeleider 1904, Foto door Onbekend – Zoekplaatjes.nl, Publiek domein

Gemeentewet

De hondenbelasting is opgenomen in de gemeentewet in artikel 226.

  1. Ter zake van het houden van een hond kan van de houder een hondenbelasting worden geheven.
  2. De belasting wordt geheven naar het aantal honden dat wordt gehouden.
  3. Voor de toepassing van het eerste lid wordt het houden van een hond door een lid van een huishouden aangemerkt als het houden van een hond door een door de in artikel 231, tweede lid, onderdeel b, bedoelde gemeenteambtenaar aan te wijzen lid van dat huishouden.

Het woord kan in punt 1 is de reden dat de gemeenten zelf kunnen beslissen of ze deze belasting heffen ja of nee. De gemeenten kunnen in hun individuele gemeenteverordening opnemen hoe en of ze hondenbelasting gaan heffen. De hoogte van de hondenbelasting kan ook door iedere gemeente zelf worden bepaald. De hondenbelasting is altijd een tarief waarbij onderscheid wordt gemaakt tussen 1 hond, 2 honden of meer dan 3 honden. Speciale tarieven zijn er voor hondenkennels. De wet kent geen vrijstelling voor de hondenbelasting. De gemeenten kunnen hier zelf een besluit in nemen. Je ziet vaak vrijstelling voor honden onder de 3 maanden, blindengeleidehonden, politiehonden en honden op een opleidingsterreinen (waarschijnlijk zijn honden die in laboratoria als proefdieren worden gehouden ook vrijgesteld).

Afschaffen

Inmiddels zijn al veel gemeenten afgestapt van de hondenbelasting. De belasting op het houden van honden is nogal omstreden. Dit heeft meerdere oorzaken. Voor de gemeenten is de hondenbelasting een prettige inkomstenbron die kan worden ingezet ten behoeve van de algemene middelen. Dit komt doordat hondenbelasting géén bestemingsheffing is. Het controleren en het ophalen van de hondenbelasting gaat met kosten gepaard. De zogenaamde perceptiekosten zijn dus vrij hoog. Er is veel budget nodig voor het innen en controleren van de hondenbelasting. Toch gaan niet alle gemeenten overstag en zijn er nog steeds veel gemeenten die wel hondenbelasting blijven heffen. In Krimpen a/d IJssel bijvoorbeeld is de hondenbelasting in januari 2019 afgeschaft. Wat dat teweeg heeft gebracht in de gemeenteraad lees je in dit artikel.

Wat doen ze met mijn geld?

Het simpele en vaak ook frustrerende antwoord is: wat ze zelf maar willen. De hondenbelasting komt ten goede van de algemene middelen. Wanneer de gemeente een hondenspeelveld wil ombouwen naar een kinderspeelplaats die verboden is voor honden, kunnen ze hiervoor de hondenbelasting gebruiken. Dit is eigenlijk de grootste frustratie bij hondenbezitters. Je betaalt hondenbelasting en de gemeente gebruikt dit voor wat ze maar kunnen bedenken. We zouden graag willen dat we een leuker antwoord hadden, dat het leven van jou en je hond in de gemeente beter wordt gemaakt met het geld van de hondenbelasting, maar nee: dat is gewoon niet het geval.

Hondenpoep

Het opruimen van hondenpoep is ook geen verplichte besteding van de hondenbelasting. Het is zelfs zo dat wanneer je in een gemeente hondenbelasting betaalt, je ook verplicht kunt worden tot het opruimen van hondenpoep en dat er een boete op staat wanneer je dit niet doet. Het vervuilen van de algemene ruimte wordt wel vaak als argument gebruikt waarom het heffen van hondenbelasting nog steeds gerechtvaardigd is. Daarnaast wordt ook vaak het inzetten van BOA’s voor het controleren op loslopende honden en het opruimen van hondenpoep aangehaald als argument om de hondenbelasting te handhaven. Het aantal prullenbakken en poepzakjeshouders in de gemeente staat ook volledig los van het wel of niet heffen van hondenbelasting.

Losloopgebieden

Het aantal losloopgebieden of hondenuitlaatvoorzieningen per gemeente heeft niets te maken met de hondenbelasting. Zo is in de provincie Drenthe nog maar 1 gemeente die hondenbelasting heft. Het aantal bosrijke gebieden waar honden mogen lopen en het aantal losloopgebieden is in die provincie over het algemeen juist erg hoog. Drenthe omschrijft zichzelf dan ook graag als hondvriendelijke provincie.

Geen voorzieningen, wel betalen

Al met al is dus wel duidelijk dat het aantal voorzieningen voor honden volledig los staat van de hondenbelasting die je als inwoner van een gemeente moet betalen. Het doel van de hondenbelasting is door de jaren heen sterk veranderd. Waar het eerst gebruikt werd om de allerarmsten te helpen, wordt het later gebruikt om de landskas te spekken en nog later om het aantal honden tegen te gaan en (in de rabiës-periode) honden dood te maken. Hondenbelasting is er nooit vóór de honden geweest.

Betalen voor hondenvoorzieningen

Op onze Facebook pagina hebben we een bericht gepost over deze aankomende blog en het aantal reacties was overweldigend. De bedragen die sommigen gemeenten vragen per hond per jaar is soms absurd hoog. Lucas van Wiske de Working Cocker geeft als terechte reactie, dat wanneer de hondenbelasting niet naar de algemene middelen zou gaan, maar wel als bestemmingsheffing wordt ingezet voor honden in de gemeente, dit al een heel ander gevoel geeft. Een deel van de hondenbezitters is best bereid om iets te betalen per jaar, als daar een aantal voorzieningen voor honden tegenover staat.

Minder honden

In de gemeente Breda zijn de inkomsten van de hondenbelasting 1 miljoen (!!!) per jaar. De kosten voor één hond in Breda zijn 104 euro. De tweede hond kost 175,95 euro en de derde hond ook 175,95 euro. Woon je in Breda en heb je drie honden, dan betaal je dus 455,90 euro per jaar. Deze hoge bedragen per hond zorgen ervoor dat mensen minder honden nemen. Over de aanschaf van een hond en de bijbehorende kosten moet je goed nadenken. De kosten van de hondenbelasting moet je daarin zeker mee laten wegen, of je nu wilt of niet. Voor de mensen in Breda is er ook goed nieuws: met ingang van 2020 komt de hondenbelasting daar te vervallen. Wie weet groeit de hondenpopulatie in Breda dan ineens explosief.

Hoeveel hondenbelasting betaal jij in jouw gemeente? Wist jij al dat de hondenbelasting verdwijnt in de algemene middelen-pot van jouw gemeente?

Gerelateerde artikelen

Tags

Wat is dit?

Meer verhalen van Redactie

Interview met Nick, Country Director Benelux bij Butternut Box Geef koekje! x

Interview met Nick, Country Director Benelux bij Butternut Box

19 July Door: Redactie

Hondenblogger Mindy heeft samen met haar hulphond Tynke de maaltijden van Butternut Box getest en haar uitgebreide ‘Butternut Box review‘ lees je natuurlijk hier, op The Dog Pen. Vanuit ...

Lees het hele artikel
Anido vakbeurs: interessante producten (+ sneak preview!) Geef koekje! x

Anido vakbeurs: interessante producten (+ sneak preview!)

2 February Door: Redactie

Afgelopen 25 en 26 februari vond in de Kortrijk Xpo (België) de ANIDO plaats: een vakbeurs voor de markt van huisdierverzorging. Hier treffen dierenspeciaalzaken en winkels met een dierenafdeling ...

Lees het hele artikel
🎶Baby, It's Dark Outside 🎶 Tijd voor een hondenlampje! Geef koekje! x

🎶Baby, It's Dark Outside 🎶 Tijd voor een hondenlampje!

9 January Door: Redactie

Sinds de Winterwende van afgelopen 22 december worden de dagen langzaam, heel langzaam, steeds weer wat langer en de nachten weer wat korter. Maar het is nog steeds flink ...

Lees het hele artikel
Vuurwerkangst? Tips om stress te verminderen tijdens Oud en Nieuw! Geef koekje! x

Vuurwerkangst? Tips om stress te verminderen tijdens Oud en Nieuw!

13 December Door: Redactie

Vind jouw trouwe metgezel de feestdagen spannend? Dat is helemaal niet gek. De laatste dagen van het jaar zijn immers gevuld met allerlei verschillende prikkels voor honden. Niet alleen ...

Lees het hele artikel