Zoeken
Generic filters
Exact matches only

Ik ben een ware.... puzzelkampioen!

15 September
x
Wat is dit?

Kennen jullie ze? Hondenpuzzels? Vast wel! Vele mensen puzzelen, dat begint al als ze heel kleine mensjes zijn, als mini mensjes kruipen; spelen ze met dingen die ‘puzzelballen’ genoemd worden. Daarna worden ze ouder en leggen ze ‘Nijntje’ en ‘Rupsje nooitgenoeg’ puzzels. Later puzzelen mensen soms op de computer, in boekjes met een pen of gewoon op een puzzelmat.. iets met heeeel veeel stukjes! Maar weten jullie dat er voor ons huisdieren ook vele puzzels bestaan?
En ik.. ik ben er dol op! Ik ben een ware.. puzzelkampioen!

Puppy

Als klein pupje kreeg ik soms al van die ‘gekke dingen’ voorgezet.. ik dacht in het begin echt.. ‘wat moet ik hiermee’? Ik rook namelijk vanalles.. wow.. dat rook… lekker!! Maar ik zag niks? Hmm.. ik ging mijn neusje dus maar achterna en tadaaa … ik vond lekkere snoepjes.. hmmm… wat een smulplezier!

De keuze is reuze!

Als je in de (online) winkels kijkt zie je ook in Nederland steeds meer puzzels voor huisdieren verschijnen. Dat vinden mijn baasje en ik echt super goed, braintraining voor slimme hondjes zoals ik! Er is voor ieder wat wils; van snuffelmatten, snuffelkleden en snuffelballen tot aan puzzels van diverse merken en uiteenlopende niveau’s. Puzzels met laatjes, vakjes, schuifjes, ronddraaidingen, openingen, hobbeltjes en bobbeltjes.

Samen een hondenpuzzel doen

Oefenen

Mensen moeten spelletjes en puzzels leren oplossen, maar hondjes ook hoor! De eerste keren dat ik bij mijn baasje puzzels voor mijn snuitje kreeg dacht ik.. ‘wat moet ik hiermee’?! Het is belangrijk dat de baasjes dit met hun hondjes stapje voor stapje oefenen. Dit om te zorgen dat we het leuk en uitdagend blijven vinden maar ook dat we niet gefrustreerd raken. Want wow.. als ik dat ene brokje er niet uitkrijg.. kan dat soms best wel eens verschrikkelijk irritant zijn hoor!
Stapje voor stapje oefende mijn baasje en ik allerlei verschillende puzzels. Het werd een ware hobby voor ons, in het begin deden we ze altijd samen.. later mocht ik het steeds meer zelfstandig oplossen en soms maakt baasje er zelfs een heus puzzelparcours van.

Het moment

Puzzelen als leuke bezigheid tussendoor, bij slecht weer (als ons ‘wandel’rondje iets korter is), om mijn koppie leeg te maken, toen ik geblesseerd was en lijnrust had maar vooral als mijn baasje te ‘slecht/ziek’ is. Op die momenten help ik mijn baasje door eerst mijn puzzel-hutkoffer te openen. Ik kan dan vervolgens niet wachten en word helemaal blij en enthousiast! Ze pakt de puzzels, de snoepjes/brokjes worden gepakt.. ze verstopt ze in mijn puzzels.. en….. het is puzzeltijd, ik mag beginnen! Zoeken maar…. Jammie!

Hondenpuzzels

Doorzetter

Ik begon met een snuffelmat, een Kong Wobble en een puzzel op niveau 1. Nou.. dat was dus al snel véél te gemakkelijk voor mijn slimme poedelhoofdje.
Hoe meer we ermee aan de slag gingen, en hoe vaker ik ermee mocht spelen onder begeleiding hoe beter ik erin werd. (dat kennen jullie wel toch?! Oefening baart kunst!) Mijn baasje wil dat ik alleen puzzel met mijn snuitje of bekje… ik mag mijn pootjes niet gebruiken (soms best stom hoor.. want met mijn pootjes zou het veel sneller gaan…).. dit omdat ze wil dat ik rustig en met beleid puzzel én omdat onze puzzels op deze manier langer ‘leven’.

Inmiddels puzzel ik met het grootste gemak de puzzels van niveau 1 en 2 en ook al meerdere niveau 3 puzzels los ik met gemak op.
En sstt.. we hebben gehoord dat er een nieuwe ‘niveau 4 puzzel’ op de markt is.. dus wie weet.. als ik mijn baasje lief aankijk?

Hebben jullie ervaring met puzzelen? En ben jij er goed in?

Gerelateerde artikelen

Tags

Wat is dit?

Meer verhalen van Hulphond Tynke

Product review: hulphond Tynke test handgemaakt (leren) tuigje Geef koekje! x

Product review: hulphond Tynke test handgemaakt (leren) tuigje

21 October Door: Hulphond Tynke

Mijn baasje en ik hadden de eer om een tuigje te mogen laten maken / ontwerpen door Amy van Meola Leather. We hadden bij een lief collega hulphondje haar ...

Lees het hele artikel
Hulphonden, een grote hulp en ondersteuning Geef koekje! x

Hulphonden, een grote hulp en ondersteuning

19 March Door: Hulphond Tynke

Wat woef! Hallo allemaal! Zoals de meeste van jullie weten, ben ik -Tynke- de ADL Hulphond van mijn baasje. Haar lieve ‘hulp op pootjes’. Maar wat is dat nou ...

Lees het hele artikel
Top 5 hondenspeelgoed – lievelingsspeeltjes van Tynke Geef koekje! x

Top 5 hondenspeelgoed – lievelingsspeeltjes van Tynke

26 July Door: Hulphond Tynke

Waf woef, hallo.. het duurde eventjes maar.. hier ben ik weer! Ik geef jullie een kijkje in mijn speelgoed en speeltjes en laat jullie weten waar ik dol op ...

Lees het hele artikel
Mishandeld tijdens mijn werk als hulphond Geef koekje! x

Mishandeld tijdens mijn werk als hulphond

9 July Door: Hulphond Tynke

Zoals jullie allemaal weten ben ik een ADL Hulphondje. Ik ondersteun mijn baasje met de Algemene Dagelijkse Levensverrichtingen daar zij een invaliderende multisysteemziekte heeft. De taken die ik voor ...

Lees het hele artikel