Zoeken
Generic filters
Exact matches only

Guus zet zijn speurneus op

15 November
x
Wat is dit?

Als je zoals ik prikkelgevoelig bent zijn hondenscholen best een uitdaging. Alle geuren van het gras, andere honden, baasjes. Probeer dan maar eens om aandacht te hebben en wat te leren. Sporten samen leek mijn vrouwtje ook zo leuk. Maar daar het zelfde probleem want behendigheid doen op een veld, andere honden in je buurt, al die toestellen,  aandacht houden, baasjes en andere prikkels is to much voor mij waardoor het niet goed werkt.

Wat zullen we samen gaan doen vrouwtje

We wandelen dagelijks, ik ga 3 dagen mee naar het werk, ik ga 1x per week mee met de uitlaatservice en ga samen met de baasjes regelmatig op pad waar ik lekker kan rennen. Binnen doen we ook regelmatig spelletjes. Maar hoe leuk is het om eens iets anders te doen wat vrouwtje en ik beiden leuk vinden.
Via de hondenschool zag mijn baasje iets leuks. Een korte cursus speuren 1 op 1. Ze was heel benieuwd of ik dat leuk zou vinden.

Werken met je neus

Zoals je wel weet heeft een hond een mega goede neus. Zij kunnen aanzienlijk beter ruiken als een mens. Naast dat ze het goed kunnen, doen ze het ook heel graag. Geuren geven een hoop informatie aan de hond. Ook is werken met de neus heel intensief en vermoeiend.
Vrouwtje was dan ook heel benieuwd hoe ik dat speuren dan zou vinden.

De eerste ervaring met speuren

De cursus die ik in het voorjaar deed was in het bos met 1 specifieke geur, walnootolie. Ik kreeg de geur aan het begin van de les te ruiken en elke keer als ik er aan rook kreeg ik een beloning.  Het flesje werd daarna ergens verstopt wat ik niet kon zien en moest dan gaan zoeken. Vaak in het gras maar ook een keer onder een voorwerp. Tijdens de gehele route werd het flesje diverse malen verstopt waarbij ik dan niet meer eerst de geur mocht ruiken maar gelijk moest zoeken.
Het commando “zoek” kende ik wel en al vrij snel kreeg de ik de smaakt te pakken. Naar mate de lessen vorderde werden de verstopplekken werden steeds lastiger zoals hoger in een boom, op een plek met veel prikkels zoals naast een sloot, soms waren er twee voorwerpen met de geur verstopt en ook kreeg ik niet meer van te voren de geur te ruiken. Zelfs als er andere honden zich kwamen bemoeien met mijn taak wist mijn vrouwtje mij al snel weer aan het werk te zetten.
Kortom zij kreeg het gevoel dat dit iets is wat wel bij paste. Lekker samen bezig zijn is ook nog eens goed voor onze band. Speuren met Guus in het bos

De theorie van speuren met de hond

Over het algemeen werk je met het commando “zoek” die 1x wordt gegeven. Raakt de hond afgeleid gebruik je het woord “door”. Een hond draagt een tuig. Dit zorg voor meer veiligheid en voorkomt druk op slokdarm en luchtpijp. Uiteraard wel een fijn zittend tuig met evt een lampje als het donker is.
Je werkt met een lange lijn van 5 a 8 meter. Zo bied je de hond ruimte om voor je te lopen en geef je hem ruimte om het spoor uit te werken. De hond loopt voorop omdat hij de route bepaald en het geeft hem zelfvertrouwen. Jij moet dan ook leren vertrouwen op de neus van je hond. Je grijpt pas in als je zeker weet dat het niet meer klopt of als er gevaar dreigt zoals een drukke weg die je over zou moeten steken, een fietspad etc. Er is wel iets spanning op de lijn om hem in de werkmodus te houden. Ook hou je de lijn in 2 handen vast zodat je hem altijd naar je toe kan halen als het nodig mocht zijn en heb je meer contact. Onderweg met het spoor uitwerken mag er 1x geplast worden en zodra het lijkt dat er geen aandacht is voor de geur doordat andere prikkels het overnemen gebruik je weer “door”.

Detectie
Dit gebeurt vaak in een ruimte. Hier zoek je naar een vooraf getrainde geur. De ruimte werk je samen af tot de geur is gevonden. Denk dan bijv aan wat een drugshond doet.

Speuren
Hierbij zoek je op de geur van de mens. Dat kan een bekende of onbekende zijn. Dit gebeurd vaak in het bos of op straat en ze volgen dan het spoor tot de bron. Bijv zoeken naar vermiste mensen.

Praktijkspeuren

Door de cursus in het voorjaar besloot vrouwtje ons op te geven voor de “praktijkspeuren’ cursus. Deze is weliswaar in een groepje maar wel met max 4 honden. Telkens op een andere locatie met een week er tussen. Deze cursus is gericht op de geur van de mens. Omdat we elkaar moeten zoeken mocht mijn baasje ook mee. praktijkspeuren

De speurlessen

Overdag dragen de baasjes een vast lapje stof in hun broekzak zodat hun geur er goed aan zit. Om de beurt is een hond met 2 mensen aan de beurt. De gene die moet verstoppen krijgt van de cursus leider de opdracht waar met een portofoon om te melden dat de verstopte persoon op zijn plek zit. Ik krijg van diegene die zich gaat verstoppen het geurlapje voor mijn neus en na een paar passen weglopen word het lapje op de grond gelegd. Vervolgens mag ik niet zien waar degene heen gaat. Meestal is dat een van mijn baasjes maar we oefenden ook dat ik een van de andere deelnemers moest zoeken.

Commando zoek

Als het teken gegeven is dan lopen we naar het lapje die ik mag ruiken en krijg ik het commando “zoek”. Als ik het niet meer weet of afgeleid raak volgt het commando “door”. “Zoek” wordt niet herhaald ( alleen als het echt niet meer lukt). Ik moest die eerste les wel even inkomen omdat ik deze vorm nog niet kende en best even lastig vond. Ik vergat mijn neus dan aan de grond te zetten en liep soms meer op goed geluk. Maar na een paar keer oefenen in de les vond ik mijn baasje in een heel donker steegje zonder problemen.

Geurspoor

Wist je dat als een mens loopt hij een geurspoor achter laat vanaf zijn hoofd schuin naar achteren op de grond. Die geur kan wel tot een half uur blijven hangen tot het de grond raakt en eenmaal op de grond kan de geur ook nog heel lang te ruiken zijn. Uiteraard wel afhankelijk van weersomstandigheden en de ondergrond. Het blijft best wel even in de lucht hangen en verwaait ook wat meer naar de zijkanten. Daarom loop ik niet helemaal recht het spoor achterna. Ik ben een speurneus die niet steeds met de neus op de grond hangt maar ook wat hoger ruikt. Ik ben natuurlijk best hoog en niet steeds met mijn kop naar beneden is net zo makkelijk.

Speurlocaties

De tweede les was in een industriegebied. Voordeel van die locatie is  dat er minder afleidings geuren zijn als in een woonwijk van bijv andere honden, katten, struiken. Lastige is wel weer dat de wind meer afleiding kan bieden door veel open gebieden zoals een grote parkeerplaats. Een geur verwaait dan snel. Lastig is ook als iemand langs een hek lopend opeens een grote ruimte is opgelopen zoals een parkeerplaats het lastig is om dan het spoor te blijven volgen.
Op zo’n open plek was ik dan ook even de draad kwijt. Ook hebben we een les in het bos gedaan. Nou was het die dag lekker modderig en nat in het bos waardoor ik echt even door een plas moest lopen. Ondanks dat ik in het begin even moest inkomen en wat druk in mijn koppie was had ik best goede aandacht op de sporen die ik moest volgen en ook een onbekende vond ik vrij vlot. Het leuke is dat ik dan ook nog koekjes krijg.

Kortom, speuren is leuk, vermoeiend, goed voor de band samen, plezier, leerzaam.
Ik kan het iedereen aanraden en elke hond kan dit leren. Ik hoop ook echt dat mijn vrouwtje op zoek gaat naar nieuwe speuractiviteiten en natuurlijk kunnen we ook blijven oefenen want het is zoooo leuk.

 Tot de volgende keer, poot van Guus.

Gerelateerde artikelen

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tags

Wat is dit?

Meer verhalen van Goldendoodle Guus

Voor het eerst logeren Geef koekje! x

Voor het eerst logeren

17 October Door: Goldendoodle Guus

Sinds ik bij mijn baasjes woon (alweer bijna 6 jaar) zijn we nog nooit zonder elkaar weggeweest. Elke vakantie ben ik mee geweest en mijn baasjes zijn zelden een ...

Lees het hele artikel
Guus houdt niet van vuurwerk Geef koekje! x

Guus houdt niet van vuurwerk

18 December Door: Goldendoodle Guus

Geen groter veel besproken onderwerp onder huisdieren eigenaren is vuurwerk. You love it or hate it. Nou ik zit er precies tussenin. Ergens een knalletje in de verte doet ...

Lees het hele artikel
Met een prikkelgevoelige hond naar Animal Event Geef koekje! x

Met een prikkelgevoelige hond naar Animal Event

16 May Door: Goldendoodle Guus

Degenen die mij kennen en mij al even volgen zullen zich nu wel achter hun oren krabben. ”Huh Guus, jij bent toch een prikkelgevoelige hond? Dan ga je toch ...

Lees het hele artikel
Guus zijn vrouwtje is vegan Geef koekje! x

Guus zijn vrouwtje is vegan

17 March Door: Goldendoodle Guus

Tijd voor een nieuw blog waarbij ik mijn vrouwtje maar weer eens aan het woord laat. Ze wil graag wat vertellen over vegan zijn met een hond in huis. ...

Lees het hele artikel