Zoeken
Search
Generic filters
Exact matches only

Showlijn en Werklijn Honden

30 september
x
Wat is dit?

Zoals je misschien al hebt gelezen is Wiske een Engelse Cocker Spaniel uit een werklijn.
Maar wat houdt dat nu precies in, een werklijn?

Bijna alle rashonden komen in show-en werklijnen, ook de honden die bekend staan als ‘werkhond’. De honden uit een showlijn zijn honden uit een bloedlijn van een ras dat gefokt is naar de rasstandaard.
De rasstandaard bepaalt wat het ideale uiterlijk is voor het ras en let ook op karakter.  Zo krijg je honden die binnen 1 ras qua uiterlijk relatief veel op elkaar lijken en goed geschikt zijn als huishond. Ook de look-a-likes zonder stamboom worden veelal op uiterlijk gefokt met als doel een goede mooie gezinshond te zijn. Dat maakt dat veruit de meeste honden die je tegen komt een showlijn-hond zijn. Zelfs al komen ze van een particuliere fokker en hebben ze nooit een showring gezien.

Bij deze honden zul je het gedrag en de kenmerken terugzien waar de hond van oudsher voor werd gebruikt.  Grote kans dat je showlijn Border Collie een zeer actieve hond is die van drijven houdt, en je showlijn Retriever verzot is op water en apporteren. Die eigenschappen zijn behouden en met sommigen kun je dan ook veel bereiken in de hondensport of het werk dat bij het ras past. Maar deze rasspecifieke eigenschappen zijn niet in dezelfde mate aanwezig als bij een werklijn.

Bearded Collies showlijn vs werklijnBearded Collies- Links: Showlijn Rechts: Werklijn

Bij werklijnen wordt er gefokt op de bruikbaarheid van de hond in de taak die ze van oudsher uitvoeren. Ze moeten dus écht kunnen werken, dat maakt dat ze afwijken van de rasstandaard, zowel fysiek als qua karakter.  Vaak zien de werklijnen er uit zoals de honden er vroeger ook al uitzagen. Kijk maar eens naar oude schilderijen of foto’s van honden rond 1900.

Werklijnen hebben een meer atletische bouw, het zijn de topsporters onder de honden. Ook wat betreft haar en huidplooien maakt dat verschil. Een jachthond moet vaart kunnen maken en is niet gebaat bij een lompe bouw of te lange haren. Bij Spaniels is het verschil erg groot. De showlijn Cocker Spaniels en Springers hebben een compleet ander uiterlijk! De ranke Labradors die je veel in Amerika ziet zijn ook werklijnen. Het is een veel lichter gebouwd type hond en ze zijn vaak ook iets kleiner.

Labrador verschil werklijn vs showlijnLabradors- Links: Showlijn– Rechts: Werklijn

Een werkhond moet ook qua karakter geschikt zijn om te werken. Dat maken werklijnen, van welk ras ook, pittigere energieke honden met een enorme werklust. Ze hebben een sterke wil, zijn alert en hebben veel meer focus op datgene waarvoor ze gefokt zijn. Ze zullen meer drijven, waken, opjagen of de neus achterna gaan dan de showlijnen van dat ras. Dat vergt een hoop van de eigenaar. Als je daar niets mee doet, kan dat al snel voor probleemgedrag zorgen. Daarom zijn veel werkhonden niet erg geschikt als huishond zonder taak.

Border Collie verschil werklijn showlijnBorder Collies- Links: Showlijn  Rechts: Werklijn

Wiske
Ik ben erg blij dat ik al ervaring had met verschillende actieve hondenrassen voordat ik een werklijn Cocker Spaniel in huis nam. Toch zijn er een aantal dingen die ik had onderschat voordat ik Wiske in huis had. Mijn idee was dat ze meer energie zou hebben en ik dus veel met haar moest doen. Dat klopt op zich ook, we hebben dagelijks 1 lange wandeling van 1 a 2 uur, waarin we met haar trainen en activiteiten doen. Daarnaast heeft ze nog 2 à 3 kortere wandelingen en doet ze wat hersenwerkjes binnen. Het ‘veel doen’ zit hem dus vooral in de manier waarop.

Fietsen, wandelen of balletjes gooien, dat heeft geen zin. Ze krijgt daar juist energie van, terwijl haar koppie nog overuren draait. Het is vooral een kwestie van haar voldoende uitdaging kunnen bieden. Dit doen we door jachttraining en neuswerk te incorporeren in onze wandelingen. Geef je haar dat, dan is ze de rest van dag relaxt en voldaan.

Het andere punt is dat een werklijn niet makkelijker is om op te voeden, maar juist lastiger. Wiske is superslim en leert snel. Dat betekent dat ze supersnel de goede dingen oppikt, maar ook de slechte dingen die je liever had willen voorkomen! Ze is ook sneller overprikkeld omdat ze heel alert is. Vooral de eigenschappen waar ze voor gefokt is (In dit geval als jachthond om wild op te stoten) zijn zaken waar we hard mee aan de slag moesten. We wilden niet dat ze constant wild achterna zou gaan en dat ze betrouwbaar los kan lopen. Helemaal gezien we in een gebied wonen met zowel veel wild als veel verkeer.

Spaniels verschil werklijn en showlijn hondenlinks: showlijn rechts: werklijn

Daarom hebben wij moeten leren werken met haar instinct en werklust. Dat gaat veel verder dan een paar keer per week jachttraining, het zijn skills die we moeten toepassen tijdens de dagelijkse wandeling. Doen we dat niet, dan hebben we een hond die zelfstandig op jacht gaat totdat ze uitgeput is en besluit naar ons terug te komen, óf een hyperactieve en destructieve hond in huis die te weinig uitdaging heeft gehad.

Datzelfde geldt voor een werklijn van een ander ras. Met een werklijn Border Collie zal je nóg meer moeten trainen op niet drijven en hier tegelijkertijd op een gecontroleerde manier in tegemoet moeten komen.

Is een werklijn iets voor mij?

Kijk goed naar waarom je een hond wilt en op wat voor manier je met de hond bezig wilt zijn. Als je een werklijn-hond kan bieden wat hij nodig heeft, dan kan het ook een uitstekende actieve gezinshond zijn. Kun je niet dagelijks in die behoefte voorzien, dan is de kans groot dat de hond probleemgedrag ontwikkelt of op z’n minst niet kan doen waar z’n hele leven om draait – werken met de baas.

Gerelateerde artikelen

Tags

Wat is dit?

Meer verhalen van Wiske Working Cocker

Past een Working Cocker Spaniel bij mij? Geef koekje! x

Past een Working Cocker Spaniel bij mij?

5 juli Door: Wiske Working Cocker

De meest gestelde vraag die ik op Instagram krijg is: ‘Denk je dat een Working Cocker Spaniel bij ons past?’ Een lastige 
vraag om te beantwoorden zonder informatie te ...

Lees het hele artikel
Boek review: Wat een jachthond moet weten Geef koekje! x

Boek review: Wat een jachthond moet weten

24 mei Door: Wiske Working Cocker

Wat een jachthond moeten weten Over opvoeden van de pup, apporteren, voorstaan en zweetwerk Overzicht & Vormgeving Wat een jachthond moet weten is geschreven door ervaren jachthondentrainer Paul de ...

Lees het hele artikel
Loop je vast in de training van je hond? Geef koekje! x

Loop je vast in de training van je hond?

12 februari Door: Wiske Working Cocker

Loop je vast in de training van je hond? Ondanks de hulp van de hondenschool, het urenlang zoeken naar oplossingen online én de adviezen van iedereen die zich er ...

Lees het hele artikel
Misconceptions about Positive Training Geef koekje! x

Misconceptions about Positive Training

9 juli Door: Wiske Working Cocker

We’ve all heard of Positive Dog Training, but what does it actually mean? The word positive is synonymous with optimistic and good, and that’s exactly the way most people ...

Lees het hele artikel