Zoeken
Generic filters
Exact matches only

Recept voor een stabiele hond

20 May
x
Wat is dit?

Een stabiele hond, hoe krijg je die? Als mensen aan een hond denken dan willen ze allemaal dat perfecte plaatje. Die geweldig gehoorzame hond, die vriendelijk is tegen mensen, tegen honden, altijd blij is op de juiste momenten en rustig op andere. Die niet alleen luistert maar ook zelf de juiste keuzes kan maken in alle situaties. En niet te vergeten die geweldige band met jou!

Stabiele hond van je dromen

Maar hoe heb je nu de beste kans op een stabiele hond van je dromen? Dat honden kant-en-klaar opgevoed en voorbereid op het dagelijks leven de baarmoeder uit komen lopen is natuurlijk onzin. Jij zult als begeleider ook aan het werk moeten met jouw hond. Dat betekent ook soms verwachtingen bijstellen en je aanpassen op de situatie zoals deze zich voordoet.

Welke invloed heb je wel?

Maar je hebt wel degelijk zelf een hele grote rol in het krijgen van een fijne stabiele hond. Er zijn namelijk heel veel factoren die bepalen hoe een hond in zijn vel zit. Hoe stressgevoelig de hond is. Welk temperament de hond heeft en hoeveel behoefte om te werken bijvoorbeeld. Wist je dat een moederhond die stress heeft tijdens de bevalling en de periode daarna of daarvoor, dit overbrengt op haar pups?

Het recept voor een stabiele hond

Hét recept voor een stabiele hond? Wij delen in ieder geval de tips waardoor jij veel meer kans hebt op een stabiele en gelukkige hond. Die dus ook verschillende situaties goed aankan. Zonder meteen in paniek of de stress te raken.

1. Kies het juiste ras

Het allereerste en allerbelangrijkste begint al voordat je ooit een pup hebt gezien. De raskeuze. Welk hondenras past bij jou en de hoeveelheid beweging en uitdaging jij jouw hond kunt bieden? Ben jij iemand die het liefste binnen voor de TV zit? Vind je 3 korte wandelingen meer dan genoeg op een dag? Dan kies je geen Border Collie. Ook niet omdat jouw ouders vroeger een Border Collie hadden en je dat zo’n leuke hond vond. En ook niet omdat je een Border Collie er gewoon leuk uit vindt zien. Als jouw behoeften en de behoeften van jouw hond mijlenver uit elkaar liggen. Gaat er geheid iets mis.

Ongewenst gedrag

In het bovenstaande voorbeeld noem ik de Border Collie. Juist omdat dit één van de hondenrassen is die vaak wordt gekozen omdat ze zo trouw zijn en er leuk uitzien. Maar voor het gemak wordt er vergeten dat ze een hoge werkdrive hebben. Ze zijn gefokt voor het schapen hoeden. Krijgen ze onvoldoende uitdaging in hun leven? Dan kan dat leiden tot allerhande ongewenst gedrag. Zoals auto’s en fietsers najagen, overmatig blaffen en andere honden besluipen.

Alle honden zijn werkhonden

De meeste hondenrassen die we kennen, zijn van origine gefokt voor een bepaalde taak. Die taak waar ze voor gefokt zijn, dat zit nog in de genen. De gedragingen die bij de specifieke taak horen komen dus ook naar voren. Als jij dat soort gedrag hinderlijk vindt en jouw hond kan nooit natuurlijk gedrag laten zien. Gaat dat zorgen voor problemen.

Gezelschapshonden

De enige rasgroep die niet is gefokt voor het werken zijn de gezelschapshonden. Deze honden zijn gefokt om de vrouw des huizes gezelschap te houden. Naast het gezelschap houden van de vrouw in huis, moest het hondje wel waaks zijn. Hierdoor zie je veel gezelschapshondjes die veel blaffen (of keffen). Wat voor veel mensen ook weer niet gewenst is.

LEESTIP: een werklijn of een showlijn hond

Kruisingen

Wil je nu geen rashond, maar kijk je naar een kruising? Kijk dan ook goed naar beide hondenrassen die in de kruising zitten en welke taken deze honden van origine hebben. Je kunt natuurlijk nooit weten hoe een kruising precies uitpakt. Maar vaak zie je wel de gedragingen van de 2 rassen terug in deze honden. Sommige rassen kun je dan ook beter niet combineren.

Jouw gekozen ras leren kennen

Heb je een ras gekozen? Zorg dan dat je eerst ook wat tijd doorbrengt met honden van het ras wat je graag zou willen hebben. Vraag of je mag aansluiten bij raswandelingen, zoek Facebook groepen die regelmatig wandelingen organiseren of benader mensen op Instagram die bij jou in de buurt wonen en vraag of je een keer mee mag op een wandeling. De meeste mensen zijn enthousiast over hun ras en vertellen je er graag over.

2. Kies een goede fokker

Ben je nu voor 100% zeker van je keuze? Dan is het tijd om op zoek te gaan naar een goede fokker. Bij de rasvereniging van het hondenras van jouw keuze is er een lijst met fokkers. Dat een fokker volgens de reglementen van de rasvereniging fokt, betekent niet automatisch dat deze fokker de beste fokker is. Ook fokkers onderling verschillen van werkwijze.

Gezonde en stabiele ouderdieren

Dat fokkers met gezonde dieren fokken, mag je bijna wel verwachten bij fokkers die zijn aangesloten bij een rasvereniging. Ga altijd de uitslagen van de verplichte onderzoeken na, maar vraag ook verder door. Hebben de ouderdieren een (voedsel)allergie of een gedragsprobleem zoals reactiviteit? Dat kan allemaal van invloed zijn op jouw toekomstige pup.

Veilige omgeving

Hoe groeien de pups op? Zitten de ouderdieren buiten in kennels en de pups ook? Of groeien de pups in huis op? Het is belangrijk dat pups gewend zijn aan verschillende situaties. Heeft jouw pup nog nooit een huis van binnen gezien en wil jij de pup in een appartement houden. Is dat een flinke stap. Overleg altijd met de fokker hoe de pups worden voorbereid op hun toekomstige leven bij jou. Als je een echt goede fokker hebt, zal deze jou juist de kleren van je lijf vragen. Om te zien of jij wel de perfecte begeleider bent voor de pup.

Begeleiden van de pups

Hoe worden de pups begeleid in het leren en opgroeien? Wat onderneemt de fokker aan socialisatie en hoe zorgt de fokker dat de pups niet overweldigd worden bij nieuwe indrukken? Zijn de pups kinderen, huisdieren, andere honden en mensen gewend?

Kennismaken

Als je een goede fokker hebt gekozen kun je vaak al een stuk eerder komen kijken dan pas als je de pup komt ophalen. De fokker zal werken met een wachtlijst en informatie van jou willen over waar de pup komt te wonen. Hoeveel tijd je hebt en hoe jouw leven samen met de pup er uit komt te zien. Je kunt dan ook al eerder kennismaken met het nest pups en de ouderdieren. Zo kan de pup ook al aan jouw geur wennen. Dat komt jullie band later ten goede (mits het een positieve ervaring is).

De beste match

De fokker maakt op basis van de informatie en de karakters van de pups de beste match. Jij kunt vaak wel jouw voorkeur opgeven, maar dan is het aan de fokker. De fokker kiest dus welke pup er naar welke begeleider of welk gezin gaat.

3. Wees de beste begeleider voor jouw hond

Als jij je al zeer uitgebreid hebt verdiept in de ras die het beste bij jouw past en je hebt een goede fokker gevonden, dan heb je al een groot deel van de voorbereidingen gedaan. Wat je nu kunt doen? Naast aftellen? Ga kennis opdoen over honden. Leer over hun lichaamstaal en over het opvoeden en begeleiden van pups. Lees boeken over het opvoeden en de lichaamstaal van pups.

De beste boeken over het opvoeden van een puppy zijn;

  1. Een hondenleven lang fysiek en mentaal in balans
  2. Welkom puppy
  3. Easy Peasy Puppy Opvoeding

Pup mee naar huis

Dan is het zo ver de pup mag mee naar huis. Als het goed is krijg je een doekje of knuffeltje mee met de geur van het nest er aan. Voor jou is dit een geweldig leuke dag, voor het pupje is het vaak erg spannend. Van het vertrouwde huis en de moederhond en nestgenootjes. Ineens mee naar een nieuwe plek. Realiseer je dat dit voor jouw pup een hele spannende situatie is. Ga niet proberen de hond meteen iets te leren of alles te benoemen van niet mag door constant nee te zeggen. Wees gewoon aanwezig, maak er een gezellige dag van en slaap in de buurt van de pup. Het uit laten janken is nooit een optie bij een pup en constant nee zeggen ook niet. Maar dat weet je natuurlijk allang als je eenmaal de puppyboeken hebt gelezen.

Rustig aan

Geef jouw pup de tijd om alles zelf te ontdekken op zijn of haar eigen tempo. Wil de pup even zitten tijdens een wandeling of even rustig kijken naar die fietser die voorbij komt? Laat het gebeuren, waar nodig ga even door de hurken zodat je jouw pup kunt steunen of neem iets meer afstand tot het object wat jouw pup zo spannend vindt. Rustig aan is het sleutelwoord. En dat geldt ook voor speeltijd en slaaptijd. Puppy’s hebben veel slaap nodig.

Socialiseren niet overdonderen

Vroeger dachten we dat als je maar zo veel mogelijk doet met jouw pup dat de pup dan overal wel aan went. Er waren zelfs rijtjes met plekken om te bezoeken; naar de markt, naar de kinderboerderij, naar de speeltuin met spelende kinderen, naar een school, naar een winkelstraat, mee in de trein. Enzovoorts. Inmiddels is dit gelukkig achterhaald. Het heeft namelijk geen zin om jouw pup op een drukke markt te laten lopen, wanneer jouw pup dit veel te eng vindt. Dus ook met nieuwe dingen kennismaken, rustig aan. Neem voldoende afstand en ga weg als jouw pup het eng vindt.

LEESTIP: tips voor wandelen met puppy

Ontmoetingen met andere honden

Ook bij het ontmoeten van andere honden, hou je rekening met jouw pup. Wat je wilt is zo veel mogelijk goede ervaringen en zo min mogelijk slechte ervaringen. Hoewel een pup best wel wat kan hebben, is het niet nodig deze in een groep honden te gooien zodat ze ‘lekker kunnen socialiseren’. Niet alle honden zijn vriendelijk en sommige honden hebben een hekel aan pups. Deze wil je niet in de buurt van jouw pup of jonge hond hebben.

Beloon rust

Dit klinkt misschien een beetje gek, maar slapen en rust nemen is een hele belangrijk deel van hond zijn. Honden slapen en rusten immers een groot deel van de dag. Alleen belonen wij dit gedrag eigenlijk nooit. Bij pups en jonge honden is het nemen van rust niet vanzelfsprekend. Toch is het belangrijk dat jouw hond rust kan pakken, ook op momenten dat er veel om hem heen gebeurt.

Leer handige lifeskills aan

Een hond die kan zitten op commando is niet het allerbelangrijkste. Sterker nog, het is nog maar de vraag of het gaan zitten wel zo goed is voor het jonge puppenlijf. Wat wel handige dingen zijn om aan te leren? Naast het belonen van rust? Het rustig slapen in de bench of op de eigen plaats. Wachten met naar buiten lopen totdat jij hier akkoord voor geeft en hetzelfde geld bij het door een deur of hek heen lopen. Vier poten op de grond is gewenst (tegen opspringen) en mensen hoeven niet begroet te worden, als de postbode komt ga ik op mijn plaats liggen.

4. Investeer in je relatie

Een goede relatie met jouw hond is eigenlijk het allerbelangrijkste. Ga leuke dingen doen samen, beloon jouw hond in spannende situaties en voor goed gedrag. Leer de lichaamstaal van honden lezen en speel hierop in. Ga samen spelen, gewoon zonder regels en zonder verwachtingen. Laat jouw pup weten dat je de lichaamstaal begrijpt door signalen op te pikken en daar ook naar te handelen. Zo bouw je stap voor stap aan een goede relatie en vertrouwensband. Daar zijn activiteiten zoals samen naar de hondenschool (mits een goede) ook goed voor.

Tada de stabiele hond

Een goede om te onthouden is; de pup wordt vanzelf 2 jaar. Na de puppy periode komt nog de puberfase en soms onder invloed van hormonen nog een aantal uitdagende periodes. Maar als je bovenstaand stappenplan hebt gevolgd, dan kan het niet anders dan dat je nu de gelukkig eigenaar bent van een stabiele hond.

Onverwachte situaties

In ieder hondenleven kan een situatie ontstaan waar je niet op hebt gerekend en wat een deuk geeft in het zelfvertrouwen van jouw hond. Als de basis helemaal goed is, dan herstelt jouw hond hiervan. Is dat toch niet het geval? Schakel dan hulp in van een gedragsdeskundige. Honden leren hun leven lang, dus ook bij nieuw gedrag wat je liever niet ziet. Je kunt er nog aan werken en het kan weer weggaan.

Te laat

Ben je nu pas later in het traject ingestapt en heb je wat stappen gemist? Het is nooit te laat om in jouw hond te investeren. Ga in elk geval aan jullie relatie werken. Geef jouw hond de mens die hij of zij verdient. Begripvol, consequent en de allerleukste persoon op de aarde.

Deel jouw ervaring in de comments! Heb jij een stabiele hond of juist niet? Wat zou je bij een volgende hond anders doen?

Gerelateerde artikelen

Shawnee

23 mei 2022 15:55

Ik heb gedeeltelijk stabiele honden. :') Ze kunnen de wereld aan, maar ze hebben moeite met andere honden. Ze zijn reactief naar andere honden en vinden andere honden eng. Dat maakt ze gelukkig niet instabiel. Ik oefen veel met ze. Ik ben er voor ze en ik heb begrip voor ze. Iets wat zij heel erg waarderen van mij. Verder zijn ze mijn alles. Ik kan niet meer zonder ze.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tags

Wat is dit?

Meer verhalen van Redactie

Anido vakbeurs: interessante producten (+ sneak preview!) Geef koekje! x

Anido vakbeurs: interessante producten (+ sneak preview!)

2 February Door: Redactie

Afgelopen 25 en 26 februari vond in de Kortrijk Xpo (België) de ANIDO plaats: een vakbeurs voor de markt van huisdierverzorging. Hier treffen dierenspeciaalzaken en winkels met een dierenafdeling ...

Lees het hele artikel
🎶Baby, It's Dark Outside 🎶 Tijd voor een hondenlampje! Geef koekje! x

🎶Baby, It's Dark Outside 🎶 Tijd voor een hondenlampje!

9 January Door: Redactie

Sinds de Winterwende van afgelopen 22 december worden de dagen langzaam, heel langzaam, steeds weer wat langer en de nachten weer wat korter. Maar het is nog steeds flink ...

Lees het hele artikel
Vuurwerkangst? Tips om stress te verminderen tijdens Oud en Nieuw! Geef koekje! x

Vuurwerkangst? Tips om stress te verminderen tijdens Oud en Nieuw!

13 December Door: Redactie

Vind jouw trouwe metgezel de feestdagen spannend? Dat is helemaal niet gek. De laatste dagen van het jaar zijn immers gevuld met allerlei verschillende prikkels voor honden. Niet alleen ...

Lees het hele artikel
Getest: handgemaakte leren tuigjes van Meola Leather Dogs Geef koekje! x

Getest: handgemaakte leren tuigjes van Meola Leather Dogs

7 November Door: Redactie

Onze hondenbloggers delen graag hun ervaring graag met je! Zo kun je op The Dog Pen alles lezen over de belevenissen van de hond(en) van de verschillende bloggers. Daarnaast ...

Lees het hele artikel