Zoeken
Generic filters
Exact matches only

Jouw acties hebben gevolgen

12 December
x
Wat is dit?
Zoals vele van jullie weten kan ik me erg irriteren over het onverantwoorde gedrag van veel honden eigenaren. Toch heb ik me er bij neergelegd dat veel mensen gewoon niet verder denken dan hun eigen hond. Mijn honden lopen altijd aan de lijn en in het bos altijd met muilkorf. Ik neem altijd volledige verantwoording voor mijn honden en hun gedrag. Helaas doet niet elke hondeneigenaar dit en is Berp onlangs flink kreupel geraakt door een loslopende hond. 

Honden aan de lange lijn

Wij liepen zoals we vaker doen een rondje door het bos. De honden liepen lekker aan een lange lijn zodat ook zij lekker kunnen rondsnuffelen. Na een hele fijne wandeling, waar we alle 3 echt heel erg van genoten hebben liepen we terug richting de auto. Ik koos een smal kronkelpaadje waar we eigenlijk zelden andere mensen tegenkomen. Vaös liep op dit moment al aan de korte twee meter lijn en Berp had nog ongeveer 5 meter lijn. Beide honden waren volledig relaxed en liepen nog heerlijk te snuffelen.

Loslopende Malamute

Toen we om de bocht kwamen zagen zowel ik als mijn honden een Malamute staan, deze liep los. Ik liep direct achteruit en vroeg mijn honden mee te komen. Beide honden kwamen met mij mee. Vaös zat al aan de korte lijn dus hij stond naast mijn been, Berp die stond nog wat verder van mij af. Helaas stond de loslopende hond ineens al bij Berp aan haar neus, hij was helaas niet terug te roepen door zijn eigenaar. Berp verstarde en vloog de veel grotere hond aan. De andere hond was zelfverzekerd dus ging niet heel heftig in op Berp haar agressie. Ondanks dat hij dus niet direct heel veel agressie inzette is hij wel over haar heen gevlogen. Dit was voor Berp geen reden om te stoppen. Gelukkig kwam toen de eigenaar van de hond en pakte hij zijn hond. Ik wilde vooral snel weg uit de situatie omdat ik dus gestopt ben met discussies aangaan over dit soort gedrag. De eigenaar zei toen dat zijn hond alleen iets zou doen als een andere hond niet vriendelijk reageert. Naar mijn mening hoort deze hond dus niet los. Hij was niet terug te roepen en daarnaast durft hij dus ook met agressie terug te reageren. Ik ben het gesprek niet aangegaan en ben door gelopen.

Weer provoceren

Op het moment dat we doorliepen en ik naar mijn honden keek, zag ik dat Berp kreupel liep. Toen baalde ik wel dat ik dus geen contact had gemaakt met de eigenaar. Toen ik bij de auto kwam keek Vaös ineens om en wilde niet meer meelopen. Helaas stond dezelfde hond weer achter ons. Hij had wel geleerd van het vorige opstootje maar hij provoceerde mijn honden alsnog behoorlijk. Hij heeft toen ruim 2,5 minuut rond ons gehangen en lopen provoceren. Zijn eigenaar was op dat moment aan de andere kant van een heel groot veld zo’n 150-200 meter verderop. Dit is dus opnieuw een reden waarom deze hond niet los hoort te lopen. Hij gaat dus gewoon ontzettend ver van zijn eigenaar als hij daar zin in heeft. De eigenaar maakt zich ook niet druk want ik heb deze geen een keer naar zijn hond horen roepen.

Berp kreupel

Dit voorval was voor mij opnieuw de druppel. Ik ben met Berp naar de dierenarts gegaan omdat ze kreupel was. Die heeft haar nagekeken en kon niet echt iets schokkends vinden. Bij thuiskomst kwam ze op 3 poten de auto uit en toen was ik echt woest. Mijn werk/sport hond wordt de dupe van andermans nonchalante gedrag. Ik ben de dag erna terug gegaan naar de dierenarts om toch röntgenfoto’s te maken van Berp haar poot. Op de foto’s was wat reactie te zien bij de hak, ze had dus een flinke optater gehad. De osteopaat was ondertussen ook al ingelicht en daar konden wij de dag erna terecht. Daar is Berp volledig behandeld en was de hak een aandachtspuntje. Uiteindelijk heeft me dit voorval in totaal bijna 300 euro gekost. Begrijp me niet verkeerd, ik betaal al mijn dierenarts rekeningen zonder gemopper. Alleen in dit geval moet ik kosten maken omdat iemand anders zich onverantwoord gedraagt. Daar heb ik dan wel enorme moeite mee.

Moeite met honden negeren

Naast de kosten die zijn gemaakt, heeft met name Berp weer enorme moeite met andere honden negeren. Er is bij haar weer een grote verwachting ontstaan. Hierdoor hebben we heel veel stappen terug gezet. Daarnaast heb ik besloten om haar tot januari vrij te geven van werk en sport. Het lijf moet eerst volledig herstellen en om een langdurige blessure te voorkomen is het beter om dan niet te snel opnieuw te willen beginnen. Voor een hond die gefokt is voor de sport/werk is dit echt een hel. Het is bijna dierenmishandeling om haar vrij te moeten geven. Over dit alles zal de andere eigenaar in dit verhaal zich totaal geen zorgen maken. Zijn hond loopt tenslotte nog blij los van de lijn door het bos. Op dit moment lopen we wel weer veel zodat ze wel enigszins haar ei kwijt kan. Helaas geeft haar dat nog steeds niet de voldoening die ze uit het werk en de sport haalt.

Voor alle hondeneigenaren wees je ervan bewust dat jouw acties gevolgen hebben. Misschien niet direct voor jouw eigen hond maar misschien wel voor de andere hond. Neem je verantwoording!

Gerelateerde artikelen

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tags

Wat is dit?

Meer verhalen van Vaös & Lein

Raseigenschappen Stafford Geef koekje! x

Raseigenschappen Stafford

17 December Door: Vaös & Lein

Raseigenschappen van Staffords. Veel mensen zeggen dat pups blanco geboren worden. Qua ervaringen is dat waar maar ze hebben natuurlijk wel een bepaald genen pakketje meegekregen. Op dat genen ...

Lees het hele artikel
Je hond aanlijnen, is dat echt zo lastig? Geef koekje! x

Je hond aanlijnen, is dat echt zo lastig?

23 November Door: Vaös & Lein

Nee, is de eerste gedachte die wellicht in je opkomt. Helaas, lijkt het voor heel veel mensen toch echt vreselijk lastig hun hond aan te lijnen. Vandaag nog liep ...

Lees het hele artikel
Gebitsverzorging hond Geef koekje! x

Gebitsverzorging hond

18 April Door: Vaös & Lein

In februari, de maand van het gebit, staat het gebit van zowel hond als kat centraal in de meeste dierenklinieken. Dit wordt gedaan om mensen er bewust van te ...

Lees het hele artikel
Het verantwoord aanschaffen en houden van honden Geef koekje! x

Het verantwoord aanschaffen en houden van honden

28 January Door: Vaös & Lein

De kogel is door de kerk, u gaat een hond aanschaffen. Maar wat komt er allemaal kijken bij de aanschaf van een hond en waar moet u op letten? ...

Lees het hele artikel