Zoeken
Search
Generic filters
Exact matches only

Een puppy is veel werk

18 mei
x
Wat is dit?

Oké met Lena had ik een beetje pech dat ze zo veel stress heeft gehad tijdens het transport. Dus de eerste week was ze niet te harden. Ze sliep overdag niet of nauwelijks, vond alles eng en wist van gekkigheid niet wat ze met zichzelf aan moest. Maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat het zo kan zijn voor alle pups.

Ik had niet verwacht dat een puppy zo veel werk is

Bovenstaande zin zei mijn man Stefan tegen me nadat week 1 er bijna op zat. En nee ik had het eerlijk gezegd ook niet verwacht dat het zó veel werk zou zijn. Maar een puppy opvoeden en leven met een pup in huis is veel werk.

Geen seconde alleen

Pups willen en kunnen niet meteen alleen gelaten worden. Dat zal je moeten opbouwen, om te voorkomen dat jouw pup verlatingsangst opbouwt. Dat betekent dat jij letterlijk en figuurlijk geen seconde alleen bent. Even naar de winkel? Vergeet het maar! Even naar de WC met de deur dicht? Zeker niet! Puppy is overal waar jij gaat. Dat kan best wel een uitdaging zijn!

Oververmoeid

Puppy’s moeten heel veel slapen op een dag (gemiddeld zo’n 18-20 uur). Als ze niet voldoende echte rust krijgen op een dag, worden ze vervelend. Vaak zijn ze ook net voordat ze in slaap vallen, hyperactief. Op zulke momenten weet de pup van gekkigheid niet wat hij allemaal moet doen. Het handigst is om op dat moment een kluifje te geven, zodat het pupje onder het kluiven in slaap valt. Maar spoiler alert, ook dat werkt niet altijd.

Veel opruimen

Niet alleen ongelukjes in de vorm van plasjes, poep, kots en de waterbak die op de een of andere manier steeds omgaat. Maar ook je spullen kun je beter goed opbergen. Voor de meeste pups zijn jouw persoonlijke bezittingen het allerleukste om op te kauwen. Dus je kunt maar beter zorgen dat je die uit het bereik van jouw pup houdt.

Opvoeden en trainen

Hoewel je misschien denkt dat opvoeden en trainen hetzelfde is, is dat het niet. Alles in het dagelijks leven is opvoeding. Waar je uiteindelijk de meeste tijd bezig bent met óf volledig negeren óf ruilen óf uit de situatie halen. Opvoeden is dus een dagelijkse bezigheid (dit is overigens niet de hele dag achter je pup aanlopen en nee zeggen, daar leren ze niets van). Lees ook eens de blog: wat heb je écht nodig voor een puppy. Naast opvoeden ben je iedere dag ook bezig met trainen. Hoe handig is het als jouw hond later niet zonder jouw commando (of liever cue) een hek uit loopt? Heel handig en bovendien veilig. Zoek je nu een boek met handige trainingstips en concrete oefeningen? Dan is het boek “Een honden leven lang mentaal en fysiek in balans” een aanrader.

Iedere nacht naar buiten

Nog iets wat je snel vergeet als je zelf geen jonge pup in huis hebt, is het steeds je bed uit. Je puppy moet vast en zeker in de nacht ook poepen en plassen. Echt in een diepe slaap vallen lukt niet. Of je wordt wakker van gepiep en je bent op tijd buiten, of je wordt wakker van een poep of plaslucht. Hoe dan ook. Je staat regelmatig ’s nachts buiten te wachten tot je pup gaat plassen of poepen. De meest gehoorde ergernis is. Je staat buiten in de kou in je pyama te wachten tot je pup plast. Er gebeurt niets. Je gaat weer naar binnen en jawel je pup plast op de vloer. Nu heb je voor niets buiten gestaan en moet je ook nog opruimen. Maar wen er maar aan. Dit kan allemaal best wel even duren.

Zindelijkheid

Nu ik het toch heb over poepen en plassen. Je pup is niet zindelijk. Dat moet jij gaan aanleren. Wat je daarvoor nodig hebt is observatie vermogen, snelheid en planning. Je probeert natuurlijk te voorkomen dat jouw pup (bijna) binnen gaat zitten. Dus na het eten, naar buiten. Na het spelen, naar buiten. Na het drinken, naar buiten. Op een gegeven moment kun je aan je pup zien of ze moet plassen of poepen. Dan moet je voordat ze echt gaan zitten, snel naar buiten. Niet iedere pup is even snel zindelijk. Lena is nu met 4,5 maand zo goed als zindelijk. Wat dat wil zeggen, ze geeft het aan als ze moet plassen of poepen (door richting deur te lopen). Reageer ik op tijd dan doet ze alles buiten, ben ik te laat dan laat ze een plas binnen lopen. Maar Tommy bijvoorbeeld was na 10 maanden zindelijk. Het kan per pup verschillen.

Gerelateerde artikelen

Tags

Wat is dit?

Meer verhalen van Redactie

Zit straks het asiel vol? Geef koekje! x

Zit straks het asiel vol?

17 juni Door: Redactie

Update: deze blog ben ik op 12 december 2020 begonnen te schrijven. Toen was de titel van deze blog nog: “zit over 2 jaar het asiel vol?”. Omdat ik ...

Lees het hele artikel
De weerstand van jouw hond verhogen Geef koekje! x

De weerstand van jouw hond verhogen

3 juni Door: Redactie

De weerstand van jouw hond verhogen – de natuurlijke manier Hoe kun je nu op natuurlijke wijze de weerstand van jouw hond verhogen? Vaak als jouw hond niet helemaal ...

Lees het hele artikel
Fietsen met je hond, hoe doe je dat? Geef koekje! x

Fietsen met je hond, hoe doe je dat?

25 mei Door: Redactie

De zomer komt er weer aan, en zeker met dit lekkere weer kan het dan erg lekker zijn om gezellig samen met jouw hond te fietsen. Maar afhankelijk van ...

Lees het hele artikel
Hemelse hond - 62 wijsheidskaarten Geef koekje! x

Hemelse hond - 62 wijsheidskaarten

20 mei Door: Redactie

Iedere dag een kaartje leggen als leidraad voor de dag? Of een orakelkaart trekken om een antwoord op je vraag te krijgen? Ik doe het vaak! Ik heb dan ...

Lees het hele artikel