Zoeken
Generic filters
Exact matches only

Wandelen met je pup - de beste tips

14 January
x
Wat is dit?

Wandelen met je pup. Het lijkt helemaal niet ingewikkeld, en toch kan dat het wel zijn. Want hoe ga je om met volwassen honden die je tegenkomt? En wat doe je als jouw puppy niet wandelt maar alleen maar zit? Of jouw pup is doodsbang buiten. Help!

Tips voor wandelen met een pup

Wij zetten alle tips voor het wandelen met jouw pup op een rijtje. Zo helpen we jou en jouw pup naar ontspannen en fijne wandelingen samen buiten.

wandelen met puppy
Wandelen met een jonge pup kan uitdagingen met zich meebrengen

Mijn pup loopt niet

Voor een pup is de wereld vaak nog erg spannend. Voordat jij jouw pup kreeg woonde hij ergens anders. Veilig bij de moederhond en samen met broertjes en zusjes. Heb je jouw pup net gehaald dan zijn er heel veel veranderingen in een korte tijd. Probeer nog niet te veel te vragen van jouw pup. Het wennen aan jou, jouw huis, jouw gezin, de nieuwe geuren, de nieuwe geluiden vraagt heel veel van een pup. Dus rustig aan! Het wandelen met de pup is niet het belangrijkste in het puppyleven. Zorg dat er een plekje is waar de pup zijn behoefte kan doen. Bij voorkeur in de tuin of een stukje kunstgras op je balkon bijvoorbeeld. Leg ook een puppypad of een wasbare zindelijkheidsmat in huis. Handig bij ongelukjes.

Wandelen is geen must

Tip: een jong pup hoeft niet direct buiten te wandelen. Geef jouw pup de tijd om te wennen aan de nieuwe situatie. Sleep je puppy niet meteen mee naar buiten, dat zorgt er voor dat de angst voor de buitenwereld vergroot wordt. Zorg voor een rustige en veilige plaats waar de pup kan plassen en poepen.

puppy plassen
Zorg in elk geval voor een rustige en veilige plek waar de pup kan poepen en plassen

Pup is er al even maar loopt toch niet

Is jouw pup nu al wat langer bij je thuis en voelt de pup zich wel op zijn gemak binnen en in de tuin, maar wil jouw pup nog niet wandelen? Geduld is een schone zaak! Kun je bedenken waarom de pup niet buiten wandelt? Schrikt hij van auto’s? Rent hij steeds terug naar de veilige tuin?

Geef tijd en bied steun

Tip: probeer geen doel te stellen, maar kijk wat jouw pup nodig heeft. Geef jouw pup de tijd. Biedt steun, door bijvoorbeeld door je hurken te gaan en samen te kijken naar die enge auto’s. Beweeg mee in de behoeften van jouw pup. Neem de tijd, bied steun en zorg ervoor dat je de ervaring zo positief mogelijk houdt. Neem bijvoorbeeld snoepjes mee om de pup te belonen in een spannende situatie of als hij steun komt zoeken. Ga jouw pup niet lokken met snoepjes naar een plek waar hij bang voor is. Dat kan juist averechts werken.

puppy steun
Jonge pups hebben vaak steun nodig in nieuwe situaties

Mijn pup wil zijn halsband niet om

Het kan zijn dat jouw pup helemaal nog geen halsband gewend is uit het nest. In dat geval is het maar een raar ding wat er om je nek gedaan wordt. Ook kan het zijn dat jouw pup al een nare associatie heeft met een halsband. Ga niet overhaast een halsband omdoen terwijl je de pup vasthoudt. Zeker niet als jouw pup probeert weg te komen. Het belangrijkste wat je jouw pup kunt leren is dat hij bij jouw veilig is. Tegen zijn zin allerlei enge dingen doen, helpt daar niet bij. Geef de pup gewoon de tijd om eerst te snuffelen aan de halsband en ook weer weg te lopen.

LEESTIP: de beste snoepjes voor de hondentraining

Halsband aanleren puppy

Tip: een halsband omdoen moet op een rustige en positieve manier worden aangeleerd. Dus rustig aan. Kijk naar jouw pup en welke signalen hij afgeeft. Rent jouw pup al weg zodra je de halsband pakt? Dan heb je meer geduld nodig dan een pup die alleen het omdoen niet leuk vindt. Zorg dat je de halsband bij jouw pup op een positieve manier aanleert. Halsband om = leuk! Dus neem weer snoepjes (of een deel van de dagelijkse brokjes) en ga weer zonder te lokken jouw pup leren dat een halsband juist leuk is en niet eng. Stapje voor stapje. Dat kan al zo klein beginnen als de halsband op de vloer leggen en als de pup er aan snuffelt een beloningssnoepje!

puppy halsband
Niet alle pups zijn gewend aan de halsband

Puppy is bang voor tuigje

Een tuigje kan nog enger zijn dan een halsband, want de meeste tuigen moeten over het hoofd aan. Sommige zelfs met de voorpoten er doorheen steken.

Rustig aan en binnen oefenen

Tip: voor een tuig geldt hetzelfde als met een halsband, rustig aan! Ga niet pas oefenen als de pup al vreselijk moet plassen en jullie NU NU NU naar buiten moeten. Neem de tijd. Leer jouw pup om zelf zijn hoofd door het tuig heen te steken en beloon dat uitgebreid. Bouw zo verder uit totdat jouw pup zelf al aankomt en zijn hoofd zelf door het tuigje steekt zodat jij het tuig verder kunt vastmaken. Een tuig dat geschikt is voor pups is de Puppia Soft Harness.

Puppy tuigje
Een tuigje om krijgen en dan wandelen is voor pups vaak nog even wennen.

Pup wil niet aan de riem lopen

Aan een riem lopen is niet iets wat puppy’s automatisch kunnen. Dat moet net zoals heel veel dingen aangeleerd worden. Wat je wilt doen is jouw puppy leren dat bij jou in de buurt blijven het allerleukste is.

Aan de riem lopen aanleren

Tip: Aan de riem lopen ga je eerst binnen oefenen. Neem een wat langere riem voor de trainingen en gebruik snoepjes of voertjes in een ruimte waar de pup al vertrouwd is. Gaat dat goed? Dan kun je jouw training verplaatsen naar de tuin en uiteindelijk naar buiten. Denk nu niet dat wanneer het goed gaat binnen en in de tuin dat je nu buiten meteen een lange doorloopwandeling kunt gaan maken. Buiten zijn weer hele nieuwe afleidingen en de eerste wandelingen zijn dan ook vooral trainingssessies. Onderstaand filmpje (in het Engels) geeft goede tips over het aan de riem lopen trainen.

Pup rent in paniek rond aan de lijn

Rent jouw pup in paniek rondjes aan de riem? Jouw pup is nu echt heel erg in de stress. Natuurlijk kunnen pups ook heel blij rondrennen en dan vergeten dat ze aan de riem zitten. In dat geval is riemtraining het antwoord. Maar als het goed is kun je wel het verschil zien tussen een blije pup en een pup die volledig in paniek is.

Tip: op dat moment ga je door je knieën en roep je jouw pup. Eerst rust en een veilige haven! Lukt dat ook niet? Breng dan zo snel mogelijk jouw pup naar een veilige plek. Dat kun je doen door jouw pup op te pakken. Eenmaal thuis kun je gaan bedenken wat er mis ging en daar verder mee oefenen. Maar eerst slapen om bij te komen van de schrik. Een lekker kluifje kan ook helpen om te ontspannen en daarna te kunnen slapen. Een kippenvoetje of een lamsluchtpijp zijn geschikte kluifjes voor pups (wel altijd onder toezicht).

Pup gaat zitten tijdens het wandelen

Gaat jouw pup steeds zitten tijdens het wandelen? Wist je dat dat helemaal niet raar is? Veel pups gaan zitten als ze iets willen bekijken of even iets willen verwerken.

Kortere wandelingen

Tip: geef jouw pup de tijd om even te zitten. Kijk mee waar de pup naar kijkt. Ga door je knieën en kijk samen even rustig. Komt het object dichterbij? Neem dan misschien wat meer afstand. Gaat jouw pup om de haverklap zitten of wegkruipen? Dan is de wandeling waarschijnlijk te lang en iets te overweldigend. Tijd om terug naar huis te gaan en kortere wandelingetjes te maken.

Puppy zitten tijdens wandeling
Een puppy die gaat zitten tijdens de wandeling is helemaal niet raar. Even op het gemak bekijken wat er gebeurt.

Pup bijt in de riem

Bijt jouw pup steeds in de riem? Dat kan het wandelen lastiger maken. Oefen eerst in de tuin met het wandelen aan de riem. Je hoeft je pup niet te vertellen dat het bijten in de riem niet mag. Ook corrigeer je jouw pup hier niet voor. Het bijten in de riem is gedrag wat meestal vanzelf uitdooft als het niets oplevert. Focus je dus op het rustig wandelen aan de riem en beloon je pup voor het wandelen zonder in de riem te bijten.

Laten gaan

Tip: de tip tegen het bijten in de riem is dus eigenlijk om het te laten gaan en er zo min mogelijk aandacht aan te besteden. Meestal gaat het vanzelf over als het gedrag niets oplevert.

Andere honden ontmoeten

Jouw allerbelangrijkste taak is om jouw pup veilig te houden. Er zijn 2 misverstanden over het ontmoeten van andere honden door pups. Deze zijn hardnekkig en onwaar. De eerste is dat pups heel veel andere honden moeten ontmoeten omdat dat goed is voor hun socialisatie. De tweede is dat alle volwassen honden respect hebben voor pups en dus goed met pups omgaan. Beide zijn niet waar! Als jouw pup zich overdonderd voelt door ontmoetingen met andere honden leert jouw pup juist dat andere honden onveilig zijn en dat hij het zelf moet oplossen. Er zijn heel veel volwassen honden die niet goed omgaan met andere honden en ook niet met pups.

Houd het leuk

Tip: laat jouw pupje dus niet los bij andere honden of op andere honden afstormen. Stormt er een volwassen hond op jouw pup af? Bescherm de pup dan. Een nare ontmoeting met een andere hond kan een leven lang problemen geven. Zorg dus dat je jouw pup alleen laat spelen met honden die sociaal zijn naar pups of met andere pups die gelijkwaardig kunnen spelen. En let op de signalen en haal jouw puppy weer uit de situatie als het niet meer zo leuk is. Aangelijnd honden ontmoeten is nooit een goed plan. Daar heeft niemand iets aan. Dat lijkt nu misschien leuk, maar is jouw hond ouder dan kun je niet over straat zonder dat iedere hond besnuffeld moet worden. Spelen lukt toch niet aan de riem. Dus ontmoeten heeft dan ook geen zin.

puppy ontmoet andere hond
Dit ziet er niet uit als een leuke ontspannen ontmoeting

Pup met andere hond samen uitlaten

Heb je nu een pup en een volwassen hond? Dan is het wel heel handig dat je ze samen uit kunt laten. Maar ook dit vergt enige oefening. Dat is een van de redenen waarom er geadviseerd wordt om pas een puppy naast een andere hond te nemen als deze tussen de 2 en de 3 jaar is. Zo heb je jouw eerste hond alles kunnen aanleren, waardoor deze makkelijk netjes aan de riem wandelt. Zodat jij je kunt focussen op de pup.

Tip: leer de pup eerst aan hoe het wandelen aan de riem werkt. Oefen met de pup alleen en ga daarna pas samen met de andere hond wandelen.

puppy en volwassen hond samen uitlaten
Een puppy en een volwassen hond samen uitlaten, kan best wel een uitdaging zijn

Pup mag niet lang wandelen

Pups kan je niet meenemen om een wandeling van een uur. Dat is niet goed voor hun lijf. Er is een soort ‘algemene regel’ van per maand leeftijd maximaal 5 minuten per keer wandelen. Dat zou voor een pup van 12 weken, maximaal 15 minuten per wandeling betekenen.

5 minuten per maand

Tip: het is wel goed om niet meteen uren met jouw pup te gaan lopen en ook op te letten of jouw pup moe is (al is het maar van alle indrukken) en dan naar huis te gaan. Liefst iets daarvoor. Maar je kunt geen exacte tijd zetten op het aantal minuten wandelen die voor iedere pup geldt. Een pup van een klein ras wandelt vaak minder lang, een werkhond heeft juist meer uitdaging nodig en kan wel iets langer wandelen. Kijk naar jouw pup. Pas je wandelingen daar op aan. Maak liever wat meer korte wandelingen dan weinig lange wandelingen per dag.

Naar strand en hei met de pup

Het strand en de hei of duinen zijn vaak geweldig leuke gebieden om met de hond te wandelen. Denk maar aan de Soester Duinen. Maar echt lange wandelingen in mul zand zijn voor het opgroeiende puppylijf niet goed. Wil je toch naar het strand of de heide? Wandel zo min mogelijk op mul zand en hou de wandeling kort.

Hulpmiddelen voor wandelen met pups

Gelukkig zijn er ook hulpmiddelen die het wandelen voor jou en jouw pup makkelijker kan maken. Zo kun jij toch een lange wandeling maken en hoeft jouw pup niet de hele route zelf te lopen.

Hondendraagzak

Een hondendraagzak is een handig hulpmiddel voor hele jonge pups en pups van kleinere rassen. De 4lazylegs hondendraagzaak  is een veilige manier om je pups te dragen als hij niet verder kan lopen of een situatie te spannend vindt.

4lazy legs puppy draagzak
Weimaraner puppy Saar in de 4lazylegs hondendraagzak

Hondenbuggy

Heb je nu een pup van een groter ras of kun je zelf niet zo goed tillen? Dan is de hondenbuggy misschien een beter idee. De hondenbuggy leer je thuis aan als zijnde een veilige en fijne plek. Ook hier helpt het belonen met waardevolle snoepjes weer top. De hondenbuggy kun je vervolgens gebruiken tijdens langere wandelingen en als veilige plek voor jouw pup in een druk losloopgebied. Investeer je in een stevige hondenbuggy dan heb je er ook nog iets aan als jouw hond eenmaal oud is en ook dan niet zo ver mag of kan lopen. Bovendien zijn de meeste hondenbuggy’s voor grote honden ook te gebruiken als fietskar.

De beste hondenbuggy voor grote rassen

Voor pups en volwassen honden is de Innopet Hondenbuggy Hercules een aanrader. Hier kunnen honden tot 50 kilo in.

innopet-hondenbuggy-hercules
Verder lezen over puppy gedrag?

Wil je na het lezen van al deze tips nu meer leren over puppy gedrag? We hebben een blog geschreven over de beste boeken over puppygedrag.

Gerelateerde artikelen

Tags

Wat is dit?

Meer verhalen van Redactie

Interview met Nick, Country Director Benelux bij Butternut Box Geef koekje! x

Interview met Nick, Country Director Benelux bij Butternut Box

19 July Door: Redactie

Hondenblogger Mindy heeft samen met haar hulphond Tynke de maaltijden van Butternut Box getest en haar uitgebreide ‘Butternut Box review‘ lees je natuurlijk hier, op The Dog Pen. Vanuit ...

Lees het hele artikel
Anido vakbeurs: interessante producten (+ sneak preview!) Geef koekje! x

Anido vakbeurs: interessante producten (+ sneak preview!)

2 February Door: Redactie

Afgelopen 25 en 26 februari vond in de Kortrijk Xpo (België) de ANIDO plaats: een vakbeurs voor de markt van huisdierverzorging. Hier treffen dierenspeciaalzaken en winkels met een dierenafdeling ...

Lees het hele artikel
🎶Baby, It's Dark Outside 🎶 Tijd voor een hondenlampje! Geef koekje! x

🎶Baby, It's Dark Outside 🎶 Tijd voor een hondenlampje!

9 January Door: Redactie

Sinds de Winterwende van afgelopen 22 december worden de dagen langzaam, heel langzaam, steeds weer wat langer en de nachten weer wat korter. Maar het is nog steeds flink ...

Lees het hele artikel
Vuurwerkangst? Tips om stress te verminderen tijdens Oud en Nieuw! Geef koekje! x

Vuurwerkangst? Tips om stress te verminderen tijdens Oud en Nieuw!

13 December Door: Redactie

Vind jouw trouwe metgezel de feestdagen spannend? Dat is helemaal niet gek. De laatste dagen van het jaar zijn immers gevuld met allerlei verschillende prikkels voor honden. Niet alleen ...

Lees het hele artikel