Zoeken
Generic filters
Exact matches only

Na 10 maanden zindelijk!

13 February
x
Wat is dit?

10 maanden heeft het geduurd voordat Tommy volledig zindelijk was. Is dat lang? Ja, dat denk ik wel, maar sommige honden hebben nou eenmaal wat meer tijd nodig.

Voorbereiding

Ik had me natuurlijk voor zijn komst al veel ingelezen over hoe je een hond zindelijk moet maken. De eerste paar weken om de 2 uur naar buiten en als dat goed gaat dit uitbreiden naar 3 uur en zo verder. Ook las ik dat je aan de houding van je hond kan zien dat hij gaat plassen. Maar hoe dan? Hoe kan je zoiets nou zien, dacht ik voordat Tommy bij ons was. Nou, daar kwam ik snel achter; zijn achterpootjes plaatste hij naar achteren en de rest van zijn lichaam ging iets naar voren en psssst daar ging zijn plasje. Met de nadruk op plasJE, gelukkig, het stelde nog niet veel voor. Dan pakte ik hem snel op, zei ‘nee’ en ging met hem naar buiten. En als hij dan buiten zijn plasje deed werd hij uitbundig beloond door te zeggen hoe goed dat was en een snoepje te geven.

De eerste paar weken

Overigens heeft Tommy nooit gepoept in huis, maar dat heeft hij gecompenseerd door veel in huis te plassen. De eerste paar dagen hebben we overdag puppypads gebruikt in de hoop dat hij daar op zou gaan plassen, maar deze gebruikte hij alleen als speelgoed, dus gebruikten we deze de eerste weken alleen ’s nachts in de bench.
Tommy heeft in het nest al wel veel geleerd, het was in die tijd erg mooi weer waardoor hij zelf de tuin in kon als hij moest plassen of poepen. En ze speelden al veel in de tuin. Dat konden we thuis goed doorzetten.

Waarom plaste Tommy in huis?
De basis zat er dus al snel in. Maar er waren veel redenen waardoor het toch in huis wel eens mis ging:
–  Tijdens het spelen in huis
–  Mensen en honden die langs huis liepen en die hij wou begroeten (of wegjagen)
–  Als er iemand binnen kwam die hij gemist had
–  Of gewoon omdat hij even was vergeten dat plassen buiten moet.

Tommy Zindelijk

Stap voor stap ging het beter

Toen Tommy 3 maanden oud was plaste hij buiten voor het eerst met zijn pootje omhoog. Dat was het moment dat het binnen langer goed ging, hij bewaarde zijn plasje echt om buiten te kunnen doen. Dat was dus een mooie stap in de goede richting. Maar hij plaste nog wel 2 of 3 keer per dag in huis. En die plassen werden steeds groter. Soms rende hij tijdens zijn plas door de woonkamer en zat de woonkamer er van voren naar achteren onder.

Geduld

Na een half jaar ging het nog een stuk beter. Dit kwam omdat we consequent bleven door bij een ongelukje ‘nee’ te zeggen en hem buiten te zetten. En nóóit boos worden! Want dat geeft alleen maar stress en dat veroorzaakt juist dat een hond in huis plast. We zijn daarom altijd lief en geduldig gebleven. Geduld is echt belangrijk, het is lastig, maar uiteindelijk snapt je hond wat de bedoeling is. Dat zie je ook aan zijn koppie. Als Tommy toch een ongelukje had ging hij bij de deur zitten en zag je aan zijn gezicht dat hij wist dat dit niet de bedoeling was.

Op een gegeven moment had hij nog 1 ongelukje per dag, altijd rond 19:00 uur, terwijl we dan om 17:00 uur nog voor een lange wandeling buiten waren geweest. Dus wekenlang ging ik dan om 19:00 uur toch weer met hem naar buiten.

Tommy puppy in het gras plassen

Tommy snapt het!

Ongeveer 2 weken voordat hij volledig zindelijk was, zag ik dat het kwartje ging vallen. Als hij binnen dreigde te plassen, maakt hij een gek sprongetje en rende weg van de plek waar hij was. Daar lagen dan een paar druppeltjes. We gingen dan snel naar buiten. Na 10 maanden is hij eindelijk zindelijk!

’s Nachts

De eerste paar weken ging ik er ook ’s nachts om 03:00 uur uit om Tommy buiten te laten plassen. Hij kon het dan zo’n 3 uur ophouden. Na zo’n 4 maanden was Tommy ’s nachts helemaal zindelijk en sliep hij zelfs uit.

Houd vol!

Lees je deze blog omdat je hond nog niet zindelijk is, wel helemaal gezond is en je overal leest dat pups binnen een paar weken zindelijk zijn? Dan kan ik alleen maar zeggen: houd vol, heb geduld, het komt goed!

Gerelateerde artikelen

Tags

Wat is dit?

Meer verhalen van Tommy

Review: DogSuppy-supplement tegen jeuk Geef koekje! x

Review: DogSuppy-supplement tegen jeuk

3 January Door: Tommy

Tommy mocht voor The Dog Pen de supplementen van DogSuppy testen! Daar waren we heel blij mee, want het ging niet zo goed met Tommy. Hij had al 2,5 ...

Lees het hele artikel
Je hond leren loslopen Geef koekje! x

Je hond leren loslopen

6 April Door: Tommy

Hoe leer ik mijn hond loslopen? Deze vraag zie ik vaak voorbij komen op internet. De antwoorden die vaak gegeven worden: direct als pup mee beginnen. Je hond leren ...

Lees het hele artikel
De zoektocht naar het juiste voer Geef koekje! x

De zoektocht naar het juiste voer

13 December Door: Tommy

De zoektocht naar het juiste hondenvoer is niet altijd makkelijk. Lees maar mee hoe de zoektocht naar het juiste voer voor Tommy is verlopen en bij welk voer ze ...

Lees het hele artikel
Review Flamingo Krems hondenmand Geef koekje! x

Review Flamingo Krems hondenmand

28 October Door: Tommy

Tommy mocht de donkergrijze Krems hondenmand rechthoek van Flamingo testen! Dat komt precies goed uit, nu Tommy het in de nacht koud heeft in zijn mandje. Deze zachte fluffy ...

Lees het hele artikel