Zoeken
Generic filters
Exact matches only

Puppy Novi’s eerste zwemles

16 December
x
Wat is dit?

Newfoundlanders en zwemmen, een hele goede match zou je denken! Daarom ben ik zo vroeg mogelijk begonnen met Novi zijn eerste zwemles. Hoe ik dat heb aangepakt? Lees dan snel verder!

Waarom puppy zwemles?

Zoals vele van jullie ondertussen weten, ben ik gek op het waterwerk met Newfoundlanders. Ik heb het altijd met ontzettend veel plezier gedaan met Bumper en Fender en ik hoop dat Novi er ook veel plezier in gaat krijgen. Het is ook een hele prima manier voor spieropbouw, terwijl dit niet te belastend is voor zijn nog jonge botjes. Het is namelijk belangrijk voor pups, met name pups van reuzenrassen, ook een goede spieropbouw hebben als pup. De botten groeien zo snel en de spieren moeten hard werken om het bij te houden. Door oefeningen te doen zoals zwemmen, kun je de spieren een handje helpen.

Samengevat dus een mooie voorbereiding op de toekomst. Puppy met zwemvest om

Waar krijgt Novi zwemles?

Aangezien Novi aan kwam op de een na laatste training van het seizoen, kon ik geen start meer maken met zwemmen. Ook had hij nog niet alle entingen gehad waardoor ik een beetje huiverig was om hem in buiten water te laten zwemmen. Het weer ging in deze periode vrij snel naar beneden met een flinke wind. Een wild buitenwater met flinke stroming is natuurlijk geen goed idee voor een eerste zwemles.

Er zijn ook een aantal binnen baden voor honden, echter zijn deze allemaal minimaal een uur of langer rijden. Niet ideaal met een jong pupje en de grens mocht hij nog niet over gezien hij nog geen 15 weken oud was. (rabiës enting) Daarom besloot ik vrienden van ons aan te kijken. Zij hebben afgelopen jaar een zwembad in de tuin laten bouwen en voor hen was het te koud. Gezien het water er binnenkort uit gaat mochten we gebruik maken van hun zwembad. Een super fijne oplossing, waar ik nog steeds heel blij mee ben! Vooral ook omdat ik zelf Novi zou kunnen begeleiden, iets wat in vele honden zwembaden geen optie is.

Puppy na de zwemles

Hoe hebben we het aangepakt?

Ik vind het belangrijk tijdens het trainen/aanleren van nieuwe dingen dat de hond vooral plezier heeft. De ene hond of in dit geval pup, is prikkel gevoeliger dan de andere. Terwijl een andere misschien veel sneller leert, of minder bang is. Daarom leg ik hier onder uit welke stappen ik heb genomen tijdens de voorbereiding van Novi zijn eerste zwemles en de zwemles zelf.

Beginnen op het land

Als eerste heb ik hem thuis als voorbereiding al kennis laten maken met de dummy’s (waterspeelgoed) en het zwemvestje. Dit zodat hij in ieder geval al een kleine voorbereiding had. En niet alles opeens helemaal nieuw zou zijn.

Eenmaal op locatie aangekomen zijn we begonnen met wat warm lopen, een paar keer een dummy retrieven op het land als voorbereiding op het zwemmen. Net als voor mensen is een warm up en cool down voor en na het sporten erg belangrijk. We willen natuurlijk geen blessures!

Kennis maken met het water

Daarna ben ikzelf in het water geklommen en heb ik Novi laten rondkijken. Ik heb de speeltjes mee het water in genomen en al snel klom hij zelf ook al het zwembad in. Zijn interesse was gewekt! We hebben een tijdje samen op de rand zitten spelen en knuffelen. Ik heb hem hier alle tijd voor gegeven, want het is erg belangrijk dat hij er plezier in heeft en blijft hebben.

Zwemles samen met Carlijn

Een klein stukje dieper

Daarna heb ik Novi op de arm gepakt en zijn we samen door het water gaan lopen, op deze manier is hij veilig bij mij en kan ik hem goed ondersteunen. Hij is namelijk niet los maar dicht bij mij, een plek wat voor hem veilig en fijn is. Ook kon ik op deze manier al een beetje testen en voelen of hij beweging ging maken met zijn pootjes.

Stapje voor stapje

Toen Novi gewend was aan het diepere water en de temperatuur heb ik hem in het water laten liggen, terwijl ik hem ondersteunde onder zijn buikje. Zo zijn we als het ware door het water gaan ‘floaten’. Ook op deze manier kon ik dus super goed voelen of zijn pootjes al mee gingen werken of dat hij zich bijvoorbeeld gewoon zou laten hangen. De meeste pups reageren instinctief en gaan mee zwemmen, dit gold ook voor Novi, maar het kan natuurlijk ook voorkomen dat een pupje het nog niet goed weet. Neem daarom alle tijd, focus op fun en een veilige omgeving.

En zwemmen maar

Toen Novi zijn pootjes al goed begon te gebruiken, heb ik hem los gelaten en ben ik met hem meegelopen door het water. Aan de kant stond een vriendin van me met de speeltjes en meneertje begon al zelf naar de speeltjes toe te zwemmen. Toen hij steeds zekerder werd qua zwemmen heb ik de afstand vergroot en toen zwom Novi volledig los! Hij had er al snel heel veel plezier in, nam alle dummy’s mee en ging al zelfs rond (in een bochtje om iemand heen zwemmen) op commando.

Na het zwemmen

Toen we klaar waren met zwemmen, hebben we hem nog even wat laten spelen, een goede cool down voor zijn spieren.
Daarna hebben we hem snel afgedroogd, heeft hij nog even wat mogen spelen en rennen en daarna zijn we terug naar huis gegaan. Waar ik heb nog even goed met de waterblazer droog gemaakt heb en de kleine man een lekkere snack als beloning heeft gekregen.

Na de zwemles afdrogen

Zwemles voor een puppy

Wat ik graag wil meegeven is dat een zwemles voor een pupje een zeer spannende ervaring is. De ene pup zal er makkelijker mee om gaan dan de andere. Novi is natuurlijk een echte Newfoundlander, het ras wat bekend staat om zijn voorliefde voor water en reddingsacties in het water. Dus qua genen heeft hij absoluut een groot voordeel. Wilt jouw pup niet zwemmen of vindt hij het eng? Neem dan vooral de tijd, ga waar nodig een stapje terug en zorg er vooral voor dat je pupje plezier heeft. Dit zal hem in de toekomst alleen maar helpen tijdens zwempartijen.

Alle foto’s in deze blog zijn gemaakt door Marijke Dick, van @sportingwithstaffords.
Ook wil ik Marijke nog bedanken voor het meegaan en mijn vrienden voor het gebruik van hun zwembad!

Liefs Carlijn, Bumper & Novi.

Gerelateerde artikelen

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tags

Wat is dit?

Meer verhalen van Bumper & Novi

Riverwood Bite Box hondensnacks Geef koekje! x

Riverwood Bite Box hondensnacks

12 April Door: Bumper & Novi

De Riverwood Bite Box is een doos vol met verschillende natuurlijke hondensnacks. Vaak sta ik urenlang te kiezen in een winkel of verschillende websites af te struinen naar de ...

Lees het hele artikel
De beste grote broer Geef koekje! x

De beste grote broer

11 March Door: Bumper & Novi

Novi was een lichtpuntje in een hele donkere tijd voor ons gezin, met zowel mij als Bumper ging het niet goed na het overlijden van Fender. Bumper was niet ...

Lees het hele artikel
Oh, wat een jaar! Geef koekje! x

Oh, wat een jaar!

30 December Door: Bumper & Novi

Ik denk dat ik het netjes uitdruk als ik zeg dat 2021 een bewogen jaar was voor iedereen, zo ook voor ons. Nu 2021 bijna is afgelopen wil ik ...

Lees het hele artikel
Wij zijn gestart met canicross! Geef koekje! x

Wij zijn gestart met canicross!

24 December Door: Bumper & Novi

Wij zijn begonnen met canicross. In de maanden april tot en met oktober zijn we actief bezig met waterwerken. Hiervoor trainen we twee keer per maand op de Betuwe. ...

Lees het hele artikel