Zoeken
Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Hondenbrokken: geperst, geëxtrudeerd of geëxpandeerd?

19 september
x
Wat is dit?

Het aanbod hondenvoeding wordt steeds groter, en daarmee groeit ook de hoeveelheid informatie. De een kiest voor rauw en de ander voor een brok. In deze blog willen we graag eens inzoomen op het verschil tussen de verschillende soorten brokken. Want met alleen voor brok kiezen ben je er nog niet! Ook hier zit weer veel verschil in. NB: Wil je meer weten over rauw voeren, lees dan onze blog ‘de 5 grootste misverstanden over rauwe voeding’.

Geperste hondenbrokken

Een geperste brok lijkt qua uiterlijk een beetje op een paardenpellet. Zoals de naam al zegt, zijn in deze brokken alle voedingsstoffen en ingrediënten samengeperst. Daardoor zit er geen lucht in de brok. Dit zorgt ervoor dat ze minder ruimte innemen in de maag van je hond. Een geperste brok valt uit elkaar in de maag van je hond, de maagbelasting is hierdoor een stuk minder. Ook wordt er geclaimd dat de verwerking van een geperste brok vrijwel hetzelfde is als bij vlees. Dit zorgt ervoor dat vlees en geperste brokken prima gecombineerd kunnen worden.

De bereidingswijze van een geperste brok is een stuk lager qua temperatuur dan bij de andere brokken. Ze worden namelijk bij een temperatuur van ongeveer 35 tot 75 graden Celsius door een plaat geperst. Dit zorgt ervoor dat de ingrediënten minder belast worden en dus hun voedingsstoffen maximaal behouden.

Houd er wel rekening mee dat een geperste brok enkel vlees- en vispoeder bevat en dus geen “verse” ingrediënten.

Wanneer je hond een geperste brok eet, zie je vaak dat hij ook wat meer gaan drinken. En doordat hij hier minder op hoeft te kauwen, kan het zijn dat er een hogere opbouw van tandsteen ontstaat.

Geëxtrudeerde brok (krokant)

De geëxtrudeerde brok is een brok die je vaak in verschillende kleurtjes en vormen ziet. Er zit om deze brokken een laag vet heen die er na het bakken overheen gespoten wordt. De geëxtrudeerde brok wordt gebakken op een hogere temperatuur van 90 tot 140 graden Celsius. Door de hogere temperatuur kunnen voedingsstoffen worden afgebroken. In deze brokken kun je zowel verse ingrediënten aantreffen als ingrediënten in poedervorm.

De geëxtrudeerde brok zuigt zich vol in de maag van de hond, hierdoor hebben ze minder snel een vol gevoel. Deze brok stimuleert het kauwen meer dan een geperste brok, hierdoor wordt minder snel tandsteen opgebouwd. Dit kan verschillen per hond!

Geëxpandeerde brok

Een geëxpandeerde brok lijkt qua productieproces erg op een geëxtrudeerde brok. Ook deze brok wordt gemaakt op een hoge temperatuur en bevat lucht.

De geëxpandeerde brok is een brok die zwaarder valt dan de geëxtrudeerde brok. De vertering is wel hetzelfde, deze brok drijft dus ook in de maag.

In de geëxpandeerde brok zit vaak wel een hoger aandeel vlees vergeleken met de geëxtrudeerde brokken. Van een geëxpandeerde hondenbrok moet je hond over het algemeen ook meer eten dan een geperste of geëxtrudeerde brok.

Maatwerk

Hondenbrokken zijn en blijven maatwerk; de ene hond doet het goed op geperst terwijl een ander er wellicht goed ziek van wordt. Houd  altijd je hond goed in de gaten en switch niet constant tussen diverse soorten brokken. Als je hond het goed doet op een brok, verander dan niet. Vaak heeft het niet veel meerwaarde en belast je je hond alleen maar.

Houd er ook rekening mee dat geperste en geëxtrudeerde/geëxpandeerde brokken niet door elkaar gegeven kunnen worden. Dit door het verschillende verteringsproces. Wanneer je wilt overstappen, dien je dit stapsgewijs te doen! Er zijn diverse schema’s hiervoor te vinden.

Een voorbeeld van geëxtrudeerd naar geperst is:

Dag 1 & 2: 25% geperst en 75% geëxtrudeerd.

Dag 3, 4 & 5: 50% geperst en 50% geëxtrudeerd.

Dag 6 & 7: 75% geperst en 25% geëxtrudeerd.

Vanaf dag 8: 100% geperst.

Verdeel de percentages over de gehele dag, dus voer je twee keer per dag? Geef dan bij beide keren eerst 75% van je oude voer en geef erna 25% geperste brok. Op deze manier kan je hond langzaam wennen aan de verandering in het verteringsproces en is de kans op een zieke hond minder aanwezig! Voor honden met een gevoelig buikje of darmen is deze manier zeker aan te raden.

Andere manieren zijn:

Dag 1: geëxtrudeerd.

Dag 2: rauw vlees.

Dag 3: geperst.

Of volledig cold turkey, dat houdt in:

Dag 1: geëxtrudeerd.

Dag 2: geperst.

Houd er wel rekening ermee dat de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid op de zakken een richtlijn zijn. Wat voor de ene hond teveel is, kan voor de ander te weinig zijn, terwijl ze hetzelfde wegen.

Voeren is kijken naar je hond!

Tags

Wat is dit?

Meer verhalen van Bumper & Fender

Waarom wij wandelen met een gele strik Geef koekje! x

Waarom wij wandelen met een gele strik

17 juni Door: Bumper & Fender

Sinds kort hebben Bumper en Fender beide een grote gele strik van Rebel & Moon aan hun riem. Wellicht zullen een aantal van jullie denken dat wij gewoon van ...

Lees het hele artikel
Animal Event: Met of zonder hond? Geef koekje! x

Animal Event: Met of zonder hond?

13 mei Door: Bumper & Fender

Afgelopen weekend was het zo ver, of eigenlijk moet ik zeggen; was het eindelijk zo ver! Het was namelijk tijd voor het weekend van Animal Event, een festival speciaal ...

Lees het hele artikel
Wandelen in Limburg - Connecterra Geef koekje! x

Wandelen in Limburg - Connecterra

18 april Door: Bumper & Fender

Het moment dat een vriendin uit Drenthe je vertelt wat voor een prachtige omgeving je vlak naast de deur hebt en je er zelf helemaal geen idee van hebt. ...

Lees het hele artikel
Terugblik op waterwerkseizoen 2018 Geef koekje! x

Terugblik op waterwerkseizoen 2018

8 april Door: Bumper & Fender

Nog een kleine week en dan is het zo ver, het nieuwe waterwerkseizoen gaat van start! Vanaf 14 april 2019 zullen wij weer (om de week) mogen gaan trainen ...

Lees het hele artikel