Zoeken
Generic filters
Exact matches only

Een zonnebloem en bot - snuffelkleden

26 May
x
Wat is dit?

Hi vriendjes, 

Ik heb vorige week toch zo’n leuk pakketje binnengekregen! Wij mogen samen twee snuffelkleden reviewen en jullie vertellen wat wij hiervan vinden. Zijn jullie er klaar voor? 

Wat is een snuffelkleed?

Allereerst een klein beetje uitleg over het snuffelkleed. Een snuffelkleed is een kleed, mat of bal waar je snoepjes in kunt verstoppen die de hond vervolgens op moet zoeken en kan opeten. Je hebt verschillende soorten kleden, kleden die jezelf kunt knopen, kleden die een mooie antislip mat eronder hebben en ze zijn in veel verschillende vormen te krijgen. Het snuffelkleed is een mooie manier om je hond uit te dagen in z’n thuissituatie. Ideaal voor dagen waarop het bijvoorbeeld heel hard regent en jijzelf of je hond liever niet te veel loopt. Of wanneer je weet dat je je hond een paar uurtjes alleen moet laten. Ook voor hondjes die gedwongen even wat meer rust moeten houden vanwege een blessure kun je de hond met een snuffelkleed toch goed moe maken. Er wordt zelfs gezegd dat 10 minuten met een snuffelkleed aan de gang gaan, gelijk staat aan een uur buiten wandelen.

Snuffelmat bot

Maar hoe leer je een snuffelkleed aan?

Bij Skye heb ik eigenlijk nooit echt hoeven uitleggen hoe een snuffelmat of -kleed werkt. Vanaf pup heeft ze al een mat gehad. Waar ik eerst altijd de snoepjes of eten opgooide. (Ja echt gewoon mat op de grond, voertjes erover heen uitstrooien en ‘snuffelen’ maar. ) Wanneer ze dit snel doorhad, ging ik het verstoppen tussen de flapjes en moest ze echt meer gaan zoeken. 

Bij de kleden die we mogen reviewen ben ik meteen fanatiek gaan verstoppen. Echter heeft Skye een redelijk grote brok als voer, waardoor ze die wel makkelijk vindt. Op het moment dat ik kleine brokjes of snoepjes verstop moet ze wel iets meer zoeken en is het dus iets lastiger voor haar. 

Snapt jou hond zo’n mat nou niet direct vanzelf, dan kun je hem natuurlijk helpen. Je kunt er naast gaan zitten en hem of haar eerst zelf laten snuffelen, als het dan wel erg lang duurt, kun je een flapje optillen om te laten zien dat daar iets lekkers ligt en negen van de tien honden zullen het daardoor wel (gaan) snappen. Geef het ook de tijd, het is toch weer iets nieuws en helemaal niet erg dat je hond het niet meteen snapt. Dat maakt het aanleren alleen maar leuker.

Wat zijn de voordelen van een snuffelkleed?

De voordelen van een snuffelkleed zijn onder andere;

  • Dat de hond niet kan schrokken.
  • Je hond moet zijn neus gebruiken om de voertjes en/of snoepjes te vinden.
  • De band tussen je hond en jou wordt versterkt, doordat je hier samen mee bezig bent.
  • Een angstige hond wordt er rustiger door en vergeet de rest om zich heen even.
  • Ook krijgt de hond meer zelfvertrouwen (dat is fijn voor elke hond, angstig of niet).
  • De kleden kunnen gewassen worden op 30 graden, ook wel zo prettig.

Wat vindt Skye van de kleden?

Wij hebben twee varianten gekregen, een mooie zonnebloem en een groot bot. Bij het uitpakken was ze al direct nieuwsgierig en nadat ik de kleden uit het plastic had gepakt begon zij direct te snuffelen. (Er zat nog niet eens iets in, zullen ze er een lekker geurtje op hebben gespoten? 😉 ) 

Zonnebloem

We begonnen met de ‘makkelijkste’ , tenminste zo zag het er uit, ook omdat Skye al een standaard snuffelmat heeft vond ik deze daar het meest op lijken. De makkelijkste dus, de zonnebloem, heeft hele mooie randen/rijen waar ik de brokjes onder verstopte. Ze bleef keurig zitten wachten tot ze mocht gaan snuffelen en ging zodra het startsein gegeven was aan de slag. Beheerst met haar neus langs de randjes en door de stof. Ze doet dit echt heel rustig, tot het moment dat ze denkt dat de mat wel leeg moet zijn en dan kijkt ze met vragende oogjes mij aan. Ik controleer altijd even de mat. Of ik til alle flapjes even op, maar het is net zo makkelijk om de mat even om te keren en dan valt er nog wel eens iets uit. Maar nee mevrouw had alles netjes al op. Dit was dus een goedgekeurde mat! 

Grote bot

De dag erna gingen we met het snuffelkleed in de vorm van een groot bot aan de slag. Een onwijs leuk kleed in de vorm van een bot met verschillende plekken om voertjes en/of snoepjes te verstoppen. Ik denk weleens dat ze gewoon stiekem afkijkt, want ze moet van mij zitten en dan leg ik alles netjes neer. Zal ze dan zo slim zijn om het te onthouden? 😉 In ieder geval was ze weer heel beheerst aan het snuffelen en ging ze van het ene plekje naar het andere om de brokjes op te eten. Ook deze heeft ze goed door en zo te zien vind ze hem erg leuk. Als alles op is en ik het controleer het zie je haar bijna teleurgesteld kijken dat echt alles al op is. 

Na het snuffelen

Daarna moet ik wel de kleden weer opruimen en niet per ongeluk even nog 5 minuten laten liggen, want dan is ze niet meer zo rustig en beheerst en wilt ze het kleed het liefste gebruiken om mee te spelen of om lekker op te gaan liggen. Bij het bot zou dat misschien nog wel kunnen, want er zitten twee leuke schijven met piepertjes in. Die piepertjes doet ze zolang ze snuffelt niets mee, maar zodra ze klaar is dus wel. Dan is ze niet meer zo voorzichtig haha. 

LEESTIP: 6x onze favoriete snuffelkleden

Al met al, twee zeer geslaagde kleden waar Skye veel plezier van heeft. Voor Skye mooie alternatieven als ik haar eten wil geven, wat zij normaal in haar anti-schrokbak krijgt. Zeker op dagen dat ik net wat minder beweging aan haar heb kunnen geven en haar toch nog even wil uitdagen. 

Wij gaan hier nog even verder snuffelen tot snel weer! 

Gerelateerde artikelen

Tags

Wat is dit?

Meer verhalen van Skye

Op vakantie in Drenthe Geef koekje! x

Op vakantie in Drenthe

23 December Door: Skye

Het is alweer bijna twee jaar geleden dat ik als klein pupje bij mijn papa en mama kwam wonen. In de tussentijd hebben wij veel leuke dingen gedaan, maar ...

Lees het hele artikel
Mijn broertje is geboren! Geef koekje! x

Mijn broertje is geboren!

29 September Door: Skye

Weten jullie nog dat ik in maart vertelde dat ik grote zus zou worden. Nou het is zo ver hoor!  Op 11 september is mijn baby broertje geboren en ...

Lees het hele artikel
8 redenen waarom het zo leuk is om een Instagram-account voor je hond te hebben. Geef koekje! x

8 redenen waarom het zo leuk is om een Instagram-account voor je hond te hebben.

18 July Door: Skye

Dag vriendjes,  Het is weer tijd voor een nieuwe blog, eentje waar in mijn mama vertelt waarom het zo leuk is om een Instagram-account te hebben voor mij. Samen ...

Lees het hele artikel
Een pup (erbij?)  Geef koekje! x

Een pup (erbij?) 

11 April Door: Skye

Vertelde ik jullie vorige keer dat ik een mensenbroertje of -zusje ga krijgen. Heb ik nu weer ander baby-nieuws. Mijn oma, heeft namelijk afgelopen zondag haar puppy op mogen ...

Lees het hele artikel