Zoeken
Generic filters
Exact matches only

Hoeveel kost het om een Ierse wolfshond te onderhouden?

11 December
x
Wat is dit?

Ierse wolfshonden zijn dure honden. Ze zijn niet alleen duur in aankoop, maar ook in de loop der jaren zullen ze je veel geld kosten om onderhouden. Bezint eer ge begint, want het laatste wat je wil is een pup aankopen om later te ontdekken dat je de dierenartskosten niet kunt betalen.

De aanschaf van een Ierse wolfshond

Doordat Ierse wolfshonden (enorm) grote honden zijn, zijn ze duurder om te fokken. Ze nemen onder andere meer ruimte in beslag, eten meer, hun spullen zijn duurder. Hiernaast zijn ook de dierenartsenkosten hoger: gezondheidstesten, echo’s, radiografie, levershunt-test, vaccinaties, Ook het inschrijven van de pup zijn registratiepapieren kost geld. Dit zijn allemaal kosten die worden aangerekend bij de aankoop van je pup. Een Ierse wolfshond puppy kost gemiddeld €2000, maar dit kan variëren tussen de €1300 tot € 2500. Dit is een richtprijs, deze prijzen liggen meestal nog hoger! Vaak betaal je extra bij een fokker die meer kennis heeft, deze fokkers hebben meerdere nestjes gefokt en hebben dus meer ervaring. Vraag en aanbod bepalen ook de prijs van de pup, hoe minder fokkers er zijn, hoe duurder de pup zal zijn. Aangezien het een niet zo populair ras is, zijn er niet zo heel veel fokkers, waardoor het één van de duurdere rassen is.

Herplaatser

Je kan ook een Ierse wolfshond adopteren. Aangezien het deze de hond niet gefokt hebben en ze hierdoor lagere bedrijfskosten hebben is het adopteren goedkoper. Het is zéér zeldzaam om een Ierse wolfshond te vinden in een asiel, mocht er een wolfshond herplaatst te hoeven worden, wordt dit gedaan via de fokker of rasvereniging. Het adopteren van een Ierse wolfshond kost evenveel als een andere rashond of kruising, namelijk tussen de €150 – €500. Soms is dit bedrag hoger afhankelijk van de situatie waaruit de hond komt.

Benodigdheden

In het eerste jaar kan je verwachten om 215 – €820 uit te geven, dit is afhankelijk van de productkwaliteit, winkel en locatie. Eens de hond begint te groeien zullen de kosten aanzienlijk lager worden. Jaarlijks geef je zo’n €90 -€360 uit aan benodigdheden. Deze kostprijs omvat speelgoed, poepzakjes, een hondenbed, voer- en drinkbakken, Natuurlijk bevat deze kostprijs niet alles, zoals hondenkleding, hekken, muilkorven,

Trainingskosten

Wanneer een Ierse wolfshond volwassen is zal hij hoogstwaarschijnlijk sterker dan jezelf worden, het wordt dan ook sterk aangeraden om trainingslessen te nemen. Van nature zijn ze relaxte en brave honden, maar het zijn en blijven jachthonden. Groepslessen zijn perfect en kosten tussen de €100 – €500 voor meerdere lessen. Wanneer je meerdere lessen tegelijk boekt is het meestal goedkoper. Uiteraard kun je ook je Ierse wolfshond zelf trainen mits je voldoende tijd hebt hiervoor en dan bespaar je deze kosten. Je zou eventueel trainingsboeken kunnen aanschaffen, welke je kunnen helpen bij de training.

Jaarlijkse kosten Ierse wolfshond

Voor het eerste levensjaar kun je verwachten dat de verzorging van een Ierse wolfshond je zo’n €5000 zal kosten.  In deze prijs zit uiteraard ook de aankoop van je pup.  Doordat ze zo groot zijn, zal alles in de aanschaf duurder zijn, dit komt omdat je alles in de grootste maat zult moeten aankopen. In deze schatting zitten de benodigdheden, training, medische kosten, voeding en de verzorging. Ook de dierenartskosten zullen heel wat groter zijn, puppy’s hebben meer vaccinaties nodig dan een volwassen hond en zullen hierdoor vaker naar de dierenarts hoeven te gaan. De meeste van deze kosten zullen moeten worden gemaakt in de eerste weken of zelfs dagen.

Jaarlijks betaal je gemiddeld €2000, dit omvat de voeding, verzorging, benodigdheden en de jaarlijkse dierenartsbezoeken. Elke maand betaal je ongeveer €150 aan kosten voor een Ierse wolfshond.

Geen van deze kosten omvat de ernstige gezondheidsproblemen of eventuele ongelukken die zich kunnen voordoen. Je zult dus altijd rekening moeten houden dat er zich onvoorziene kosten kunnen voordoen, later in deze blog geef ik een paar voorbeelden van ongeziene (ernstige) gezondheidsproblemen. Ook zitten er hier geen kosten van een huisdierenverzekering, hondenpension en hondenuitlater bij.

Dierenartskosten

In het eerste jaar geef je gemiddeld €600 uit aan medische kosten, dit omvat zo’n 3 dierenartsbezoeken vanaf dat de pup 8 weken oud is. Bij elk bezoek krijgt je puppy de nodige vaccinaties, dit bezoek kost telkens ongeveer €65 – €150. Het bestrijden van (hart)wormen, vlooien en teken kost je elk kwartaal al snel €35 – €45.

Sterilisatie of castratie

Dit omvat geen sterilisatie- of castratiekosten, deze kunnen oplopen van €220- €710. Het wordt aangeraden om tijdens deze procedure uw hond een gastropexie te geven, dit voorkomt maagkantelingen waar het ras enorm gevoelig voor is. Wanneer dit gelijktijdig met een sterilisatie – castratie wordt uitgevoerd, kost dit een kleine €170 – € 350. Na een operatie moet een hond een antibioticakuur nemen, als deze 10 dagen duurt, ben je al snel €80 lichter. Wanneer ze een operatie moeten ondergaan, mag je al snel €100 – € 250 optellen bij wat je voor een middelmaat hond betaald.

Na het eerste jaar dalen de kosten vrij veel, normaal hoef je maar één keer per jaar naar de dierenarts te gaan voor de jaarlijkse vaccinaties. Dit zal tussen de €65 – € 150 kosten.

Maagkanteling

Ook dit omvat geen ernstige gezondheidsproblemen of eventuele ongelukken die zich mogelijk voordoen. Het ras is enorm gevoelig voor maagkantelingen, hier moet de hond moeten binnen 24 uur aan worden geopereerd en dit neemt grote kosten met zich mee. Zo’n operatie kost al snel €1500 -€3000 zonder complicaties. Een paar andere gezondheidsproblemen die zich vaak voordoen binnen het ras zijn gedilateerde cardiomyopathie, beter gekend als DCM (hartziekte), een behandeling hiervan kost je tussen de €530 en €1800. Deze behandeling bestaat uit röntgenfoto’s, ECG, een echocardiogram en hartmedicatie. Artrose ontwikkelt zich meestal rond de 3 jaar bij een wolfshond en heeft een maandelijkse behandeling nodig van €175 -€450. De behandeling van artrose bestaat uit verschillende pijnstillers, gewrichtssuplementen en indien nodig fysiotherapie en/ of accupunctuur. Kanker is vrijwel de meest voorkomende ziekte binnen het ras, met in het bijzonder osteosarcoma (een soort botkanker). De kosten hangen af van het type kanker en hoever je wilt gaan in de behandeling hiervan. Dit gaat van je dier zo’n pijnvrij mogelijk leven te geven, tot amputatie van een ledemaat en chemo. Deze kosten kunnen uitlopen van €500 – €10.000.

Voerkosten Ierse wolfhond

Ierse wolfshonden zijn grote honden die al snel 80kg wegen en dus (heel) veel eten. Brokvoeding is goedkoper dan rauwe voeding. De prijs van de voeding is afhankelijk van het merk en de kwaliteit, omdat wolfshonden razendsnel groeien, eten ze behoorlijk veel.

Bij het voeren van brokken betaal je tussen de €450 – € 700 voor een puppy. Volwassen honden kunnen een beetje duurder zijn en eten zo’n €350 – €800. De volwassenen eten meer over het algemeen, maar puppy’s hun voeding moet speciaal samengesteld zijn voor een groot ras. Om deze reden kan het dus best duur zijn en is er niet zo’n groot verschil tussen de voeding van een pup en een volwassen hond. Deze prijsstelling omvat voer van hoge kwaliteit én dat gewricht ondersteunde ingrediënten bevat die vaak duurder zijn. Rauwe voeding kost je meer wanneer de hond een pup is, dit omdat deze grotere hoeveelheden vlees moeten eten. Bij een pup ben je tussen de €600 -€ 1300 kwijt, voor een volwassen hond is dit € 750 – €1300.

Het geven van snacks en beloning snoepjes kunnen we natuurlijk niet vergeten aangezien honden hier dol op zijn! Afhankelijk van de hoeveel snacks en beloningen die je geeft aan je hond ben je tussen de €150 – €600 kwijt op 1 jaar. Deze schatting is gemaakt op basis van dat je hond dagelijks één grote snack krijgt. Trevor krijgt elke dag 2 kippenpoten en 1 kalfshoef, hiernaast krijgt hij nog iets, maar dit is altijd iets anders (eendennek, bullenpees, runderkophuid…). Voor de dagelijkse trainingen wordt hij beloond met beloningssnoepjes, deze kosten ons ongeveer €20 per maand.

Verzorgingskosten

Ierse wolfshonden moeten jaarlijks 2 -3 keer naar het trimsalon. Elke sessie kost je zo’n €70 – €110, afhankelijk van de conditie waarin je hond zijn vacht verkeerd.  Op jaarlijkse basis betaal je dus tussen de €140 – €330. Ik trim Trevor zelf, dus bij ons worden deze kosten uitgespaard, wel heb ik hier gerief voor moeten aankopen. Afhankelijk van wat en waar je het koopt, geef je hier eenmalig gemiddeld zo’n €80 aan uit.

Totale kosten

Ierse wolfshonden leven gemiddeld 7 jaar. Voor een hond van deze leeftijd liggen de kosten – die gemaakt zijn in deze blog – tussen de €10.000 en €28.000, met een gemiddelde van €17.500.

Gerelateerde artikelen

Tags

Wat is dit?

Meer verhalen van Trevor

Ierse wolfshond vs Deerhound Geef koekje! x

Ierse wolfshond vs Deerhound

2 August Door: Trevor

De Ierse Wolfshond (rechts) en Schotde Deerhound (links) worden vaak verward met elkaar. Beide behoren tot de grootste hondenrassen ter wereld, door hun ruwe vacht halen mensen ze vaak ...

Lees het hele artikel
Ook jouw hond kan bloeddonor worden! Geef koekje! x

Ook jouw hond kan bloeddonor worden!

26 July Door: Trevor

Een hond als bloeddonor? Net zoals mensen hebben ook honden soms bloed nodig. Maddie en Trevor zijn beide trouwe bloeddonoren die 24/7 paraat staan om een hond in nood ...

Lees het hele artikel
Happy tail Geef koekje! x

Happy tail

6 July Door: Trevor

Het Happy Tail Syndroom. We houden er allemaal van om onze honden dolblij te zien -slappe tongen, schuddende achterwerken en kwispelende staarten- maar sommige honden raken gewond bij overmatig ...

Lees het hele artikel
Trevor zijn eerste grote reis: Oostenrijk Geef koekje! x

Trevor zijn eerste grote reis: Oostenrijk

27 April Door: Trevor

We wilden graag de bergen nog eens zien, dus besloten om naar Oostenrijk te gaan. Natuurlijk mocht Trevor niet ontbreken in dit avontuur, hij werd 1 jaar en mocht ...

Lees het hele artikel