Zoeken
Generic filters
Exact matches only

Verlatingsangst – wat is dit eigenlijk?

12 June
x
Wat is dit?

Bij verlatingsangst denken we eigenlijk gelijk aan honden die niet alleen kunnen zijn. Echter wanneer we goed kijken naar het probleem dat sommige honden ervaren met alleen zijn, zien we twee groepen, namelijk: scheidingsangst (ook wel verlatingsangst genoemd) en scheidingsgerelateerde problematiek. Het grote verschil tussen deze twee is het woord angst in de eerste groep.

LEESTIP: welke honden kunnen goed alleen zijn

Niet alleen kunnen zijn

Niet alleen kunnen zijn (vanaf nu afgekort met NAZ) is uniek/exclusief probleemgedrag dat zich uit op de momenten dat de eigenaar afwezig is of wanneer de hond de eigenaar niet kan zien. Scheidingsangst bij honden, is te vergelijken met een paniekaanval bij mensen. Wanneer deze emotie (angst) wordt getriggerd is het niet makkelijk deze weer onder controle te krijgen, zeker niet bij honden.

Scheidingsangst

Een hond met scheidingsangst heeft in de meeste gevallen een andere therapie nodig dan een hond met scheidings-gerelateerde problematiek. Daarom is het vaststellen van een juiste diagnose door een hondenprofessional zeer belangrijk. Angst is een sterke emotie die je moeilijk ‘even’ snel uit kunt zetten. Ga dit maar bij jezelf na, als je extreem bang voor spinnen bent, maar jij moet van iemand een ruimte vol met spinnen betreden, dan doe je dit niet zomaar even als je dat gevraagd wordt. Daar is heel wat meer voor nodig! Hetzelfde geldt voor honden, angst is een zeer sterke emotie.

Angstige hond verstopt zich onder de bank

Sociale dieren

Honden zijn sociale dieren, ze zijn graag in je nabijheid of samen met hun huisgenootjes (andere honden, katten). Straathonden leven in elkaars nabijheid, honden houden er simpelweg niet van om lang alleen te zijn. Kijk maar naar de verre voorouders van de hond; de wolven. Ook zij leefden in roedels met hun familie. Honden die vaak alleen zijn, kunnen worden aantast in hun welzijn. Dat een hond bijvoorbeeld 8 uur lang zijn plas kan ophouden, zegt nog niks over hoe de hond zich heeft gevoeld gedurende die 8 uur!

Hoe herken je NAZ problemen?

De buren hebben geklaagd omdat de hond zit te blaffen, de hond sloopt alles wat hij kan vinden in huis, de hond plast of poept in huis als je niet thuis bent……dit zijn maar een paar zaken die kunnen duiden op problemen met niet alleen thuis kunnen zijn.

Verlatingsangst hond slopen

Impact

NAZ heeft een grote impact op het leven van de eigenaar en de hond. Voor de eigenaar heeft dit gevolgen: hij kan niet meer weg zonder de hond alleen te laten, zijn sociale leven wordt hierdoor ernstig beperkt en in sommige gevallen levert het problemen met de buren of de huurbaas op!

De impact voor de hond ligt vooral op het welzijn: honden ervaren veel stress door het alleen zijn, eigenaren weten soms niet dat dit speelt bij de hond, honden krijgen misschien wel een blafband om of de hond wordt herplaatst of naar het asiel gebracht om deze reden. NAZ is een veelgehoorde reden in de asielen voor het afstand doen van de hond.

Stil lijden

Helaas is het zo dat niet alle honden die kampen met NAZ dit zo duidelijk uiten, sommige honden ondergaan deze problemen in stilte, zonder dat de eigenaar dit weet. Hele dagen worden gevuld met hetzelfde patroon lopen door het huis heen, de hond weet zich geen raad met het alleen zijn en loopt volgens een vast patroon van kamer naar kamer, telkens weer tot de eigenaar thuis komt…..je kunt je wel voorstellen dat zo’n hond versleten moet zijn na zo’n dag alleen thuis zijn. De eigenaar denkt; mijn hond slaapt alleen maar als ik er niet ben, hij gaat ten slotte liggen slapen als ik er weer ben, de werkelijkheid is echter anders…..de hond kan eindelijk gaan slapen omdat de eigenaar er weer is!

Percentage honden

Uit onderzoek blijkt dat 17% van de 78 miljoen honden in de Verenigde Staten NAZ problemen heeft, in het Verenigd Koninkrijk heeft tot 50% van alle honden een NAZ probleem. In Nederland zijn deze cijfers niet bekend, maar het kan zomaar zijn dat dit percentage nog wel hoger ligt….

In onze volgende blog zullen we verder gaan met het herkennen van NAZ problemen en de lichaamstaal van de hond behandelen.

Uitdaging voor jou als lezer
In de tussentijd wil ik jou als lezer eens uitdagen. Denk jij dat jou hond goed alleen thuis kan zijn? Maak dan eens een filmpje, zorg dat je minimaal een half uur van huis bent en laat de camera/tablet/telefoon filmen. Ik ben benieuwd naar de uitkomst, laat dit weten onder deze blog! Wil je liever vaker kunnen zien hoe het met jouw hond gaat als hij alleen thuis is? Dan is de aanschaf van een Cleverdog wi-fi camera een aanrader!

Auteur: Wilma Schout

Gerelateerde artikelen

Tags

Wat is dit?

Meer verhalen van Redactie

Interview met Nick, Country Director Benelux bij Butternut Box Geef koekje! x

Interview met Nick, Country Director Benelux bij Butternut Box

19 July Door: Redactie

Hondenblogger Mindy heeft samen met haar hulphond Tynke de maaltijden van Butternut Box getest en haar uitgebreide ‘Butternut Box review‘ lees je natuurlijk hier, op The Dog Pen. Vanuit ...

Lees het hele artikel
Anido vakbeurs: interessante producten (+ sneak preview!) Geef koekje! x

Anido vakbeurs: interessante producten (+ sneak preview!)

2 February Door: Redactie

Afgelopen 25 en 26 februari vond in de Kortrijk Xpo (België) de ANIDO plaats: een vakbeurs voor de markt van huisdierverzorging. Hier treffen dierenspeciaalzaken en winkels met een dierenafdeling ...

Lees het hele artikel
🎶Baby, It's Dark Outside 🎶 Tijd voor een hondenlampje! Geef koekje! x

🎶Baby, It's Dark Outside 🎶 Tijd voor een hondenlampje!

9 January Door: Redactie

Sinds de Winterwende van afgelopen 22 december worden de dagen langzaam, heel langzaam, steeds weer wat langer en de nachten weer wat korter. Maar het is nog steeds flink ...

Lees het hele artikel
Vuurwerkangst? Tips om stress te verminderen tijdens Oud en Nieuw! Geef koekje! x

Vuurwerkangst? Tips om stress te verminderen tijdens Oud en Nieuw!

13 December Door: Redactie

Vind jouw trouwe metgezel de feestdagen spannend? Dat is helemaal niet gek. De laatste dagen van het jaar zijn immers gevuld met allerlei verschillende prikkels voor honden. Niet alleen ...

Lees het hele artikel