Zoeken
Generic filters
Exact matches only

We nemen een herplaatser als tweede hond

10 May
x
Wat is dit?

Je hebt een leuke en sociale hond, maar op enig moment lijkt het je leuk er een gezellige viervoeter bij te nemen. Je kijkt nog eens diep in de ogen van je hondje en denkt terug aan zijn puppytijd. Wat was dat leuk; zo’n klein lummeltje, dat alles nog moest gaan ontdekken en.. leren.. Abrupt denk je terug al die nachtelijke plasjes, ongelukjes, socialisatiemomenten, puppytrainingen, aanleren van de bijtrem, puberfase.. Nee, een puppy heb je voorlopig echt geen tijd voor of trek in.

Herplaatsers

Gelukkig zijn er andere opties! Je slingert je laptop aan en gaat opzoek naar een herplaatser. Dierenasielen in Nederland, rescue hondjes uit het buitenland, herplaatsforums, je hoeft niet ver te zoeken. Door alle de bomen (en alle zielige oogjes, die je aankijken vanaf het scherm) zie je het bos niet meer. Waar moet je beginnen?

Past een herplaatser in mijn gezinssituatie?

Het is ontzettend nobel en waardevol, om een herplaatser een tweede kans te bieden. Uit ervaring weet ik hoeveel je voor een herplaatser kunt betekenen, als je inderdaad die match bent die hem/haar dit veilige en warme mandje kunt bieden. Maar er zijn helaas ook veel herplaatsers die uiteindelijk nog een derde of zelfs een vierde keer herplaatst worden, doordat ze gewoonweg niet matchen in de nieuwe gezinssituatie. Dit moet je niet willen. Voor het hondje niet, maar ook voor jezelf en je gezin niet.

Wat voor een soort hond

Bespreek daarom goed vooraf wat voor soort hond in het gezin zou passen. Heb je kinderen, die regelmatig drukke vriendjes en vriendinnetjes meenemen? Gaan de honden mee op vakantie? En zo niet, wil je huidige oppasadres op twee honden passen, in plaats van één?
Heb je een drukke baan en daarnaast veel hobby’s? Je huidige hond is gewend aan je routines en kan er eventueel goed mee omgaan, dat je regelmatig de deur uit gaat. Maar een herplaatser kan hele andere ritmes en gebruiken gewend zijn. Bijvoorbeeld een baasje hebben gehad, welke altijd thuis was.

Financiële ruimte voor een extra hond

Hebben we de financiële ruimte voor een extra hond? In plaats van 1 zak brok of 1 rol vlees, moet je nu opeens het dubbele inslaan. Hetzelfde geldt voor kosten voor ontwormen, ontvlooien, vaccineren of titeren. Ook hier kan ik uit ervaring vertellen, dat de kosten exponentieel toenemen. Vooral als de, op het oog gezonde, herplaatser na een jaar opeens doodziek wordt en er allerlei specialisten aan te pas moeten komen. Natuurlijk weet je al lang, dat het slim is om een financiële buffer of een verzekering te hebben voor dit soort dingen. Maar het is toch even een kleine reminder hoe snel je zuurverdiende centjes er doorheen kunnen vliegen, nadat je slechts “Hallo” had gezegd tegen de specialist!

Aan de laatste vraag, maar tevens enorm belangrijke vraag, wijd ik een apart hoofdstuk. Lees snel door!

Past een herplaatser bij mijn huidige hond?

Het lijkt zo gezellig, een vriendje erbij voor je viervoeter. Samen de speelgoedmand leeg halen, samen eindeloos rennen door het bos en nooit meer alleen thuis, wanneer de baasjes even weg zijn. Het klinkt zo romantisch, je zou er toch bijna voor tekenen! Maar voor je dit doet, kijk nog even goed naar je huidige viervoeter. Heb je een reu of een teef? En is hij of zij nog intact of gesteriliseerd? Dit kan namelijk belangrijk zijn voor de keuze voor het geslacht van je herplaatser.

Stabiele hond of onzekere hond

Daarnaast is het belangrijk je goed te beseffen hoe het karakter van je hond is. Is jouw hond comfortabel bij andere honden? Heb je een stabiele hond of een redelijk onzekere hond? Kan je hond goed zijn/haar grenzen aangeven? Maak je jouw hond gelukkig met een hond erbij? Bedenk je goed dat je een hond in huis gaat nemen, die zeer waarschijnlijk over een rugzak beschikt. Als het al een fantastische hond was geweest, worden ze meestal niet herplaatst. Uitzonderingen daar gelaten natuurlijk, maar dit is ongeveer hetzelfde, als een lot uit de loterij. Een herplaatser erbij, vraagt veel van jou en van je huidige hond.

Misschien ben je inmiddels na al mijn vragen inmiddels benieuwd hoe mijn herplaatser en ik elkaar gevonden hebben. Goed nieuws, daar ga ik het volgende hoofdstuk aan namelijk over vertellen!

Plotsklaps verliefd

Twee jaar geleden, net voor de corona pandemie van start ging in Nederland, woonde ik samen met mijn man, onze kat Musti (5 jaar oud) en onze Australian Shepherd, genaamd Kiwi (bijna 3 jaar oud). We waren helemaal niet van plan er op korte termijn een hond bij te nemen. We hadden wel eens besproken dat we er waarschijnlijk over een paar jaar een aussie pup bij wilden nemen, maar hier waren zeker geen concrete plannen voor.

Herplaatsing via de fokker

Terwijl ik lekker nietsvermoedend zat te scrollen op Facebook, werd ik verrast door 2 grote bruine ogen die me vanaf het scherm aankeken. De fokker van Kiwi deelde foto’s van een 7,5 jaar oude Australian Shepherd die herplaatst ging worden. Het was een broer van een van de honden die zij zelf rond had lopen, waardoor ze goed bekend was met de die fokker en de stamboomlijnen.

Valkuilen

Zoals ik alle stappen en overwegingen heb omschreven in eerdere alinea’s, zo is het bij ons niet gelopen. Ik ben zelf in alle valkuilen gestapt. Zonder het thuis te overleggen hing ik al aan de telefoon met de fokker, welke ook een goede vriendin is geworden de afgelopen jaren. Ice, de 7,5 jaar oude aussie, werd herplaatst omdat hij niet lekker ging met de kinderen en helaas was het al gekomen tot een bijtincident. Tsja, dat is toch wel een dingetje. Nu hebben we zelf geen kinderen, maar mijn zusje en veel van onze vrienden wel.

Kennismaking op neutraal terrein

We planden een wandeling in op neutraal terrein dat Kiwi en Ice konden loslopen en dan zouden we wel zien wat er zou gebeuren. Misschien klikte het wel helemaal niet tussen onze honden en dan was het feest zo over. Kiwi is een ontzettend sociale, zelfverzekerde en stabiele reu, dus we hebben zelden tot nooit incidenten met hem. En Ice was duidelijk een stuk onzekerder en zenuwachtig zelfs. Aan het einde van een leuke wandeling kwam toch wel naar voren dat Ice ook nog wat gezondheidsissues had gehad in de laatste jaren. Dat is een bittere pil, als je je hart eigenlijk min of meer al verloren bent aan hem. Dus we zouden hier thuis nog even overleggen en dan erop terugkomen.

APK bij de dierenarts

Al in de auto brak de discussie los. Mijn man zat overduidelijk in kamp ‘Nee’, ik overduidelijk in kamp ‘Ja’. Nog maar een wandeling plannen en misschien een week proefdraaien om te kijken hoe het zou verlopen. Met de baasjes ook afgesproken dat we hem in die week zouden laten nakijken door de dierenarts. Een soort APK’tje om te kijken hoe hij ervoor stond. De baasjes van Ice wilden vooral dat hij bij een liefdevol gezin terecht zou komen, waar hij tot zijn recht zou komen. Dus die stemden in en boden zelfs aan de kosten te betalen voor de dierenarts.

Eerste week op proef

De week vloog voorbij en het was soms best pittig, maar ik was verliefd. Kiwi, onze rustige en relaxte roedelleider, nam Ice van begin af aan op sleeptouw en tolereerde hem in al zijn gekkigheden. Hij gaf wel zijn grenzen aan als het té gek werd, maar al snel lagen ze samen op een kussen en leken ze elkaar wel gevonden te hebben. Ice, de ontzettend drukke, etenstijd afdwingende, postbode verslinder, bleek ontzettend vocaal en tot op de dag van vandaag weet hij nog wel eens toonaarden te raken, waarvan hij zelf niet eens wist dat hij het kon.

Overgewicht en B12 tekort

De dierenarts gaf aan geen gekke dingen te kunnen vinden, behalve overgewicht en een tekort aan B12. Maar dit zouden we wel op kunnen lossen met shots of zelf B12 supplementeren.  De week proeftijd werd een maand en na die maand ging mijn man eindelijk overstag. Ice mocht blijven!

Geslaagde herplaatsing

We hebben hem inmiddels 2 jaar nu en het is een enorme rollercoaster geweest, maar hij is echt niet weg te denken uit ons gezin! Hij is van een onzekere, instabiele hond met overgewicht, verandert in een tamelijk zekere en vrolijke hond met summerbody! Hoewel ik het mensen zeker zou aanraden om er beter over na te denken én het thuis goed te overleggen, denk ik dat de informatie over de stamboomlijnen, de wandelingen ter kennismaking, de proeftijd en het APK’tje heel waardevol zijn geweest. We hebben het absolute geluk dat Kiwi zo stabiel is, want Ice is geen makkelijke. Als het ware voeden we met z’n drieën één volwassen hond op en dat is een proces wat nog steeds loopt.

Echt een tweede kans

Wat het hele proces zo waardevol heeft gemaakt voor mij, is dat we Ice écht een tweede kans hebben kunnen bieden. We hopen met heel ons hart dat hij voelt dat deel hij uitmaakt van ons gezinnetje en hoeveel hij geliefd wordt, ondanks zijn rugzakje en eigenaardigheden.

Gerelateerde artikelen

Tags

Wat is dit?

Meer verhalen van Kiwi & Ice

Is Dogsurvival een sport voor jou en je hond? Geef koekje! x

Is Dogsurvival een sport voor jou en je hond?

14 June Door: Kiwi & Ice

Is dogsurvival een sport voor jou en jouw hond? Wist je dat er ook een soort mudmasters voor jou en je hond is? Een hondensport die enorm in opkomst ...

Lees het hele artikel