Zoeken
Search
Generic filters
Exact matches only

Vuurwerk angst

27 november
x
Wat is dit?

Iedereen vindt vuurwerk mooi. Ik vind vuurwerk ook erg mooi. Het hoort bij de jaarwisseling. Dan mag je lekker knallen en feesten. Daar hoort een mooie vuurwerkshow bij. Er zit alleen een grote ‘maar’ aan dit mooie vuurwerk verhaal.

Illegaal vuurwerk

Er is 1 dag wanneer je vuurwerk mag afsteken. En een tijdstip dat je dit mag doen. Helaas houden heel veel mensen zich niet aan deze afspraken. Daarbij wordt er tegenwoordig veel illegaal vuurwerk afgeschoten. Dit vind ik persoonlijk geen vuurwerk meer. Dit zijn gewoon bommen. Die bommen voel je gewoon door je lichaam heen dreunen als je buiten loopt. En als je binnen zit, trillen de ramen ervan. Helaas is vuurwerk voor dieren helemaal niet leuk. Natuurlijk zijn er dieren die bomproof zijn. Helaas is het merendeel van de dieren dit niet, Yiska ook niet.

Angst

Yiska is een stoere hond en kan ontzettend veel hebben. Er is 1 ding waar ze niet zo gek op is. En dat is vuurwerk. Daar was ze lichtelijk bang van. Afgelopen vrijdagavond liep ik buiten met Yis en er werden 2 ( ik denk illegale) vuurpijlen de lucht in geschoten. De eerste knal was zo intens hard, dat ik een meter de lucht in vloog. Ik was er nu van op de hoogte. Yiska schrok nog wat harder en was meteen alert. We liepen verder en toen BAM. Een tweede pijl. Nu was Yiska helemaal verdwaasd van angst en probeerde weg te rennen. Met haar staart tussen haar benen, het oogwit van haar ogen te zien, probeerde ze bij mij vandaan te rennen. Ik ben blij dat ik haar zonder enig probleem kan houden en probeerde haar gerust te stellen, maar dit was werkelijk tevergeefs. Yiska was zo intens bang.

De gevolgen van vuurwerk

De volgende ochtend wilde ik met haar gaan wandelen, zodat ze haar behoeften kon doen. Alle rituelen gingen zoals elke ochtend. Ik pakte mijn jas en deed mijn schoenen aan. Yiska stond zoals gewoonlijk enthousiast naast me en stond al bij het krat waar haar halsbanden en lijnen in liggen. Ik deed haar halsband om en we gingen naar buiten. We stapten de poort uit en ik zag Yis compleet veranderen. Van haar gewoonlijke stoere, zelfverzekerde houding was niets meer over. Ze dook ineen. Staart laag, hijgen, tongelen, van links naar rechts schieten en uiterst alert. Ze durfde amper te lopen. Een ronde waar we gewoonlijk 15 min over doen, hebben we in 5 kwartier gedaan. Zodat ze kon plassen en poepen. Daarna ben ik met haar naar huis gegaan zodat ze weer kon rusten. Ik kon haar buiten niet gerust stellen, want de angst was haar de baas.

Vertrouwen terugwinnen

Het doet me pijn om mijn hond zo te zien. Ik kan goed met Yiska omgaan, maar nu moet ik haar van begin af aan gaan leren dat ze niet bang hoeft te zijn en het belangrijkste. Dat ze mij weer kan gaan vertrouwen. Yiska en ik zijn een team. We doen alles voor elkaar. En nu is dit door iemand die zich niet aan de regels houdt, letterlijk de lucht in geschoten, kapot gemaakt. Ik weet dat ik niet de enige hondeneigenaar ben die met dit probleem kampt. Ik denk wel, dat er veel hondeneigenaren eens met het volgende.

Beste mensen, wij snappen allemaal dat vuurwerk leuk is, maar steek dit alsjeblieft af, op de afgesproken tijden. En steek alsjeblieft niet het illegale vuurwerk af. Dit is voor omwonenden en huisdiereigenaren echt niet fijn. Heb hier alsjeblieft begrip voor. Daarnaast weten huisdiereigenaren waar ze aan toe zijn wanneer er rekening wordt gehouden met de daarvoor bedoelde dagen/tijdstippen. Zo houden we rekening met elkaar. Niemand wilt dat vuurwerk echt verboden wordt. Hou rekening met elkaar. Dan blijft vuurwerk voor iedereen leuk!

Dit is mijn verhaal en ik denk dat er talloze hondeneigenaren zijn met een soortgelijk verhaal. Ik hoop dat ik Yiska de komende maand kan helpen, want de bommen van afgelopen vrijdag zullen vast niet de laatste zijn geweest dit jaar. Des al niet te min, wens ik iedereen een fijne jaarwisseling toe.

Bedankt voor het lezen van mijn blog.

Liefs,

Shawnee en Yiska

Gerelateerde artikelen

Tags

Wat is dit?

Meer verhalen van Akita Yiska

Kamperen met je hond - wat neem je mee? Geef koekje! x

Kamperen met je hond - wat neem je mee?

29 april Door: Akita Yiska

Je wilt graag eens kamperen. Kan de hond dan mee? Is dat handig? Wat is er eigenlijk allemaal nodig om met je hond te kamperen? Dat ga ik je ...

Lees het hele artikel
Historie American Akita Geef koekje! x

Historie American Akita

11 februari Door: Akita Yiska

Hallo allemaal, Hier ben ik weer. In deze blog wil ik jullie vertellen over de geschiedenis van de American Akita. Laten we bij het begin beginnen. Mensen kennen de ...

Lees het hele artikel
Keramiek EM armband tegen ongedierte Geef koekje! x

Keramiek EM armband tegen ongedierte

14 september Door: Akita Yiska

Hallo allemaal samen met Bo van FoxBows willen we het hebben over teken en vlooien. Natuurlijk zijn er super veel anti vlooien en teken middelen. Je ziet de bomen ...

Lees het hele artikel
Social media pauze Geef koekje! x

Social media pauze

20 augustus Door: Akita Yiska

Hallo maatjes! Daar ben ik weer na een lange tijd. Na het overlijden van mijn bazin haar opa, oom en mijn grote broer Beer (dit alles in 1 maand ...

Lees het hele artikel