Zoeken
Generic filters
Exact matches only

DIY Snuffelmat maken

17 February
x
Wat is dit?

Op internet zie ik regelmatig snuffelmatten voorbij komen. Een snuffelmat is een mat met slierten stof eraan. Hiertussen kun je snoepjes of brokken verstoppen. Je hond moet op zijn neus afgaan om het lekkers te vinden. Het leek me leuk om zelf een snuffelmat te maken voor Poes. Zo gezegd, zo gedaan. In dit blog leg ik je uit hoe ik de snuffelmat gemaakt heb en deel ik mijn tips met je.

Dit heb je nodig om een snuffelmat te maken

  • Twee fleeceplaids
  • Een rubberen deurmat
  • Een schaar
  • Een meetlint of rolmaat Snuffelmat zelf maken benodigdheden

Ik kocht mijn fleeceplaids bij de Action en betaalde hier €5,80 per stuk voor. Nu met de huidige lock-down maatregelen, kun je ook de fleece plaids online bestellen. Een deurmat kun je het best bij de bouwmarkt kopen. Daar betaal je er ongeveer €5 voor. Helaas waren de deurmatten bij de bouwmarkten in mijn buurt helemaal uitverkocht. Ik bestelde er een via Bol.com voor €9,75. Een meetlint en schaar heb je waarschijnlijk wel in huis. Handig om te weten: voor het knippen van de fleecestof heb je niet perse een stofschaar nodig, maar het maakt het wel makkelijker.

Zelf maken goedkoper?

In totaal betaalde ik dus €21,35 voor mijn snuffelmat. Of dat voordelig is? Voor dezelfde kwaliteit en grootte kant-en-klare snuffelmat betaal je ongeveer €26,95 online. Dus zelf maken is wel iets goedkoper, maar het scheelt niet heel veel. Ook zijn er kant-en-klare DIY Snuffelmat pakketten. Een DIY pakket in dezelfde maat als de kant-en-klare en de mat die ik heb geknoopt kost ook €26,95. Met een DIY pakket kun je wel zelf de snuffelmat knopen, maar hoef je niet de stroken zelf te knippen.

Kant- en klare snuffelmat
Kant en klare grote snuffelmat zoals te koop bij Hondjekoek

Stap 1: repen stof knippen

Als je alle benodigdheden verzameld hebt, kun je aan de slag! Ik begon met het knippen van de repen stof. Mijn repen zijn ongeveer 5 bij 30 cm. De eerste reep heb ik afgemeten en daarna als voorbeeld voor de rest gebruikt. Het knippen komt niet super nauw. Een paar centimeter meer of minder valt straks in de mat niet meer op! DIY snuffelmat maken repen knippen

Tip: knip eerst de randjes van het plaid eraf. Ik had dat niet gedaan, en toen ik later de stof knoopte zag ik dat dit niet zo mooi is. De randjes zijn namelijk gestikt en de stiksels laten soms los als je ze doorknipt. Dat ziet er slordig uit in de mat. Gelukkig kon ik veel van de randjes alsnog weg knippen, maar het is handiger om dit eerst te doen.

Je hoeft niet per se gelijk je hele plaid op te knippen. Ik vond het wel fijn om een beetje af te wisselen. Eerst knipte ik een stuk of dertig repen van beiden kleuren stof, dan ging ik knopen, en als de stof op was, ging ik weer knippen.

Stap 2: knopen

Als je repen geknipt hebt, kun je ze gaan knopen. De kant met de puntjes is de achterkant van de mat. Vouw een reep stof dubbel en duw hem door twee gaten heen. Aan de voorkant maak je een stevige knoop. DIY snuffelmat maken knopen

En zo ga je door, rij na rij. Ik heb ervoor gekozen om de kleuren om en om te doen. Dus eerst een rij roze, dan een rij groen, dan weer een rij roze, enzovoorts. Het knopen van de stof is best een klus! Gelukkig is het ook simpel werk. Intussen kun je lekker Netflixen bijvoorbeeld? En Poes vond het ook gezellig en reuze interessant! DIY snuffelmat maken knopen

Toen ik alle horizontale rijen vol geknoopt had, had ik nog stof over. Gelukkig maar, want de mat was nog niet zo vol als ik wilde. Ik ben toen een aantal rijen verticaal gaan knopen. Ik had uitgerekend dat ik niet genoeg stof had om alle verticale gaten te vullen, dus heb om en om een gat overgeslagen en een gat geknoopt. De repen die ik toen nog over had, heb ik op willekeurige plekken geknoopt. Zoals je ziet heb ik ook een aantal repen diagonaal geknoopt. DIY snuffelmat maken knopen achterkant

Aan de voorkant zie je niet precies hoe de repen geknoopt zijn. Het resultaat is een mooie volle mat! Ik ben tevreden!

DIY snuffelmat maken klaar

Stap 3: de snuffelmat testen!

En dan komt het leukste van deze DIY, het testen van de mat! Poes stond er al helemaal klaar voor. Ik heb een aantal snoepjes verstopt in de mat. Om het extra moeilijk te maken, heb ik een aantal snoepjes echt in de gaten van de mat gestopt. Poes was gelijk enthousiast. Ze snuffelde de hele mat af en vond de meeste snoepjes. Snuffelmat testen

Snuffelmat tegen schrokken

Omdat Poes de mat zo leuk vond, besloot ik ’s avonds haar avondeten in de mat te verstoppen. Poes schrokt haar eten vaak snel op, en soms komt het er dan met dezelfde gang weer uit. Daarom leek deze mat me ideaal om haar brokken in te verstoppen. En het helpt! Waar ze haar bak soms in twee minuten leeg heeft, deed ze over de brokken in de mat ongeveer een kwartier. Ik ben enthousiast!

Gerelateerde artikelen

Tags

Wat is dit?

Meer verhalen van Poes de Hond

De leukste guilty dog video's Geef koekje! x

De leukste guilty dog video's

5 January Door: Poes de Hond

Januari is voor veel mensen een sombere maand. De feestdagen zijn voorbij, het geld en lekkere eten is op en buiten is het koud en guur. Tel daar dit ...

Lees het hele artikel
Dier op Papier: een portret van jouw huisdier Geef koekje! x

Dier op Papier: een portret van jouw huisdier

19 December Door: Poes de Hond

Een portret van jouw huisdier Jouw hond heeft een bijzonder plekje in je leven. Dat blije snoetje als je thuiskomt na een vermoeiende dag werken, het warme dierenlijfje aan ...

Lees het hele artikel
5x kerstcadeaus voor je hond Geef koekje! x

5x kerstcadeaus voor je hond

12 November Door: Poes de Hond

Het duurt natuurlijk nog even, maar wat mij betreft kan het niet snel genoeg komen: kerst! In deze nare tijden kunnen we allemaal wel wat gezelligheid en warmte gebruiken. ...

Lees het hele artikel
6x onze favoriete snuffelkleden Geef koekje! x

6x onze favoriete snuffelkleden

21 May Door: Poes de Hond

Zoals je misschien wel weet is Poes dol op snuffelen. Als we een wandeling maken loopt ze vaak met haar neus over de grond, op zoek naar alles wat ...

Lees het hele artikel