Zoeken
Generic filters
Exact matches only

Top 5 hondenspeelgoed – lievelingsspeeltjes van Tynke

26 July
x
Wat is dit?

Waf woef, hallo.. het duurde eventjes maar.. hier ben ik weer! Ik geef jullie een kijkje in mijn speelgoed en speeltjes en laat jullie weten waar ik dol op ben middels een top 5. Naast spelen met mijn baasje Mindy en al mijn hondenvriendjes en vriendinnetjes vind ik ook vele andere dingen leuk.
(Samen) spelen bevordert de band tussen hond en baas, brengt plezier en zorgt ervoor dat de hondjes en baasje even hun ‘koppie leeg kunnen maken’.

Hondenspeelgoed top 5

Rapapapapammm… hier komt mijn persoonlijke hondenspeelgoed TOP 5!

  1. Knuffels
  2. Hondenpuzzels / speurspelletjes
  3. Balletjes
  4. Kong, Kong frisbee en Wobbler Kong
  5. Zippy Paws, snuffel- en puzzelmatten

1. Knuffels

Knuffels, ik ben er gek op. Eerder schreven we er al over.
Als klein puppie van een paar weekjes oud kreeg ik in mijn puppiepleeggezin een panda van de Ikea. Dat werd mijn vriendje en ik sjouwde haar overal mee naartoe. In de aftraining werd dit de grote labradoodle knuffel van de Ikea en toen ik bij mijn baasje kwam wonen kreeg ik de puppie labradoodle knuffel (lijkt best wel op mij, vinden jullie niet?) en later van mijn puppiepleeggezin ook nog de panda van de Ikea.
Dit zijn toch wel mijn absolute favo’s van alle knuffels die ik heb. Want geloof me.. ik heb héél veel knuffels! Baasje is ze liefkozend ‘knuffies’ gaan noemen.
Als onze huishoudelijke hulp de knuffies uit mijn eigen mand terug in de speelgoedmand legt sjouw ik ze er één voor één weer uit, terug mijn eigen mandje in.. want ‘hey…. ze horen toch echt ín mijn mandje’ en niet in de speelgoedmand thuis.

Als mijn hondennichtje in mijn mandje ligt, een ruwharig dwergteckeltje, zie je haar haast niet tussen al mijn speelgoed en knuffies, zóveel liggen er in mijn mand!

Ik tut er lekker mee, meestal ter ontspanning. Maar soms werken ze ook vertrouwd en troostend, zoals bv tijdens mijn nachtje bij de dierenarts toen ik erg ziek was, of als ik mijn baasje weer eens achter moet laten bij de MRI scan in het ziekenhuis. ‘Puppie-knuffie’ gaat dan mee in de tas en dit helpt mij dan weer om te gaan met de situatie. (En ssstt…. ze ruikt lekker naar mij en mijn baasje)

Na 4 jaar zijn al mijn knuffies nog allemaal helemaal heel. Ik ben er dus erg zuinig op en ze zijn me dierbaar.
Sommige komen van de Ikea af, zoals ik jullie al vertelde (jullie kennen dat vast wel, zo’n groot Zweeds Warenhuis), andere van de kringloop of hebben we er cadeau gekregen.
Ook heb ik er die wél speciaal voor dieren bedoeld zijn en te koop zijn in dierenwinkels. Maar de meeste van mijn knuffies zijn toch echt eigenlijk ‘mensenknuffels’.

Pas wel op.. ik ‘opereer’ de knuffies niet en maak ze dus niet stuk, eet geen oogjes op etc. Als jouw hondenvriendje dit wel doet.. pas dan zeker goed op en blijft in de buurt als je harige vriendje ermee speelt en kies voor een ‘hond-veilige-knuffel’.

2. Hondenpuzzels

Wisten jullie dat ik een eigen ‘puzzelkast’ heb, met allemaal hondenpuzzels en spulletjes voor zoekspelletjes?!
Ik ben zoals jullie konden lezen in een eerdere blog, een échte puzzelkampioen en ben gek op allerlei soorten puzzels.
Puzzels zijn er in verschillende niveau’s . Het is leuk om samen met je hondenvriendje te puzzelen. Kijk goed waar hij/zij aan toe is en zorg dat je vriendje niet gefrustreerd raakt, begin liever op een te laag dan op een te hoog niveau.
Bedenk van te voren even goed of jij er akkoord mee bent als je hond puzzelt met zijn bek én poten. Ik mag van mijn baasje namelijk bijvoorbeeld alleen met mijn bekkie puzzelen (dit om te voorkomen dat ik tijdens mijn werk ook met mijn pootjes ga ‘maaien’ om iets voor elkaar te krijgen én ook om te zorgen dat ik mijn geduld blijf behouden)
Leer de puzzel desnoods stapje voor stapje aan, samen puzzelen is toch ook echt veel gezelliger dan alleen

Zelf ben ik dol op de puzzels van Nina Ottoson. Zo vind ik de ‘Dog Brick’ en ‘Hide ’n Slide’ erg leuk.
Bij de ‘Dog Slider – Composide’ heeft mijn baasje op de middelste stuk een soort klein ‘handvaatje’ gemaakt. Daar ik niet met mijn pootjes mag puzzelen en dit met alleen mijn bekkie was lastig was biedt dit uitkomst! En zó vind ik deze nog steeds wat lastig, maar lukt het al steeds beter!

Met de ‘Challenge slider’ heb ik wat meer moeite en verlies ik vooral mijn interesse al vrij snel.
De ‘Dog Twister’ vindt mijn baasje wat minder praktisch, ook dit is namelijk een puzzel waarbij hondjes echt hun pootjes moeten mogen gebruiken óf het moet op hoogte staan en vastgehouden worden. Alleen met ‘het bekkie’ is dit nogal een opgave. Maar misschien kan jouw vriendje dit prima! Zelf hebben we het idee dat honden met een wat kleiner bekkie dit nét wat gemakkelijker kunnen openen dan grotere hondjes.

Ook hebben we verschillende puzzels van het merk ‘Trixie’ die ik erg leuk vind, bijvoorbeeld de ‘Dog Activity Flower Tower’, ‘Poker Box 1+2’, ‘Flip Board’, ‘Activity Chess’ en de ‘Mini Mover’.
Verder hebben we nog wat puzzels van het merk ‘Karlie’ en wat ‘merkloze’ puzzels, die baasje zo hier en daar voor me tegenkwam of we overgekocht hebben van andere mensen. De afwisseling maakt het zo leuk voor me.

Mijn baasje verzint ook zelf wel eens zoek- puzzel- en speurspelletjes voor me.
Een voorbeeldje: ik moet in de gang wachten (en nee.. ik mag niet stiekem spieken door het raampje..) en baasje verstopt in de woonkamer dingen zoals bv mijn knuffel of wat snoepjes. Ze roept me terug en ik mag .. zoeken! Dit spelletje doen we ook in de tuin en om het lastig te maken soms ook bv in een stukje bos of natuur. Leuk joh! Speuren naar iets leuks of lekkers.
Baasje maakt dit spelletje steeds lastiger voor me.
Zo begonnen we ooit vrij gemakkelijk en in het zicht, dat ging over naar tussen en naast spullen, onder spulletjes tot ook iets meer op hoogte.
Super leuk die uitdaging!

Ook zet ze wel eens een ‘parcours’ uit van puzzels maar bv ook doekjes waarin snoepjes gerold zijn, bekertjes die op mijn kop op de grond staan etc etc. Al die kleinere zoekspelletjes staan dan naast en door elkaar, waardoor ik er wel eventjes mee bezig ben.

Let op: het is belangrijk om altijd goed in de gaten te houden of je hond niet gefrustreerd raakt. Let goed op de lichaamstaal en het gedrag van de hond en bouw activiteiten stap voor stap uit. Vooral als een hond heel erg voergericht is kan het wel eens lastig voor ze zijn om in het begin de concentratie op te brengen en te moeten wachten tot ze het voer gevonden hebben. Stimuleer je hond tussendoor en help de hond waar nodig in het begin. Zo maak je het leuker voor ze en behouden ze hun interesse.

3. Balletjes

Balletjes heb je in allerlei soorten, maten en merken. Vaak worden ze gebruikt als apporteermateriaal.
Zelf heb ik allerlei soorten balletjes, zo ben ik gek op de balletjes van het merk ‘Chuck-it’. Er bestaan  speciale ‘glow in the dark’ ballen, balletjes mét en zonder openingen, mét en zonder piepjes en bv met een gooitouw eraan.
Ik vind deze allemaal even leuk en word helemaal enthousiast als ik zie dat mijn baasje een balletje uit de kast gaat pakken.
Ook de balletjes van het merk Kong doen het hier goed.

De wunderball is een hele speciale bal. Er wordt geclaimd dat de bal niet kapot gaat, blijft drijven, de tanden schoonhoudt en… enorm stuitert! Tot nu toe voldoet deze bal voor ons aan alles. Het grappige van deze balletjes is dat geen enkele bal gelijk is van grootte en vorm.
Wel heb je ze in vier verschillende maten, S-M-L en XL. Wij vinden het een aanrader!

Verder hebben we ook gekleurde, stevige balletjes van bv. de action. Vaak hebben deze een tijdelijk assortiment, dus het is altijd even goed kijken of ze iets leuks en stevigs hebben liggen.

Baasje kiest voor mij liever niet voor de speciale ‘honden tennisballen’. De haartjes vindt ze er toch nog snel vanaf gaan, de ballen worden nat door het speeksel van mij (tsss.. wat is dáár nou op tegen..), wat ze niet zo lekker vindt om vast te pakken (aansteller hoor dat baasje van mij), maar.. de belangrijkste reden.. ik vind het ‘fluffgeluid’ wat er ontstaat als er een gaatje in de bal zit erg fijn. Dat is de lucht die erdoorheen gaat.. de balletjes worden hierdoor al snel ‘oeps’ plat….
Bij andere balletjes gebeurt dit niet en heb ik dan dus de neiging ook niet om erop te gaan ‘kauwen’ voor ik de bal teruggeef aan haar.
Ook hebben we hele fijne stevige touwballen die we bv kochten bij de action of de wibra, vaak met een koord eraan, die lang meegaan en lekker ‘weggooien’.
Kong en Chuckit hebben soortgelijke ballen in hun assortiment, echter hierbij is de bal van ander materiaal gemaakt dan het touw.

Tip: Er bestaan speciale werpstokken die handige zijn voor het baasje (dat scheelt je halve arm forceren om onze balletjes weg te gooien), of een soort ‘werpbakje’ van het merk ‘Dog Comets’. De balletjes gooi je hiermee ook nog eens extra ver weg waardoor wij verder kunnen rennen!

Pas op met ‘normale’ tennisballen, oa de gele haartjes kunnen door het spelen loslaten en je hondje kan dit binnenkrijgen.
Kies daarom voor veilig speelgoed en, niet geheel onbelangrijk, ook voor de juiste maat bal.
Neem je bv een te kleine bal, dan kan dit zorgen voor verstikking (de bal kan achter in de keel terecht komen), en dat wil je natuurlijk niet.

Let op dat je dit soort balspelletje niet te vaak of te lang met je hondenvriendje speelt. Honden moeten hiervoor vaak snel draaien en afremmen, wat minder goed is voor hun gewrichten. Eventjes kan geen kwaad maar sommige hondenvriendjes kunnen dit spelletje ‘eeuwig’ blijven herhalen of raken al snel geobsedeerd door het gooien en het op- en neer rennen. Zorg dus als baasje dat je dit op tijd afbreekt en gezellig iets anders gaat doen.

4. Kong, Kong frisbee & Wobbler Kong

Het merk ‘Kong’… mijn baasje en ik zijn er dol op!
Alle ‘zwart’ gekleurde artikelen staan er bekend om dat ze bestand zijn tegen ‘sterke tandjes’. Baasje kiest hier dus graag voor.

Zo vult ze de ‘normale’ Kong af met lekkers en stopt ze dit in de vriezer. Ze spoelt het bevroren ‘ijsjes-speeltje’ even af en smullen maar. Fijn om lekker even bezig te zijn, in- en ontspanning en goed voor mijn tandvlees (massage door de Kong) en altijd lekker.. een fris ijsje!

Leuk weetje: ik vind de kong zó leuk dat ik ooit opeens een klein modderslootje inging. Mijn baasje was helemaal verbaasd… ik houd én niet van water én niet van natte pootjes dus ze dacht ‘wat gaat die Tynke nu toch doen..’. Ik kwam even later apetrots met de grootste maat Kong in mijn bekkie op mijn baasje afgelopen en duwde dit in haar handen. ‘Gevonden baasje, leuk hè?!‘. Ze moest heel hard lachen… daar stond ik dan.. met mijn zwarte pootjes, half natte bekkie en dat veel te grote ding in mijn bek. Ik was helemaal trots toen ik merkte dat ik van haar mee naar huis mocht nemen.
Het zag eruit als nieuw en waarschijnlijk heeft iemand dit gebruikt om mee te gooien, als een spelletje en heeft de hond het niet teruggevonden. Ach.. wie weet vindt dat hondje ooit al de balletjes die wij kwijtgeraakt zijn in slootjes en bosjes hihi.
De navulbare kong is dus eigenlijk niet bedoeld om mee te gooien, maar echt om mee te spelen of bv te vullen met brokjes of het maken van een ijsje en je hondje hiervan te laten genieten.

Verder hebben we ook een Frisbee van het merk Kong. Een geweldig, stevig ding. Super leuk om samen mee te spelen! Een echte aanrader. Daar kan, volgens mijn baasje en mij, geen andere frisbee tegenop.

De ‘Wobbler Kong’ is navulbaar hondenspeelgoed. Baasje stopt er lekkers in, het wiebelt op en neer en ik moet het alle kanten opduwen (lees; ik ‘sla’ het door de gehele woonkamer heen.. dat glijdt zo lekker hihi), om te zorgen dat het lekkers eruit valt. Het zorgt voor mentale stimulatie én beweging. Té leuk én lekker! Mjammie!

Zoals jullie merken zijn we ‘fan’ van veel van dit merk. Het heeft een goede kwaliteit en het gaat lang mee!

5. Zippy Paws, snuffel- en puzzelmatten

De Zippy Paws, snuffen- en puzzelmatten benoemen we even samen. Waarom? Het is allemaal gemaakt uit zachte materialen.

De Zippypaws.. daar zijn zowel baasje en ik verliefd op. Wat zijn ze leuk.. wij hebben een boomstammetje waar 3 kleine eekhoorntjes in wonen. 3 Knuffeltjes dus in een grote knuffelboomstam. Hoe snoezig! Baasje verstopt ze wel eens in de boomstam en ik mag ze dan zoeken. Soms verstopt ze er ook snoepjes in óm het ook nog eens lekker te maken.

Wat ik ook erg leuk vind is als mijn baasje de eekhoorntjes in huis verstopt en ik ze mag zoeken en terug mag brengen naar de boomstam, de plek waar ze wonen. Als ik ze allemaal gevonden heb, tut ik nog even lekker met ze en val ik in slaap met mijn koppie op de boomstam. Héérlijk zacht!
Er zijn allerlei verschillende soorten Zippypaws, zo heb je een regenboog met unicorns, ‘milk and cookies’ en tal van anderen. Zeker de moeite waard, stiekem leuk voor hond én baas!

Snuffel- en puzzelmatten, ik heb ze beide.De ‘normale’ snuffelmat bestaat uit een hard plastic ondermat met gaten waar doorheen stroken (veelal van vilt) geregen zijn. Deze zijn vastgeknoopt.Ze zijn kant- en klaar te koop, maar ook in DIY pakketten óf je baasje kan zelf lekker ‘crea bea’ er zelf eentje maken. Wat je ermee kan? De naam zegt het aan, snuffelen!
Mijn baasje stopt er allerlei lekkers tussen, maar soms bijvoorbeeld ook gewoon mijn normale brokjes en ik mag alles zoeken en opeten!

Een puzzelmat is een beetje hetzelfde idee, alleen dan bestaat het vaak uit allerlei stroken, vakjes, ribbeltjes en biedt het meer diversiteit. Je kunt ook deze kant- en klaar kopen, maar als je een baasje hebt dat handig is op de naaimachine of hij/zij iemand kent kun je ook die lief aankijken. Zo kun je de leukste dingen verzinnen, waar brokjes in- op- of onder kunnen. Zoeken maar!

~~**~~

Ik heb nog veel meer leuk speelgoed, tja.. ik weet het.. ik ben een verwend hulphondje maar ‘hey.. ik werk ook hard en dit is goed voor mijn hersentjes én om me uit te dagen en bezig te houden’, heeeel veel vliegen in één klap zullen we maar zeggen. En ik weet zeker.. of je hondje nou een hulphondje is of een gezellig huishondje… het meerendeel van de hondjes én baasjes zal veel plezier halen uit het samen spelen en bezig zijn!

Houd jij van speelgoed en spelletjes en wat is jouw absolute favoriet?

* Vind je het leuk om ons ook te volgen in ons dagelijkse leven?
Volg ons dan gerust op Instagram of Facebook!
Sinds kort zijn we ook op YouTube en Tiktok te vinden!*

Gerelateerde artikelen

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tags

Wat is dit?

Meer verhalen van Hulphond Tynke

Product review: hulphond Tynke test handgemaakt (leren) tuigje Geef koekje! x

Product review: hulphond Tynke test handgemaakt (leren) tuigje

21 October Door: Hulphond Tynke

Mijn baasje en ik hadden de eer om een tuigje te mogen laten maken / ontwerpen door Amy van Meola Leather. We hadden bij een lief collega hulphondje haar ...

Lees het hele artikel
Hulphonden, een grote hulp en ondersteuning Geef koekje! x

Hulphonden, een grote hulp en ondersteuning

19 March Door: Hulphond Tynke

Wat woef! Hallo allemaal! Zoals de meeste van jullie weten, ben ik -Tynke- de ADL Hulphond van mijn baasje. Haar lieve ‘hulp op pootjes’. Maar wat is dat nou ...

Lees het hele artikel
Mishandeld tijdens mijn werk als hulphond Geef koekje! x

Mishandeld tijdens mijn werk als hulphond

9 July Door: Hulphond Tynke

Zoals jullie allemaal weten ben ik een ADL Hulphondje. Ik ondersteun mijn baasje met de Algemene Dagelijkse Levensverrichtingen daar zij een invaliderende multisysteemziekte heeft. De taken die ik voor ...

Lees het hele artikel
Honden en knuffels .... hondenknuffels?! Geef koekje! x

Honden en knuffels .... hondenknuffels?!

14 March Door: Hulphond Tynke

Knuffies Sinds dat ik een puppy was, ben ik er al dol op.. knuffelbeesten! Mijn baasje heeft hele leuke foto’s gekregen van mijn puppy pleeggezin waar ik tegen mijn ...

Lees het hele artikel