Zoeken
Search
Generic filters
Exact matches only

Chiropractie bij honden - Onze ervaring met Wiske

21 april
x
Wat is dit?

Eind maart maakte Wiske een sprong vanaf een hoge kant ondiep water in. Daarna hinkte ze regelmatig, soms met de linker achterpoot en soms met de rechter. Dit werd erger na rennen of springen. Ook weigerde ze soms de trap op te gaan en had ze duidelijk pijn. Een beetje rustig aan doen en dan komt het wel goed, dacht ik. Niet dus. De dierenarts gaf pijnstillers mee en adviseerde Wiske alleen nog aangelijnd uit te laten. Ook dat hielp niet. Na twee weken besloten we een röntgenfoto te laten maken van haar rug. Gelukkig bleek daarop niet ernstigs te zien. Geen spondylose of dergelijke aandoeningen. Dat was een opluchting, maar ondertussen heeft Wiske nog steeds last van haar rug en mag ze niet rennen, terwijl ze dat wel dolgraag wil.

De fokker vertelde dat Wiske’s vader ook rugklachten had na een soortgelijk incident en Prednison kreeg voorgeschreven. Binnen een aantal dagen was hij van de klachten af, en na 10 dagen hoefde hij geen medicatie meer. Mijn dierenarts wil dit liever niet voorschrijven. Het blijkt dat Prednison kan zorgen voor (blijvende) bijwerkingen en dat je het beloop van de klachten lastig in de gaten kunt houden. Omdat Wiske jong en verder gezond is wil ze het alleen als laatste optie inzetten. Ze gaat er vanuit dat de sprong in ondiep water als het ware de laatste druppel was, omdat Wiske daarvoor al een aantal keer overbelast leek en wat strammer liep. In plaats van zwaardere medicatie werd ons chiropractie aangeraden om zo de oorzaak van de rugklachten aan te pakken.

Chiropractie, Orthomanuele therapie en Osteopathie
Chiropractie, osteopathie en orthomanuele therapie zijn allemaal behandelingen waarbij met de hand manipulaties worden uitgevoerd aan het bewegingsapparaat. Er zijn zeer veel raakvlakken tussen de therapieën. Sterker nog, in mijn zoektocht naar informatie was het lastig de echte verschillen te ontdekken. Dit komt doordat de verschillen niet zozeer liggen bij het type klacht dat wordt behandeld, maar in de manier waarop de klacht manueel (met de hand) wordt aangepakt.

Chiropractie focust zich op de wisselwerking tussen het bewegingsapparaat, met name de wervelkolom, en het zenuwstelsel. Als de beweeglijkheid in de wervelkolom verminderd is, kan de chiropractor dit herstellen door een correctie (adjustment) uit te voeren met de hand, waardoor de wervels worden losgemaakt.

Bij orthomanuele therapie wordt volgens een vast patroon gekeken naar standafwijkingen en corrigeert men deze met de hand om symmetrie te bewerkstelligen. Als je meer wilt lezen over de verschillen tussen chiropractie en orthomanuele therapie kun je hier verder lezen onder het kopje ‘wat zijn de algemene overeenkomsten en verschillen…’.

De osteopaat behandelt alle structuren in het lichaam met de hand. Er wordt dus niet alleen naar het bewegingsapparaat en het zenuwstelsel gekeken, maar ook naar het orgaanstelsel.

Al deze therapieën kunnen worden ingezet bij specifieke klachten, maar ook preventief bij bijvoorbeeld sporthonden. De chiropractor waarnaar wij zijn doorverwezen is zelf ook dierenarts. Naast dat de behandelaar dus breed is opgeleid, betekent het ook dat onze huisdierenverzekering het (deels) vergoedt.

osteopaat voor de hond

De behandeling
Onze vaste dierenarts heeft alle gegevens inclusief de röntgenfoto doorgestuurd naar de chiropractor. De chiropractor zag op de foto’s dat er weinig ruimte zat tussen bepaalde wervels. Dat bleken precies de punten te zijn waar Wiske pijn ervaart sinds die sprong. Ook werd er gekeken naar beweging van de gewrichten, pijnbeleving en verschil in warmte op de wervelkolom. Een deel van haar rug voelde enorm warm aan, iets dat mij eerder niet was opgevallen. Daarna werd er langs de wervelkolom gevoeld en werden er adjustments gedaan. Wiske heeft hier geen pijn van gehad. Na de behandeling moest er 5 dagen rust worden gehouden. Alleen naar buiten aan de korte lijn om even de behoefte te doen en dan snel weer terug. Zoals voorspeld werden de klachten na de behandeling eerst wat erger. Wiske liep soms echt even wankel en was vaker aan het hinken, maar na drie dagen was dit voorbij. Ook de warmte die te voelen was op een deel van haar rug is weggetrokken.

En nu?
Wiske moet nog één dag rust voor we weer langzaam kunnen opbouwen met wandelen. Ook zijn we de pijnstillers die ze krijgt aan het afbouwen. Over een aantal dagen hebben we weer overleg met de chiropractor over de vooruitgang. Vaak moeten honden die met klachten bij de chiropractor komen na een aantal weken weer terug. Als ze volledig is hersteld gaan we aan de slag met balanstraining. Dat deden we nu al buiten voor de lol, net als Foss, maar het kan gerichter gedaan worden met balans-materiaal. De focus kan dan gelegd worden op revalidatie en op het type sport dat ze doet. We zijn ons nu dus vast aan het inlezen.

We hopen enorm dat de chiropractie de klachten van Wiske zal verhelpen. Zo niet, dan zal ze toch een kuur zwaardere medicatie moeten. We hebben goede hoop, want ze lijkt nu al beter te lopen dan voor de behandeling. Tot ze volledig is hersteld gaan we maar verder met eindeloos hersenwerkjes doen als puzzels, Kongs, snuffelmat, zoekspelletjes in huis en noem maar op… Helaas maakt dit haar niet minder energiek buiten, maar het geeft haar tenminste wel iets te doen!

Tags

Wat is dit?

Meer verhalen van Wiske Working Cocker

Past een Working Cocker Spaniel bij mij? Geef koekje! x

Past een Working Cocker Spaniel bij mij?

5 juli Door: Wiske Working Cocker

De meestgestelde vraag die ik op Instagram krijg is: ‘Denk je dat een Working Cocker bij ons past?’ Een lastige 
vraag om te beantwoorden zonder informatie te hebben over ...

Lees het hele artikel
Boek review: Wat een jachthond moet weten Geef koekje! x

Boek review: Wat een jachthond moet weten

24 mei Door: Wiske Working Cocker

Wat een jachthond moeten weten Over opvoeden van de pup, apporteren, voorstaan en zweetwerk Overzicht & Vormgeving Wat een jachthond moet weten is geschreven door ervaren jachthondentrainer Paul de ...

Lees het hele artikel
Loop je vast in de training van je hond? Geef koekje! x

Loop je vast in de training van je hond?

12 februari Door: Wiske Working Cocker

Loop je vast in de training van je hond? Ondanks de hulp van de hondenschool, het urenlang zoeken naar oplossingen online én de adviezen van iedereen die zich er ...

Lees het hele artikel
Misconceptions about Positive Training Geef koekje! x

Misconceptions about Positive Training

9 juli Door: Wiske Working Cocker

We’ve all heard of Positive Dog Training, but what does it actually mean? The word positive is synonymous with optimistic and good, and that’s exactly the way most people ...

Lees het hele artikel