Zoeken
Search
Generic filters
Exact matches only

Een vervelende ervaring met Verhuisdieren.nl

5 oktober
x
Wat is dit?

Hoewel ik me heb voorgenomen geen tweede hond meer te nemen, zoals je kunt lezen in de blog: “Waarom ik niet meer zou kiezen voor 2 honden” ben ik sinds kort toch lid van Verhuisdieren.

Wat is Verhuisdieren?

Verhuisdieren is een Stichting met als doel honden te herplaatsen, zonder tussenkomst van een asiel, opvang of handelaar. Op zich een super goed initiatief, het kan iedereen overkomen dat het toch niet goed gaat met de hond die je hebt of dat er iets in je leven verandert, waardoor je op zoek moet naar een nieuwe gouden mandje voor je hond. Vreselijk, maar een website zoals verhuisdieren is dan een mooie manier om jouw hond (of kat of konijn) een nieuw thuis te geven.

Zoekprofiel

Op de website Verhuisdieren.nl kun je zonder account en zonder betaling alle honden zien, maar wil je reageren dan moet je donateur zijn en een bijdrage van 25 euro per jaar betalen. Als je eenmaal hebt betaald kun je een zoekprofiel aanmaken en worden er honden aan jouw zoekprofiel gematcht. Zo heb ik ook een zoekprofiel aangemaakt en krijg ik dagelijks een mail met nieuwe matches.

Hoe gaat het als je een leuke hond ziet?

Zie je nu een hond waar jij enthousiast over bent en die jij een goed huis kan bieden dan geef je aan dat je interesse hebt. Op het moment dat je dat doet ontvangt degenen van de hond een bericht met jouw contactgegevens en jij ontvangt de contactgegevens van de andere partij. Nu is het natuurlijk zo dat als jij op een hond reageert, jij degene bent die mailt of belt. Er is dus verder geen sprake van bemiddeling of begeleiding vanuit de kant van Verhuisdieren.

Een vriendin voor Lena

Ik ben zelf lid van verhuisdieren omdat ik het een goed streven vindt, het onderling regelen van een nieuwe huisje voor een herplaatser. Ook merk ik aan Lena dat ze zich erg kan optrekken aan een andere hond. Dus ik kijk zo nu en dan of er misschien een goede match bij zit. Ik ben dan in mijn geval op zoek naar een wat kleinere hond dan Lena is, met een hoog energie niveau zodat ik met Lena het bos in kan met de step en dat de andere hond ook gezellig mee wil rennen met de step. Plus ik wil graag een stabiele teef die wat meer gewend is qua mensen en drukte dan Lena. Een angstige teef dat is geen goede match.

Van een particulier

Ik zoek met name tussen honden die door een particulier herplaatst worden, omdat er via de verschillende stichtingen die ook gebruik maken van verhuisdieren erg veel angstige honden zitten die het Nederlandse leven niet gewend zijn of angst hebben voor mannen. Daar doe ik mezelf en Lena geen plezier mee, dus daar begin ik niet aan.

Match gevonden

Nu kreeg ik op zaterdag weer een mail van Verhuisdieren met ‘mijn matches’. En jawel er staat een hondje bij wat me aanspreekt en wat (denk ik) een goede match kan zijn voor Lena. Na het bekijken van het profiel van Luna, schrijf ik een mail. Luna is een zogenaamde Pomsky, nu ken ik een heleboel hondenrassen, maar ik moest online opzoeken om te zien wat een Pomsky is. Een Pomsky is dus een mix van de Kleinkees (75%) en de Husky (25%) en is geen erkend ras. Op zich maakt het ras of de kruising mij niet heel veel uit in het geval van een herplaatser, mits het maar een goede match is met Lena.

Verlatingsangst

Luna is een teefje van 11 maanden (2 maanden ouder dan Lena) en ze heeft verlatingsangst. Waardoor deze mensen als ze aan het werk zijn klachten krijgen van de buren die last hebben van het blaffen. Nu kan Lena ook niet alleen zijn, maar dat hoeft ook niet want ik ben altijd thuis. Verder weet ik dat honden die ondanks hun verlatingsangst toch steeds alleen worden gelaten, moeilijker zijn om weer van hun verlatingsangst af te helpen. Maar goed, daar zie ik voor mijn situatie geen probleem in en ik ben bereid om met Luna te werken aan de verlatingsangst.

Adoptiekosten

In de advertentie staat dat er geen kosten zijn verbonden aan de adoptie. Dat is voor mij prima, maar ook geen must. Een bijdrage in de adoptiekosten had ik ook prima gevonden. Het is dus niet zo dat ik Luna heb ‘uitgezocht’ omdat ik graag een ‘gratis’ hondje wil. Verhuisdieren hanteert een maximum adoptiebijdrage om te voorkomen dat er handelaren gebruik gaan maken van hun platform. De maximum bijdrage voor een hond van particulieren is 275 euro. Verder geeft Verhuisdieren zelf aan dat ze vaak eigenaren die de hond gratis aanbieden nog een mail sturen om aan te moedigen toch een bedrag te vragen om misbruikt (zoals doorverkoop) te voorkomen.

Geselecteerd

Na mijn eerste mail (met foto’s van onze grote omheinde tuin en Lena) krijg ik een mailtje terug waarin wordt aangegeven dat ze erg enthousiast zijn over mijn mail en dat ze graag willen kennismaken. Ze hebben naast mij nog 1 iemand anders waar ze gaan kennismaken en in de mail staat verder dat Luna wel kosteloos op de website staat, maar dat ze toch zijn geadviseerd om een adoptiebedrag te vragen voor Luna om misbruik te voorkomen.

Raar onderbuikgevoel

Op zich prima. Dus ik deel mijn adres en vraag wanneer ze willen komen kennismaken. Op dat moment denk ik nog, als ze er eenmaal zijn en het klikt met ons en met Lena kunnen we het altijd hebben over een bedrag. Maar meteen krijg ik een korte mail terug waarin staat dat ze 500 euro willen hebben voor Luna. Ik krijg hier toch een beetje een raar onderbuikgevoel van en ik vraag eens in de bloggers WhatsApp groep wat zij een normaal bedrag vinden voor een herplaatser. Naast heel veel nuttige adviezen krijg ik waarschuwingen over de Pomsky in het algemeen omdat het een niet erkend ras is, kan de hond geen stamboom hebben en is het maar de vraag of de ouders alle gezondheidstesten hebben ondergaan.

500 euro

In een mail deel ik mijn twijfels over de gevraagde prijs. Ik wil namelijk best een gouden mand bieden voor een nieuwe hond, en als je mij een beetje kent is niets gek genoeg voor mijn honden. Maar om nu 500 euro te betalen voor een hondje met verlatingsangst, waar ik waarschijnlijk mijn handen aan vol ga hebben, vind ik toch een beetje te gek. Daarbij komt dat ik via Verhuisdieren kijk (waar de maximum adoptiebijdrage 275 euro is) voor een hondje, niet omdat ik op zoek ben naar een speciaal ras, maat de juiste match. Die ik dan tegelijkertijd ook help aan een passend nieuw thuis.

Vreemde wending

Waar ik die dag vooral bezig ben met dit hondje en of het een potentiële goede match zou zijn met Lena en wat er allemaal komt kijken bij een tweede hond in huis. Zit ik nu ineens in een soort prijsonderhandeling via de mail. Waar ik leer dat de aanschaf van dit hondje bij de fokker 2500 euro is geweest. Dat is natuurlijk een flink bedrag. Maar ergens bekruipt me een vreemd gevoel.

We zien er vanaf

Op het moment dat ik aangeef dat ik het zo wel een beetje een vreemde gang van zaken vindt wordt er in 1 zin medegedeeld dat zij ‘er vanaf zien’. Kijk gaat het nu over een koelkast of een bankstel, dan is dat natuurlijk geen probleem. Maar we hebben het over een levend wezen en ik ben toch al aardig geïnvesteerd geraakt in het beestje. Hoe dan ook, ik kan er uiteindelijk niets meer aan doen, want hoewel ik mijn telefoonnummer en mijn adres heb gedeeld. Heb ik deze niet van de andere partij. Ik kan dus ook niet even bellen om zaken te verhelderen. Ik wens ze natuurlijk het allerbeste voor Luna en ik hoop ook oprecht dat ze op een goede plek terechtkomt. Maar het vreemde gevoel blijft wel knagen.

Verhuisdieren kan waarschijnlijk niets doen aan deze situatie en voor zover ik kan beoordelen doen ze hun best om dingen te reguleren. Ik weet dan ook niet of dit soort praktijken vaker voorkomen op hun website, maar het is voor mij toch een vervelende ervaring en het hakt er toch wel even in merk ik.

De hond op de foto is niet Luna waar ik over schrijf, maar een stockfoto van een vergelijkbaar hondje. Het is niet mijn intentie om Verhuisdieren in een kwaad daglicht te stellen, maar om mijn verhaal te delen. 

Gerelateerde artikelen

Tags

Wat is dit?

Meer verhalen van Lena Luck

Eerste keer loops – razende hormonen Geef koekje! x

Eerste keer loops – razende hormonen

23 oktober Door: Lena Luck

Als je een teefje hebt weet je dat de eerste loopsheid ergens tussen de 6 maanden en 12 maanden moet komen. Je weet alleen nooit wanneer precies. Lena is ...

Lees het hele artikel
Een honden speeldate in de tuin Geef koekje! x

Een honden speeldate in de tuin

19 oktober Door: Lena Luck

Lena is voor het eerst loops, dat moest er een keer van komen natuurlijk. Maar heel erg praktisch is het niet. Alleen nog wandelen aan de riem, andere honden ...

Lees het hele artikel
Mijn ervaring met het Omlet Bolsterbed Geef koekje! x

Mijn ervaring met het Omlet Bolsterbed

6 oktober Door: Lena Luck

In deze blog deel ik mijn ervaring met het Omlet Traagschuim Bolsterbed. Met puppy Lena in aantocht (inmiddels alweer wat maanden geleden) begon voor mij de zoektocht naar een ...

Lees het hele artikel
Naar de hondenspeeltuin Geef koekje! x

Naar de hondenspeeltuin

4 oktober Door: Lena Luck

Een hondenspeeltuin? Help! Ik kreeg daar dus ook altijd meteen rode vlekken van in mijn nek. Waarschijnlijk omdat 1 van mijn vorige honden (Lola) andere honden gewoon echt niet ...

Lees het hele artikel