Zoeken
Search
Generic filters
Exact matches only

DIY Snuffelmat maken

17 februari
x
Wat is dit?

Op internet zie ik regelmatig snuffelmatten voorbij komen. Een snuffelmat is een mat met slierten stof eraan. Hiertussen kun je snoepjes of brokken verstoppen. Je hond moet op zijn neus afgaan om het lekkers te vinden. Het leek me leuk om zelf een snuffelmat te maken voor Poes. Zo gezegd, zo gedaan. In dit blog leg ik je uit hoe ik de snuffelmat gemaakt heb en deel ik mijn tips met je.

Dit heb je nodig om een snuffelmat te maken

  • Twee fleeceplaids
  • Een rubberen deurmat
  • Een schaar
  • Een meetlint of rolmaat

Ik kocht mijn fleeceplaids bij de Action en betaalde hier €5,80 voor. Een deurmat kun je het best bij de bouwmarkt kopen. Daar betaal je er ongeveer €5 voor. Helaas waren de deurmatten bij de bouwmarkten in mijn buurt helemaal uitverkocht. Ik bestelde er een via bol.com voor €10. Een meetlint en schaar heb je waarschijnlijk wel in huis. Handig om te weten: voor het knippen van de fleecestof heb je niet per se een stofschaar nodig!

In totaal betaalde ik dus €15,80 voor mijn snuffelmat. Of dat voordelig is? Niet per se, eigenlijk. Nadat ik de inkopen gedaan had, zag ik dat de snuffelmat van Beeztees nu maar €17 kost. Maar ach, dat mag de pret niet drukken!

Stap 1: repen stof knippen

Als je alle benodigdheden verzameld hebt, kun je aan de slag! Ik begon met het knippen van de repen stof. Mijn repen zijn ongeveer 5 bij 30 cm. De eerste reep heb ik afgemeten en daarna als voorbeeld voor de rest gebruikt. Het knippen komt niet super nauw. Een paar centimeter meer of minder valt straks in de mat niet meer op!

Tip: knip eerst de randjes van het plaid eraf. Ik had dat niet gedaan, en toen ik later de stof knoopte zag ik dat dit niet zo mooi is. De randjes zijn namelijk gestikt en de stiksels laten soms los als je ze doorknipt. Dat ziet er slordig uit in de mat. Gelukkig kon ik veel van de randjes alsnog weg knippen, maar het is handiger om dit eerst te doen.

Je hoeft niet per se gelijk je hele plaid op te knippen. Ik vond het wel fijn om een beetje af te wisselen. Eerst knipte ik een stuk of dertig repen van beiden kleuren stof, dan ging ik knopen, en als de stof op was, ging ik weer knippen.

Stap 2: knopen

Als je repen geknipt hebt, kun je ze gaan knopen. De kant met de puntjes is de achterkant van de mat. Vouw een reep stof dubbel en duw hem door twee gaten heen. Aan de voorkant maak je een stevige knoop.

En zo ga je door, rij na rij. Ik heb ervoor gekozen om de kleuren om en om te doen. Dus eerst een rij roze, dan een rij groen, dan weer een rij roze, enzovoorts.

Het knopen van de stof is best een klus! Gelukkig is het ook simpel werk. Intussen kun je lekker Netflixen bijvoorbeeld ?. En Poes vond het ook gezellig en reuze interessant!

Toen ik alle horizontale rijen vol geknoopt had, had ik nog stof over. Gelukkig maar, want de mat was nog niet zo vol als ik wilde. Ik ben toen een aantal rijen verticaal gaan knopen. Ik had uitgerekend dat ik niet genoeg stof had om alle verticale gaten te vullen, dus heb om en om een gat overgeslagen en een gat geknoopt. De repen die ik toen nog over had, heb ik op willekeurige plekken geknoopt. Zoals je ziet heb ik ook een aantal repen diagonaal geknoopt.

Aan de voorkant zie je niet precies hoe de repen geknoopt zijn. Het resultaat is een mooie volle mat! Ik ben tevreden!

Stap 3: de snuffelmat testen!

En dan komt het leukste van deze DIY, het testen van de mat! Poes stond er al helemaal klaar voor. Ik heb een aantal snoepjes verstopt in de mat. Om het extra moeilijk te maken, heb ik een aantal snoepjes echt in de gaten van de mat gestopt. Poes was gelijk enthousiast. Ze snuffelde de hele mat af en vond de meeste snoepjes.

Omdat Poes de mat zo leuk vond, besloot ik ’s avonds haar avondeten in de mat te verstoppen. Poes schrokt haar eten vaak snel op, en soms komt het er dan met dezelfde gang weer uit. Daarom leek deze mat me ideaal om haar brokken in te verstoppen. En het helpt! Waar ze haar bak soms in twee minuten leeg heeft, deed ze over de brokken in de mat ongeveer een kwartier. Ik ben enthousiast!

Tags

Wat is dit?

Meer verhalen van Poes de Hond

Nieuwe Printsfield producten! (+kortingscode) Geef koekje! x

Nieuwe Printsfield producten! (+kortingscode)

29 juni Door: Poes de Hond

Herinner je je die leuke sokken van Printsfield nog? Ik ben er gek op en was dan ook heel blij toen ik hoorde dat Printsfield een aantal nieuwe producten ...

Lees het hele artikel
6 x onze favoriete snuffelkleden Geef koekje! x

6 x onze favoriete snuffelkleden

21 mei Door: Poes de Hond

Zoals je misschien wel weet is Poes dol op snuffelen. Als we een wandeling maken loopt ze vaak met haar neus over de grond, op zoek naar alles wat ...

Lees het hele artikel
Snuffelkleden en snuffelmatten voor honden Geef koekje! x

Snuffelkleden en snuffelmatten voor honden

21 mei Door: Poes de Hond

Weet je nog dat ik vorig jaar een snuffelmat voor Poes maakte? Nog steeds is deze mat favoriet. Waar Poes bijna niks geeft om tennisballen en er niks van ...

Lees het hele artikel
Wandelen bij de Posbank met je hond Geef koekje! x

Wandelen bij de Posbank met je hond

11 februari Door: Poes de Hond

Als je een hond hebt, is het simpel: er moeten elke dag meerdere wandelingen gemaakt worden. Voor de één voelt dit echt als een moetje en is het een ...

Lees het hele artikel