Zoeken
Generic filters
Exact matches only

Een hond die nooit alleen kan zijn

27 March
x
Wat is dit?

Hoe ziet het leven er uit met een hond die nooit alleen kan zijn? Lena is in mei 2021 bij mij komen wonen. Vanaf dat moment is ze nooit meer alleen geweest zonder mij en ik dus ook niet meer zonder haar.

Douchen en WC

Toen Lena er net was liep ze ook mee de WC in en ging ze mee als ik aan het douchen was. Inmiddels is dat niet meer het geval. Ik kan alleen naar de WC (hoewel ze af en toe nog wel eens haar hoofd tussen de deur steekt om te kijken of ik er echt nog wel ben). Ook kan ik douchen en ze loopt dan niet meer mee. Op een goede dag blijft ze dan zelfs op de bank liggen.

Boodschappen doen

Boodschappen doen is dus ook geen optie voor mij. Het fijne is dat je inmiddels heel veel boodschappen aan huis kunt laten komen. Ik hoef de deur ook niet uit. Naar de dierenwinkel gaan we nog wel, maar dan kan ze mee naar binnen.

Ze moet er gewoon aan wennen

Voor buitenstaanders ben ik helemaal knettergek. Want ‘ze moet er maar gewoon aan wennen’. Het nadeel is, een hond die volledig in de paniek schiet als jij er niet bent. Leert er niets van als je dan ook daadwerkelijk weg bent. Lena is volledig in paniek als ik weg ben. Het weggaan is dan ook echt not done. Ze loopt door een glazen deur heen als ik uit zicht ben en ze ziet of hoort helemaal niets meer. Volledige paniek dus. Ik ga mijn hond niet in een situatie van zo veel angst en stress brengen. Ze gaat er op die manier ook echt niet aan wennen. Hooguit nog meer aan me vastgeplakt zitten, omdat ik inderdaad wegga.

Nooit alleen

Zolang Lena zo aan mij gehecht zit en in paniek raakt als ze alleen wordt gelaten, laat ik haar dus niet alleen. Of dat niet lastig is? Ja reuze! Maar het is wel mijn dagelijkse realiteit voor alweer bijna 1 vol jaar. Ik ben al blij dat ik niet dagelijks naar werk hoef, dat kan gewoon echt niet (of ze moet meekunnen).

Hond kan nooit alleen zijn?

Hoe nu verder hoor ik je denken. Ik werk iedere dag hard met Lena om haar te leren dat slapen en ontspannen een goede activiteit is die haar ook iets oplevert. Verder maken we al stappen voorruit. Hoewel een buitenstaander dat niet zo snel zal zien. Lena kan al alleen samen met Stefan een rondje om het blok maken. De voorwaarde is dan wel dat ik thuis blijft zodat ze thuiskomt bij mij. Verder kan ze nu al doorslapen als ik opsta om een andere kamer in te lopen.

Is het verlatingsangst?

Het is inderdaad een vorm van verlatingsangst, waarbij veel honden wel bij iemand anders kunnen blijven. Bij Lena is een oppas in huis of een vriend of vriendin die op haar past geen optie. Ze is ongezond veel gehecht aan mij en een vervanger volstaat niet.

Kan ze ooit wel alleen thuis zijn?

Ik werk gewoon verder met Lena en ik heb goede hoop dat ik ook deze verlatingsangst kan overwinnen met haar. Toen ze net bij me was, was ze al doodsbang van de wind en ze was niet te bereiken als ze eenmaal angstig was. We hebben samen al enorme stappen gemaakt en dit overwinnen we ook. Maar tot die tijd komt ze dus nooit in de situatie dat ze zonder mij hoeft te zijn. En dat vraagt nogal wat van mij als hondenbegeleider en van mijn man die ook af en toe wel eens iets samen met mij buiten de deur zou willen doen.

Gerelateerde artikelen

Tags

Wat is dit?

Meer verhalen van Lena & Lumi

Loopse teef en reu samen in huis Geef koekje! x

Loopse teef en reu samen in huis

1 June Door: Lena & Lumi

Een loopse teef en een intacte reu samen in huis dat is niet zo’n handige combinatie. Ik deel mijn ervaring met een loopse Lena (haar 2e loopsheid) samen met ...

Lees het hele artikel
Review Espree Simple Shed shampoo Geef koekje! x

Review Espree Simple Shed shampoo

4 April Door: Lena & Lumi

Review Espree Simple Shed shampoo. Het was de hoogste tijd voor Lumi met zijn dubbele vacht om wat haren te verliezen. De Espree Simple Shed shampoo is een hondenshampoo ...

Lees het hele artikel
Vakantie met honden: Kroatië Geef koekje! x

Vakantie met honden: Kroatië

18 March Door: Lena & Lumi

Op vakantie naar Kroatië en ja natuurlijk gaan de honden mee. Wat ik precies doe om me voor te bereiden op onze aanstaande vakantie? Dat vertel ik je in ...

Lees het hele artikel
Mijn ervaring met de Zogoflex Toppl Geef koekje! x

Mijn ervaring met de Zogoflex Toppl

14 February Door: Lena & Lumi

Wat is nu mijn ervaring met de Zogoflex Toppl? In deze reviewblog deel ik mijn ervaring of eigenlijk die van mijn honden. Ik heb inmiddels 4 honden gehad die ...

Lees het hele artikel