Zoeken
Generic filters
Exact matches only

De beste hondenvoeding?

8 January
x
Wat is dit?

Wat is nu de beste hondenvoeding? Was het maar zo’n feest dat één type voer goed was voor elke hond. Het zou de zoektocht wegnemen, de discussies, de concurrentie en marketing van hondenvoer wegnemen. De hondenvoedingsindustrie speelt handig in op de wens van baasjes om een zo goed mogelijke voeding aan hun hond te geven.

Zoektocht naar de beste hondenvoeding

Termen als ‘natuurlijk’ staan op vrijwel elke verpakking of worden gebruikt als reden om een bepaald type voer te geven. Dit terwijl het verwerken van vlees en andere producten in fabrieken voor de consumptie van een gedomesticeerd dier, überhaupt verre van natuurlijk is. Of je nou geperste brok, geëxtrudeerde brok, of rauw in de vorm van KVV of Barf voert, er zijn over beide genoeg misverstanden te vinden, evenals slechte en goede kwaliteit merken. Daar komt bij, wat goed is voor de ene hond, is niet perse goed voor de andere hond.

Bestaat het beste hondenvoer?

Wat dat betreft is de wereld van het hondenvoer precies als de wereld van onze voedingsindustrie. Vegans zijn overtuigd van hun dieet, maar mensen die een Paleo dieet volgen ook, en beide kampen doen het goed op het dieet van hun keuze! Of wat dacht je voedingsmiddelen die in het nieuws komen omdat uit het ene onderzoek blijkt dat ze een bepaalde ziekte voorkomen en uit het andere blijkt dat ze een ziekte veroorzaken. Voeding dat bewezen goed voor je is, kan dus ook voor allerlei ongein zorgen. Dat gaat net zo in de wereld van het hondenvoer. De wetenschap is volop in beweging, en daar maken de bedrijven goed gebruik van, er zijn altijd onderzoeken te vinden die hun standpunt rondom hun merk hondenvoer kunnen onderbouwen om daarmee het product te verkopen.

Objectieve informatie over hondenvoeding

Om je goed te kunnen informeren over hondenvoeding, zonder te vallen voor onderzoeksresultaten die de populaire media halen maar waar nog helemaal geen meta-analyse naar is gedaan, of te vallen voor meningen, marketing of trends is het Engelstalige boek Dog Food Logic van Linda P. Case echt een aanrader.

Het beste hondenvoer
Bestaat er zoiets als hét ultieme hondenvoer wat het beste is voor iedere hond?

Verteerbaarheid rauwe voeding

Waar we wel vanuit kunnen gaan zijn de volgende punten. De verteerbaarheid van rauw is over het algemeen beter dan brok, maar dat maakt niet dat brokken slechter zijn dan rauwvoer. Dat ligt maar net aan de kwaliteit van het product, de ingrediënten en jouw hond.

Carnivoor

De hond is een carnivoor. Het is dus geschikter voor ze om energie te halen uit dierlijke eiwitten, vlees dus! Maar honden verschillen wel genetisch van de wolf waar het de vertering van zetmeel betreft het zijn geen strikte carnivoren, ze hebben zich aangepast op het eten van zetmeel. Het eten van zetmeel, mits het niet de boventoon voert in de voeding, is dus voor de meeste honden prima.

Type voer of ingrediënten?

Dat zegt dus allemaal niks over wat het beste hondenvoer is. Je hoort vaak ‘mijn hond doet het veel beter nu ik ben overgestapt op rauw/brok/gevriesdroogd/blik/etc’, maar dat hoeft niet direct te liggen aan het type voer, het kan ook komen door de ingrediënten, samenstelling of kwaliteit en vooral niet te vergeten; de hond zelf. Het zegt al helemaal niks over hoe een andere hond het op dat voer zal doen. Het is dus zoeken naar een manier van voeren die past bij jouw situatie en vooral ook bij jouw hond.

Voedingsleer hond

Ben je benieuwd bent naar de werking van de spijsvertering van de hond, voedingswaarde en frequentie van voeren, de vitaminen die hij nodig heeft en waar die voor dienen? Dan is het Handboek Kynologische Kennis 1, van de Raad van Beheer een aanrader, hierin staat een zeer uitgebreid hoofdstuk over voedingsleer.

Als je zoekt naar een handig overzicht van verschillende typen en merken hondenvoer en de samenstelling, analyse en prijzen hiervan, dan kun je dat vinden op de op de website Voerwijzer. Let wel, de website is niet geheel objectief, de auteur geeft naast de feiten ook veelvuldig haar mening over het voer. Ik raad je aan die mening niet klakkeloos over te nemen. Vorm eerst ook zelf je mening op basis van feiten en vooral ook de ervaring die jij hebt met jouw eigen hond.

Problemen met het voer van de hond?

In de lange zoektocht naar het juiste voer voor Wiske hebben we een aantal handige tips gehad van dierenartsen en hondenvoedingsdeskundigen. De meeste tips zijn gericht op honden die brokvoeding krijgen, andere tips zijn algemeen. Zoals eerder gezegd, je hond is een individu, dus wat werkt voor de ene hond (of zelfs de meeste), werkt niet perse voor jouw hond. Benieuwd naar deze tips? Klik hier voor het artikel.

De beste hondenvoeding

Dé beste voeding bestaat niet. Voeding is een ingewikkelde kwestie en er is geen eenduidig antwoord op welk voer goed is voor jouw hond. De meeste informatie die online te vinden is, is gekleurd door meningen of ideologie, net zoals in de wereld van diëten voor mensen. Vorm zelf je mening door informatie te zoeken die neutraal is en te doen wat past bij jouw hond en jouw eigen manier van leven. De boeken die ik heb aangeraden zijn objectief, niet gebaseerd op meningen en ze kunnen je daarom op weg helpen om je eigen mening te vormen.

Welke voeding is het beste voor jouw hond?

Laten we proberen elkaar niet meer te overtuigen van ons gelijk, maar te kijken naar de hond als individu met zijn eigen behoeften.
Het gaat uiteindelijk om wat past bij jouw hond!

Eerste publicatie 20-8-2018 – update op 8-1-2022

Gerelateerde artikelen

Tags

Wat is dit?

Meer verhalen van Wiske Working Cocker

Mijn top 5 opvoedingsfouten hond Geef koekje! x

Mijn top 5 opvoedingsfouten hond

13 February Door: Wiske Working Cocker

Mijn top 5 opvoedingsfouten van mijn hond. Wiske is ondertussen alweer tweeënhalf jaar en de laatste tijd begin ik echt te merken dat ze volwassen wordt. We zijn de ...

Lees het hele artikel
Showlijn en werklijn honden Geef koekje! x

Showlijn en werklijn honden

3 February Door: Wiske Working Cocker

Showlijn en werklijn honden. Zoals je misschien al hebt gelezen is Wiske een Engelse Cocker Spaniel uit een werklijn. Maar wat houdt dat nu precies in, een werklijn? Showlijn ...

Lees het hele artikel
Misverstanden over positief trainen Geef koekje! x

Misverstanden over positief trainen

19 January Door: Wiske Working Cocker

Misverstanden over positief trainen. Positief trainen is een term die te pas en te onpas wordt gebruikt. Het woord positief is synoniem voor goed en aangenaam en op die ...

Lees het hele artikel
In de zomer met de hond naar het strand, maar waar? Geef koekje! x

In de zomer met de hond naar het strand, maar waar?

17 July Door: Wiske Working Cocker

In de zomer met de hond naar het strand, zo fijn! Maar op welk strand ben je welkom met jouw hond in de zomer? Lekker lang kunnen wandelen, veel ...

Lees het hele artikel