Zoeken
Generic filters
Exact matches only

Hondenbrokken: geperst, geëxtrudeerd of ovengebakken

19 February
x
Wat is dit?

Hondenbrokken: geperst, geëxtrudeerd of ovengebakken? Het aanbod hondenvoeding wordt steeds groter, en daarmee groeit ook de hoeveelheid informatie. De een kiest voor rauw en de ander voor een brok. In deze blog willen we graag eens inzoomen op het verschil tussen de verschillende soorten brokken. Want met alleen voor brok kiezen ben je er nog niet! Ook hier zit weer veel verschil in. Wil je meer weten over rauw voeren? In deze blog reviewen we een heel goed boek over rauwe voeding voor honden. 

Het verschil in hondenbrokken

Je zou denken dat hondenbrokken allemaal op dezelfde manier worden gemaakt. Maar nee er zijn verschillende manieren om hondenbrokken te maken. Word jij nu ook geen wijs uit al die termen? Met deze blog leggen we het precies ut.

Geperste hondenbrokken

Een geperste brok lijkt qua uiterlijk een beetje op een paardenpellet. Zoals de naam al zegt, zijn in deze brokken alle voedingsstoffen en ingrediënten samengeperst. Daardoor zit er geen lucht in de brok. Geperste brokken worden over het algemeen makkelijker verteert dan gebakken brokken. Gebakken brokken nemen water op en geven een vol gevoel, terwijl geperste brokken makkelijk uiteenvallen. Voor honden die snel misselijk zijn door een lege maag kunnen geperste brokken geen goede keuze zijn. Door het persen van de ingrediënten op een lage temperatuur zijn geperste brokken een goede optie voor honden die gebakken brokken lastig verteren. Wil je brokken samen met met vers vlees voeren? Dan kiezen de meeste mensen voor geperste brokken. Ovengebakken brokken zijn hiervoor ook een goede optie.

Geperste hondenbrokken
Verschillende merken geperste hondenbrokken

Lagere temperatuur

De bereidingswijze van een geperste brok is een stuk lager qua temperatuur dan bij de andere brokken. Ze worden namelijk bij een temperatuur van ongeveer 35°C tot 75°C door een plaat geperst. Dit zorgt ervoor dat de ingrediënten minder belast worden en hun voedingsstoffen maximaal behouden.

Hoe worden geperste brokken gemaakt?

Bij het maken van een geperste brok kan er geen vers vlees worden gebruikt. Ook bevatten geperste brokken van een hoger gehalte aan granen of een andere soort koolhydraten. Wanneer er een heel hoog gehalte vlees zou worden gebruikt en weinig koolhydraten valt de brok uit elkaar.  De droge ingrediënten worden gemengd met koud water en snel gekookt op lage temperatuur. Daarna worden ze in de gewenste vorm geperst. Hierdoor worden de voedingsstoffen optimaal behouden in tegenstelling tot het bakken op hoge temperaturen.

Blijft plakken

Wanneer je hond een geperste brok eet, zie je vaak dat hij ook wat meer gaan drinken. De geperste brokken zijn iets zachter en vallen vaak in de bek al een beetje uit elkaar. Hierdoor kunnen er resten geperste brokken achterblijven op de tanden. Een kluif na het eten en regelmatig tandenpoetsen lost dat probleem op.

Merken geperste brokken

Welke merken zijn nu geperste brokken? Een van de bekendere merken is Farmfood en ander merk geperste hondenbrokken is de Markus Mühle. Zoek je nu het goedkoopste merk geperste brokken voor de hond? Neem dan zeker eens een kijkje bij Prestano hondenvoer. Dit is een gezonde geperste voeding voor de laagste prijs

Geëxtrudeerde brok (krokant)

De meeste hondenbrokken die we kennen zijn geëxtrudeerde brokken, Dit zijn krokante brokken die je niet makkelijk kunt breken. De hond moet ook kauwen op de brokken en de brokken blijven doorgaans niet plakken aan de tanden. De krokante brokken worden op hoge temperaturen gebakken en ‘poffen’ als het ware op. Het proces van extruderen is ontwikkeld voor het poffen van ontbijtgranen die vooral in Amerika populair zijn zoals Coco Puffs. Hierdoor zit de hond sneller vol als hij krokante brokken eet.

Hoe worden geëxtrudeerde brokken gemaakt?

Geëxtrudeerde brokken worden gemaakt door een mengsel van gedroogde en rauwe ingrediënten door een mal geperst die de brokken vormt en meteen kookt. De temperaturen liggen vaak boven de 100°C. Het kookproces gebeurt met heet water of stoom op de brokjes snel te bakken. De brokjes worden met lucht uitgeblazen en besproeid met een mengsel van vetten, vitaminen en mineralen. Vervolgens gaan de brokjes meteen in zakken om te voorkomen dat de olie ranzig wordt. Hoewel het koken de vitaminen en mineralen kan verminderen, worden deze aangevuld om tot de benodigde voedingsstoffen te komen die iedere hond nodig heeft.

"<yoastmark

Merken geëxtrudeerde brokken

Merken krokante hondenbrokken zijn Carocroc, Renske (die hebben overigens tegenwoordig ook een lijn met geperste brokken) en Acana. Uniek aan de brokken van Acana is dat alle ingrediënten vers de hondenbrokken in gaan en dat ze eerst testen welke voedingswaarden er in de brokken zitten na het bakken. Zo hoeven er geen onnodige vitaminen en mineralen te worden toegevoegd. De goedkoopste krokante brokken voor de hond zijn die van Purina Bonzo, deze brokken kosten 28 euro voor 15 kilo.

Ovengebakken hondenbrokken

Naast het persen en het extruderen van hondenbrokken, kun je hondenbrokken ook in de oven bakken. Door de brokken niet te ‘poffen’ ontstaat er een brok zonder veel lucht. In de oven kunnen de brokken op lagere temperatuur bakken. Het voordeel ten opzichte van een geperste brok is dat een oven gebakken brok wel knapperig is. Hierdoor ontstaat er geen tandplak door achtergebleven voeding op de tanden. Een ander voordeel van ovengebakken brokken is dat je er minder van voert.

Hoe worden ovengebakken brokken gemaakt?

Eigenlijk zegt de naam het al een beetje ovengebakken hondenbrokken worden in de oven gebakken. In kleinere batches en langere tijd worden de brokjes gebakken.

Merken ovengebakken brokken

In Amerika en Duitland zijn de voordelen van overgebakken brokken al beter bekend. Er zijn daar dan ook verschillende merken die je kan kiezen. Een Duits merk wat ook in Nederland verkrijgbaar is, is het merk O’Canis. Deze ovengebakken hondenbrokken zijn ook nog eens graanvrij en ze bevatten slechts alleen zeldzame dierlijke eiwitbronnen, zoals hert, meerval, eend en paard. Hierdoor is deze brok ook geschikt voor honden met een voedselallergie.

Bereidingswijze of ingrediënten

Maar wat is nu echt het belangrijkste bij de keuze van een goede hondenbrok? Is dit de bereidingswijze of zijn het toch de ingrediënten?

Maatwerk

Hondenbrokken zijn en blijven maatwerk; de ene hond doet het goed op geperst terwijl een ander er wellicht een continu hongergevoel en een rommelbuik van krijgt. Houd altijd je hond goed in de gaten en switch niet constant tussen diverse soorten brokken. Als je hond het goed doet op een brok, verander dan niet. Vaak heeft het niet veel meerwaarde en belast je je hond alleen maar. Hoe het er uit ziet als een hond het goed doet op de hondenbrokken die hij krijgt? Een gezonde en energieke hond met een glanzende vacht. Zonder problemen met de ontlasting, overmatig overgeven of andere klachten.

Geëxpandeerd

Tijdens het updaten van dit artikel, die in eerste instantie heette: Hondenbrokken: geperst, geëxtrudeerd of geëxpandeerd heette. Valt iets op. In het Engels is de term voor de krokante en ‘gepofte’ hondenbrokken extruded. Het proces van geëxtrudeerde brokken, is het expanderen van de brokjes. Maar hondenbrokken die daadwerkelijk worden geproduceerd met een productiemethode die geëxpandeerd heet en hoe dit er dan uit zou zien is nergens terug te vinden. Om deze reden is het artikel van naam veranderd. Mocht jij nu zeker weten dat expanderen een andere productiewijze is dan extruderen, tip dan onze redactie!

Eerste publicatie september 2018, update op 19-2-2022

De linkjes in deze blog zijn zogenaamde affiliatelinks, wanneer jij iets koopt via een linkje ontvangen wij een klein percentage van jouw aankoop. Hiermee houden we ons platform online en actueel. Denk jij dat jij een veel beter product hebt, die ik heb gemist en wil je een link naar jouw website in deze blog? Neem dan contact op voor de mogelijkheden. 

Gerelateerde artikelen

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tags

Wat is dit?

Meer verhalen van Redactie

Anido vakbeurs: interessante producten (+ sneak preview!) Geef koekje! x

Anido vakbeurs: interessante producten (+ sneak preview!)

2 February Door: Redactie

Afgelopen 25 en 26 februari vond in de Kortrijk Xpo (België) de ANIDO plaats: een vakbeurs voor de markt van huisdierverzorging. Hier treffen dierenspeciaalzaken en winkels met een dierenafdeling ...

Lees het hele artikel
🎶Baby, It's Dark Outside 🎶 Tijd voor een hondenlampje! Geef koekje! x

🎶Baby, It's Dark Outside 🎶 Tijd voor een hondenlampje!

9 January Door: Redactie

Sinds de Winterwende van afgelopen 22 december worden de dagen langzaam, heel langzaam, steeds weer wat langer en de nachten weer wat korter. Maar het is nog steeds flink ...

Lees het hele artikel
Vuurwerkangst? Tips om stress te verminderen tijdens Oud en Nieuw! Geef koekje! x

Vuurwerkangst? Tips om stress te verminderen tijdens Oud en Nieuw!

13 December Door: Redactie

Vind jouw trouwe metgezel de feestdagen spannend? Dat is helemaal niet gek. De laatste dagen van het jaar zijn immers gevuld met allerlei verschillende prikkels voor honden. Niet alleen ...

Lees het hele artikel
Getest: handgemaakte leren tuigjes van Meola Leather Dogs Geef koekje! x

Getest: handgemaakte leren tuigjes van Meola Leather Dogs

7 November Door: Redactie

Onze hondenbloggers delen graag hun ervaring graag met je! Zo kun je op The Dog Pen alles lezen over de belevenissen van de hond(en) van de verschillende bloggers. Daarnaast ...

Lees het hele artikel