Zoeken
Generic filters
Exact matches only

Guus zijn vrouwtje is vegan

17 March
x
Wat is dit?

Tijd voor een nieuw blog waarbij ik mijn vrouwtje maar weer eens aan het woord laat. Ze wil graag wat vertellen over vegan zijn met een hond in huis. De ene noemt vegan hip, de ander een dieet of lifestyle en een ander vindt het maar flauwekul en wil vlees. Veganisme is een manier van leven waarbij je bewuste keuzes maakt die draaien om dierenwelzijn. Zij vertelt je hoe haar leven is als vegan maar ook hoe dat is als je huisdieren hebt.

Van vegetariër naar vegan

Vanaf zo ongeveer mijn 16e werd ik vegetariër. Ik was al geen echte vleeseter en vaak belande een deel van mijn vlees bij mijn vader op zijn bord. Kip of gebakken vis vond ik wel weer lekker. Op de middelbare school had ik een klasgenoot die vegetariër was en weet nog dat ze mega kwaad werd toen een leraar tegen haar zei of werken met proefdieren niks voor haar was. Mede door filmpjes over bio industrie was de keuze snel gemaakt, Ik werd vegetariër. Stress bij mij thuis want mijn moeder vond het maar niks en hoopte stiekem dat het een bevlieging was. Er was in die tijd nog weinig informatie, er waren amper vleesvervangers en met uit eten gaan kreeg je champignons op je bord. Maar ik was vastbesloten en met de belofte dat ik meebetaalde aan vleesvervangers ging ik verder door het leven als vegetariër.

Dierenleed

Ik ben wat dat betreft een echte softie omtrent dierenleed. Als ik een aangereden dier op de weg zie word ik al naar in mijn buik. Dierenleed op tv daar kan ik echt niet naar kijken. Ik word dan soms ook gewoon boos op de medemens die zo wreed en hard kan zijn. Hoe kunnen mensen dieren pijn doen? Als ik de ruimte, tijd en het geld had, zou ik een dierenopvang beginnen.

Vegan Challange

Ik ben ondertussen bijna 45 jaar en een jaar of 6 geleden besloot ik een maand de veganchallenge te volgen. Een maand vegan eten met ondersteunde mails met tips, informatie en lekkere recepten. Wat een feest was dat. Door de opgedane kennis vond ik mijzelf reuze hypocriet om na die maand weer vegetarisch te eten. Er is zo veel (onzichtbaar) dierenleed. Voor onze melk moet een koe moeder worden. Eenmaal geboren wordt haar kind weggehaald (kun jij je voorstellen dat ze dat bij jou doen?) zodat de melk die eigenlijk voor haar kind is naar ons gaat. Haar kind zal als het een koe is waarschijnlijk snel groot moeten worden zodat zij ook vele malen moeder wordt maar zonder kind en als het een stier is beland het op het bord van de mens of als vlees in bijvoorbeeld hondenvoer. Een kip legde vroeger echt niet elke dag een ei. Een ei leggen kost een kip veel energie. De kippen zijn zo gefokt de afgelopen jaren dat ze wel elke dag een ei leggen. Ze mogen blij zijn als ze buitenlicht zien en eenmaal uitgebroed zijn de hanen nutteloos en worden gewoon gedood. Als een kip te oud wordt om eieren te leggen is ze ook de sjaak. Vegan

Wat betekent vegan?

Vegan betekend dat je niks van dieren gebruikt, dus naast vlees of vis dus ook bijvoorbeeld geen eieren, kaas, melk, wol, leer of honing. Ook zaken waar dieren centraal staan ter gebruik of vermaak van de mens zoals dierentuinen vallen hier onder maar denk ook verzorgingsproducten waar vaak dierlijke stoffen inzitten en/of getest worden op dieren.

Het houden van huisdieren

Tevens is het houden van huisdieren eigenlijk ook niet vegan. Vaak zien de meeste vegans het opvangen van een verwaarloosd dier of een dier uit het asiel wel als oké. Maar een dier aanschaffen bij een fokker of dierenwinkel weer niet. Mede omdat er genoeg dieren zijn die geen baas hebben. Ook kan je je afvragen in hoeverre een konijn gelukkig is, opgesloten in vaak te kleine hokken en meestal zonder soortgenoot.

Beginnen met veganisme

Inlezen over wat voor voeding je kan eten als vegan, welke producten je kan kopen, opmaken van niet vegan producten. De eerste stappen werden gezet. Internet was mijn beste vriend want via bijvoorbeeld vegan wiki en andere sites is al veel voorwerk gedaan omtrent wat je waar kan kopen en welke merken oké zijn. In het begin maakte ik dan lijstjes waar ik wat kon kopen zoals welke wijn, tandpasta of douchegel. Ik had de eerste focus op de maaltijden en later richtte ik mij ook op bijvoorbeeld verzorgingsproducten. Het is best overweldigend en het kost ook best tijd om te ontdekken hoe het werkt en wat er bij komt kijken. Dus stapje voor stapje.

Wordt steeds makkelijker

De laatste jaren zijn er veel nieuwe producten op de markt gekomen op het gebied van voeding maar ook op het gebied van bijvoorbeeld verzorgingsproducten.  In winkels als Hema, Kruitvat maar ook de Action kan je heel veel vinden. Zeker de laatste tijd zijn er soms zelf elke week wel nieuwe producten op de markt. De vraag wordt steeds meer. Daarnaast wordt het in horeca ook wat makkelijker om naast vegetarisch ook vegan te kunnen eten.

En dan komt er een hond

Al jaren heb ik katten en die kregen gewoon brokjes waar vlees in zit. Toen Guus bij ons kwam wonen was ik al vegan. Een van de eerste vragen die ik kreeg, “je geeft hem toch wel vlees hé? Want dat heeft hij wel nodig hoor”. Ondertussen zijn er meerdere kampen. De ene zegt, een hond moet vlees hebben, de andere zegt dat een hond prima vegetarisch of zelfs vegan gevoerd kan worden.

Vegan hondenvoer of vlees voor de hond?

Er zijn veel onderzoeken naar gedaan en ik heb vorig jaar het boek Dog Eat Plant gelezen van Lisette Kreischer. Echt een mooi boek die mij echt wel aan het denken heeft gezet, maar….. Het lastige is dat er naast kant en klare voeding vegan hondenvoeding veel zelf gekookt moet worden voor de hond. Daarnaast gaan Guus en granen niet zo goed samen. Ik en alles zelf klaar maken is nou ook niet bepaald een een goede combi.

Liefst vegan voeren

Ik ben van mening dat als je het op de juiste manier doet met veel kennis en ondersteuning het zeker een gezonde optie kan zijn maar heb er zelf niet voor gekozen. Je kan er wat van vinden en velen zijn nog steeds van mening dat een hond vlees moet eten. In mijn geval kies ik dus voor de voeding die de meeste honden eten maar diep in mijn hart zou ik hem (en ook de poezen) vegetarisch of vegan willen voeren.

vegan hondenriemen en halsbanden
Vegan hondenriemen en halsbanden

Aanschaf van hondenspullen

Je snapt dat de mand niet van leer is evenals de riem, ook Guus zijn speeltjes bevatten geen dierlijke producten. Ik ben super blij met mijn laarzen van Muck. Warm, waterdicht en vegan. Mijn wandelschoenen zijn nog van mijn pre vegan tijd dus als die versleten zijn worden deze vervangen voor een vegan versie. Opties genoeg gelukkig.

Vegan wandellaarzen MuckBoots
Vegan wandellaarzen MuckBoots

Voeding voor Guus

De grootste issue is natuurlijk de voeding. Want Guus wordt niet vegan gevoerd. Brok lijkt het makkelijkste want je ziet niet meer dat het voor een groot deel bestaat uit een dier. Maar dat is natuurlijk schijn want voor die brokken zijn toch echt wel dieren gedood.

Holistisch dierenarts raadt vers aan

Guus loopt al jaren bij een holistische dierenarts vanwege zijn extreme gevoeligheid op prikkels maar ook voeding is wel een dingetje. Brokken verwerken is namelijk enorm belastend voor zijn lichaam en ook granen en diersoorten zoals kip en rund zijn geen optie voor hem. Zij wil hem het liefst op vers hebben (ondanks dat zij zelf ook vegan is). Deze arts ziet dat de hond en kat het beste functioneert op vers vlees. Ik stond daar niet achter en ik zag het echt niet zitten om met vlees te werken en werd er echt onpasselijk en verdrietig van. Maar ik weet ook dat ik verantwoordelijk ben om goed voor Guus te zorgen.

Combinatie KVV + brokken

Guus gaat drie dagen met mij mee naar het werk, eet zijn eerste maaltijd op het werk en komt daar in contact met mensen die kwetsbaar zijn. Vers vlees bevat vaak toch bacteriën en vraagt veel meer hygiëne maar ook voorbereiding als brokvoeding. Na een hoop wikken en wegen besloten om voor de minst heftige versie te gaan namelijk KVV* en dan alleen op vrijdag, zaterdag en zondag. Op vrijdag gaat hij namelijk niet mee en in het weekend werken we niet.

*KVV = kant- en klare versvoeding voor de hond wat al gemalen is en compleet.

Graanvrije brokken met hoog vleesgehalte

Guus krijgt nu zo’n 2 jaar drie dagen in de week KVV en de andere dagen wisselende soorten brokvoeding in samenspraak met de holistische dierenarts. Deze brokken bevatten een hoog vleesgehalte en geen granen. Zijn voer is in schema zodat hij met meerdere diersoorten in aanraking komt om verdere allergie te voorkomen in een goede verdeling.

Guus krijgt KVV
Guus eet KVV met supplementen

Nog steeds vind ik het vreselijk om KVV voor hem klaar te maken. De geur, het bloed. Ik krijg er de bibbers van en sta er nog steeds niet achter. Het voelt zo enorm tegenstrijdig met waar ik , als vegan zijnde, voor sta en aan de andere kant de zorg voor Guus.

Hondensnacks

Als ik oefen met Guus of hem beloon bij lastige situaties gebruik ik zijn eigen voer of bij moeilijke situaties bijvoorbeeld de Lakse kronch zalmsnacks.
Als ik iets lekkers haal voor Guus om te kauwen is het vaak een kauwstrip op basis van natuurlijke producten dus zonder granen en kleurstoffen. Ik haal soms ook zalmhuid. Nou vind ik dat ook niet echt tof maar op de een of andere manier voelt dat iets minder erg. Maar dat slaat natuurlijk nergens op want ook een vis is een levend wezen die hoort te zwemmen in plaats van als maaltijd te dienen. Guus vindt het overigens wel heel lekker.

Zalmsticks
Voorbeeld van een natuurlijke kauwsnack; Akyra zalmsticks

Dit komt er echt niet in huis

Hier komen echt geen producten in huis zoals konijnenoren waar het haar nog aanzit, botten, hoeven, luchtpijpen etc. Ik vind dat zo walgelijk en word daar echt onpasselijk van. Daar ligt toch echt een grens voor mij. Een tijdje terug zat het een keer in een pakket en heb het weg gegeven.

Damhertengewei

Ik koop dan liever een damhertgewei waar overigens de dieren niet voor sterven. Een hert verliest elk jaar zijn gewei en dat wordt in stukken gezaagd en verkocht. Ook de koffieboom kauwwortel of olijfhout zijn dan fijne alternatieven.

Guus met zijn damherten gewei
Guus met zijn stuk damhertengewei

Kortom vegan en een hond gaan prima samen maar vraagt wel het een en ander van jou als baas en welke keuzes je maakt.

Hoe doe jij dat als vegan? Wat voer jij je hond en waar ligt jou grens.
En als niet vegan, hoe vindt je dat er voor het voer van jou hond dieren worden geslacht en vaak voor de slacht geen fijn en vrij leven hebben gehad?

Tot de volgende keer, Guus en Sabine

Gerelateerde artikelen

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tags

Wat is dit?

Meer verhalen van Goldendoodle Guus

Voor het eerst logeren Geef koekje! x

Voor het eerst logeren

17 October Door: Goldendoodle Guus

Sinds ik bij mijn baasjes woon (alweer bijna 6 jaar) zijn we nog nooit zonder elkaar weggeweest. Elke vakantie ben ik mee geweest en mijn baasjes zijn zelden een ...

Lees het hele artikel
Guus houdt niet van vuurwerk Geef koekje! x

Guus houdt niet van vuurwerk

18 December Door: Goldendoodle Guus

Geen groter veel besproken onderwerp onder huisdieren eigenaren is vuurwerk. You love it or hate it. Nou ik zit er precies tussenin. Ergens een knalletje in de verte doet ...

Lees het hele artikel
Met een prikkelgevoelige hond naar Animal Event Geef koekje! x

Met een prikkelgevoelige hond naar Animal Event

16 May Door: Goldendoodle Guus

Degenen die mij kennen en mij al even volgen zullen zich nu wel achter hun oren krabben. ”Huh Guus, jij bent toch een prikkelgevoelige hond? Dan ga je toch ...

Lees het hele artikel
Guus zet zijn speurneus op Geef koekje! x

Guus zet zijn speurneus op

15 November Door: Goldendoodle Guus

Als je zoals ik prikkelgevoelig bent zijn hondenscholen best een uitdaging. Alle geuren van het gras, andere honden, baasjes. Probeer dan maar eens om aandacht te hebben en wat ...

Lees het hele artikel