Zoeken
Generic filters
Exact matches only

Wij zijn gestart met canicross!

24 December
x
Wat is dit?

Wij zijn begonnen met canicross. In de maanden april tot en met oktober zijn we actief bezig met waterwerken. Hiervoor trainen we twee keer per maand op de Betuwe. In de overige maanden had ik het gevoel dat ik iets miste; het werken met de jongens is toch een soort verslaving geworden voor mij. Onze band groeit met de keer en het plezier en enthousiasme van de jongens blijft elke keer geweldig om te zien. Vandaar dat wij opzoek gingen naar een extra uitdaging. Dit is canicross geworden.

Wat is canicross?

Canicross is heel simpel uitgelegd hardlopen met je hond. De hond heeft een goed passend(!!) tuig aan dat vast zit met een elastische lijn aan de heupgordel van de baas. De hond mag naar hartenlust trekken en samen met het baasje gaat hij of zij zo snel mogelijk over het parcours. Het parcours is veelal door de natuur, waardoor je veel onverharde paden tegenkomt. Canicross is nog redelijk onbekend in Nederland, maar de sport groeit ontzettend snel. Het leuke eraan is ook dat eigenlijk elke hond die het leuk vindt om te rennen, eraan mee kan doen. Of deze nu groot of klein is, rashond of niet.

2 honden beginnen met canicross
aan de heupgordel, klaar om te starten met canicross

Wat heb je nodig voor canicross?

Zoals bij elke sport heb je voor canicross een aantal spulletjes nodig:

  • Een goed passend tuig, dit kan een tuig zijn waarin de hond goed kan bewegen of een speciaal trektuig.
  • Een elastische lijn, hierdoor kan de hond goed trekken.
  • Een heupgordel, deze heeft het baasje aan en zorgt ervoor dat de baas zijn handen vrij heeft.
    Let hierbij wel op dat je een goede heupgordel neemt die niet op je rug drukt, dan sta je veel minder stevig en gaat het
    pijn doen.
  • Hardloopschoenen, het liefst geschikt voor trials, dus met extra profiel. Dit zorgt voor extra grip op de
    diverse ondergronden.
  • Sportkleding, houd ermee rekening dat je kleding aantrekt afgestemd op de omgeving/het weer.
  • Een gezonde hond die plezier heeft in rennen en graag werkt.
  • Eventueel een app waar je jouw afstanden, routes en tijden op kunt bijhouden, bv. Endomondo.
  • Eventueel lampjes voor jezelf en je hond wanneer je in het donker rent.

LEESTIP: 6x licht in het donker – veilig wandelen met de hond

Ik heb zelf contact opgenomen met Run with Pride. Zij hebben mij uitgebreid uitgelegd wat ik nodig had om te beginnen met canicross en welke producten het best geschikt waren voor zowel mij als voor de jongens.

Warming up canicross
Warming-up

Beginnen met canicross

Heb je eenmaal alle benodigdheden in huis? Dan begin je (hoe vreemd het misschien ook lijkt) met jouw hond te laten wennen aan het nieuwe tuig. Hondentuigen die bedoeld zijn voor canicross zitten heel anders om het lijf van jouw hond dan de meeste reguliere tuigen. Ook zijn het vaak instaptuigen wat het net wat ingewikkelder aan te trekken is. Begin dus met jouw hond op een positieve manier te laten wennen aan dit nieuwe tuig. Bijvoorbeeld door het af en toe om te doen bij een normale wandeling. Is jouw hond gewend aan het tuig? Dan kun je verder

Warming-up

Het allerbelangrijkste is om het rustig op te bouwen met je hond, ga niet direct keihard rondjes rennen. Hierdoor vergroot je enkel de kans op blessures voor jou en je hond. Begin met een warming-up, deze is voor zowel mens als hond erg belangrijk. Je maakt je spieren hiermee goed warm. Een warming-up kun je doen door eerst een stuk te lopen en daarna langzaam het tempo op te bouwen.

Hardlopen met jouw hond

Daarna kun je beginnen met het tempo op te voeren, maar blijf te allen tijde goed op de lichaamstaal van je hond letten. Indien je merkt dat deze te vermoeid is of signalen van stress vertoont, is het verstandig om rust te nemen of volledig te stoppen. De gemiddelde canicross is 2-3 kilometer op korte afstand, de lange afstanden bestaan uit 5-6 kilometer.

Cooling down

Wanneer je klaar bent met rennen doe je nog een cooling down met je hond. Dit doe je door nog een stuk rustig te wandelen. Hierdoor koelen de spieren geleidelijk af en verklein je de kans op eventuele blessures.

2 honden caniscross
Canicross kan met 1 of met 2 honden

Canicross met 2 honden

Het spannendste vond ik het feit dat de jongens redelijk zwaar zijn ten opzichte van mijn eigen gewicht (Bumper 55 kilo, Fender 65 kilo, ikzelf 70 kilo). Verder is mijn conditie absoluut niet al te best, laten we het er op houden dat ik lange tijd weinig tot niet heb gesport. Ik had gedacht dat de jongens mij om zouden trekken, me zouden lanceren of dat ze er in het ergste geval niets aan zouden vinden. Uiteindelijk ging het eigenlijk vanaf de eerste keer heel erg goed!

Blije hond

Bumper werkt heel graag voor mij en nam direct het voortouw. Wanneer wij gingen rennen onder het wandelen ging hij veelal springen, aan de riem trekken, etc. Nu was dit absoluut niet aan de hand, en zodra hij merkte dat hij mocht rennen en trekken zag je het plezier van zijn koppie af. Toen we stopten sprong hij me compleet in mijn armen van blijdschap. Daar doe je het toch voor!

Naast rennen in plaats van voor

Fender is een hond met veel kracht en hij rent ontzettend graag, maar hij is ook wel snel afgeleid. Hij rent heel graag naast mij, waardoor we moeten opletten dat ik niet over de lijn struikel. Voor ons allebei dus een punt waar we even goed aan moeten werken. Ook het naar links en rechts switchen is een oefenpuntje voor ons, maar zijn plezier is te zien en dat is het allerbelangrijkste!

Oefenen en conditie opbouwen

Zijn we er al? Bij lange na niet, maar we gaan ons er voor in zetten om steeds beter te worden en samen te groeien naar langere afstanden, want ook mijn conditie heeft nog veel verbetering nodig.

Wil je meer weten over canicross of canicrossers bij jou in de buurt ontmoeten? Check dan eens deze Facebookpagina.

Doen jullie aan sport? Of hebben jullie wel eens aan canicross gedaan?
We horen graag jullie ervaringen, tips & tricks.

Liefs Bumper & Fender

Eerste publicatie – 20 januari 2019 – update 24-12-2021

Gerelateerde artikelen

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tags

Wat is dit?

Meer verhalen van Bumper & Novi

Riverwood Bite Box hondensnacks Geef koekje! x

Riverwood Bite Box hondensnacks

12 April Door: Bumper & Novi

De Riverwood Bite Box is een doos vol met verschillende natuurlijke hondensnacks. Vaak sta ik urenlang te kiezen in een winkel of verschillende websites af te struinen naar de ...

Lees het hele artikel
De beste grote broer Geef koekje! x

De beste grote broer

11 March Door: Bumper & Novi

Novi was een lichtpuntje in een hele donkere tijd voor ons gezin, met zowel mij als Bumper ging het niet goed na het overlijden van Fender. Bumper was niet ...

Lees het hele artikel
Oh, wat een jaar! Geef koekje! x

Oh, wat een jaar!

30 December Door: Bumper & Novi

Ik denk dat ik het netjes uitdruk als ik zeg dat 2021 een bewogen jaar was voor iedereen, zo ook voor ons. Nu 2021 bijna is afgelopen wil ik ...

Lees het hele artikel
Puppy Novi’s eerste zwemles Geef koekje! x

Puppy Novi’s eerste zwemles

16 December Door: Bumper & Novi

Newfoundlanders en zwemmen, een hele goede match zou je denken! Daarom ben ik zo vroeg mogelijk begonnen met Novi zijn eerste zwemles. Hoe ik dat heb aangepakt? Lees dan ...

Lees het hele artikel