Zoeken
Generic filters
Exact matches only

Een hond met verlatingsangst, hoe ga je hier mee om?

21 April
x
Wat is dit?

Allereerst is het goed om te weten of jouw hond verlatingsangst heeft. Het liefste wil je er niet pas achter komen als de buren gaan klagen omdat jouw hond de hele straat bij elkaar piept of blaft. Of als jouw hond de deur helemaal kapot heeft gekrabd of de bank volledig heeft gesloopt.

LEESTIP: wat is verlatingsangst eigenlijk?

Camera in huis

Tegenwoordig heb je voor relatief weinig geld hele handige camera’s die je in je huis kunt neerzetten. Je kunt daarmee kijken via jouw telefoon wat jouw hond doet als jij weg bent. Dit is een belangrijke en handige tool om te zien of jouw echt niet in paniek is als je weg bent. Het niet blaffen en niets slopen betekent niet dat jouw hond niet volledig in paniek is als je er niet bent. Dat kun je alleen goed zien via een camera.

Alleen zijn oefenen

Als je jouw hond meteen 4 uur helemaal alleen thuis laat, terwijl je niet weet hoe dit gaat en hoe jouw hond zich daarbij voelt. Is dat een te grote stap. Je kunt beter klein beginnen. In huis kun je jouw hond ook even alleen laten in de huiskamer. Door alleen naar de WC te gaan. Door alleen een broodje te eten in de keuken. Gewoon op een normale manier af en toe niet in dezelfde ruimte zijn als jouw hond. Hoe vaker je dit doet, hoe makkelijker jouw hond ‘even alleen kan zijn’. Is het naar een andere kamer gaan zonder jouw hond al een probleem? Dan kun je jouw hond een voerspeeltje geven en terwijl jouw hond daarmee bezig even de kamer in en uit lopen zonder de deur dicht te doen. En van daar uit opbouwen. Dat kun je ook doen als jouw hond moe is van een lange wandeling of een hersenwerkje.

Voldoende activiteit op een dag

Zit jouw hond bomvol energie en geef je eigenlijk te weinig activiteiten (zowel fysiek als mentaal) dan is het logisch dat jouw hond het liefste niet wil dat je weggaat. Jij bent namelijk de enige die kan zorgen voor de activiteiten (en anders zoekt de hond zelf iets om te doen, zoals slopen waar jij dan weer niet blij mee bent.

Alleen zijn opbouwen

Kun je nu makkelijk even in een andere ruimte zijn dan jouw hond? Bouw dit langzaam verder uit. Eerst in huis, dus 1 kopje koffie in de keuken zonder hond worden er 2 of het hele ontbijt. Pas als jouw hond rustig in een kamer kan blijven waar jij niet bent, kun je gaan oefenen met buiten. Maak van het naar buiten gaan geen spektakel, doe gewoon net alsof je even naar de WC gaat. Heeft jouw hond al geleerd dat wanneer jij jouw sleutels en jouw jas pakt, je vast en zeker lang weggaat? Wandel dan even naar buiten zonder iets te zeggen en zonder jas en sleutels. Wandel ook weer terug het huis en de kamer in alsof er niets aan de hand is.

Neem de tijd

Neem de tijd om jouw hond rustig te laten wennen en het juiste te leren. Heb je die tijd niet? Moet je weer werken of iets anders doen wat langer duurt dan jouw hond nu aankan? Vraag dan of er iemand op jouw hond wil passen als je er niet bent. Een hondenuitlaatservice is dan niet voldoende. Misschien heb je wel een buurmeisje die jouw hond graag gezelschap wilt houden of een vriendin die vanuit huis kan werken en ook meteen op jouw hond zou willen passen.

Bench als strafhok

Natuurlijk is de bench handig als jouw hond uit verlatingsangst dingen in huis sloopt. Maar het is niet de oplossing voor de angst. Wil je jouw hond echt van zijn verlatingsangst afhelpen, dan is jouw hond de bench in schuiven en 6 uur later weer thuis komen echt not done. De bench kan een fijne en veilige plek zijn voor de hond, maar ook dit moet je goed aanleren.

LEESTIP: Bench gruwel of handige tool Hond in bench

Kong of kluif voor het weggaan

Je kunt jouw hond een Kong of een kluif geven als je weggaat. Je hond is dan lekker bezig en heeft even niet zo veel moeite met het feit dat jij er niet bent. Maar honden die echt veel last hebben van verlatingsangst en stress hebben zijn willen vaak niet eten of kluiven. Ook is het niet handig als jouw hond een kluif of Kong gaat linken aan het feit dat jij weggaat. Als je dit zou willen gebruiken, geef dan ook een kluif of Kong op momenten dat je wel thuisblijft. Kijk ook of dit werkt voor jouw hond, door te monitoren op de camera of jouw hond inderdaad aan de slag gaat met de kluif. Ga tijdens het opbouwen ook terug naar binnen, ook al is de kluif nog niet op.

LEESTIP: wat is een Kong?

Tips tegen verlatingsangst:

 • Koop een hondencamera om te zien wat jouw hond doet als je er niet bent
 • Bouw het alleen zijn langzaam op
 • Oefen eerst in huis door ‘weg’ te zijn in andere kamers
 • Zorg dat jouw hond ontspannen blijft en is dat niet zo? Ga terug naar binnen
 • Als dat goed gaat, ga dan pas naar buiten
 • Bouw de tijd van het alleen thuis zijn verder op
 • Zorg dat jouw hond voldoende activiteiten heeft op een dag zowel mentaal als fysiek
 • Gebruik geen bench vanuit gemak, maar maak hier een bewuste keuze in
 • Kong of kluif voordat je weggaat
 • Schakel een gespecialiseerde gedragstherapeut in als het probleem niet verholpen is
 • Laat jouw hond nooit zomaar alleen thuis (ze wennen er niet aan, het wordt meestal alleen erger)

Gerelateerde artikelen

Tags

Wat is dit?

Meer verhalen van Redactie

Cannabis voor honden? CBDA nader toegelicht! Geef koekje! x

Cannabis voor honden? CBDA nader toegelicht!

27 September Door: Redactie

Je hebt wellicht al eens gehoord over het gebruik van cannabis (hennep) in natuurlijke behandelingen voor honden. In deze blog nemen we je mee in de wereld van de ...

Lees het hele artikel
De voor- en nadelen van hypoallergeen hondenvoer Geef koekje! x

De voor- en nadelen van hypoallergeen hondenvoer

19 January Door: Redactie

Hypoallergeen hondenvoer wordt vaak beschouwd als een goede oplossing voor honden die lijden aan voedselovergevoeligheid of allergieën. Het is speciaal ontworpen om de symptomen van deze aandoeningen te verminderen ...

Lees het hele artikel
De 10 beste beloningstasjes voor de hondentraining Geef koekje! x

De 10 beste beloningstasjes voor de hondentraining

19 September Door: Redactie

De 10 beste beloningstasjes voor de hondentraining. Wat zijn nu de allerhandigste beloningstasjes? Zelf gebruik ik dagelijks een beloningstas. Bij iedere wandeling en training (en zelfs in de tuin) ...

Lees het hele artikel
Past een Akita Inu wel bij mij? Geef koekje! x

Past een Akita Inu wel bij mij?

26 July Door: Redactie

Past een Akita wel bij mij? “Zo één wil ik ook!”, hoor ik mensen op straat zeggen als ze mij met mijn honden zien lopen, wijzend naar 1 van ...

Lees het hele artikel