Zoeken
Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Spelenderwijs bouwen aan balans, coördinatie en zelfvertrouwen

13 maart
x
Wat is dit?

Atleet Foss

Wie ons (@rawfedfoss) volgt op Instagram heeft het wellicht al gezien: Foss is een atletisch ventje. Hij is niet alleen vliegensvlug, maar klimt en springt ook op allerhande boomstammen, en af en toe klimt-ie zelfs een stuk de boom in! Dit is niet alleen erg leuk om samen met hem te doen, maar het is ook nog eens goed voor zijn zelfvertrouwen, balans, coördinatie en spieropbouw.

Fysieke en mentale gezondheid

Ik stop heel veel tijd, energie en moeite in het fit houden van Foss, fysiek maar ook mentaal. Zoals je in onze eerdere blogs hebt kunnen lezen (die blogreeks wordt nog vervolgd), is vooral dat fysieke niet altijd zonder slag of stoot gegaan. Inmiddels gaat het wat dat betreft gelukkig een stuk beter met Foss, en ik vind het dan ook leuk om hem fysiek uit te dagen. Het mooiste is als hij tegelijkertijd fysiek én mentaal wordt uitgedaagd.

Hondenschool

De gehoorzaamheidscursussen op de hondenschool vonden Foss en ik al snel een beetje saai, en eerlijk gezegd paste het ook niet echt bij mijn visie over hoe om te gaan met een hond/hoe een hond iets aan te leren/wat belangrijk is voor honden. Foss wil niet 20x zitten, blijven of volgen voor een koekje. De ultieme beloning voor Foss is samen een spel doen, samen bezig zijn, en eerlijk gezegd vind ik dat zelf ook veel leuker. Ik verbaas me er telkens over hoe hij groeit in zelfvertrouwen en balans.

Spelenderwijs leren

Hoe ben ik begonnen met Foss aanleren om op dingen te springen? Op Instagram volg ik een aantal accounts van hondentrainers, voornamelijk uit Amerika, en uit hun pagina’s haal ik veel inspiratie. Zo ben ik bijvoorbeeld begonnen met Foss de pivot aan te leren. Hij staat dan met zijn voorpootjes op bijvoorbeeld een boek of een omgedraaide voerbak. Het idee is dat hij gaat draaien (linksom of rechtsom), waarbij hij met zijn achterpootjes de draai maakt en met zijn voorpootjes op het voorwerp blijft staan. Op die manier creëer je ‘rear end awareness’; hij moet dus opletten op wat hij met zijn lijf doet en waar welke poot staat.

Omgeving scannen

Tegelijkertijd ben ik elke wandeling de omgeving aan het scannen op voorwerpen waar Foss op zou kunnen springen. Dit begon bijvoorbeeld met bulten, paaltjes, bankjes, verhogingen in de weg, grote stenen, picknicktafels, you name it. Hoewel Foss bij het betreden van een dergelijk voorwerp letterlijk fysiek een sprong of klim maakt, is dit ook voor zijn mentale toestand goed. Hij komt op deze manier namelijk op ondergronden terecht waar hij normaliter niet zo snel op zou komen. Dit kan best spannend zijn en het ene voorwerp heeft meer overtuiging van mijn kant nodig dan het andere voorwerp, maar uiteindelijk zetten wij altijd door en is hij relaxed als hij op het voorwerp staat. Hij vindt het nu zelfs zo leuk, dat als ik nu niet oppas met onze wandelingen in de buurt, hij mij zo vooruit trekt om op een bepaald voorwerp te springen. Daarnaast zijn ze in de straat nu bezig met bouwwerkzaamheden, en er liggen allerhande platen op de grond waar je overheen moet lopen. Ik dacht dat Foss dat best eng zou vinden want het wiebelt en maakt geluid, maar hij geeft er helemaal niks om! Ik denk dat de uitdagingen zoals hierboven omschreven hier aan bijgedragen hebben.

Uitbreiden en uitdagen

Dit soort oefeningen kun je ook op voorwerpen doen die niet door de mens zijn gecreëerd. Bijvoorbeeld: omgezaagde bomen die op hun kant liggen waar je je hond vervolgens een stuk over heen kan laten lopen, of afgezaagde boomstammen (en dan steeds op smallere stammetjes zodat hij steeds goed moet balanceren en rekening moet houden met waar hij zijn pootjes zet). Je kunt deze oefeningen nog wat uitdagender voor je hond maken door hem op het voorwerp simpele oefeningetjes te laten doen zoals zit, af en poot. Op die manier moet hij elke keer weer nadenken hoe hij zijn lichaam moet positioneren om in balans te blijven en er niet af te vallen. En het leuke is, waar Foss vroeger nog wel eens terugschrok na een val van bijvoorbeeld een boomstam, laat hij zich nu daardoor niet meer tegenhouden en probeert hij het alsnog! Als ik nu tijdens een wandeling ineens zeg ‘Foss, ga d’r op’, dan scant hij zelf de omgeving af om te zien waar ik wil dat hij op gaat. Dit gaat nog niet altijd goed, maar dat is helemaal niet erg. Dat komt vanzelf wel. Het is vooral ontzettend leuk om zo samen te werken!

Doe jij ook dit soort spelletjes met je hond? En wat vindt hij of zij ervan? Ik lees het graag terug in de reacties.

Tags

Wat is dit?

Meer verhalen van Foss

Natuurlijke bescherming tegen vlooien en teken Geef koekje! x

Natuurlijke bescherming tegen vlooien en teken

23 april Door: Foss

Vorig jaar was het eerste jaar dat ik een hond had, mijn allereerste eigen hond. Eén ding kan ik je verzekeren, en dat is dat ik ontzettend veel heb ...

Lees het hele artikel
Foss wil niet eten – deel 2 Geef koekje! x

Foss wil niet eten – deel 2

11 februari Door: Foss

Het is alweer een tijd geleden dat de vorige blog online kwam omtrent Foss en het niet willen eten. Het is echter iets waar ik me nog dagelijks mee ...

Lees het hele artikel
Foss wil niet eten - deel 1 Geef koekje! x

Foss wil niet eten - deel 1

27 december Door: Foss

Foss als kleine pup Toen Foss bij ons in huis kwam had hij al wat probleempjes met zijn darmen. Hij was bij de fokker net ontwormd. Met zijn 2,7 ...

Lees het hele artikel
‘Dan neem je toch gewoon een nieuwe’ – Antoinnette Scheulderman Geef koekje! x

‘Dan neem je toch gewoon een nieuwe’ – Antoinnette Scheulderman

6 december Door: Foss

Hoewel Foss nog niet eens een jaar in mijn leven is, moet ik er echt niet aan denken dat er ooit een dag komt dat hij er niet meer ...

Lees het hele artikel