Zoeken
Search
Generic filters
Exact matches only

Wij zijn gestart met canicross!

20 januari
x
Wat is dit?

In de maanden april tot en met oktober zijn we actief bezig met waterwerken. Hiervoor trainen we twee keer per maand op de Betuwe. In de overige maanden had ik het gevoel dat ik iets miste; het werken met de jongens is toch een soort verslaving geworden voor mij. Onze band groeit met de keer en het plezier en enthousiasme van de jongens blijft elke keer geweldig om te zien. Vandaar dat wij opzoek gingen naar een extra uitdaging. Dit is canicross geworden.

Wat is canicross?

Canicross is heel simpel uitgelegd hardlopen met je hond. De hond heeft een goed passend(!!) tuig aan dat vast zit met een elastische lijn aan de heupgordel van de baas. De hond mag naar hartenlust trekken en samen met het baasje gaat hij of zij zo snel mogelijk over het parcours. Het parcours is veelal door de natuur, waardoor je veel onverharde paden tegenkomt. Canicross is nog redelijk onbekend in Nederland, maar de sport groeit ontzettend snel. Het leuke eraan is ook dat eigenlijk elke hond die het leuk vindt om te rennen, eraan mee kan doen. Of deze nu groot of klein is, rashond of niet.

Wat heb je nodig?

Zoals bij elke sport heb je voor canicross een aantal spulletjes nodig:
– Een goed passend tuig, dit kan een tuig zijn waarin de hond goed kan bewegen of een speciaal trektuig.
– Een elastische lijn, hierdoor kan de hond goed trekken.
– Een heupgordel, deze heeft het baasje aan en zorgt ervoor dat de baas zijn handen vrij heeft.
Let hierbij wel op dat je een goede heupgordel neemt die niet op je rug drukt, dan sta je veel minder stevig en gaat het
pijn doen.
– Hardloopschoenen, het liefst geschikt voor trials, dus met extra profiel. Dit zorgt voor extra grip op de
diverse ondergronden.
– Sportkleding, houd ermee rekening dat je kleding aantrekt afgestemd op de omgeving/het weer.
– Een hond die plezier heeft in rennen en graag werkt.
– Eventueel een app waar je jouw afstanden, routes en tijden op kunt bijhouden, bv. Endomondo.
– Eventueel lampjes voor jezelf en je hond wanneer je in het donker rent.

Ik heb zelf contact opgenomen met Run with Pride. Zij hebben mij uitgebreid uitgelegd wat ik nodig had om te beginnen met canicross en welke producten het best geschikt waren voor zowel mij als voor de jongens.

Maar hoe begin je dan?

Het allerbelangrijkste is om het rustig op te bouwen met je hond, ga niet direct keihard rondjes rennen. Hierdoor vergroot je enkel de kans op blessures voor jou en je hond. Begin met een warming-up, deze is voor zowel mens als hond erg belangrijk. Je maakt je spieren hiermee goed warm. Een warming-up kun je doen door eerst een stuk te lopen en daarna langzaam het tempo op te bouwen.

Daarna kun je beginnen met het tempo op te voeren, maar blijf te allen tijde goed op de lichaamstaal van je hond letten. Indien je merkt dat deze te vermoeid is of signalen van stress vertoont, is het verstandig om rust te nemen of volledig te stoppen. De gemiddelde canicross is 2-3 kilometer op korte afstand, de lange afstanden bestaan uit 5-6 kilometer.

Wanneer je klaar bent met rennen doe je nog een cooling down met je hond. Dit doe je door nog een stuk rustig te wandelen. Hierdoor koelen de spieren geleidelijk af en verklein je de kans op eventuele blessures.

Bumper & Fender

Het spannendste vond ik het feit dat de jongens redelijk zwaar zijn ten opzichte van mijn eigen gewicht (Bumper 55KG, Fender 65KG, ikzelf 70KG). Verder was/is mijn conditie absoluut niet al te best, laten we het er op houden dat ik lange tijd weinig tot niet heb gesport. Ik had gedacht dat de jongens mij om zouden trekken, me zouden lanceren of dat ze er in het ergste geval niets aan zouden vinden. Uiteindelijk ging het eigenlijk vanaf de eerste keer heel erg goed!

Bumper werkt heel graag voor mij en nam direct het voortouw. Wanneer wij gingen rennen onder het wandelen ging hij veelal springen, aan de riem trekken, etc. Nu was dit absoluut niet aan de hand, en zodra hij merkte dat hij mocht rennen en trekken zag je het plezier van zijn koppie af. Toen we stopten sprong hij me compleet in mijn armen van blijdschap. Daar doe je het toch voor!

Fender is een hond met veel kracht en hij rent ontzettend graag, maar hij is ook wel snel afgeleid. Hij rent heel graag naast mij, waardoor we moeten opletten dat ik niet over de lijn struikel. Voor ons allebei dus een punt waar we even goed aan moeten werken. Ook het naar links en rechts switchen is een oefenpuntje voor ons, maar zijn plezier is te zien en dat is het allerbelangrijkste!

Zijn we er al? Bij lange na niet, maar we gaan ons er voor in zetten om steeds beter te worden en samen te groeien naar langere afstanden, want ook mijn conditie heeft nog veel verbetering nodig.

Wil je meer weten over canicross of canicrossers bij jou in de buurt ontmoeten? Check dan eens deze Facebookpagina.

Doen jullie aan sport? Of hebben jullie wel eens aan canicross gedaan?
We horen graag jullie ervaringen, tips & tricks.

Liefs Bumper & Fender

Tags

Wat is dit?

Meer verhalen van Bumper & Fender

Onze eerste dog survival Geef koekje! x

Onze eerste dog survival

5 november Door: Bumper & Fender

Dog survival; een parcour van 5km afleggen met ongeveer 15 hindernissen en dat samen met je hond! Je hond die voor je uit holt aan een elastische lijn die ...

Lees het hele artikel
Hotspot drama Geef koekje! x

Hotspot drama

6 september Door: Bumper & Fender

Eens in de zoveel tijd dan is het hier weer zover, een hotspot drama: en dan bedoel ik niet dat leuke ding wat voor WiFi zorgt maar een vieze ...

Lees het hele artikel
Bark in the Park! Geef koekje! x

Bark in the Park!

22 augustus Door: Bumper & Fender

Na Animal Event hebben wij de smaak van de hondenevenementen goed te pakken! Twee vriendinnetjes van mij attendeerden mij op Bark in the Park; dit evenement wordt gehouden op ...

Lees het hele artikel
Lieve Bumper Geef koekje! x

Lieve Bumper

5 augustus Door: Bumper & Fender

Alweer twee jaar geleden zag ik je in het begin van de week op marktplaats staan, Je vindt alles en iedereen leuk en wil alleen maar spelen de hele dag, ...

Lees het hele artikel