Zoeken
Generic filters
Exact matches only

Met een prikkelgevoelige hond naar Animal Event

16 May
x
Wat is dit?

Degenen die mij kennen en mij al even volgen zullen zich nu wel achter hun oren krabben.
”Huh Guus, jij bent toch een prikkelgevoelige hond? Dan ga je toch niet naar een groot evenement?”
Ja en nee. Met de juiste voorbereiding en soms even uit je comfortzone stappen kan er best wel veel. Soms moet je iets ook ervaren en proberen.

In deze blog vertel ik je alle ins en outs hier over.

Wat is Animal Event?

Animal Event is een driedaags evenement wat elk jaar in mei wordt gehouden bij Safaripark Beekse Bergen bij Hilvarenbeek. Je staat trouwens niet tussen de olifanten hoor! Het is een terrein naast het Safaripark.

Huisdierenfestival

Het is een groot (huis)dierenfestival voor dierenliefhebbers in Nederland en België. Dit jaar was het trouwens voor de 14e keer. Een plek om andere dierenliefhebbers te ontmoeten, te kijken naar demonstraties, mee te doen aan workshops (waar je je van te voren voor aan moet melden), heel veel dieren zien en vele kraampjes om te shoppen. Het zijn dus niet alleen de honden en katten die aan bod komen maar ook paarden, knaagdieren, boerderijdieren en reptielen. Het leuke is dat de hond mee mag. Uiteraard kan je je afvragen of het meenemen van je hond verstandig is, maar daar over straks meer.

Plattegrond festivalterrein

Van te voren kan je online de plattegrond, het programma en de standhouders vinden waardoor je zelf kan plannen wat je wil doen. Voor de workshops moet je, je van te voren aanmelden en zitten vaak snel vol. Maar er blijven genoeg activiteiten over die je kan doen.
Het terrein is groot met veelal ruime paden. Aan de basis looproute zitten drie aparte delen die bestaan uit eiland, strand en park. In elk deel staan stands en zijn er pistes voor de demonstraties en workshops. Je kon  zelfs een dog survival doen, een escaperoom of suppen.
Bij het strand is ook een plek waar je er voor kan kiezen om je hond los te laten lopen. Uiteraard omheind ten opzichte van de andere activiteiten.

De hond mag mee

Overal staan tap punten om water bij te vullen in de waterfles of drinkbak en er zijn overal plekken om uit te rusten. Genoeg afval containers, toiletten voor de baasjes en eetplekken en uiteraard een EHBO. Ze hebben duidelijk regels omtrent het meenemen van je hond. Deze informatie is online te vinden maar krijg je ook via de mail als je online kaartjes koopt. Zo mogen ze niet jonger zijn dan 20 weken, moeten aangelijnd zijn, hondenpoep moet je opruimen, vaak rusten met de hond, slipkettingen verboden en ze adviseren geen flexlijn te gebruiken, maar vragen je ook te letten op de ruimte die jou hond maar ook andere honden nodig hebben.

Voorbereiding op bezoek Animal Event

Heb je die nodig dan? Nou mijn baasjes vinden dat wel.
Ja, leuk zo’n evenement, maar dat is mega druk, veel prikkels, vast heel warm. De bekende beren op de weg die mijn vrouwtje ziet net als vele andere baasjes.
De baasjes zijn altijd heel druk om mijn leven te managen rondom mijn gevoeligheid voor prikkels en de tijd die ik nodig heb om te rusten. Ze gaan dus niet elke dag met mij naar een losloopplek, veel trainen, over al mee naar toe etc. Want dat kan ik niet goed aan.

Prikkelgevoelig en toch naar Animal Event

Maar waarom dan wel hier heen zal je denken. Ben je niet goed bij de poot? De baasjes hadden er goed over nagedacht. Het evenement viel dit jaar op 6, 7 en 8 mei. De woensdag zijn vrouwtje en ik altijd vrij en gingen zoals altijd lekker samen op pad. Donderdag 5 mei waren mijn baasjes vrij dus ik ook. Een dag zonder al te veel prikkels. Veel slapen en een paar gewone wandelingen. De vrijdag had ik geen uitlaatservice in verband met de mei vakantie en vrouwtje was ook vrij. Dus ook door deze dag stond een rood kruis. Wederom rustdag met een paar gewone wandelingen en verder nergens heen.

Rustdagen voor en na

Zaterdag Animal Event en de zondag weer rust zonder al te veel prikkels. In deze setting vonden mijn baasjes het wel een mooie gelegenheid om uit te proberen hoe ik deze dag zou ervaren. Of het een succes zou zijn, of juist niet. Want door het uit te proberen kom je er pas achter. Uiteraard stond mijn welzijn voorop die dag.

Duidelijke afspraken

De baasjes namen mijn voertasje mee en mijn waterfles. Ook namen ze wat lekkers mee, de bach rescue druppels, poepzakjes, mijn tuig en een korte lijn. Ze hadden afgesproken dat de baas met mij zou lopen zodat vrouwtje de route kon bepalen en veel kon shoppen voor mij. Dit geeft meer rust en duidelijkheid.

Hoe verliep de dag

Zaterdag morgen stond vrouwtje om 7.00 uur voor mijn neus. Zo kon ik eerst even naar buiten en rustig eten voordat we zouden rijden. Ze deed door mijn voer wat Bach Rescue druppels om mij een beetje te helpen met ontspannen op een natuurlijke wijze.

Heel veel honden in de rij

Toen we aankwamen werd ik wel wat opgewonden want ik zag zo veel honden en de plek kende ik niet. We moesten ook nog in de rij staan die prima doorliep maar dat vond ik best ingewikkeld want al die honden voor en achter mij, dus ik moest wel even blaffen om te laten weten dat ik er ook was en de spanning te uiten.

We zijn binnen

Gelukkig liep de rij snel door en voor we het wisten waren we binnen. Spannend. Al snel had ik vriendjes gemaakt met een meneer die mij een bakje voorhield met gestoomd vlees. Blijkbaar vond hij mij zo leuk dat ik nog een bakje kreeg. Jummie.

Animal Event Guus hondenijsje
Meteen bij binnenkomst had ik mijn eerste bakje gestoomde worst te pakken

Wennen aan alle honden

We liepen de wandelroute waarbij ik in het begin wel naar andere hondjes toe wilde maar de baasjes merkten wel dat naarmate de tijd vorderde de behoefte afnam en ik soms zelfs per ongeluk neus aan neus met een hond stond zonder dat ik daar dan wat van moest vinden. Volgens mij waren ze wel trots op mij. Het leek alsof ik er aan ging wennen. Ik had duidelijk wel korte stress momenten waarbij ik dan flink moest hijgen maar dat is logisch. Gelukkig bleef ik er niet in hangen en kon ik snel herstellen. Daarnaast was het best wel warm.

Workshops en kraampjes

Vrouwtje had er bewust voor gekozen om niet mee te doen aan workshops omdat ze weet dat ik dan toch gespannen wordt,  snel mijn concentratie verlies en al genoeg prikkels binnen zou krijgen. Wel hebben we gekeken bij workshops en regelmatig ergens gestopt om kraampjes te kijken.

Animal Event demonstratie kijken
Niet meedoen, maar wel kijken naar de workshops en demonstraties

Ik vond al die stands wel interessant want het rook er vaak zo lekker. De baasjes vonden een koffiekar een beetje verstopt buiten de drukte waar we konden zitten. Ik kon lekker stokken kauwen en hun genieten van de koffie. Uiteraard bezochten ze die later op de dag nog een keer. Vond ik prima.

Ontspannen in de schaduw

Er waren genoeg plekjes verspreid over het terrein onder de bomen waar je kon zitten en relaxen en soms gingen we ook gewoon in het gras zitten. Ik kon wat minder goed mijn rust pakken omdat er zo veel te zien was. Ik ging soms wel even liggen maar dat was van korte duur omdat ik alles wel in de gaten wilde houden.
Vrouwtje had van te voren wat dingen op papier gezet wat ze wilde zien en waar ze wat wilde kopen. Als we ergens stopten zorgden de baasjes dat het op een plek was die ook fijn was voor mij. Stiekem werd het best wel warm dus schaduw was ook wel prettig met regelmatig een drinkpauze.

Animal Even Guus pauze
Even op een rustig plekje wat drinken

Warme dag

Het gedeelte op het strand was door het zand dan ook best snel opgewarmd vergeleken met de anderen plekken op het terrein. Onder een groot doek hielden de baasjes even pauze maar ik werd daar onrustig. Door het doek en wat blaffende honden kwamen de geluiden wat heftiger binnen dus hup, de baasjes namen mij weer lekker mee naar een schaduwplekje in het zand. Helemaal prima. Later op de middag samen zittend in het gras en kijkend naar alle mensen en honden kreeg ik nog drie druppels van de Bach Rescue op mijn voertjes.

Hondenijsjes

Soms kwamen er wel eens mensen op mij af die mij graag even van dichtbij wilde zien of leuke dames van de stands maar die deden dat heel keurig. Stiekem vond ik de aandacht van al die vrouwen best wel leuk. Wat ik wel flauw vond was dat er heel veel lekkers op mijn neushoogte stond en daar moest ik dan van afblijven omdat mijn vrouwtje dan alles moest kopen en ze dan blut was. Maar gelukkig zag ik wel dat ze allerlei lekkers kocht en kreeg voor mij. Ook kreeg ik een echt hondenijsje. Ik vond het zo lekker dat ze gelijk een pakket kocht om ijs te maken voor mij. Top want de zomer komt er aan.

Even een lekker ijsje om af te koelen

Losloopgebied overgeslagen

Het losloop plekje hebben de baasjes uiteindelijk overgeslagen. Ondanks dat het wel gecontroleerd werd hoeveel honden er op mochten dachten de baasjes dat het voor mij eerder nog meer stress op zou leveren en meer vermoeidheid dan ontspanning. Ze weten dat ik na inspanning snel moe ben dus ondanks dat ik wel baalde, begreep ik hun keuze wel. Rond kwart voor drie waren we weer bij de auto.

Weer thuis

Eenmaal thuis rond een uur of 4 liet mijn vrouwtje mij kort uit zodat ik na het eten lekker kon slapen. Ze deed voor het herstel nog wat Bach Rescue druppels op mijn avondeten. Normaal gesproken ga ik op zondag met vrouwtje op pad maar dat heeft ze dus geskipt. Dus we konden uitslapen. Ik was wel wakker toen ze beneden was maar de rest van de dag heb ik toch wel veel geslapen eerst binnen en later in de tuin. Dus geen wederom een rustdag zodat we uitgerust de nieuwe week weer in konden. Maar dat had ik ook echt wel nodig.

Eens maar nooit meer?

Uiteraard blijft je hond ergens mee naar toe nemen een punt van discussie maar soms moet je ook iets uitproberen waarbij je wel oog houdt voor het welzijn van je hond. Sowieso hou je voor-en tegenstanders van evenementen met dieren. Doe je überhaupt een dier een plezier om mee te nemen of in te zetten tijdens een evenement?

Veel oog voor het welzijn van de honden

Ik vind dat mijn baasjes het goed hebben gedaan en het viel hun op dat de meeste mensen dit ook deden.  Je zag veel hondenkarren, bolderkarren voor de kleine of oudere hondjes. Je zag overal mensen die lekker luierden in het gras. Het advies om geen flex lijn mee te nemen werd redelijk opgevolgd. Op de paar na die hem wel meenamen en dan ook totaal niet oplette dat hun hond al aan de andere kant van het pad was. De meesten hielden hun honden ook netjes bij zich.

Iedere hond is anders

Afstand houden is zeker op het moment dat het heel druk is natuurlijk lastiger. Ook is elke hond anders. De ene hond kan veel aan en geniet van alle aandacht en samen aan de slag gaan en de andere raakt volledig in paniek van alle indrukken. Dus het blijft een afweging en je hond goed kennen.
Als je weet dat hij snel uitvalt of in paniek raakt is meenemen gewoon geen optie maar laat je hond zich goed sturen kan je het in overweging nemen. Maar soms kan je hond je zo verrassen en zich anders gedragen dan je verwacht. Dus een goede voorbereiding van te voren, goed blijven opletten gedurende dag en anticiperen.

Taken verdelen en aandacht bij de hond

In ons geval was het fijn dat de baasjes samen waren omdat de ene met mij liep en de andere de handen vrij had. Maar ook met bijvoorbeeld toiletgang is het fijn om samen te zijn. Met anderen gaan, kan ook een valkuil zijn want al kletsend langs de stands lopen vergeet je al snel dat je ook nog een hond aan je lijn hebt. Dus de aandacht moet die dag echt bij de hond liggen en het kletsen bewaar je voor in de auto of beperkt op rustige plekken.

Veel rust en op tijd naar huis

De baasjes weten van mij dat ik niet lelijk doe maar bijvoorbeeld naar andere honden toe wil aan de lijn, als mijn koppie vol zit ik niet meer zo goed kan nadenken en gewoon snel moe ben. We rusten regelmatig, zochten rustige plekken op als we op 1 plek bleven, ik kreeg een extra knuffel als ik het wel even zwaar had
Zij waren heel alert en ze merkten dat ik het eigenlijk gewoon heel goed deed. Ze merkten op een gegeven moment dat het genoeg was en de timing was perfect want eenmaal bij de auto begon het flink te regenen.

De baasjes kennen mij steeds beter maar waren toch blij verrast hoe ik het deed.

Of ze mij weer een keer meenemen hangt echt af of ze die periode daar omheen mij voldoende rust kunnen aanbieden en hoe ik in mijn velletje zit op dat moment. Daarnaast is een evenement als dit 1x per jaar.

Hoe doen jou baasjes dat. Ga jij mee naar zo’n evenement of blijf jij thuis?
Als je mee gaat, doe je dan ook mee met bijvoorbeeld een workshop of kijk jij liever toe?

Tot de volgende keer, poot van Guus

Gerelateerde artikelen

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tags

Wat is dit?

Meer verhalen van Goldendoodle Guus

Voor het eerst logeren Geef koekje! x

Voor het eerst logeren

17 October Door: Goldendoodle Guus

Sinds ik bij mijn baasjes woon (alweer bijna 6 jaar) zijn we nog nooit zonder elkaar weggeweest. Elke vakantie ben ik mee geweest en mijn baasjes zijn zelden een ...

Lees het hele artikel
Guus houdt niet van vuurwerk Geef koekje! x

Guus houdt niet van vuurwerk

18 December Door: Goldendoodle Guus

Geen groter veel besproken onderwerp onder huisdieren eigenaren is vuurwerk. You love it or hate it. Nou ik zit er precies tussenin. Ergens een knalletje in de verte doet ...

Lees het hele artikel
Guus zijn vrouwtje is vegan Geef koekje! x

Guus zijn vrouwtje is vegan

17 March Door: Goldendoodle Guus

Tijd voor een nieuw blog waarbij ik mijn vrouwtje maar weer eens aan het woord laat. Ze wil graag wat vertellen over vegan zijn met een hond in huis. ...

Lees het hele artikel
Guus zet zijn speurneus op Geef koekje! x

Guus zet zijn speurneus op

15 November Door: Goldendoodle Guus

Als je zoals ik prikkelgevoelig bent zijn hondenscholen best een uitdaging. Alle geuren van het gras, andere honden, baasjes. Probeer dan maar eens om aandacht te hebben en wat ...

Lees het hele artikel