Zoeken
Generic filters
Exact matches only

Showlijn en werklijn honden

3 February
x
Wat is dit?

Showlijn en werklijn honden. Zoals je misschien al hebt gelezen is Wiske een Engelse Cocker Spaniel uit een werklijn. Maar wat houdt dat nu precies in, een werklijn?

Showlijn honden

Bijna alle rashonden komen in show-en werklijnen, ook de honden die bekend staan als ‘werkhond’. De honden uit een showlijn zijn honden uit een bloedlijn van een ras dat gefokt is naar de rasstandaard. De rasstandaard bepaalt wat het ideale uiterlijk is voor het ras en let ook op karakter.  Zo krijg je honden die binnen 1 ras qua uiterlijk relatief veel op elkaar lijken en goed geschikt zijn als huishond. Ook de look-a-likes zonder stamboom worden veelal op uiterlijk gefokt met als doel een goede mooie gezinshond te zijn. Dat maakt dat veruit de meeste honden die je tegen komt een showlijn-hond zijn. Zelfs al komen ze van een particuliere fokker en hebben ze nooit een showring gezien.

Showlijn honden hebben ook werkdrive

Ook bij showlijn honden zie je het gedrag en de kenmerken waar de hond van oudsher voor werd gebruikt.  Grote kans dat je showlijn Border Collie een zeer actieve hond is die van drijven houdt, en je showlijn Retriever verzot is op water en apporteren. Die eigenschappen zijn behouden en met sommigen kun je dan ook veel bereiken in de hondensport of het werk dat bij het ras past. Maar deze rasspecifieke eigenschappen zijn niet in dezelfde mate aanwezig als bij een werklijn.

Bearded Collies showlijn vs werklijn
Bearded Collies- Links: Showlijn Rechts: Werklijn

Honden uit een werklijn

Bij werklijnen wordt er gefokt op de bruikbaarheid van de hond in de taak die ze van oudsher uitvoeren. Ze moeten dus écht kunnen werken, dat maakt dat ze afwijken van de rasstandaard, zowel fysiek als qua karakter.  Vaak zien de werklijnen er uit zoals de honden er vroeger ook al uitzagen. Kijk maar eens naar oude schilderijen of foto’s van honden rond 1900.

Atletische bouw

Werklijnen hebben een meer atletische bouw, het zijn de topsporters onder de honden. Ook wat betreft haar en huidplooien maakt dat verschil. Een jachthond moet vaart kunnen maken en is niet gebaat bij een lompe bouw of te lange haren. Bij Spaniels is het verschil erg groot. De showlijn Cocker Spaniels en Springers hebben een compleet ander uiterlijk! De ranke Labradors die je veel in Amerika ziet zijn ook werklijnen. Het is een veel lichter gebouwd type hond en ze zijn vaak ook iets kleiner.

Labrador verschil werklijn vs showlijn
Labradors- Links: Showlijn- Rechts: Werklijn

Pittig, energiek en een hoge werkdrive

Een werkhond moet ook qua karakter geschikt zijn om te werken. Dat maken werklijnen, van welk ras ook, pittigere energieke honden met een enorme werklust. Ze hebben een sterke wil, zijn alert en hebben veel meer focus op datgene waarvoor ze gefokt zijn. Ze zullen meer drijven, waken, opjagen of de neus achterna gaan dan de showlijnen van dat ras. Dat vergt een hoop van de eigenaar. Als je daar niets mee doet, kan dat al snel voor probleemgedrag zorgen. Daarom zijn veel werkhonden niet erg geschikt als huishond zonder taak.

Border Collie verschil werklijn showlijn
Border Collies- Links: Showlijn  Rechts: Werklijn

Werklijn Cocker Spaniel

Ik ben erg blij dat ik al ervaring had met verschillende actieve hondenrassen voordat ik een werklijn Cocker Spaniel in huis nam. Toch zijn er een aantal dingen die ik had onderschat voordat ik Wiske in huis had. Mijn idee was dat ze meer energie zou hebben en ik dus veel met haar moest doen. Dat klopt op zich ook, we hebben dagelijks 1 lange wandeling van 1 a 2 uur, waarin we met haar trainen en activiteiten doen. Daarnaast heeft ze nog 2 à 3 kortere wandelingen en doet ze wat hersenwerkjes binnen. Het ‘veel doen’ zit hem dus vooral in de manier waarop.

Jachttraining en neuswerk

Fietsen, wandelen of balletjes gooien, dat heeft geen zin. Ze krijgt daar juist energie van, terwijl haar koppie nog overuren draait. Het is vooral een kwestie van haar voldoende uitdaging kunnen bieden. Dit doen we door jachttraining en neuswerk te incorporeren in onze wandelingen. Geef je haar dat, dan is ze de rest van dag relaxt en voldaan.

Snel overprikkeld

Het andere punt is dat een werklijn niet makkelijker is om op te voeden, maar juist lastiger. Wiske is superslim en leert snel. Dat betekent dat ze supersnel de goede dingen oppikt, maar ook de slechte dingen die je liever had willen voorkomen! Ze is ook sneller overprikkeld omdat ze heel alert is. Vooral de eigenschappen waar ze voor gefokt is (In dit geval als jachthond om wild op te stoten) zijn zaken waar we hard mee aan de slag moesten. We wilden niet dat ze constant wild achterna zou gaan en dat ze betrouwbaar los kan lopen. Helemaal gezien we in een gebied wonen met zowel veel wild als veel verkeer.

Spaniels verschil werklijn en showlijn honden
links: showlijn rechts: werklijn

Uitdagend

Daarom hebben wij moeten leren werken met haar instinct en werklust. Dat gaat veel verder dan een paar keer per week jachttraining, het zijn skills die we moeten toepassen tijdens de dagelijkse wandeling. Doen we dat niet, dan hebben we een hond die zelfstandig op jacht gaat totdat ze uitgeput is en besluit naar ons terug te komen, óf een hyperactieve en destructieve hond in huis die te weinig uitdaging heeft gehad.

Datzelfde geldt voor een werklijn van een ander ras. Met een werklijn Border Collie zal je nóg meer moeten trainen op niet drijven en hier tegelijkertijd op een gecontroleerde manier in tegemoet moeten komen.

Een werklijn hond in huis nemen?

Kijk goed naar waarom je een hond wilt en op wat voor manier je met de hond bezig wilt zijn. Als je een werklijn-hond kan bieden wat hij nodig heeft, dan kan het ook een uitstekende actieve gezinshond zijn. Kun je niet dagelijks in die behoefte voorzien, dan is de kans groot dat de hond probleemgedrag ontwikkelt of op z’n minst niet kan doen waar z’n hele leven om draait – werken met de baas.

Eerste publicatie 30 september 2018 – update 3-2-2022

Gerelateerde artikelen

Tags

Wat is dit?

Meer verhalen van Wiske Working Cocker

Mijn top 5 opvoedingsfouten hond Geef koekje! x

Mijn top 5 opvoedingsfouten hond

13 February Door: Wiske Working Cocker

Mijn top 5 opvoedingsfouten van mijn hond. Wiske is ondertussen alweer tweeënhalf jaar en de laatste tijd begin ik echt te merken dat ze volwassen wordt. We zijn de ...

Lees het hele artikel
Misverstanden over positief trainen Geef koekje! x

Misverstanden over positief trainen

19 January Door: Wiske Working Cocker

Misverstanden over positief trainen. Positief trainen is een term die te pas en te onpas wordt gebruikt. Het woord positief is synoniem voor goed en aangenaam en op die ...

Lees het hele artikel
De beste hondenvoeding? Geef koekje! x

De beste hondenvoeding?

8 January Door: Wiske Working Cocker

Wat is nu de beste hondenvoeding? Was het maar zo’n feest dat één type voer goed was voor elke hond. Het zou de zoektocht wegnemen, de discussies, de concurrentie ...

Lees het hele artikel
In de zomer met de hond naar het strand, maar waar? Geef koekje! x

In de zomer met de hond naar het strand, maar waar?

17 July Door: Wiske Working Cocker

In de zomer met de hond naar het strand, zo fijn! Maar op welk strand ben je welkom met jouw hond in de zomer? Lekker lang kunnen wandelen, veel ...

Lees het hele artikel