Zoeken
Generic filters
Exact matches only

Wandelen met de hond, hoe vaak en hoe ver?

31 May
x
Wat is dit?

Ben jij ook benieuwd welke wandelroutine onze bloggers hebben? Dat de dagelijkse wandelingen bij iedere hond en ieder gezin met een hond heel anders kunnen zijn dat wist je waarschijnlijk al. Sommige honden hebben veel behoefte aan lange wandelingen en sommige honden hebben dat juist minder. Lees je mee hoe de wandelroutine van onze bloggers er uit ziet?

Jolie & Jaeda

Wandelen; een primaire levensbehoefte van een hond, maar vaak een routine activiteit voor het baasje ‘omdat het moet’. Ook wij wandelen natuurlijk weleens wat minder, of ik heb een dag waarop ik eigenlijk niet zo’n zin heb eruit te gaan, maar toch maken we minstens 1 x per dag een lange wandeling van zo’n 2 uur.

Vrij rennen en spelen

Wij wonen in een appartement dus hebben geen tuin en vooral met een dreumes erbij, hebben Jolie en Jaeda het echt even nodig om dagelijks vrij te kunnen rennen en spelen. En op zo’n dag dat je eigenlijk geen zin had in een lange wandeling, ben je eenmaal onderweg toch blij om er even uit te zijn én doe je je honden een plezier! Gelukkig wonen wij in een natuurrijke omgeving waar het grootste gedeelte losloopgebied is, luxe!

In het bos

We starten iedere dag met de lange wandeling en gaan elke dag een andere kant op. Soms laat ik Jolie en Jaeda zelf bepalen welke kant ze die dag op willen, ze volgen elkaar dus kiezen altijd dezelfde kant. Daarnaast zijn we ongeveer 2 keer per week in het bos te vinden. Sinds de Corona crisis minder omdat het in het bos drukker dan voorheen is. Jaeda heeft nog steeds iets meer aandacht nodig als ze los loopt en met een kinderwagen erbij, is een druk bos dan een no-go.

LEESTIP: Corona-tijd: als je vaste wandelroute ineens heel druk is

Dagritme

Naast de lange wandeling lopen we nog 2 rondes op een dag; voor etenstijd en in de avond beide een wandeling van 20-30 min. Na de eerste wandeling krijgen Jolie en Jaeda een kauwsnack en als het weer het toelaat liggen ze het grootste gedeelte van de dag (op de uitkijk) op de loungebank op het balkon, dat is echt hun favoriete plekje! Voor ons is dit het perfecte dagritme en zal niet snel veranderen.


Guus de Goldendoodle

Ik kom ongeveer 5x per dag buiten voor een wandeling met soms een snelle tussendoor plas als ik ergens ben geweest met veel water. Want van spelen in het water moet ik echt wel even extra plassen. Ik moet het water tenslotte toch even proeven of vis er van alles uit zoals takjes of ballen die andere hondjes vergeten zijn.

Honden hebben beweging nodig.  Maar hoe lang en hoe veel hangt niet alleen af van het ras maar ook van het karakter. Ik ben bijvoorbeeld geen lange afstand hond. Ik heb het niet echt nodig en heb er ook niet zo’n behoefte aan. Ik ben heel graag thuis. Ook al ben ik nog maar tweeënhalf,  mijn behoefte om veel te wandelen is niet zo groot. Ik doe dan liever een snuffelspelletje of lekker slapen. Ik word ook niet druk in huis bij te weinig beweging.

Prikkelgevoelige hond

Mijn baasjes denken dat het ook komt omdat ik een gevoelige hond ben. Met name op het gebied van het opdoen van prikkels. Als ik te veel prikkels krijg word ik gestresst en druk. Zolang de prikkels gedoseerd zijn gaat dit goed. Door mijn rust op te zoeken en veel te slapen reguleer ik het zelf ook goed. Sterker nog, ik vraag nooit om een wandeling en als de riem wordt gepakt blijf ik negen van de tien keer lekker liggen. Als om half 10 in de avond de baas nog even met mij naar buiten gaat, moet hij mij wakker maken.Ik plas snel en draai me gauw weer om naar huis om verder te slapen. Luie hond ben ik hè?

In de woonwijk

De wandelingen zijn voornamelijk in onze drukke woonwijk. Daar kom ik genoeg  prikkels tegen. Tijdens het wandelen wisselen mijn baasjes netjes naast lopen en snuffelen met elkaar af. Soms laten ze mij op een bankje klauteren, voertjes zoeken, een commando oefenen of ergens overheen lopen. Op de dagen dat ik met mijn vrouwtje meega naar het werk lopen we daar in de vroege ochtend.  Dat is lekker rustig met alleen de vogeltjes en konijntjes op het terrein. Ik kan niet zo goed tegen de warmte dus op warme dagen zijn de overdag wandelingen kort. Regen vind ik prima alleen mijn vrouwtje wat minder.

Met de uitlaatservice naar het bos

Op vrijdag ga ik naar bos met de uitlaatservice. Daar kan ik lekker struinen en spelen. Ik doe dat samen met de andere hondjes maar ga ook graag mijn eigen gang. De rest van die dag en avond ben ik zo moe dat ik dan ook geen zin heb om in de avond een stuk te lopen.

Guus in de soesterduinen wandelen met de hond

Andere favoriete plekken waar ik wekelijks kom zijn het Erkemeder hondenstrand vlakbij Nijkerk en de Soesterduinen. Beiden zo’n 20 minuten rijden. Ik geniet dan van het spelen en rennen in het zand en water, spelen met andere hondjes of lekker struinen. Ook na zo’n moment ben ik oppperdepop.

Poot van Guus


Skye

Wandelen, één van mijn grootste hobby’s met Skye. Toen ik Skye als puppy kreeg, (anderhalf jaar geleden) kon ik door gezondheidsproblemen zelf niet zoveel. Ik kwam toen bijna niet buiten, maar door Skye heb ik die stappen wel gezet. Als pup mocht ze toch nog niet te veel lopen dus konden we rustig aan opbouwen, zij en ik. Dat ging super en nu lopen we dagelijks een lekker stuk.

Wandelen met hondenvrienden

Skye heeft steeds meer vriendjes in haar directe omgeving, waardoor we vaak met hen gaan lopen. Het leuke daaraan is dat wij vaak met hen afspreken om gezellig een stuk te wandelen. Met de een gaan we bewust naar een losloopgebied, met de ander juist naar een plek waar je makkelijk aangelijnd (en soms los) kan lopen. Wanneer ze niet los mag, loopt ze dan aan haar lange lijn.

Veel energie

Skye heeft namelijk flink wat energie waardoor ze toch altijd wel graag even wilt rennen of in ieder geval lekker wilt snuffelen en een stukje voor ons uit wilt lopen. Alsof ze de weg inspecteert voor we echt daarheen gaan. Wij wonen in de randstad, Zuid-Holland, en gaan steeds meer leuke wandelplekken ontdekken. Zo lopen we graag dichtbij huis, in de Reeuwijksehoutwal of in Bentwoud. Zijn er hondenspeeltuinen in de buurt (Alphen aan den Rijn) en lopen we als we echt niet ver willen een rondje door het Gouwebos.

In de polder

Skye haar grote vriend Kenzo woont tussen de weilanden en Skye geniet er echt van als we een lekker stuk de polder met hun in lopen. We zijn hier wekelijks en lopen dan altijd wel even een rondje met de hondjes daar. Skye kan rustig der gang gaan daar, flinke stukken rennen en een beetje de natuur in zich opnemen. Het is dichtbij voor ons én rustig, ook wel lekker als je niet altijd nog andere honden wilt tegen komen. Kenzo en Skye hebben dan genoeg aan elkaar.

Op het strand

Ook vindt Skye het heerlijk om naar het strand te gaan, ze zwemt niet maar loopt wel lekker langs de waterlijn. Hoe ze het doet, weet ik nooit maar ze komt er daarna wel ‘uit’ alsof ze wel gezwommen heeft. Voor Skye is een wandeltocht compleet als ze even een stukje flink hard vooruit en terug heeft kunnen rennen en voor mij ook, dat blije snoetje, daar doe je het voor.

Activiteiten in huis

Toch hebben we ook weleens een dag dat we niet wandelen (behalve het korte rondje natuurlijk), omdat we een druk weekend hebben gehad en ikzelf even moet bijkomen. Dan zoeken we de activiteit in huis op, bijvoorbeeld doordat Skye dan een lekkere beloning (of gewoon haar ontbijt of avondeten) in een van de snuffelkleden mag eten. Hier geniet ze ook van en wordt ze ook mentaal bij uitgedaagd. Zo houden we het samen leuk.


Bella Pepper

Bella woont nu zo’n 6 weken bij ons en in het begin vonden we het eerlijk gezegd best spannend; een onzekere hond in ons ‘drukke’ stadje Utrecht. Nu wonen wij in een vrij rustige wijk, zijn hier hondentoiletten en wisten wij van tevoren dat we voor een echt lange wandeling altijd een klein stukje moesten rijden.

Hoeveel plezier wij – eigenlijk direct al – zouden hebben tijdens de wandelingen hadden wij nooit kunnen voorspellen! Ja, ze vindt sommige stukjes in de wijk spannend, maar is eigenlijk gewoon heel nieuwsgierig, blij en energiek!

Rennen bij station Zuilen

Al is Bella een medium actieve hond, ze vindt het heerlijk om te rennen en te spelen. Gelukkig hebben we op een paar minuten afstand best een groot veld, naast/ onder het station, waar ze vrij kan rennen en genoeg kan snuffelen. Hier gaan wij meestal 2x per dag wandelen, zo’n 30 – 45 minuten minimaal. De overige 2x lopen we een rondje door de wijk. Zo kunnen we wat meer trainen met aan de riem lopen, wachten voor het oversteken, katten ‘negeren’ (hahaha).  Soms kiezen we er voor om een andere ronde te lopen dan de dagen ervoor, zo maken we er een flinke snuffel wandeling van!

Bos op 10 – 30 min afstand

We gaan minstens 1x in de week, maar meestal vaker, echt een lekker stuk wandelen. Soms met een vriendin en haar hond, zodat ze leert met andere honden om te gaan. Het liefst door het bos, zodat Belle lekker kan rennen, snuffelen en ruimte heeft om op haar gemak andere honden te ontmoeten. Ze wordt helemaal blij als er water is waar ze in kan springen/ rennen. Echt zwemmen durft Bella nog niet, maar ze gaat steeds dieper!


Jewel

Jewel laat ons 3 keer per dag uit. Ik schrijf dit natuurlijk met een knipoog, maar 3 keer per dag gaan we met haar op pad. We hebben het bos op een steenworp afstand en erachter ligt de Maas, dus vaak zijn we daar te vinden. Maar we gaan ook vaker naar het bos aan de andere kant van het dorp, liggend aan de Duitse grens of het kleine bos vlakbij Landal de Lommerbergen. En soms rijden we voor een wandeling naar het Groenewoud in Swalmen, de Meinweg in Herkenbosch of we lopen langs de Maas in Roermond.

Ons wandelprogramma

Op werkdagen starten Jewel en ik de dag toch wel met een wandeling van een ruim halfuur. Meestal doen we ons vaste rondje langs de rand van het bos. Maar ik loop ook wel eens naar het kleine bos of we wandelen richting de doorgaande weg en het industrieterrein. Af en toe komen we aan het eind van het rondje haar grote kleine vriend Bearke tegen en speelt ze daar nog even mee. Dat is eigenlijk hetgeen waar ze nog het meeste naar uit kijkt als we gaan wandelen ’s morgens.

Middagwandeling

Hoeveel we ’s middags lopen is vaak afhankelijk van hoelang ik post heb moeten bezorgen. Heb ik een korte dag of viel het allemaal wel mee lopen we gerust een heel eind tussen de velden en het bos. Langs die spannende dieren met hoge benen, oftewel paarden, en dan door het dorp weer naar huis. Was het een pittige werkdag wil ik met Jewel nog wel eens de wandeling iets kleiner maken en dan wandelen we door het centrum of park.

Ook gaan we veel naar haar favoriete plek in het bos ‘Het groene veldje’. Een afgesloten plek midden in het bos waar ze naar hartenlust kan rennen, snuffelen, over stokken kan springen, onder banden kan lopen en door een rioolbuis. Dat laatste komt alleen nooit voor, want dat vind ze nogal spannend. Het is ook eigenlijk de enige plek waar ik haar los laat. Een enkele keer laat ik haar tussen de velden los, maar omdat ze heel eigenwijs/zelfstandig is durf ik het niet goed aan. Binnenkort gaan we met haar op cursus om hier aan te werken.

’s Avonds gaat haar baas vaak met haar lopen langs de Maas en dan zijn ze een uurtje weg. Dus aan haar beweging komt ze wel.

De andere dingen die we doen

Verder doen we apporteer spelletjes met haar in de tuin, snuffelpuzzels en nemen we haar als het even kan gewoon mee naar de dingen die we willen doen. Wanneer we familie bezoeken, snuffelen in de stad of gaan kijken in een tuincentrum is ze er meestal wel bij.


Dat was het wandelregime van een aantal van onze bloggers, maar nu willen we van jou natuurlijk weten: Hoe vaak wandel jij met jouw hond(en)? Laat je reactie achter in de comments!

Gerelateerde artikelen

Tags

Wat is dit?

Meer verhalen van Redactie

Anido vakbeurs: interessante producten (+ sneak preview!) Geef koekje! x

Anido vakbeurs: interessante producten (+ sneak preview!)

2 February Door: Redactie

Afgelopen 25 en 26 februari vond in de Kortrijk Xpo (België) de ANIDO plaats: een vakbeurs voor de markt van huisdierverzorging. Hier treffen dierenspeciaalzaken en winkels met een dierenafdeling ...

Lees het hele artikel
🎶Baby, It's Dark Outside 🎶 Tijd voor een hondenlampje! Geef koekje! x

🎶Baby, It's Dark Outside 🎶 Tijd voor een hondenlampje!

9 January Door: Redactie

Sinds de Winterwende van afgelopen 22 december worden de dagen langzaam, heel langzaam, steeds weer wat langer en de nachten weer wat korter. Maar het is nog steeds flink ...

Lees het hele artikel
Vuurwerkangst? Tips om stress te verminderen tijdens Oud en Nieuw! Geef koekje! x

Vuurwerkangst? Tips om stress te verminderen tijdens Oud en Nieuw!

13 December Door: Redactie

Vind jouw trouwe metgezel de feestdagen spannend? Dat is helemaal niet gek. De laatste dagen van het jaar zijn immers gevuld met allerlei verschillende prikkels voor honden. Niet alleen ...

Lees het hele artikel
Getest: handgemaakte leren tuigjes van Meola Leather Dogs Geef koekje! x

Getest: handgemaakte leren tuigjes van Meola Leather Dogs

7 November Door: Redactie

Onze hondenbloggers delen graag hun ervaring graag met je! Zo kun je op The Dog Pen alles lezen over de belevenissen van de hond(en) van de verschillende bloggers. Daarnaast ...

Lees het hele artikel