Zoeken
Generic filters
Exact matches only

Waarom ik niet meer zou kiezen voor 2 honden

20 April
x
Wat is dit?

Paika was mijn eerste hond. Omdat Paika andere honden zo leuk vindt, heb ik toen Paika 2 jaar was, nog een hond genomen. De 5 maanden oude herplaats pup Lola. Paika is er inmiddels niet meer en Lola heeft de respectabele oude honden leeftijd van 12 jaar bereikt.

Tweede hond als gezelschap voor de eerste hond

Lola heb ik echt in huis genomen als hondenvriendin voor Paika. Op zich helemaal prima want ze kunnen het geweldig goed met elkaar vinden en Lola heeft altijd heel veel steun aan Paika gehad. Toch is het wel goed om niet alleen te denken aan jouw hond, wanneer je overweegt een tweede hond te nemen. Er zitten immers ook voor jou als mens gevolgen en consequenties aan een tweede hond erbij nemen.

Twee honden, 2x zo veel werk

Hoewel je zou kunnen denken dat een tweede hond niet veel meer werk is dan 1 hond. Valt het soms toch tegen. Het wandelen met 2 honden gaat niet altijd even handig. Bij mijn honden ligt het wandeltempo van beide dames bijvoorbeeld mijlenver uit elkaar, letterlijk! Dus je hebt je handen dikwijls vol aan 2 honden. Bij het loslopen is dit eigenlijk bijna nooit echt een probleem geweest. Maar beide aan de riem niet zo handig. Dus soms kies je er voor om ze dan maar 1 voor 1 uit te laten en dan wandel je ineens 6x per dag. Dat is best wel veel, en daar gaat veel tijd in zitten. Natuurlijk kost het eten maken en het spelen en hersenwerkjes en andere activiteiten met 2 honden gewoon meer tijd dan met 1. Dus ja 2 honden is 2x zo veel werk (of minimaal 1,5x) als 1 hond.

Uitjes met twee honden

Paika ging overal mee naar toe. De stad in, mee naar werk, op het terras, op vakantie. Maar ook in de bus, naar de winkel, op visite. Ze ging overal mee naar toe. Dat is geweldig leuk. Maar ja heb je ineens 2 honden dan ga je toch niet zo makkelijk even een restaurant in, of op visite. Lola is ook een stuk groter dan Paika. Zij vindt het niet zo geweldig als Paika al die nieuwe ervaringen. Dus ga je minder snel echt samen met de honden er op uit. Daar heb ik wel een oplossing voor gevonden door met de camper op reis te gaan. Wandelen met 2 honden lukt prima en ga je samen reizen dan kun je altijd even opsplitsen en dan blijft er 1 iemand bij de honden terwijl de ander even de winkel in loopt. Maar je moet wel altijd nadenken of je ergens wel heen kun en/of wilt met 2 honden. Terwijl dat met 1 hond makkelijker gaat.

Bijzondere band met je hond

Met Paika heb ik een andere band dan met Lola. Dat is ook logisch, iedere hond is anders. Je maakt samen andere dingen mee. Paika heb ik 2 jaar alleen gehad, Lola heb ik nu pas als enige hond. Ze zijn verschillend en ze hebben verschillende behoeften. Als ik hard zit te huilen ging Paika altijd tegen me aan zitten. Als ik nu hard zit te huilen, dan weet Lola niet hoe snel ze zich uit de voeten moet maken. Ik moet daar dan altijd weer hard om lachen, omdat ze niet met emoties kan omgaan. Maar het geeft wel aan dat je met iedere hond een andere band hebt. Ik denk gewoon dat ik meer een 1 op 1 mens ben.

Samen reizen

Zoals je misschien al hebt gelezen in mijn vorige blog, is de planning dat ik met Lena ga reizen (en sporten). Dat gaat beter met 1 hond om op te letten dan twee, ik ga Lena zo veel mogelijk leren om op mij te letten in plaats van ik op haar. Dat wordt nog een leuk trainingsavontuur.

Toch nog twee honden

Van Lola weet ik dat ze niet heel lang meer bij ons is. Ze is al een dagje ouder en ze heeft een gezwel in haar buik die we niet kunnen laten weghalen. Ze heeft er gelukkig geen pijn aan (en anders heb ik voldoende pijnstillers in huis), maar het is er wel. Hierdoor ben ik me bewust dat ze ieder moment dood zou kunnen gaan. Maar Lola zou Lola niet zijn als ze niet net doet alsof ze nog topfit en de jongste is. Ik denk wel eens dat ze het liefste rennend doodgaat. Lena komt binnenkort naar Nederland en Lola en Lena gaan elkaar dus zeker ontmoeten en dan heb ik 2 honden. Het allerliefste wil ik dat Lola zo lang mogelijk gezellig bij me blijft; vrolijk en pijnvrij. Beide dames hebben vast en zeker ook veel individuele aandacht nodig. Gelukkig ben ik inmiddels full-time hondenmoeder en heb ik hier alle tijd van de wereld voor.

Zeg nooit, nooit

Maar ik moet wel bekennen ik kan best wel makkelijk van gedachten veranderen. Zo schreef ik op 29 januari de blog: Een puppy mijn hart zegt ja, mijn hoofd zegt nee. In deze blog in mijn conclusie dat ik toch niet aan een pup ga beginnen. Om op 16 februari Lena’s blog pagina helemaal gemaakt te hebben en de eerste blog te schrijven: Waarom ik voor de Yakutian Laika heb gekozen. Zo zie je maar, er kan altijd iets gebeuren waardoor het weer anders loopt dan je in eerste instantie bedenkt.

Gerelateerde artikelen

Tags

Wat is dit?

Meer verhalen van Lena & Lumi

Loopse teef en reu samen in huis Geef koekje! x

Loopse teef en reu samen in huis

1 June Door: Lena & Lumi

Een loopse teef en een intacte reu samen in huis dat is niet zo’n handige combinatie. Ik deel mijn ervaring met een loopse Lena (haar 2e loopsheid) samen met ...

Lees het hele artikel
Review Espree Simple Shed shampoo Geef koekje! x

Review Espree Simple Shed shampoo

4 April Door: Lena & Lumi

Review Espree Simple Shed shampoo. Het was de hoogste tijd voor Lumi met zijn dubbele vacht om wat haren te verliezen. De Espree Simple Shed shampoo is een hondenshampoo ...

Lees het hele artikel
Een hond die nooit alleen kan zijn Geef koekje! x

Een hond die nooit alleen kan zijn

27 March Door: Lena & Lumi

Hoe ziet het leven er uit met een hond die nooit alleen kan zijn? Lena is in mei 2021 bij mij komen wonen. Vanaf dat moment is ze nooit ...

Lees het hele artikel
Vakantie met honden: Kroatië Geef koekje! x

Vakantie met honden: Kroatië

18 March Door: Lena & Lumi

Op vakantie naar Kroatië en ja natuurlijk gaan de honden mee. Wat ik precies doe om me voor te bereiden op onze aanstaande vakantie? Dat vertel ik je in ...

Lees het hele artikel