Zoeken
Generic filters
Exact matches only

Loopse teef en reu samen in huis

1 June
x
Wat is dit?

Een loopse teef en een intacte reu samen in huis dat is niet zo’n handige combinatie. Ik deel mijn ervaring met een loopse Lena (haar 2e loopsheid) samen met Lumi een ongecastreerde reu van 10 maanden.

Reu en teef in 1 gezin

Een hond laten steriliseren voor de derde loopsheid vind ik zelf geen goed idee. Dit heeft te maken met de leeftijd van de teef en haar ontwikkeling. Toen ik een puppy reu in huis haalde wist ik dus dat we minimaal 1 loopsheid door zouden moeten komen met beide intact. Hoe het er precies uit zou gaan zien dat wist ik nog niet. Inmiddels wel en ik kan je al mijn tips delen.

Adviezen van anderen

In de aanloop naar een reu en teef samen heb ik zo hier en daar eens rondgevraagd aan mensen die ook reuen en intacte teven hebben. Ik wilde vooral weten hoe het gaat zodra een loopse teef en een reu samen zijn in het gezin. Ook heb ik ervaringen gevraagd aan mensen met alleen intacte reuen die buiten natuurlijk wel eens loopse teefjes treffen. De reacties die ik kreeg waren erg uiteenlopend.

Gewoon duidelijk zijn tegen de reu

Een van de adviezen die ik kreeg van iemand met meerdere reuen en teefjes in huis was; gewoon duidelijk zijn dat de reu er niet op mag en het is zo klaar. Als de reu eenmaal weet dat hij niet mag paren met de teef accepteert hij dat. Ik kan je nu alvast verklappen dat dit advies voor mij niet werkt en dat ik van meerdere mensen met reuen inmiddels heb begrepen dat het vaak zo niet werkt.

Bereid je maar vast voor

Een ander advies was; bereid je maar vast voor. Want dat wordt geen pretje; piepen, janken, huilen. In de blog van Fender kun je ook lezen dat hij heel veel last heeft van loopse teefjes, zelfs als ze niet in 1 huis wonen, maar alleen in de buurt.

LEESTIP: Loopse teefjes, wacht, wat, WAAR!??

Agressieve reu

Van iemand anders die iets voor mij met hetzelfde probleem zit, alleen dan ‘andersom’ in dit gezin is de reu al volwassen en ongecastreerd en er komt een jonge teef bij die vroeger dan gedacht voor het eerst loops wordt. Tijdens het wandelen met beide waarbij de reu fysiek weg wordt gehouden bij de teek, wordt de reu agressief naar zijn baasjes. Deze hond had nog nooit agressie ingezet, maar werd zo gefrustreerd dat hij dat nu wel deed. Hij moest uiteindelijk uit logeren om te kunnen kalmeren.

Loops het begin

Lena wordt loops, je ziet het bij haar wel goed aankomen. Ze begint dan met markeren zo hoog mogelijk tegen een boom aan. En ze snuffelt langer dan anders aan andere plasjes. Lumi heeft er bijna direct last van. Hij is ook nog echt een puber natuurlijk. Hij klappert met zijn tanden, likt de plasjes op en ruikt overal heel lang aan. Nu laat ik ze nog wel samen

Loopse teef en reu samen

Als Lena eenmaal echt loops is, is Lumi niet meer zichzelf. Janken, piepen, gillen, kwijlen, niet eten, druk zijn. Hij valt zienderogen af en is echt niet zichzelf. Helaas kunnen wij Lumi niet elders onderbrengen omdat hij dat helemaal niet gewend is. Dat zou voor hem alleen maar stressvoller zijn. Op dit moment geef ik hem Puur Hypersex en ik hoop dat het daarmee iets dragelijker wordt voor hem.

Piepen in de nacht

Er zijn een flink aantal nachten die echt niet te doen zijn. Lumi blijft in de nacht piepen en janken. Lena slaapt in de bench en Lumi in de kamer. Ik kan je wel vertellen dat die slapeloze nachten niet echt een aanrader zijn.

Gescheiden houden

We houden Lena en Lumi nu helemaal gescheiden. Gelukkig hebben we een ruime tuin en kan dit ook. Ook heb ik een hondenkennel en een hek om de tuin in tweeën te delen. Alleen een kennel is overigens niet voldoende om de honden echt van elkaar af te houden. Als ze echt willen kunnen ze ook dekken door de tralies van het kennel heen (daar is voldoende ruimte voor).

Plasband of hondenluier voor reuen

Om te voorkomen dat Lumi en Lena toch kunnen paren, draagt Lumi een plasband. Dat klinkt een beetje vreemd en is het eigenlijk ook wel. Het is een soort wasbare luier voor reuen. Hiermee kunnen ze niet markeren en kan hij natuurlijk ook niet dekken. In eerste instantie heb ik er 1 gekocht, maar ik merkte snel dat je er wel 2 nodig hebt. Een ongemerkt plasje is snel gedaan in de luier. Gelukkig kun je ze makkelijk wassen. Het geeft wel iets meer rust om te weten, dat als 1 van de 2 per ongeluk ontsnapt, dat ze niet meteen vastzitten aan elkaar.

Een loopsheidsbroekje voor Lena

Hoewel ik er normaal niet zo fan van ben, draagt Lena een loopsheidsbroekje. Om bloedvlekken te voorkomen en om te voorkomen dat ze per ongeluk gedekt wordt door Lumi. Door een stevig broekje te kiezen kan Lumi er ook echt niet op. Dit broekje is van hetzelfde merk als de plasband van Lumi.

Samen wandelen

We gaan nog wel met beide wandelen. Dat lukt nog, ze zitten in de auto gescheiden in aparte autobenches en ze hebben dan hun plasband en broekje aan. Eenmaal uit de auto en ver genoeg van elkaar vandaan kunnen die uit. Alleen wandelen is bijna niet te doen omdat Lumi geen stap verzet zonder dat Lena in de buurt is. Ik heb een aantal keren geprobeerd met hem naar het bos te rijden en daar te wandelen, maar hij heeft maar 1 ding in zijn hoofd en dat is zo snel mogelijk weer naar terug naar de auto en naar Lena.

Wat als de reu toch op de teef zit?

Met dit gedeelte heb ik de hulp ingeroepen van mijn dierenarts, omdat het bij mij niet is gekomen tot een ongewenste dekking. Maar als de reu toch op de reu zit en het is ‘raak’, dan gilt de teef het vaak uit. Dit is echt heel naar om te horen, maar honden zitten nu eenmaal na de dekking aan elkaar vast. Het duurt ongeveer 15-20 minuten en dan is de reu weer los.

Reu en teef vast

De reu kan er ook niets aan doen dat ze vastzitten. De piemel zwelt op en laat pas na een tijdje los. Laat ze vastzitten en ga niet aan de reu of de teef zitten trekken. Gooi ook geen emmer water over ze heen. Anders beschadig je de reu of de teef. Het enige wat je kunt doen is de teef geruststellen en wachten.

Prik na ongewenste dekking

Bel de dierenarts als er een ongewenste dekking is geweest. Jouw teef krijgt dan 2 prikjes met hormonen. Een soort honden after morning pil, maar dan in een prik. Het hoeft overigens niet meteen de dag na de ongewenste dekking te worden gegeven. Je hebt tot 20 dagen na de dekking om de injectie te laten toedienen. De 2e prik moet precies 24 uur na de eerste worden toegediend. De kosten voor deze prik kunnen trouwens flink oplopen afhankelijk van hoe zwaar de teef is.

Per reu verschillend

Wat ik nu wel geleerd heb, is dat het gedrag van de reu per reu verschillend is. Lumi had heel erg veel last van Lena’s loopsheid. Dat hij vol in de puberteit zit helpt daar natuurlijk ook niet aan mee. Vooral het niet eten en het vele afvallen is vreselijk rot om te zien. Ik heb van alles geprobeerd om hem toch te laten eten. De Puur Hypersex helpt wel iets waardoor hij sneller weer meer aanspreekbaar was en weer iets wil eten.

Ik heb de hypersex met een spuitje in zijn bek gegeven, omdat hij natuurlijk niet eet. Wil je het door voer geven? Dan is het even opwarmen om de alcohol te laten verdampen een tip.

Hoe gaat het tussen jouw loopse teef en reu?

Ik kan niet voorspellen hoe jouw intacte reu op een loopse teef zal reageren. Maar ik denk wel dat het belangrijk is om je op iedere situatie voor te bereiden, zodat je niet voor een onaangename verrassing komt te staan.

Tips voor loopse teef en reu in 1 gezin

  1. Zorg dat je een plan B. hebt; kunnen jij en jouw reu tijdelijk ergens logeren? In een vakantiehuisje of kan de reu tijdelijk bij iemand anders in huis of de opvang?
  2. Zorg dat je de teef en reu gescheiden kunt houden
  3. Wees alert op ontsnappingspogingen
  4. Bestel een loopsheidsbroekje voor de teef en een luier voor de reu voor extra zekerheid
  5. Begin bij de reu al iets voor de aanstaande loopsheid met Puur Hypersex om hem door deze periode heen te helpen

Als het dan toch allemaal wel meevalt heb je in elk geval overal aan gedacht en hoef je niet net zoals ik wakker te liggen van het gejank. Plus het is voor de reu ook heel sneu om hem zo van slag te zien.

Loopse teef en reu samen

Echt heel handig is het niet om in 1 huishouden zowel een loopse teef en een intacte reu te hebben. Allereerst is er het risico dat er een ongewenste dekking is. Daarnaast is het heel erg afhankelijk van de reu of hij er heel veel last van heeft of minder. Maar ook bij reuen die misschien niet veel laten zien, kan er een ongewenste dekking zijn. Bescherm je honden daar in elk geval voor.

Gerelateerde artikelen

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tags

Wat is dit?

Meer verhalen van Lena & Lumi

Review Espree Simple Shed shampoo Geef koekje! x

Review Espree Simple Shed shampoo

4 April Door: Lena & Lumi

Review Espree Simple Shed shampoo. Het was de hoogste tijd voor Lumi met zijn dubbele vacht om wat haren te verliezen. De Espree Simple Shed shampoo is een hondenshampoo ...

Lees het hele artikel
Een hond die nooit alleen kan zijn Geef koekje! x

Een hond die nooit alleen kan zijn

27 March Door: Lena & Lumi

Hoe ziet het leven er uit met een hond die nooit alleen kan zijn? Lena is in mei 2021 bij mij komen wonen. Vanaf dat moment is ze nooit ...

Lees het hele artikel
Vakantie met honden: Kroatië Geef koekje! x

Vakantie met honden: Kroatië

18 March Door: Lena & Lumi

Op vakantie naar Kroatië en ja natuurlijk gaan de honden mee. Wat ik precies doe om me voor te bereiden op onze aanstaande vakantie? Dat vertel ik je in ...

Lees het hele artikel
Mijn ervaring met de Zogoflex Toppl Geef koekje! x

Mijn ervaring met de Zogoflex Toppl

14 February Door: Lena & Lumi

Wat is nu mijn ervaring met de Zogoflex Toppl? In deze reviewblog deel ik mijn ervaring of eigenlijk die van mijn honden. Ik heb inmiddels 4 honden gehad die ...

Lees het hele artikel