Zoeken
Generic filters
Exact matches only

Wat is een Kong?

6 June
x
Wat is dit?

Heel veel mensen geven elkaar advies en de uitspraak; ‘dan moet je een Kong geven’ is een veelgehoord advies in hondenland. Ook in onze blogs zie je regelmatig staan dat er een Kong wordt gegeven. Maar als je zoekt op Kong vind je een merk hondenspeelgoed met heel veel verschillende soorten speeltjes. Wat bedoeld iemand die een Kong aanraadt? Wij leggen het haarfijn uit!

Geschiedenis van Kong

Alles is begonnen met herdershond Fritz. Fritz had zo veel kauwbehoefte dat hij zelfs op stenen kauwde. Je kunt je voorstellen dat de tanden van Fritz erg snel achteruit gingen door het kauwen op materialen die daar niet voor bedoeld zijn. Het afslijten van het gebit en de onverzadigbare kauwbehoefte van Fritz, zorgde ervoor dat zijn baasje Joe Markham op zoek ging. Hij zocht iets waar Fritz lekker op kon kauwen en bijten en wat tegelijkertijd stevig genoeg was en het gebit van Fritz niet (verder) zou afslijten. Bij het opknappen van een Volkswagen bus geeft Joe een rubberen onderdeel van de ophanging van de auto aan Fritz. Fritz is door het dolle heen en zo ontstaat het idee voor de Kong, die we nu kennen als de Kong Classic.

Geschiedenis van de Kong

Kong Classic

De Kong Classic is dus het speeltje waar het allemaal mee begon. De Kong Classic is dan ook het speeltje wat mensen bedoelen als ze je aanraden een Kong voor jouw hond te kopen. De Kong Classic is rood en heeft een beetje een moeilijk uit te leggen vorm. De Kong lijkt op een soort sneeuwpop, maar dan met een extra laag. De onderzijde is het breedst en zowel bovenin als onderin zit een gat in de Kong. Het gat onderin is de plek waar je de Kong kunt vullen. Het gat bovenin zit daar om te zorgen dat de tong van jouw hond niet vast komt te zitten met het leegmaken van de Kong.

Kong Extreme

Al in 1980 werd er naast de rode Kong Classic een zwarte Kong geïntroduceerd als de Kong Extreme. De Kong Extreme is gemaakt voor stevige kauwers en is van sterker rubber gemaakt dan de rode Kong Classic. De Kong Extreme heeft precies dezelfde uiterlijke kenmerken als de Kong Classic, alleen is de kleur anders en de stevigheid van het materiaal. Heb je een extreme kauwer? Begin dan meteen bij de Kong Extreme.

Kong Extreme

Kong Puppy en Kong Senior

Na de uitbreiding met de Kong Extreme speciaal voor honden die de rode Kong kapot bijten, komen er ook nog nieuwe varianten van hetzelfde model Kong, maar ditmaal voor pups en senioren. De Kong Puppy is er in roze en blauw, maar hebben dezelfde eigenschappen. De Kong Puppy is afgestemd op de tanden van pups, de Kong Puppy is van zachter materiaal gemaakt, veilig voor de tanden en het tandvlees van pups. De Kong Senior is ontwikkeld met de senior hond in gedachte; gemaakt een zachter materiaal (iets harder dan de Kong Puppy, zachter dan de Kong Classic). De Kong Senior is nog steeds even uitdagend en leuk voor senior honden. Vergeet ook niet de Kong te vullen voor jouw hond.

Alle soorten Kong

Kong Small Animal

Niet echt van toepassing op honden, maar er is nog een variant op de Kong Classic en dat is de Kong Small Animal. Gemaakt voor andere diersoorten zoals papegaaien, fretten en ratten.

Wat kan jouw hond met een Kong?

Om het eenvoudig te houden bespreken we in deze blog alleen de Kong speeltjes die dezelfde vorm hebben als de Kong Classic. Maar wat doet jouw hond nu precies met een Kong? En waarom zou je jouw hond een Kong geven om hem bezig te houden? De Kong is dus een hondenspeeltje van rubber die stuitert en waar jouw hond op kan kauwen. Waarom de Kong nu juist zo veel wordt aangeraden is omdat je de Kong kunt vullen. Jouw hond moet dan met kauwen en likken bij het lekkers komen waar jij de Kong mee hebt gevuld. Jouw hond is lekker bezig en jij kunt even iets anders gaan doen.

LEESTIP: Kong – met recept voor Kong ijsje

Wat is het voordeel van een gevulde Kong geven?

Als jouw hond aan het werk is voor het snoepje of de blikvoeding (of KVV) die jij in de Kong hebt gedaan. Is jouw hond bezig met kauwen en likken en proberen de snoepjes uit de Kong te halen. Likken, kauwen en werken voor voer zijn alledrie zaken waar jouw hond mentaal door wordt uitgedaagd en waar jouw hond ontspannen en gelukkig van wordt. Dat is ook precies de reden waarom de Kong zo veel wordt aangeraden door hondenmensen onderling.

Heeft jouw hond al een Kong en welke van deze soorten heb je?

Gerelateerde artikelen

Tags

Wat is dit?

Meer verhalen van Redactie

De voor- en nadelen van hypoallergeen hondenvoer Geef koekje! x

De voor- en nadelen van hypoallergeen hondenvoer

19 January Door: Redactie

Hypoallergeen hondenvoer wordt vaak beschouwd als een goede oplossing voor honden die lijden aan voedselovergevoeligheid of allergieën. Het is speciaal ontworpen om de symptomen van deze aandoeningen te verminderen ...

Lees het hele artikel
De 10 beste beloningstasjes voor de hondentraining Geef koekje! x

De 10 beste beloningstasjes voor de hondentraining

19 September Door: Redactie

De 10 beste beloningstasjes voor de hondentraining. Wat zijn nu de allerhandigste beloningstasjes? Zelf gebruik ik dagelijks een beloningstas. Bij iedere wandeling en training (en zelfs in de tuin) ...

Lees het hele artikel
Past een Akita Inu wel bij mij? Geef koekje! x

Past een Akita Inu wel bij mij?

26 July Door: Redactie

Past een Akita wel bij mij? “Zo één wil ik ook!”, hoor ik mensen op straat zeggen als ze mij met mijn honden zien lopen, wijzend naar 1 van ...

Lees het hele artikel
De 7 beste hondenbrokken voor moeilijke eters Geef koekje! x

De 7 beste hondenbrokken voor moeilijke eters

25 June Door: Redactie

Wat zijn nu de 7 beste hondenbrokken voor moeilijke eters? Als je een kieskeurige hond hebt, zit je soms met je handen in het haar. Wij hebben speciaal voor ...

Lees het hele artikel