Zoeken
Generic filters
Exact matches only

Is dat een pomeriaan?

16 December
x
Wat is dit?

Heel vaak krijg ik op straat de vraag van mensen ‘Wat een mooi hondje ! Is dat een pomeriaan? Of als je andere hondjes ziet en de hondeneigenaar zegt ‘Ik heb een pomeriaan’.

Een pomeriaan bestaat niet

Veel mensen kopen een hondje zonder zich goed in te lezen over het ras. Een pomeriaan bestaat niet en is dus geen hondenras! Ook is er een verschil tussen een dwergkees en een kleinkees. Als ik zeg dat ik 2 kleinkezen heb dan bekijken de mensen mij soms aan alsof ik ter plekke een nieuw ras verzonnen heb. Het kan niet genoeg aangehaald worden hoe belangrijk het is om je goed in te lezen in een bepaald ras vooraleer je er eentje aanschaft.

LEESTIP: mag je een keeshond scheren?

Dwergkees of pomeriaan?

De Dwergkees is de benaming die we gebruiken in België en Nederland. In het Engels heet een Dwergkees Pomeranian en in het Duits Zwergspitz. Een Dwergkeeshond, pomerianan en Zwergspitz zijn dus hetzelfde ras. De naam pomeranian is voornamelijk ontstaan op de shows. Maar op het internet en in advertenties vind je alle gekste benamingen die je kan bedenken zoals pomeriaan, pompriaan, pomerianen, mini pomeriaantjes of pomeriaantjes met daarbij een schattige foto van een klein pupje dat lijkt op een dwergkees. Hierdoor is er een grote verwarring ontstaan bij de mensen en is de benaming pomeriaan een bekend woord geworden in de volksmond.

Welke hondjes worden vaak pomeriaan genoemd?

De benaming pomeriaan wordt jammer genoeg veel gebruikt door broodfokkers, broodfok kennels of in de handel. De hondjes die gekocht worden onder deze benaming zijn vaak ‘mixjes’. Ze zijn daarom niet minderwaardiger dan een raszuivere dwergkees of kleinkees want iedere hond is uniek maar helaas zijn er wel sommige hondeneigenaars die achteraf teleurgesteld zijn en uiteindelijk de keesjes herplaatsen omdat ze niet naar hun verwachtingen zijn als ze eenmaal volgroeid zijn. Naast de teleurstellingen, worden de broodfokkers gesteund door een hondje bij hen te kopen en kan deze vreselijke handel blijven bestaan. Anderzijds is het ook jammer dat de hondeneigenaren zich er niet van bewust zijn welke vreselijke erfelijke ziektes deze hondjes met zich mee kunnen dragen. Bij de start van een zoektocht naar een dwergkees begint het dus al door het zoeken onder de juiste benaming.

Verschil tussen dwergkees en kleinkees

De dwergkees en kleinkees zijn 2 hondjes uit hetzelfde rassoort ‘keeshonden’ maar toch wat verschillend. De dwergkees is ongeveer 20 cm met een afwijking van 3 cm en wegen tussen de 2 – 3 kg. De kleinkees daarentegen wordt 27 cm met een afwijking van 3 cm en wegen tussen de 4 – 5 kg. Een ander verschil is dat de oren van de kleinkees vaak groter zijn en neus spitser dan die van de dwergkees. De andere en grotere varianten onder de keeshonden zijn de middelslag keeshond, de wolfskeeshond en de Grote Keeshond.

Keeshondjes
Foto : Instagram @hachi_boef_the_pomeranians en @wolfjesworld

Op de bovenstaande foto zie je een duidelijke en mooie foto van de grootte van een kleinkees (links) t.o.v. de 3 dwergkeesjes (rechts) die ook verschillend zijn in het aangezicht.

Babydoll, teddy bear of fox face?

Door de jaren heen werd de dwergkees steeds kleiner en kleiner gefokt waardoor het type wat verandert is en zijn er daardoor in de dwergkees verschillen ontstaan in het aangezicht. Zo heb je de babydoll face of het fluffy-type dat ontstaan is in Engeland, het teddybear face of beren-type uit Amerika en als laatste het fox face of vos-type uit Duitsland.

Je ziet dus hoe belangrijk het is om je goed in te lezen over een ras. Dit gaat nu enkel over een benaming en de kleine verschillen maar er zijn nog zoveel belangrijke aandachtspunten waar je op moet letten bij de aanschaf van een keeshond zoals de gezondheid, past een keeshond wel bij mij op gebied van karakter, hoe herken ik de juiste fokker en mag de keeshond geschoren worden? Hierover ga ik het verder hebben in mijn toekomstige blogs.

Hondenpootje Kion

Gerelateerde artikelen

Tags

Wat is dit?

Meer verhalen van Kion & Simba

Een baby opkomst, wat nu? Geef koekje! x

Een baby opkomst, wat nu?

29 October Door: Kion & Simba

Toen we in december 2019 vernamen dat we in verwachting waren van ons eerste kindje, waren we dolenthousiast. Er gaat dan een nieuwe wereld voor je open als toekomstige ...

Lees het hele artikel
Review : De Kong Extreme Geef koekje! x

Review : De Kong Extreme

19 June Door: Kion & Simba

Wij mochten voor het eerst een review schrijven van een product. Vele van jullie zullen al gehoord hebben van het merk Kong. De Kong Classic heb je in verschillende ...

Lees het hele artikel
Mag je een keeshond scheren? Geef koekje! x

Mag je een keeshond scheren?

18 May Door: Kion & Simba

Nu het stilletjes aan terug mooier weer is en de temperaturen stijgen, gaan veel hondjes naar de hondentrimmer voor hun vachtverzorging. Wij hebben het warm, de hond heeft het ...

Lees het hele artikel
Socialiseren en habitueren Geef koekje! x

Socialiseren en habitueren

29 July Door: Kion & Simba

Dag Lieve hondenvriendjes, Hier ben ik dan met mijn 3de blog. Vanaf de dag dat we geboren waren, ging er een hele nieuwe wereld voor ons open. Wanneer we ...

Lees het hele artikel