Zoeken
Generic filters
Exact matches only

Een herplaatser als tweede hond

14 October
x
Wat is dit?

Een herplaatser als tweede hond. Heb je nu al een hond en wil je jouw huis openstellen voor een hond die een gouden mand zoekt? Dat is een heel nobel plan, maar voordat je die tweede hond in huis haalt. Lees onze tips, trick en mogelijke valkuilen om te voorkomen dat je misschien overhaast een beslissing neemt.

Een herplaatser

Wat is een herplaatser precies? In hondenland is dat een hond die opnieuw geplaatst gaat worden. Dus een hond die nu of hiervoor een eigen huisje en een eigenaar heeft, maar op zoek is naar een nieuwe eigenaar. Soms is dat met tussenkomst van een stichting of een opvanggezin, maar vaak ook worden herplaatsers rechtstreeks vanuit hun huidige situatie herplaatst.

Redenen van herplaatsing

De redenen van herplaatsing van een hond zijn heel erg divers. De meeste redenen die je vaak hoort zijn;

  1. De hond kan niet omgaan met de nieuwe baby in huis
  2. De hond is beschermend naar zijn eigen gezin en met kinderen in huis en vriendjes en vriendinnetjes gaat dit niet goed
  3. De eigenaar van de hond is ziek en kan de hond niet meer bieden wat hij nodig heeft
  4. De hond kan niet met de andere hond in het gezin en ze vechten elkaar de tent uit
  5. De hond kost toch meer tijd en energie dan er op voorhand is bedacht
  6. Er is een mismatch qua ras, veel mensen kiezen een ras op basis van uiterlijk maar vergeten hoe zo’n ras qua karakter en werkdrive in elkaar zit
  7. De hond kan helemaal niet alleen thuis zijn
  8. Echtscheiding waardoor er geen tijd of plaats meer is voor de hond
  9. Gedragsproblemen van de hond

Niet alle mensen die hun hond willen herplaatsen delen alles met je. Soms maar goed ook, want je wilt een leuke nieuwe hond die jij een goed niet thuis wilt bieden. Je hoeft ook niet alle persoonlijke problemen die er eventueel aan vooraf zijn gegaan te horen. Maar je wilt natuurlijk wel het hele en eerlijke verhaal over de hond. Een hond met hele ernstige gedragsproblemen is moeilijker te herplaatsen, maar jij moet wel weten of deze problemen er zijn. Het is dus altijd goed om echt door te vragen en meer dan uitgebreid kennis te maken voordat je de knoop doorhakt. 2 honden kennismaken herplaatser

Herplaatser als tweede hond

Er zijn verschillende redenen waarom jij juist voor een herplaatser kiest als tweede hond. Misschien wil je een hond helpen, misschien wil je juist een wat oudere hond omdat je geen puppy (meer) wilt opvoeden, zoek je een speelmaatje voor jouw hond of misschien krijg je toevallig een hond aangeboden. Mits je de juiste hond vindt voor jouw thuissituatie en die ook nog een goed gaat met jouw eerste hond, kan een herplaatser een geweldig leuke aanvulling zijn op jouw gezin. Maar er kunnen ook dingen niet zo goed gaan of zelfs problemen opleveren. In deze blog wil ik je proberen alle tips en tricks mee te geven en dingen waar je zelf misschien niet aan hebt gedacht.

Waar vind je een herplaatser?

Er zijn verschillende manieren om aan een herplaatser te komen. Dat kan via iemand die je kent die op zoek is naar een nieuw huis voor hun hond. Via Marktplaats, waar ook honden worden aangeboden voor een nieuw huisje. Dat kan via een fokker (er zijn honden die teruggaan naar de fokker als het bij een eigenaar niet goed gaat), Je kunt kijken naar honden in een asiel (hoewel je dan misschien meer spreekt van asielhonden en niet van herplaatsers), je kunt bij de meeste rasverenigingen kijken naar herplaatsers (die bemiddelen vaak honden van dat ras naar een nieuw huis), via een hondentrainer of gedragsdeskundige (soms zijn er hondentrainers die de hond en de huidige eigenaren hebben begeleid en nu ook willen helpen zoeken naar een nieuwe eigenaar) en er zijn ook speciale websites voor herplaatsen van honden zoals Herplaatsing Honden in Nederland en Verhuisdieren.

LEESTIP: Een vervelende ervaring met Verhuisdieren.nl

Wat kost een herplaatser?

De kosten van een herplaatser kunnen heel erg veel verschillen. Als je de hond en de huidige eigenaar kent kan je de hond gratis overnemen mits je er goed voor gaat zorgen. Ken je de hond niet of is het een stamboom hond die erg geliefd is kunnen de kosten oplopen tot een paar honderd euro. Gratis honden aanbieden aan wildvreemden op het internet is ook echt geen goed idee. Honden kunnen dan ineens handelswaar worden en dat wil je natuurlijk voorkomen. Als eigenaar die zijn of haar hond moet herplaatsen is het al moeilijk genoeg en het laatste wat je wilt is dat jouw hond in verkeerde handen terechtkomt. Het is natuurlijk niet zo dat herplaatsers even duur zijn als een pup vers van de fokker vandaan. De kosten zullen ergens tussen de 0 en de 400 euro uitkomen, ook afhankelijk van wat er allemaal met de hond mee gaat. Zitten er tuigen, riemen, bench, autobench, manden, voer, snacks enzovoorts bij de hond, dan kan het zijn dat je daar een bijdrage voor betaald. twee honden op een bankje

Waarom wil je een tweede hond?

Wat is de reden dat jij een tweede hond wil? En handig ook om te weten waarom je het liefste een herplaatser als tweede hond wilt. Als gevoelsdieren zien wij mensen vaak eerst die geweldig leuke hond, dat vreselijk zielige verhaal of dat lieve snoetje en dan pas gaan we bedenken of het wel een slim plan is. Maar in het slechtste geval komt dat denken helemaal niet aan bod en heb je voor je het weet ja gezegd op een herplaatser als tweede hond, die misschien helemaal niet zo goed bij jou past. En dan? Bedenk eerst waarom je een tweede hond zou willen. En wat er zou gebeuren als het rooskleurige beeld toch niet zo rooskleurig is.

LEESTIP: bestaat er zoiets al teveel honden?

Een tweede hond tegen verlatingsangst

Eén reden om een tweede hond te nemen is als gezelschap voor de eerste hond. Hoewel heel veel honden blij worden van een nieuwe hondenvriend of vriendin in huis. Is het niet perse de oplossing tegen verlatingsangst. Is jouw hond enorm aan jou gehecht en kun jij niet weg zonder dat jouw hond in paniek is? Dan gaat een tweede hond hoogstwaarschijnlijk ook niet werken en kun je beter aan de slag met een hondengedragsspecialist en dan bij voorkeur iemand met uitgebreid verstand van verlatingsangst.

Waar moet je over nadenken voordat je een tweede hond neemt?

  1. Past een tweede hond op dit moment in mijn leven qua geld, tijd en energie?
  2. Passen 2 honden ook nog in mijn leven als er iets veranderd?
  3. Kan ik deze hond een goed thuis geven ook als mijn verwachting anders is dan de realiteit?
  4. Hoe gaat een dag er praktisch uitzien met 2 honden?
  5. Als ik deze 2 honden niet samen kan uitlaten, heb ik dan tijd en energie voor aparte wandelingen per hond?
  6. Als 1 van de twee iets gaat mankeren of eerder oud is, heb ik daar de tijd en financiën voor om dit op te vangen?
  7. Wat doe ik nu graag samen met mijn hond? Kan ik dit ook nog doen met 2 honden of worden er dingen onmogelijk?
  8. Als de honden ruzie krijgen over voer speelgoed en/of botjes is dat een situatie die ik kan en wil managen?
  9. Wat verwacht ik precies van 2 honden in huis? 2 honden niet leuk tegen elkaar

De wensen van de oude eigenaren

De mensen die hun hond moeten herplaatsen om welke reden dan ook, zoeken naar dat perfecte huisje voor hun hond. Zo zullen zij een beeld hebben waar ze hun hond het liefste terecht zien komen. Hou er rekening mee dat het wel echt belangrijk is dat jij voor jezelf de beslissing weloverwogen neemt. Ook al zijn de huidige eigenaren heel enthousiast over jou, als jij zelf twijfels hebt doe het dan niet. Spreek ook dingen af over hoe het verder gaat als de hond toch niet kan aarden bij jou. Wat gebeurt er dan met de hond? Zoek jij dan een nieuw huis of willen ze dan de hond terug hebben? Zeker in het geval van ziekte of overlijden van de oude eigenaar kun je snel geneigd zijn om te willen helpen, maar de hond is alleen geholpen als jij echt realistisch bent over wat jij wel en niet wilt of kunt. Jij kan dan beter nu nee zeggen zodat deze mensen verder kunnen zoeken naar een nieuwe eigenaar die er wel voor 100% zeker van is.

Wat is het beste voor de herplaatser?

Voor de hond die herplaatst wordt is een nieuw liefdevol huis belangrijk. Wat ook belangrijk is, is dat de keuze voor de hond weloverwogen wordt genomen en dat de hond niet in een herplaats circuit terecht komt en steeds maar weer opnieuw wordt herplaatst. Daar wordt geen enkele hond beter van. Het beste voor de hond zijn eigenaren die geduld hebben om te zoeken naar het beste nieuwe adres. En toekomstige eigenaren die er goed over hebben nagedacht en voor 100% voor deze herplaatser willen gaan. Dan komen natuurlijk nog de praktische dingen aan bod die hond afhankelijk zijn. Dus een hele actieve hond wil je bij een actieve nieuwe baas plaatsen en een hond die stress heeft van veel prikkels in een prikkelarme omgeving enzovoorts.

Wat is het beste voor jou en jouw hond?

Het allerbelangrijkste voor jou is om goed te kiezen wat voor jou en voor jouw hond het beste is. Heb jij een hele actieve werkhond, waar je uren mee het bos in gaat en wil je graag dat jouw tweede hond mee kan? Dan is het handig om een hond te kiezen met een vergelijkbaar energie niveau en een leeftijdsverschil van maximaal 2 jaar. Heb je nu juist een hond die het liefste de hele dag lekker met jou thuis is? Dan is een hele actieve hond waarschijnlijk geen fijne match. Kijk goed naar wat jij van een hond verwacht, wat jij een hond kunt bieden en denk ook alle mogelijke doemscenario’s uit. Zo kun je op een goede manier echt voor jezelf en voor de honden de juiste keuze maken.

Welke vragen stel je om een goed beeld te krijgen?

Het is heel handig om een zo goed mogelijk beeld te krijgen van de hond die je wilt adopteren. Maar wat moet je nu allemaal vragen? Wat zijn de dingen die je echt niet moet vergeten te vragen.

  • Kan de hond loslopen?
  • Trekt de hond aan de lijn?
  • Kan de hond in de auto?
  • Is de hond sociaal naar mensen?
  • Is de hond sociaal naar andere honden?
  • Kan de hond in het verkeer wandelen (jaagt de hond fietsers, joggers, auto’s na?)
  • Heeft de hond een stamboom?
  • Is de hond als pup bij de huidige eigenaren komen wonen?
  • Is de hond erg voergericht?
  • Verdedigt de hond kluifjes/speeltjes/eten?
  • Zijn er cursussen gevolgd met de hond?
  • Luistert de hond buiten?
  • Hoe is de hond met kinderen?
  • Welk voer krijgt de hond nu?
  • Zijn er gedragsproblemen?
  • Zijn er bekende gezondheidsproblemen?
  • Is de hond bang voor de dierenarts?
  • Wanneer was het laatste dierenartsbezoek?
  • Hoe is de vachtverzorging?
  • Gaat de hond wel eens naar de trimmer?
  • Gaat de hond wel eens mee op visite en hoe gedraagt hij zich dan?
  • Hoe gedraagt de hond zich als er visite is?
  • Hoe reageert de hond op de postbode?
  • Jaagt de hond?

Ontmoeten van de hond

Als je contact hebt gehad met de oude eigenaren of stichting en jullie denken allebei dat het een match kan zijn, maak dan ook alvast de afspraak dat de hond dan voor nu even gereserveerd staat voor je. Zo voorkom je dat jij je al helemaal verheugd op de hond terwijl deze aan iemand anders is beloofd. Plan dan een afspraak waar de honden elkaar kunnen ontmoeten. Dat kan een losloopgebied zijn of een omheind stuk veld of een andere plek waar je vaak met de hond wandelt. Een hondenspeeltuin zou ook nog kunnen, kies dan de rustige uurtjes uit. Natuurlijk is het allerbelangrijkste dat de 2 honden het goed met elkaar kunnen vinden. Jij moet natuurlijk ook een klik hebben met de hond.

Een dagje op proef

Een goede ontmoeting tijdens een wandeling is een heel goed begin. Maar je weet nu alleen of jouw hond gezellig kan spelen met de herplaatser. De echte dagelijkse dingen komen natuurlijk helemaal niet naar voren tijdens zo’n eerste kennismaking. Is de kennismaking nu goed verlopen en hebben jullie beide nog een goed gevoel bij de situatie? Kijk dan of je een proefdag kunt afspreken. De hond kan zo een dagje meedraaien in jouw huishouden en jij kunt zien hoe het er echt aan toe gaat zo’n dag in huis.

  • Dit kan alleen als jouw hond niet heel erg beschermend is naar zijn eigen huis en tuin
  • Zorg dat de hond terug kan als het helemaal niet goed gaat
  • Vindt jouw hond het spannend? Begin dan met een kort bezoek
  • Zorg dat alle speeltjes en kluifjes zijn opgeborgen
  • Als de oude eigenaar het prettig vindt kan hij of zij er bij blijven

Bedenktijd

Na een eerste ontmoeting is het altijd goed om er even een nachtje over te slapen. Zo heb je heel even de tijd om alles te verwerken en goed te bedenken of je deze hond graag wil hebben en dat je het helemaal ziet zitten. Hetzelfde geldt voor de huidige eigenaar. Zitten jullie allemaal op 1 lijn, gefeliciteerd! Je hebt een geweldig nieuw maatje gevonden en tegelijkertijd een andere hond een geweldig nieuw huis gegeven. Wat leuk!

twee honden samen

Tips voor een herplaatser als tweede hond:

Kort en krachtig alle tips op een rijtje:

  • Bedenk welke soort hond jij het liefste wilt en wat jij de hond kunt bieden
  • Blijf realistisch en ga niet proberen een hond ’te redden’
  • Vraag goed door om een zo duidelijk mogelijk beeld te krijgen van de hond
  • Neem de tijd om te wachten tot de juiste hond op jouw pad komt
  • Probeer niet direct bij ieder contact emotioneel volledig betrokken te raken bij de hond. Als de eigenaren dan toch niet voor jou kiezen of de klik is er niet met jouw hond is dat anders steeds een flinke klap.
  • Maak duidelijke afspraken over een (tijdelijke) reservering van de hond, de adoptiekosten en het stappenplan
  • Zorg voor een bedenktijd na een eerste ontmoeting
  • Maak ook afspraken wat te doen als het toch niet goed gaat, kan de hond nog terug?

Gerelateerde artikelen

Tags

Wat is dit?

Meer verhalen van Redactie

Anido vakbeurs: interessante producten (+ sneak preview!) Geef koekje! x

Anido vakbeurs: interessante producten (+ sneak preview!)

2 February Door: Redactie

Afgelopen 25 en 26 februari vond in de Kortrijk Xpo (België) de ANIDO plaats: een vakbeurs voor de markt van huisdierverzorging. Hier treffen dierenspeciaalzaken en winkels met een dierenafdeling ...

Lees het hele artikel
🎶Baby, It's Dark Outside 🎶 Tijd voor een hondenlampje! Geef koekje! x

🎶Baby, It's Dark Outside 🎶 Tijd voor een hondenlampje!

9 January Door: Redactie

Sinds de Winterwende van afgelopen 22 december worden de dagen langzaam, heel langzaam, steeds weer wat langer en de nachten weer wat korter. Maar het is nog steeds flink ...

Lees het hele artikel
Vuurwerkangst? Tips om stress te verminderen tijdens Oud en Nieuw! Geef koekje! x

Vuurwerkangst? Tips om stress te verminderen tijdens Oud en Nieuw!

13 December Door: Redactie

Vind jouw trouwe metgezel de feestdagen spannend? Dat is helemaal niet gek. De laatste dagen van het jaar zijn immers gevuld met allerlei verschillende prikkels voor honden. Niet alleen ...

Lees het hele artikel
Getest: handgemaakte leren tuigjes van Meola Leather Dogs Geef koekje! x

Getest: handgemaakte leren tuigjes van Meola Leather Dogs

7 November Door: Redactie

Onze hondenbloggers delen graag hun ervaring graag met je! Zo kun je op The Dog Pen alles lezen over de belevenissen van de hond(en) van de verschillende bloggers. Daarnaast ...

Lees het hele artikel