Zoeken
Generic filters
Exact matches only

Boek review 'Vaarwel geliefde hond'

18 March
x
Wat is dit?

Hallootjes, 

Hij komt dinsdag 21 maart pas uit maar ik heb het boek Vaarwel geliefde hond van Elli H. Radinger alvast mogen reviewen. 

Om te beginnen wat een mooi verhaal. Ik voelde me begrepen. In 2020 zijn mijn man en ik onze 1e American Akita, genaamd Beer, verloren. Ik snap wat voor verdriet de schrijfster heeft moeten doorstaan. Het voelt bijna als overleven. Radinger schrijft dat veel mensen dat verdriet niet begrijpen. Dat is echt zo. Zelfs nu kan ik, net als zij haar hond mist, Beer nog ontzettend missen. Veel mensen begrijpen niet dat het verdriet ontzettend lang kan blijven. Want het is maar een hond. Waarschijnlijk denk jij er net als ik heel anders over. Aangezien je de tijd neemt om mijn review te lezen. Ik kan je vertellen als je in mijn review geïnteresseerd bent, dan wil je Radingers boek zeker lezen! Als je besluit om het boek aan te schaffen dan kan dat hier bij Bol.com.

Radinger heeft het verhaal van haar en haar hond Shira op papier gezet. Voornamelijk het gedeelte waar niemand het over heeft. Het einde. Het afscheid. Dit is voor velen namelijk heel moeilijk te bevatten. Of om er over na te denken. Want je moet er niet aan denken afscheid te moeten nemen van je allerbeste vriend. 

Toch is het verstandig om hier bij stil te staan. Radinger geeft in haar boek ook handvaten mee. Namelijk over je keuzes wanneer het einde nadert. Keuzes wat betreft de DierenArts die je eventueel nodig hebt. Welke DA is er in de buurt? Wat zijn hun mogelijkheden? Welke DA’s hebben spoeddiensten? Waar kan je terecht? Maar ook: wat wil je met je overleden vriend gaan doen? Laat je hem/haar achter bij de DA? Geef je hem/haar mee aan de Rendac? Wil je haar individueel laten cremeren of in een groep? Enzovoort. Allemaal dingen om bij stil te staan. Mijn man en ik hadden over het één en ander na gedacht van deze vragen. Maar toch kwamen we voor verassingen te staan. Als je hier meer over wilt weten kan je mijn blog over het verlies van Beer lezen. 

Radinger werd depressief na het verlies van Shira. Ze bleef alleen achter in haar grote huis en miste de aanwezigheid van haar beste vriendin. Dat gevoel kan ik ook beamen. De pijn en het gemis is echt ondenkbaar. 

Mensen vroegen Radinger wanneer ze nou eens over het verdriet heen zou komen. Ze zou het huis uit moeten gaan en weer leuke dingen gaan doen. Dat was natuurlijk allemaal goed bedoelt, maar de schrijfster was er nog niet klaar voor. 

Ook spookten de vragen door haar hoofd of ze wel goed heeft gehandeld? Heeft ze er wel alles aan gedaan om Shira zo goed mogelijk te helpen met haar einde? 

Na een lange tijd begon ze zich beter voelen. En kwam er ruimte voor blijdschap en alle mooie herinneringen. En eventueel een nieuwe viervoeter. Een hondje uit het buitenland. Radinger had ervaring met een ‘bange’ hond uit het asiel. En dacht haar nieuwe vriendin gelijk te kunnen helpen en een goed team te worden. Dit liep anders dan gepland...

Wat vind ik van het boek?

Ik vind het mooi hoe er in het boek wordt vernoemd waarom een geredde hond ‘dankbaar’ zou moeten zijn. Mensen denken heel menselijk over de honden die wij ‘redden’. Al legt de geredde hond in kwestie die link niet met ons. De hond leeft nog steeds met de angst voor de mens. Daar gelaten dat ze heel veel andere trauma’s hebben opgelopen in de tijd dat zij van de straat zijn geplukt en naar een, voor hen, heel nieuwe wereld worden gereden. 

Ik zal verder niet te veel verklappen. Ik ben erg te spreken over het boek. Radinger omschrijft haar ervaringen met het verdriet, het langzame opknappen en het leren leven met haar nieuwe maatje erg mooi. Als je het mij vraagt is dit boek echt een aanrader. Niet alleen om een gevoel van begrip te ervaren, maar ook om er bij stil te staan dat er een aantal zaken zijn waar je je op mag voorbereiden wanneer het einde van jouw hond er aan komt. En ja, het is ook verstandig om dit te bedenken wanneer jouw hond nog maar 1 of 2 jaar is. Je weet nooit wanneer het ‘mis’ gaat. Het leven is niet te plannen. Ook niet dat van jouw geliefde viervoeter.

Liefs,

Shawnee

Wil je ‘Vaarwel geliefde’ hond ook lezen? 

Vaarwel geliefde hond is beschikbaar als Hardcover en als E-book:

Hardcover

E-book 

Over Elli H. Radinger

Elli H. Radinger (1951) is journalist en auteur met een focus op wolven en honden. Dertig jaar lang heeft ze wilde wolven geobserveerd in het Amerikaanse Yellowstone Park in Wyoming. Om haar dertienjarige hond door de laatste jaren van haar leven te begeleiden beëindigde ze haar wolvenonderzoek. ‘Shira is mijn familie en heeft prioriteit. Dat heb ik van de wolven geleerd.’ In de zomer van 2020 overleed Shira. In maart 2021 trok Hope, een hond uit de Roemeense dierenbescherming, bij de auteur in. Radingers boeken De wijsheid van wolven, Oude wijze honden (bekijk ook onze review van dit boek), Het geschenk van de wildernis en Vaarwel geliefde hond zijn bestsellers en in tal van talen vertaald.

Uitgever: LevBoeken
Verschijningsdatum: 21 maart 2023
Aantal pagina’s: 184

Gerelateerde artikelen

Bianca Elsinga-Sinterniklaas

21 maart 2023 21:38

Pff herkenbaar! Ik heb het nu nog steeds wel eens zwaar, zonder mijn eerste Rocky. Gino en huidige Rocky zijn unieke honden, net zoals hij dat was. Ze kunnen elkaar niet vervangen. Klinkt als een heftig, maar mooi boek.

Shawnee Nijsse

22 maart 2023 07:01

Wat droevig te horen dat je ook al eens afscheid hebt moeten nemen. Het gemis blijft, maar met de tijd wordt de pijn minder. Gelukkig kunnen Gino & Rocky je helpen wanneer je verdrietig bent. 💙🐻

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tags

Wat is dit?

Meer verhalen van Yiska & Faf

Wij krijgen een klein mens! Geef koekje! x

Wij krijgen een klein mens!

12 December Door: Yiska & Faf

Wij weten het natuurlijk al even maar wij krijgen een klein mensje. Dat betekent dat er heel veel gaat veranderen naast dat er al heel veel veranderd is. In ...

Lees het hele artikel
Terugblik op 2022 Geef koekje! x

Terugblik op 2022

19 January Door: Yiska & Faf

Hoi hoi, Wij willen graag terugblikken op 2022. Wat een jaar is het geweest! Voor ons is er zo veel gebeurd en we denken daar niet de enige in ...

Lees het hele artikel
Zo groot en toch bang voor honden Geef koekje! x

Zo groot en toch bang voor honden

17 August Door: Yiska & Faf

Zo groot en toch bang voor honden. Twee tot drie maanden geleden hebben wij veel pech gehad. Verdeeld over een paar weken tijd zijn wij in 3 bijtincidenten beland. ...

Lees het hele artikel
SodaPup Lickmat review Geef koekje! x

SodaPup Lickmat review

7 June Door: Yiska & Faf

Hallo allemaal, Wij hebben de SodaPup Honeycomb Lickmat mogen reviewen. En dat is goed bevallen. Faf had de eer om de likmat te mogen testen. Wij vinden het namelijk ...

Lees het hele artikel