Zoeken
Generic filters
Exact matches only

Waterwerk, wat is dat nou?

20 August
x
Wat is dit?

De meeste Newfoundlanders houden van water. Ze werden vroeger immers gebruikt om mee te gaan op de vissersboten en netten naar binnen te halen, maar ook om drenkelingen te redden. Tegenwoordig wordt er (vanuit de Nederlandse Newfoundlander club, NNFC) op zes locaties door heel Nederland getraind met waterwerk, maar wat houd dit precies in en wat maakt nou juist Newfoundlanders zo geschikt hiervoor?

Newfoundlanders in het water

Newfoundlanders lijken door hun lompe uiterlijk en zware vacht misschien niet direct een fanatieke zwemmer maar eerder een duikboot. Echter zijn Newfoundlanders juist super geschikt voor te zwemmen en voelen zich vaak erg thuis in het water.

Newfoundlanders hebben namelijk een dubbele vacht, deze is zelfs waterafstotend. Je ziet als het ware de waterdruppels op hun vacht liggen! Wanneer de vacht, bijvoorbeeld na een intensieve zwemtocht, drijfnat is, dan is hun huid nog steeds droog. Door hun dubbele vacht drogen ze ook nog super snel op, waardoor ze snel weer klaar zijn voor een nieuwe plons! Een ander voordeel van de vacht is dat deze zich als het ware verspreid door het water wat ze helpt in hun drijfvermogen.

Daarbij hebben ze zwemvliezen tussen hun tenen. Wanneer je tussen hun tenen voelt, voel je ze duidelijk zitten door deze vliezen kunnen ze zich nog beter en sneller verplaatsen in het water.

 

Oefeningen

Tijdens het waterwerk worden de Newfoundlanders getraind om diverse oefeningen uit te voeren, denk hierbij aan: uit de boot springen, dummy’s ophalen, peddels naar de boot brengen, boten naar de kant slepen, poppen uit het water redden en zelfs echte drenkelingen redden! Het is behalve een spectaculair gezicht ook nog eens een prachtige manier om de band tussen jou en je hond te versterken.

Trials

Een keer per jaar, medio oktober, wordt er vanuit de NNCF gestreden om de titel: Beste waterwerk hond van het jaar. Deze trials zijn super leuk, hier komen namelijk alle zes de regio’s bij elkaar om te strijden voor deze titel. Maar ook zijn er diverse brevetten te behalen, elk brevet heeft zo zijn eigen oefeningen die op vastgelegde afstanden moeten worden uitgevoerd. Voert je hond alle oefeningen correct uit? Dan behaalt deze zijn eerste brevet, het jaar erna kun je doorgaan voor het volgende brevet. De brevetten bestaan uit het jeugdbrevet (honden van 8 tot 20 maanden oud) en de overige brevetten A tot en met E.

Wat heb je nodig?

Allereerst natuurlijk een hond die van water houdt en veel goede zin! De eerste training kun je vaak spullen van de desbetreffende regio lenen, wel is het handig om je dan van te voren even aan te melden. Verder is er een waterwerktuig nodig, dummy’s, eventueel een zwemvest, een grond pin en drinken voor jezelf & je hond.

Bumper & Fender

Bumper en Fender nemen deel aan het waterwerk bij Waterwerkgroep de Betuwe.
Bumper had voorheen nog nooit gezwommen en heeft zijn eerste training bij de Waterwerkgroep in Well gehad. Hij was meteen heel erg gedreven om dummy’s te halen en nam de eerste keer zelfs meteen de pop mee. Daarna zijn wij meegegaan naar de waterwerk groep op de Betuwe en daar trainen wij nog steeds. Elke keer gaat het weer beter en beter en heeft hij er nog steeds veel plezier in.

Fender had voorheen wel eens gezwommen maar nog nooit waterwerk oefeningen uitgevoerd. Omdat hij nog niet genoeg kracht heeft zwemt hij dan ook met een zwemvest, hierdoor kan hij leren om zijn zwemtechniek beter onder de knie te krijgen en zijn spieren op te bouwen.

De eerste paar keer nam hij nog geen dummy mee, hij sprong uit de boot en kwam netjes naar de kant toe en zo vond hij het wel prima. Tot dat hij de derde training door kreeg dat hij de dummy moest meenemen, daarna is hij eigenlijk met sprongen vooruit gegaan.

Ikzelf vind het echt een fantastisch gezicht om te zien hoe gedreven deze honden zijn om hun baas, of andere drenkelingen natuurlijk, uit het water te halen. De eerste keer dat ik door de jongens werd opgehaald was ik zwaar onder de indruk. Het geeft je band een ontzettend grote kracht en het is een gevoel van vertrouwen om zo samen in het water te liggen. Elke keer opnieuw blijf ik mijzelf verbazen en trots op mijn jongens.

Ook waterwerken?

Enthousiast geworden? Check de site van de NNFC  voor de waterwerk data bij jou in de regio.

Like what you’ve read? Bones up! ????
Vragen? Stuur ze gerust in de reacties.

???? Bumper & Fender

 

Gerelateerde artikelen

Tags

Wat is dit?

Meer verhalen van Bumper & Novi

Riverwood Bite Box hondensnacks Geef koekje! x

Riverwood Bite Box hondensnacks

12 April Door: Bumper & Novi

De Riverwood Bite Box is een doos vol met verschillende natuurlijke hondensnacks. Vaak sta ik urenlang te kiezen in een winkel of verschillende websites af te struinen naar de ...

Lees het hele artikel
De beste grote broer Geef koekje! x

De beste grote broer

11 March Door: Bumper & Novi

Novi was een lichtpuntje in een hele donkere tijd voor ons gezin, met zowel mij als Bumper ging het niet goed na het overlijden van Fender. Bumper was niet ...

Lees het hele artikel
Oh, wat een jaar! Geef koekje! x

Oh, wat een jaar!

30 December Door: Bumper & Novi

Ik denk dat ik het netjes uitdruk als ik zeg dat 2021 een bewogen jaar was voor iedereen, zo ook voor ons. Nu 2021 bijna is afgelopen wil ik ...

Lees het hele artikel
Wij zijn gestart met canicross! Geef koekje! x

Wij zijn gestart met canicross!

24 December Door: Bumper & Novi

Wij zijn begonnen met canicross. In de maanden april tot en met oktober zijn we actief bezig met waterwerken. Hiervoor trainen we twee keer per maand op de Betuwe. ...

Lees het hele artikel