Zoeken
Search
Generic filters
Exact matches only

Een hond met verlatingsangst, hoe ga je hier mee om?

24 november
x
Wat is dit?

Wat er gebeurt

We kennen het vast allemaal wel, je staat op het punt om even boodschappen te doen en je hond voor hooguit 1 uurtje alleen thuis te laten. Je vertelt hem dat je zo weer terug bent.

Je pakt je sleutels en vertrekt luidruchtig het huis uit.

Nu jij je hond hebt verteld dat je zo weer terugkomt, denk jij dat hij het wel begrijpt en rustig in zijn mandje zal gaan liggen, maar in het hoofd van een hond gebeurt er het tegenovergestelde.

Zodra hij jouw sleutels hoort rinkelen en hij ziet dat jij je jas aantrekt, schiet hij meteen al in de stress. Hij zal denken: oh nee, mijn baasje gaat weg, wat nu?!

Hoe ga je hier mee om?

Natuurlijk is het mogelijk om in je eentje boodschappen te gaan doen of even een kopje thee bij je overbuurvrouw te drinken zonder dat je hond mee moet, en ik zal je uitleggen hoe!

Hoe het niet moet

Je begint veel lawaai te maken en pakt alles in een keer:

– Je sleutels

– Je jas

– Je tas

Tot slot begin je tegen je hond te praten en zeg je met een hoge, vrolijke stem dat je zo weer terug bent, je pakt je spullen en verlaat met veel kabaal het huis.

Maar hoe ga je hier nou goed mee om?

Ten eerste moet je veel geduld hebben, het is niet zo dat het na 1 x oefenen meteen over is! Je zal vaker moeten oefenen met jassen en sleutels. Deze blijven een hond het meeste bij.

  • Pak je jas, trek hem aan en ga op de bank zitten (je kunt je jas pas weer uit te doen en ophangen als je hond ontspannen is). Belangrijk: laat hem niet te dicht bij je liggen als je deze stappen uitvoert, leg hem op zijn standaard slaapplek!
  • Volg deze zelfde stap maar dan met je sleutels. Rinkel er een paar keer mee en doe ze pas weer in je broekzak als je hond ontspannen is. Ook hier mag hij niet achter je aan lopen of bij je zitten.

Op deze manieren zal je hond begrijpen dat het oké is als jij even weggaat. Natuurlijk zijn er nog veel meer stappen die helpen om je hond te laten ontspannen, maar deze hebben ons enorm geholpen.

Jips ervaring

Jip is nogal een zenuwachtig hondje dat het niets vindt om alleen thuis te blijven. Wij kwamen hier achter na een aantal incidenten van Jip die wij via onze buren te horen kregen.

Als wij een avondje uiteten gingen met het gezin, bleef Jip z’n ongeveer 2 uur alleen thuis. Wij kregen dan een halfuurtje nadat we van huis waren vertrokken een appje van de buren: ‘Jip ziet al een halfuur te loeien als een wolf’. In eerste instantie vonden wij dat heel zielig voor Jip, maar het is ook vervelend voor de buren, die hier de hele avond last van hebben.

Toen we eenmaal thuis kwamen, was Jip over het dolle heen. Hij had al zijn speelgoed kapot gemaakt, de kussens lagen van de bank en zijn eigen mand lag overal verspreid.

Gelukkig doet Jip dit niet meer dankzij bovenstaande stappen. Dit is 2 jaar geleden gebeurd, en bij ons is Jip er snel mee opgehouden. Althans… het huilen doet hij niet meer. Het slopen van zijn speelgoed doet hij wel nog, maar gelukkig is ook dit verminderd.

Neem je tijd en rust en je hond zal vanaf nu alleen thuis kunnen zijn!

Gerelateerde artikelen

Tags

Wat is dit?

Meer verhalen van Jip de Münsterlander

‘Een nieuwe heup, wat houdt dat in?’ Geef koekje! x

‘Een nieuwe heup, wat houdt dat in?’

8 februari Door: Jip de Münsterlander

Jip heeft een lange tijd last gehad van pijn rondom zijn rechter heup. Na een lange wandeling zagen wij hem af en toe huppelen nadat hij ergens van afsprong ...

Lees het hele artikel
Een nieuwe halsband van Meola Leather! Geef koekje! x

Een nieuwe halsband van Meola Leather!

5 maart Door: Jip de Münsterlander

Meola Leather had voor mij en mijn vriendjes leren halsbanden gemaakt, met ieder zijn eigen naam erop. Jip is erg gek op zijn nieuwe halsband met naam! Wil je ...

Lees het hele artikel
Help, een reu Geef koekje! x

Help, een reu

22 december Door: Jip de Münsterlander

Een reutjeshond. Wat zijn ze leuk, lief en aanhankelijk en wat beleven wij een lol aan hun leuke karakter, maar wat kunnen ze toch af en toe de baas ...

Lees het hele artikel
Waarom een Heidewachtel? Geef koekje! x

Waarom een Heidewachtel?

12 november Door: Jip de Münsterlander

Waarom zijn wij voor onze Jip gegaan? Voordat wij Jip hadden, hadden wij eerst een superlieve Drentse Patrijs genaamd Saar. Saar was een lieve jachthond, maar helaas is ze ...

Lees het hele artikel