Zoeken
Generic filters
Exact matches only

Guus is een prikkelgevoelige hond

23 April
x
Wat is dit?

Guus is een prikkelgevoelige hond. Wist je dat wij honden de hele dag door prikkels opdoen? We horen ruiken en zien van alles. Dat slaan wij allemaal op. Door bijvoorbeeld te rusten of te snuffelen kunnen wij die prikkels weer verwerken. Nou is het zo dat de ene hond daar wat beter mee om kan gaan als de andere hond. Volgens mijn baasjes ben ik een prikkelgevoelige hond. Ik heb een langere verwerkingstijd en kan minder goed filteren. Mijn vrouwtje legt het uit dus die laat ik aan het woord in dit blog.

Wat is een prikkelgevoelige hond?

Onderstaande uitleg is aangevuld met informatie van HeelCentrum in Doorn.

Heel kort door de bocht, dan komt het er voor Guus (en andere prikkelgevoelige honden) op neer, dat het zenuwstelsel overprikkeld kan raken door chemische stoffen, maar ook bijvoorbeeld door traumatische gebeurtenissen of uiteraard beiden. Bij de meeste dieren zijn dat echter de chemische stoffen en helaas spelen vaccinaties hier een grote rol bij, omdat deze al vroeg in het leven gegeven worden, in een periode dat de bloed hersenbarrière, de grens tussen de hersenen en de rest van het lichaam, nog niet goed opgebouwd is. Hierdoor kunnen schadelijke stoffen makkelijker naar de hersenen gaan en daar schade aanrichten aan het zo kwetsbare zenuwstelsel en de hersenfuncties die zorgen voor het verwerken van prikkels.

Omgevingsprikkels

Hierdoor kunnen de hersenen alle omgevingsprikkels die binnen komen niet meer allemaal tegelijk en goed verwerken. Een hond kan daardoor anders reageren dan dat het bijvoorbeeld zou doen als het niet overprikkeld werd. Zo kan de ene hond geagiteerd reageren, terwijl een ander juist heel apathisch wordt of zich afsluit van de omgeving. In het laatste geval spreek je vaak van het autistisch spectrum. Er is geen sprake van autisme, maar je kunt wel kleine (tot grotere) kenmerken herkennen in het gedrag die wat lijken op autistisch gedrag. Soms ook wel passend bij wat mensen ervaren die hoog gevoelig zijn.

De zwangerschap en bevalling hebben ook vaak invloed op de dan nog ongeboren pup. Vaak is het een en, en verhaal. 1 stressfactor kan een hond wel aan maar bij meerdere wordt het lastiger.

Stress emmer

De verwerking van de prikkels verloopt de ene keer beter dan de andere keer. Als de stressemmer vol is, dan loopt ie over en is het niet meer mogelijk. Verkeerde voeding kan een belangrijke reden zijn voor de stressemmer om vol te raken, omdat het lichaam geen onderscheid maakt tussen fysieke stress (bijvoorbeeld niet passende voeding) of emotionele stress (bijvoorbeeld een spannende gebeurtenis). Alle prikkels tellen voor een prikkelgevoelige hond mee, dus ook bijvoorbeeld de verbouwing bij de buren, de agressieve hond in het park, of de anti-tekenmiddelen die preventief worden ingezet omdat het seizoen nu weer begonnen is.

Denk ook aan een druk gezin, 1 of 10 honden tegen komen op een wandeling, de vuilniswagen die door de straat dendert als je daar net loopt samen, een onbekende omgeving of de hondenschool.

Vaccinaties en medicatie

De reden waarom er waarschijnlijk weinig over te vinden is, is omdat dit regulier niet erkend wordt. Emotionele factoren zijn bij dieren moeilijk te meten en nog moeilijker in een statisch onderzoek te vatten, omdat er geen dier is dat emoties op dezelfde manier ervaart als een ander, net als dat dat voor mensen al zeer verschillend en moeilijk te meten is. Daarnaast komt de farmaceutische industrie er niet voor uit dat de bijwerkingen van veel reguliere middelen een enorme impact hebben op het gestel van het dier. De belangrijkste daarvan zijn de vaccinaties, zeker omdat die al zo vroeg en zo vaak worden toegediend.  Omdat dit effect humaan al niet erkend wordt, is dat bij dieren al helemaal niet het geval. De lange termijneffecten zijn regulier niet gemeten.

Daarnaast is men bij dieren minder voorzichtig met de ingrediënten van vaccinaties en medicatie, omdat zij korter leven en men er van uit gaat dat bijvoorbeeld kankerverwekkende stoffen minder snel hun effect tot vorming van kanker laten zien, omdat het dier dan al overleden is aan andere aandoeningen. Hierbij vergeet men echter dat de producten buiten het feit dat ze dan mogelijk nog geen zichtbare tumor hebben veroorzaakt, wel andere effecten kunnen hebben op het lichaam, zoals op het zenuwstelsel, de hersenen of de hormoonhuishouding.

Als Guus overprikkeld is

Hij vertoond rij gedrag bij mij als ik bijvoorbeeld lager zit zoals op de grond, rij gedrag op een kleed/kussen, hijgen, knuffels in de bek nemen en zwaaien, jeuk en dus veel krabben (door de gevoeligheid heeft hij snel last van schimmels), aan de lijn trekken/naar voren springen aan de lijn.  Laat snel stress signalen zien. Is vrij waaks.  Hij schiet snel door naar een hoog energie niveau bijvoorbeeld bij interacties met anderen honden. Hij wordt dan over enthousiast en kan moeilijk doseren waardoor hij snel zijn kruit verschiet. Vooral het rijgedrag, het naar voren springen aan de lijn en toen hij jonger was het druk lopen zwaaien met knuffels in de bek zijn voor mij DE signalen dat hij echt vol zit met prikkels. Daarnaast slaapt hij veel. Guus is ook wel erg op zich zelf. Hij zoekt je zeker op om in de buurt te liggen maar gaat ook rustig achter het gordijn liggen als hij geen zin heeft.

Hondenschool

Een wandeling met veel prikkels of toen hij jonger was de hondenschool waren dan ook erg pittig voor hem. Tuurlijk was hij  bij de hondenschool nog jong en dan is luisteren lastig en was hij super enthousiast. Maar hierdoor waren de lessen zowel voor hem als voor mij een drama. Dit heeft er mede toe geleid dat we toen een tijd gestopt zijn en maanden later elders de draad weer hebben opgepakt met kleinere clubjes honden en meer aandacht.

Helpen van een prikkelgevoelige hond

Wij doen veel om Guus een balans te bieden tussen actie(prikkels) en rust.

Managen van activiteiten per week

Stel ik ga op woensdagmorgen naar de Soesterduinen waar hij een uurtje kan lopen, rennen en spelen. Dan slaapt hij daarna een groot deel van de dag. Ga ik daar de dag daarna weer heen en hij gaat dan ook nog mee naar mijn werk dan heeft hij te weinig herstel tijd. Dat is eenmalig niet zo heel erg maar wel als dat vaker zou gebeuren.

Daarom hebben we een soort planning van een gemiddelde week:
Op maandag en dinsdag gaat hij mee naar mijn werk dus we doen die dagen gewone lijnwandelingen door de wijk waarbij hij snuffelt en geholpen wordt bij prikkels zoals andere honden, katten etc. Dus door bijvoorbeeld de aandacht bij ons te houden of hem af te leiden.

Op woensdag ben ik vrij en ga dan expres vroeg naar een losloop plek zoals Soesterduinen. Hier kan hij rennen en hebben we tijd voor elkaar. Hier komt hij wel anderen honden tegen maar aanzienlijk minder dan overdag en groepen van meer dan 2 honden ontloop ik vaak.

Op donderdag gaat hij weer mee naar het werk en die dag doen we lijn wandelingen.

Op vrijdag is hij thuis en gaat mee met de hondenuitlaat service. Die avond is hij vaak erg moe dus een korte wandeling is voldoende voor hem.

In het weekend gaan we meestal alleen op zondag ergens heen waar hij los kan lopen. Vaak is hij op zaterdag nog moe van de vrijdag. Daarom is de zaterdag een soort rustdag.

Andere aandachtspunten

  • Gordijnen dicht als we niet in huis zijn en Guus blijft thuis
  • Lekker snuffelen zowel buiten als binnen
  • Oefeningen binnen en buitenshuis houden we kort omdat hij snel door kan schieten dus bijvoorbeeld dat rij gedrag, enorm stress hijgen en dan komt informatie niet meer binnen
  • Zorgen dat hij veel kan slapen. Guus is in huis dan ook vrij rustig en op wat speelmomenten en contact met ons staat hij niet de hele dag ‘aan’. Ik denk dat Guus het in een gezin een stuk zwaarder zou hebben
  • We nemen hem bewust niet overal mee naar toe. Vaak heeft het geen meerwaarde en levert het alleen maar stress op.  Gaat hij wel mee dan houden we rekening met de planning die dag daarna indien mogelijk.
  • Op mijn werk voornamelijk aanwezig zijn en max 1 korte activiteit per dag met de cliënten.
  • Hij krijgt daar de hele dag natuurlijk ook prikkels mee. Hij kan daar goed slapen en zelf bepalen wanneer hij contact wil, met daarnaast 1 moment waarin ik actief met hem samen iets doe met de cliënten.
  • Accepteren dat Guus een langer hersteltijd heeft.
  • Ons verwachtingspatroon aan passen
  • Sinds kort gebruik ik edelstenen voor Guus. Ik kan dus nog niet vertellen of het werkt voor hem.
    Maar onder zijn slaapplek ligt de carneool om te aarden. Om zijn hals draagt hij de labradoriet die hem moet beschermen tegen prikkels van buiten af. Edelstenen
  • Guus krijgt geen vaccinaties maar wordt elk jaar getest of alle waardes nog goed zijn.
  • Medicatie en chemische middelen worden niet gebruikt. Moet er wel iets gegeven worden dan overleg ik eerst met de holistische dierenarts en kijken naar een alternatief. Want al deze middelen kunnen zorgen voor een enorme terugval bij Guus. Gelukkig zijn er op het gebied van bijvoorbeeld teken ook natuurlijke producten te vinden.

Bioresonantie

We lopen bij een holistische dierenarts vanaf dat Guus anderhalf is. Hij wordt regelmatig doorgemeten en krijgt op maat gemaakte bio resonantie druppels. Daarnaast ondersteunende supplementen en voedingsadvies om te zorgen dat zijn gestel sterk wordt en blijft waardoor hij beter met prikkels om kan gaan. Herstel van met name het zenuwstelsel kost heel veel tijd, dus daarom is het ook zo belangrijk dat na (redelijk) herstel niet weer gevaccineerd wordt, omdat je dan weer opnieuw kan beginnen met herstel en soms echt herstel niet meer mogelijk is. Hoe vaker die belasting, hoe moeilijker dat wordt.

Kortom, er komt heel wat bij kijken maar we doen het met liefde voor Guus!

Ik hoop dat jullie wat kunnen met dit blog. Heel vaak worden gedragingen vertaald naar opvoeding etc. Maar vaak ligt er meer aan ten grondslag dan alleen maar opvoeding en het ras. Kijk eens goed naar je hond en vraag je je zelf eens af of er niet te veel van hem gevraagd wordt. Zeker in een tijd waar steeds meer prikkels in het dagelijkse leven voorkomen.

Wil je jouw hond nu helpen en weet je niet zo goed waar te beginnen? Het boek ‘Je hond beter leren begrijpen’ van Nadieh Cuijten is een aanrader. Dit boek heeft een holistische benadering op hondengedrag, waardoor je als baasje van een prikkelgevoelige hond hier veel tips uit kunt halen.

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tags

Wat is dit?

Meer verhalen van Goldendoodle Guus

Voor het eerst logeren Geef koekje! x

Voor het eerst logeren

17 October Door: Goldendoodle Guus

Sinds ik bij mijn baasjes woon (alweer bijna 6 jaar) zijn we nog nooit zonder elkaar weggeweest. Elke vakantie ben ik mee geweest en mijn baasjes zijn zelden een ...

Lees het hele artikel
Guus houdt niet van vuurwerk Geef koekje! x

Guus houdt niet van vuurwerk

18 December Door: Goldendoodle Guus

Geen groter veel besproken onderwerp onder huisdieren eigenaren is vuurwerk. You love it or hate it. Nou ik zit er precies tussenin. Ergens een knalletje in de verte doet ...

Lees het hele artikel
Met een prikkelgevoelige hond naar Animal Event Geef koekje! x

Met een prikkelgevoelige hond naar Animal Event

16 May Door: Goldendoodle Guus

Degenen die mij kennen en mij al even volgen zullen zich nu wel achter hun oren krabben. ”Huh Guus, jij bent toch een prikkelgevoelige hond? Dan ga je toch ...

Lees het hele artikel
Guus zijn vrouwtje is vegan Geef koekje! x

Guus zijn vrouwtje is vegan

17 March Door: Goldendoodle Guus

Tijd voor een nieuw blog waarbij ik mijn vrouwtje maar weer eens aan het woord laat. Ze wil graag wat vertellen over vegan zijn met een hond in huis. ...

Lees het hele artikel